Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Static-X

#901 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

zonbirile wrote:@probitačan
joj u pravu si turbi folk u krevetu strava.Ja ga slušam stereo,sa svake strane po jedna koka.
Jel ovdje treba sad da klapcemo rukama :?: :roll: :-)
nuraH

#902 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by nuraH »

sljedece sto cu napisati je moje misljenje, i molim Allaha da me uputi ako grijesim:

Pouka Kur'ana je univerzalna i primjeniva sa sve generacije ovog Ummeta, osim nekih stvari koje su historijski bile vezane za odredjeni prostor i vrijeme.
Međutim, to isto ne mozemo reci i za hadise i zakljucke uleme (šerijat i sl.) donesene na osnovu pojedinih hadisa.
Dake, oni nisu univerzalni kao Kur'an.

Kako?
Primjer: prema šerijatu, za krađu je propisana kazna odsjecanje ruke.
To je mozda nekad bilo racionalno ali u 21. st. nije! Zasto? Pa zato sto danas lijepo imamo policiju, sud, zatvore i ostale pravne instrumente koje u tom dobu nismo imali. Danas lijepo ukrades i ide ili novcana ili zatvorska kazna - sto je sasvim logicno i pravedno!

Isto to mozemo reci i za muziku.
U tadasnje vrijeme ulema je donijela odluku da je muzika haram zato sto se u to doba muzika uglavnom koristila za neke rituale (a narocito kod mnogobozaca i nevjernika), pri cemu su ljudi upadali u transove (tj. nisu bili pri svijesti), odnosno ta muzika im je sluzila kao sredstvo da odlutaju od stvarnog svijeta (isto za sta sluzi i alkohol i droga) - sto je naravno haram.

Međutim, vremenom je i muzika napredovala pa se u danasnje vrijeme koristi za drugacije stvari - koje nisu haram.
Ja je naprimjer koristim da se odmorim, zatim kad ucim da se malo bolje skoncentrisem - jer u tisini ne mogu uciti, itd... - i naravno da ne mislim da je to haram. Ako mi muzika potpomaze u izvrsavanju korisnih stvari ne mislim da je ista - HARAM!!! Pored toga neki ljudi koriste muziku i svoj talent da bi zaradili (sto je korisno jer ce tim istim parama nahraniti svoju djecu)... npr. prave muziku i zvucne efekte za filmove, sviraju u pozoristu itd...

Ali naravno i u danasnje vrijeme muzika moze biti haram, a svi znamo na koji nacin:
Po meni, muzika je haram samo u ovim slucajevima:
Ako je koristimo da bi odlutali od stvarnosti - padali u trans i sl.
Ako nam sluzi kao sredstvo da bi se odali alkoholu, drogi, bludu i sl.
I u slucaju da smo previse zaokupljeni muzikom da nas ona odvalci od precih obaveza, namaza, porodice, i dr.

Ponavljam, ovo je moje misljenje!

Allah mi je dao razum i naredio mi da logicki razmisljam i da razvijam svoje umne sposobnosti.
Neke stvari su apsolutna istina i one su sigurne, kao sto je Kur'an, te se moraju prihvatiti i tu nema nikakve sumnje,
međutim, za neke stvari za koje nisi siguran, treba razmisliti - a NE prihvatati bezuslovno!

Selam!
zonbirile

#903 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

Static-X wrote:
zonbirile wrote:@probitačan
joj u pravu si turbi folk u krevetu strava.Ja ga slušam stereo,sa svake strane po jedna koka.
Jel ovdje treba sad da klapcemo rukama :?: :roll: :-)
-------------------------------------
kako hočeš meni svejedno,ali ne mogu više na rende kora.
ultima_palabra

#904 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ultima_palabra »

Više zla ima u dersovima pojedinih "emira" i u DVD-ovima koji se prodaju ispred nekih džamija, nego u svim CD-ovima metal muzike od 70-tih do danas.
zonbirile

#905 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

ultima_palabra wrote:Više zla ima u dersovima pojedinih "emira" i u DVD-ovima koji se prodaju ispred nekih džamija, nego u svim CD-ovima metal muzike od 70-tih do danas.
-------------------------------------------------
normalno drug,nervira me što se uzdižu na pijedastal neke duhovnosti,nedodirljivosti i svaka kritika je grozomorna,a oni pljuju na sve i sviju.Treba valjda šaptati da se ne uvrede?Prave stravu od vjere,vjera ti vjera mi,prođi me se,ne tersaj,ali na mene nečeš lajati.Koji su to mediokriteti,oni će vaziti o heavy metalu i muzici uopšte,otkud im pravo.Znači svi mi smo budale,neobrazovani,neupučeni,treba nam kloc poput ovih što ukakaše više,kako se treba ponašati,šta slušati.Momci,kako ko,knjigu,ili krampu u ruke,nema mjesta za sviju da kusate sa tuđe grbače prodavajući ublehe.
zlafa

