Imam, ali time neka se bave policijski organi i sigurnosne agencije. Nece valjda IZ? Nek ubace spijune, ko da je to neki problem, pa nek iznutra istraze sta se tamo desava. U vjeri nema prisile, a ovo sto se radi je prisila.Towelie wrote:A imas li sta protiv teroristickih napada na policijske stanice ili protiv pucanja na kjafirkse ambasade?KIseljak12 wrote:Kao neko ko dosta dobro poznaje Islam, ali ne vjeruje i ne praktikuje, zelim da pozdravim i podrzim tzv "paradzemate".
Nema zakonskog, moralnog ni logickog razloga da IZ u sprezi sa drzavom prisiljava ijednog covjeka, a kamo li citave dzemate da se prikljuce ili "nestanu". To je grubo narusavanje vjerskih sloboda koje vise lici na progon protestanata u doba reformacije u Evropi. Prve engleske kolonije u Americi su mahom formirale vjerske grupe bjezeci od progona svojih "umjerenih" sugradjana.
Ovi ljudi koji odbijaju autoritet IZ, bar znaju na cemu su, sta vjeruju, sta rade i za sta zive. Na racun IZ nemam nikakvu kritiku (a neki ce reci ni pravo da komentarisem), osim toga sto nije uredu da budu instrument politike (kao sto su bili prije, samo na drugi nacin) i politicara koji su opet instrument nekih trecih lica.
"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
-
KIseljak12
#1601 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
- mad_max_ba
#1602 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pazi ovo je samo politički čin IZ da se operu za uvoz onih godina, ovih, od kojih sada peru ruke.KIseljak12 wrote:Imam, ali time neka se bave policijski organi i sigurnosne agencije. Nece valjda IZ? Nek ubace spijune, ko da je to neki problem, pa nek iznutra istraze sta se tamo desava. U vjeri nema prisile, a ovo sto se radi je prisila.Towelie wrote:A imas li sta protiv teroristickih napada na policijske stanice ili protiv pucanja na kjafirkse ambasade?KIseljak12 wrote:Kao neko ko dosta dobro poznaje Islam, ali ne vjeruje i ne praktikuje, zelim da pozdravim i podrzim tzv "paradzemate".
Nema zakonskog, moralnog ni logickog razloga da IZ u sprezi sa drzavom prisiljava ijednog covjeka, a kamo li citave dzemate da se prikljuce ili "nestanu". To je grubo narusavanje vjerskih sloboda koje vise lici na progon protestanata u doba reformacije u Evropi. Prve engleske kolonije u Americi su mahom formirale vjerske grupe bjezeci od progona svojih "umjerenih" sugradjana.
Ovi ljudi koji odbijaju autoritet IZ, bar znaju na cemu su, sta vjeruju, sta rade i za sta zive. Na racun IZ nemam nikakvu kritiku (a neki ce reci ni pravo da komentarisem), osim toga sto nije uredu da budu instrument politike (kao sto su bili prije, samo na drugi nacin) i politicara koji su opet instrument nekih trecih lica.
Imali su pravo uvoziti ih, sada imaju pravo odricanja istih. Tu se samo štite.
-
KIseljak12
#1603 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
mad_max_ba wrote: Pazi ovo je samo politički čin IZ da se operu za uvoz onih godina, ovih, od kojih sada peru ruke.
Ma kontam drug, sve je meni jasno, samo zelim da istaknem i ukazem na logicke nedosljednosti. Hocete slobodu ispoljavanja vjere? Onda mora biti univerzalna. Ako ipak ima restrikcija na tu slobodu, ko odredjuje restrikcije, po kom principu i ko to treba da provede u djelo?
- mad_max_ba
#1604 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Drug, rado bih krenuo u opširnije objašnjavanje, ali stvarno sam vrlo rijetko na temama političkih konotacija, jer u određenom provedenom vremenu na istim me počinje boliti glava, tako daKIseljak12 wrote:mad_max_ba wrote: Pazi ovo je samo politički čin IZ da se operu za uvoz onih godina, ovih, od kojih sada peru ruke.