#906 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

nuraH wrote:sljedece sto cu napisati je moje misljenje, i molim Allaha da me uputi ako grijesim:

Pouka Kur'ana je univerzalna i primjeniva sa sve generacije ovog Ummeta, osim nekih stvari koje su historijski bile vezane za odredjeni prostor i vrijeme.
Međutim, to isto ne mozemo reci i za hadise i zakljucke uleme (šerijat i sl.) donesene na osnovu pojedinih hadisa.

Kako?
To je mozda nekad bilo racionalno ali u 21. st. nije! Zasto? Pa zato sto danas lijepo imamo policiju, sud, zatvore i ostale pravne instrumente koje u tom dobu nismo imali. Danas lijepo ukrades i ide ili novcana ili zatvorska kazna - sto je sasvim logicno i pravedno!

U tadasnje vrijeme ulema je donijela odluku da je muzika haram zato sto se u to doba muzika uglavnom koristila za neke rituale (a narocito kod mnogobozaca i nevjernika), pri cemu su ljudi upadali u transove (tj. nisu bili pri svijesti), odnosno ta muzika im je sluzila kao sredstvo da odlutaju od stvarnog svijeta (isto za sta sluzi i alkohol i droga) - sto je naravno haram.

Međutim, vremenom je i muzika napredovala pa se u danasnje vrijeme koristi za drugacije stvari - koje nisu haram.
Ja je naprimjer koristim da se odmorim, zatim kad ucim da se malo bolje skoncentrisem - jer u tisini ne mogu uciti, itd... - i naravno da ne mislim da je to haram. Ako mi muzika potpomaze u izvrsavanju korisnih stvari ne mislim da je ista - HARAM!!! Pored toga neki ljudi koriste muziku i svoj talent da bi zaradili (sto je korisno jer ce tim istim parama nahraniti svoju djecu)... npr. prave muziku i zvucne efekte za filmove, sviraju u pozoristu itd...

Ali naravno i u danasnje vrijeme muzika moze biti haram, a svi znamo na koji nacin:
I u slucaju da smo previse zaokupljeni muzikom da nas ona odvalci od precih obaveza, namaza, porodice, i dr.

Allah mi je dao razum i naredio mi da logicki razmisljam i da razvijam svoje umne sposobnosti.
Neke stvari su apsolutna istina i one su sigurne, kao sto je Kur'an, te se moraju prihvatiti i tu nema nikakve sumnje,
međutim, za neke stvari za koje nisi siguran, treba razmisliti - a NE prihvatati bezuslovno!

Selam!
Moram ti reci sto se tice kradze i drumskog razbojnistva i bilo koje Kur`anom propisane kazna i sunetome Resulullaha
nema osoboe na svijetu koja moze i SMIJE reci da je to zastarijelo. Ajeti su jasni i nema oko toga polemike a ne to policja, bla bla ( ovdje govorim o serijatskoj drzavi i propisima u njoj ) Sto se tice muzike to je sada nesto o cemu se da pricati .....
nuraH

#907 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by nuraH »

zlafa wrote:
nuraH wrote:sljedece sto cu napisati je moje misljenje, i molim Allaha da me uputi ako grijesim:

Kako?

Selam!
Moram ti reci sto se tice kradze i drumskog razbojnistva i bilo koje Kur`anom propisane kazna i sunetome Resulullaha
nema osoboe na svijetu koja moze i SMIJE reci da je to zastarijelo. Ajeti su jasni i nema oko toga polemike a ne to policja, bla bla ( ovdje govorim o serijatskoj drzavi i propisima u njoj ) Sto se tice muzike to je sada nesto o cemu se da pricati .....
Ne znam, ali mislim da u Kur'anu nigdje ne pise da se za krađu treba odsjeci ruka. ispravi me ako grijesim?!
Ne kazem ja da je to zastarjelo u smislu da to ne vrijedi vise i da to ne valja - taman posla. Hocu reci da ne treba takve stvari bukvalno gledat i da sve sto je novo i sto je unaprijedjeno da odma proglasimo 'novotarijom'.
Ljudi smo, imamo razum, trebamo razmisljati.
Evo da te pitam:
Posto u Kur'anu pise da je dozvoljena 'odmazda' (osveta) - recimo, neko tebi ubije nekog clana porodice, da li bi ti
sad tog ubicu nasao i ubio - posto imas pravo. Pa bi te poslije policija uhvatila, dobijes 10 godina zatvora - i sta si postigao? Postigao si to da te nece 10 godina biti, da ce tvoja djeca bit gladna, itd...
znaci nisi nista postigao!!!
Ili, bi radijie koristio ove 'novotarije' iz 21. stoljeca pa trazio pravdu preko policije i suda da tog ubicu uhvate, pa da NJEGA posalju 10 godina u zatvor???
Izvini, al meni je ova druga opcija logicnija!

U 7.stoljecu za vrijeme Muhammeda a.s. nije bilo takvih instrumentata pa su ljudi koristili odmazdu. Dakle, neko ti ubije clana porodice, ti nadjes ubicu - ubijes ga i nikom nista! Niko te ne trazi vise - problem rijesen!
A sad nije tako - ti se osvetis i ides u zatvor jarane - nema te 10 godina!
probitačan

#908 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:17, edited 1 time in total.
nuraH

#909 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by nuraH »

probitačan wrote:
Ako bi pratili logiku u svemu,a nije mjerodavna,onda bismo porekli i sami sebe...
(Otiđi na neki forum gdje hrišćani/kršćani tumače Kur`an logikom)
Allah neka nas uputi , a On kaže:"Samo su vjernici braća" (Hudžurat, 10),
„A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima“ (At-Tawba, 71).
Alejkumu selam!
Na ove ostale navode ne bih komentarisao,
ja sam napisao da je to moje misljenje - ti imas svoje,
i nemam nista protiv toga!

A sto se tice ovoga u vezi logike, trebas obratiti paznju da nigdje nisam napisao da treba
Kur'an tumaciti logikom!!! (tobejarabi)
Vec sam napisao da su neke stvari jasne i apsolutno sigurne i da u to nema sumnje - a to je Kur'an!
Zna se vrlo dobro ko moze tumaciti Kur'an!
Međutim, rekao sam da stvari 'ZA KOJE NISMO SIGURNI' treba logicki i razumno protumaciti
a NE BEZUSLOVNO prihvatati - a to su ''pojedini'' hadisi i pojedina tumacenja uleme na osnovu nekih hadisa.

Jednom prilikom sam u nekoj brosuri procitao ''navodni'' hadis: ''Svaka zena koja se namirise je bludnica''
IZVINI - al ja ovo ne mogu prihvatiti zdravo za gotovo - ma kakav hadis to bio.
Nego cu svojim razumom i logikom, koje mi je Allah dao, protumaciti to i dobro razmisliti o tome.
Moj zakljucak je da to NIJE TACNO i da nema veze s mozgom! - tako ja bar razmisljam!
Izvini, al moja mati i sestra NISU bludnice ako se namirisu!!!
zlafa

#910 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

@NuraH ovdje sam govorio o serijatskoj drzavi tj o zakonima islama. Koje ne mozes primjenjivati u drugoj drzavi naravno. Da spomenem slucaj kada su prvi muslimani izbjegli u Abesiniju postupali su po zakonim te drzave :) Rekoh samo da islamski zakoni pojedi su takvi kakvi su i odmazda stoji ona ti je dozvoljena i ne mozes je uraditi sam nego opet po nadzoru nekog kadije :) on presudi i ti onda imas pravo na odmazdu ili oprost. A dok god si u demokratskom sistemu moras postovati zakon te drzave ... ;)
probitačan

#911 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:18, edited 1 time in total.
HAVANA

#912 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

Thunderman_Swe wrote:
bob7 wrote:A da li to znaci da se muzika mimo Ilahija, koja ne sadrzi navedene "elemente" (alkoholl, preljubu..), moze slusati??????
Muzicki instrumenti su zabranjeni slusati bez obzira bilo to "ilahija" ili heavy metal. Ako neka pjesma ne sadrzi muziku, kao ova naprimjer
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

:shock:

Thunderman_Swe

#913 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

nuraH wrote:
probitačan wrote:
Ako bi pratili logiku u svemu,a nije mjerodavna,onda bismo porekli i sami sebe...
(Otiđi na neki forum gdje hrišćani/kršćani tumače Kur`an logikom)
Allah neka nas uputi , a On kaže:"Samo su vjernici braća" (Hudžurat, 10),
„A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima“ (At-Tawba, 71).
Alejkumu selam!
Na ove ostale navode ne bih komentarisao,
ja sam napisao da je to moje misljenje - ti imas svoje,
i nemam nista protiv toga!