Ma kontam drug, sve je meni jasno, samo zelim da istaknem i ukazem na logicke nedosljednosti. Hocete slobodu ispoljavanja vjere? Onda mora biti univerzalna. Ako ipak ima restrikcija na tu slobodu, ko odredjuje restrikcije, po kom principu i ko to treba da provede u djelo?
Nemoj se ljutiti, halali
-
KIseljak12
#1605 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Halaljeno, ako budes nekad raspolozen, zanimalo bi me.mad_max_ba wrote:Drug, rado bih krenuo u opširnije objašnjavanje, ali stvarno sam vrlo rijetko na temama političkih konotacija, jer u određenom provedenom vremenu na istim me počinje boliti glava, tako daKIseljak12 wrote:mad_max_ba wrote: Pazi ovo je samo politički čin IZ da se operu za uvoz onih godina, ovih, od kojih sada peru ruke.
Ma kontam drug, sve je meni jasno, samo zelim da istaknem i ukazem na logicke nedosljednosti. Hocete slobodu ispoljavanja vjere? Onda mora biti univerzalna. Ako ipak ima restrikcija na tu slobodu, ko odredjuje restrikcije, po kom principu i ko to treba da provede u djelo?.
Nemoj se ljutiti, halali
- kritichar
#1606 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Održana prva džuma u Bočinji pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u BiH
http://saff.ba/odrzana-prva-dzuma-u-boc ... ice-u-bih/
http://saff.ba/odrzana-prva-dzuma-u-boc ... ice-u-bih/
- XXS
#1607 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Za razliku od tebe ja sam na strani IZ i reisa Kavazovica koji cisti sranje koje mu je bivsi reis Ceric zakuhao i ostavio u amanet.KIseljak12 wrote:Kao neko ko dosta dobro poznaje Islam, ali ne vjeruje i ne praktikuje, zelim da pozdravim i podrzim tzv "paradzemate".
Pa nisu paradzemati nesto sto je prirodno naraslo u Bosnaskoj avliji. Paradzemati su uvezeni politickim uticajem i finansirani stranim faktorom, tj. Saudiskim petro/vehabiskim dolarima.
Prema tome, IZ se brani od stranog faktora koji finansira i atakuje na integritet IZ-a.
U borbi izmedju stranog i domaceg faktora uvijek cu izabrati domaci.
- XXS
#1608 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Bakir Izetbegovic nakon danasnje sjednice kolegija SDA"
"Također, naveo je da SDA daje punu podršku Islamskoj zajednici na aktivnostima zatvaranja paradžemata."
Vehabijama odzvonilo.
"Također, naveo je da SDA daje punu podršku Islamskoj zajednici na aktivnostima zatvaranja paradžemata."
Vehabijama odzvonilo.
- Fudo Bosna
#1609 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Iliti, da pojasnimo širem forumskom pučanstvu, braća selefije prelaze sa "dawe", javnog "prevođenja "muslimana u islam" , u tzv, selefijsku "tukju" ,iliti, foliranje da su i oni za IZ BIH i za jedinstvo BIH muslimana, da su, kako SAFF ovci, npr. Mr hfz Semir Imamović ili npr daijja , dr Kuduzović vole "folirati", razlike samo "nametnute", malo se drugačije klanja, i "to je to"...XXS wrote:Bakir Izetbegovic nakon danasnje sjednice kolegija SDA"
Vehabijama odzvonilo.
Braća se previše počela kur.... pa su IZ BIH i SDA ali i cijeli bošnjački korpus podcijenili, malo se "zeznuli", e sada valja kušati vruću kašu i skontati da se živi u hanefijskoj Bosni a ne u" selefijskom" dijelu Saudije, (jer čak ni tamo nije isključivo wehabizam)...
"Žao mi braće", ali Bogami još mi više žao nas ostalih, pa mi se baš i ne plače previše, čak naprotiv !!!
P.S.
Još ,malo pa će uz GHM hor i hfz Bugarija, na ramazanskim noćima, "hanefije" Pezo i Kuduzović ... i ostali, učiti ilahije i obilježavati mevlud
- kritichar
- sinuhe
#1611 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Muško društvance. Dvije gošće počasno u prvi red.
- Towelie
#1612 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.
Ovo vam govorim iz prve ruke, licno sam video Saja kad je dosao.
- SmokingMan
#1613 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Zakuni se 3x Allahom...Towelie wrote:Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.![]()
- zagortenej
#1614 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
razmisli dobro, iznosiš teške optužbe na Saja, možda je šejtan uzeo njegov lik da te zbuni.Towelie wrote: Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.![]()
bila je noć, nije se dobro vidjelo...
- Towelie
#1615 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Je l' ja to kod tebe ne vazim za pouzdanog prenosioca?SmokingMan wrote:Zakuni se 3x Allahom...Towelie wrote:Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.![]()
- kritichar
#1616 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ti najbolje znaš, a i objektivno posmatraš slučaj.Towelie wrote:Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.![]()
- Smrcak15
#1617 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
dva velikana bosnjackog naroda
- Connaisseur Karlin
#1618 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Koliko ima na temi Saffovaca:
Kritichar,Smrcak,nastavite niz
- ABH017
#1619 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Jel ti, @Towelie, vjeruješ Saji ili svojim očima. Ako vjeruješ svojim očima, onda si ti brate subjektivan. Informacija koju si nam proslijedio je samo tvoje subjektivno viđenje, a nikako objektivno posmatranje slučaja.kritichar wrote:Ti najbolje znaš, a i objektivno posmatraš slučaj.Towelie wrote:Bio je Sajo sinoc u Pazaru, odrzao predavanje. Zanimljivo je da je posle dersa dosao u caffe Meydan (muftija Zukorlic je inace vlasnik ovog lokala) i popio kahvu sa ahbabima. To sve ne bi bilo cudno,da Sajo nije u svom dersu zabranio posete "slasticarnama u kojima se pusta muzika i mijesaju muskarci i zene", a caffe Meydan je upravo to.![]()
- Towelie
#1620 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Potrudicu se veceras da pronadjem fotografiju Saja iz Meydana, pa ce Saffovci morati da biraju dal da veruju svojim ocima ili Saji. 
- kritichar
#1621 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
za mene je uvreda ako me neko na zove liberalomConnaisseur Karlin wrote:Koliko ima na temi Saffovaca:
- kritichar
#1622 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
da bi nešto dokazao trebaju 4 pouzdana svjedoka, a ne slikaTowelie wrote:Potrudicu se veceras da pronadjem fotografiju Saja iz Meydana, pa ce Saffovci morati da biraju dal da veruju svojim ocima ili Saji.
i normalno da si subjektivan, čim vidiš bradu na čovjeku, tražiš mu mahanu
- nasa
#1623 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
To ti je kao vecina forumasa na religiji, svi znaju kako treba I sta treba ali kad treba prakticno dati primjer kad, gdje i kako su to primjenili eeeee... 
- kritichar
- Towelie
#1625 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
A ja prvi nosim bradu, eto cisto da znas.kritichar wrote:da bi nešto dokazao trebaju 4 pouzdana svjedoka, a ne slikaTowelie wrote:Potrudicu se veceras da pronadjem fotografiju Saja iz Meydana, pa ce Saffovci morati da biraju dal da veruju svojim ocima ili Saji.
i normalno da si subjektivan, čim vidiš bradu na čovjeku, tražiš mu mahanu
Nije brada parametar vehabizma, Nazim Hakkani ili Homeini su imali duge brade, pa ih niko nije zvao vehabijama.