A sto se tice ovoga u vezi logike, trebas obratiti paznju da nigdje nisam napisao da treba
Kur'an tumaciti logikom!!! (tobejarabi)
Vec sam napisao da su neke stvari jasne i apsolutno sigurne i da u to nema sumnje - a to je Kur'an!
Zna se vrlo dobro ko moze tumaciti Kur'an!
Međutim, rekao sam da stvari 'ZA KOJE NISMO SIGURNI' treba logicki i razumno protumaciti
a NE BEZUSLOVNO prihvatati - a to su ''pojedini'' hadisi i pojedina tumacenja uleme na osnovu nekih hadisa.

Jednom prilikom sam u nekoj brosuri procitao ''navodni'' hadis: ''Svaka zena koja se namirise je bludnica''
IZVINI - al ja ovo ne mogu prihvatiti zdravo za gotovo - ma kakav hadis to bio.
Nego cu svojim razumom i logikom, koje mi je Allah dao, protumaciti to i dobro razmisliti o tome.
Moj zakljucak je da to NIJE TACNO i da nema veze s mozgom! - tako ja bar razmisljam!
Izvini, al moja mati i sestra NISU bludnice ako se namirisu!!!
Taj hadis se ne shvata bukvalno, jel blud je kad neko ima seksualne odnose van braka dok je u braku, i to se kaznjava u Serijatu sa kamenovanjem. Dok ona koja se namirise, ona se ne kamenova i ne smatra se bludnicom dok nebude cinila blud, za kojeg treba 4 svjedoka koji ce potvrditi ovo. Ako neke optuzuje neku zenu za blud, a nema svjedoka, onda ce taj covjek se sibovati 80 puta...

Dakle ovaj hadis govori da nije dozvoljeno zenama namirisati se jel to vodi u blud. Hadis se ne shvata bukvalno, jel bludnice se kaznjavaju sa kamenovanjem u Islamu tako da ovo je ozbiljna stvar.

Ne razumijo se sve hadise bukvalno. Naprimjer ima hadis koji govori da zene koje traze Khul, dakle razvoj iz braka, su munafici. Ali ipak imamo hadis koji je sahih i nalazi se u Bukhariju, da je poslanik prihvatio Khul jedne zene samo zato sto nije volila svoga muza. Dakle i ako jedna zene trazi khul bez ikakvog opravdanog razloga, to neznaci da mi imamo pravo reci za nju da je munafik...
cat lover

#914 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Pa ljudi Božji ikre bismi Rabbike učite i divite Allahovom stvaranju, sve je on stvorio
i hemiju i biologiju i matematiku i filozofiju i ....
Veliki učenjaci su umrli duboko religiozni...
Harun Jahja je zato i napisao sijaset knjiga, ne hrišćanima nego nepismenim muslimanima
koji bi da kahvenišu i raspravljaju o haramu jer ne žele čitati
inovjerske knjige.
Hvaljen neka je Stvoritelj
zonbirile

#915 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

cat butcher wrote:Pa ljudi Božji ikre bismi Rabbike učite i divite Allahovom stvaranju, sve je on stvorio
Harun Jahja je zato i napisao sijaset knjiga, ne hrišćanima nego nepismenim muslimanima
inovjerske knjige.
----------------------------------------------
Bog je možda stvorio prirodu,a nauku o tome čovjek.Ne kontam kako nepismen može čitati i to inovjerske knjige.Tvoja silna želja da pokažeš nešto ne opravdava tvoje gluposti.
cat lover

#916 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

zonbirile wrote:
cat butcher wrote:Pa ljudi Božji ikre bismi Rabbike učite i divite Allahovom stvaranju, sve je on stvorio
inovjerske knjige.
----------------------------------------------
Bog je možda stvorio prirodu,a nauku o tome čovjek.Ne kontam kako nepismen može čitati i to inovjerske knjige.Tvoja silna želja da pokažeš nešto ne opravdava tvoje gluposti.
Odok ja sa vove teme, mogo bi i ti @Ahmmed-e
nuraH

#917 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by nuraH »

Thunderman_Swe wrote:
Taj hadis se ne shvata bukvalno, jel blud je kad neko ima seksualne odnose van braka dok je u braku, i to se kaznjava u Serijatu sa kamenovanjem. Dok ona koja se namirise, ona se ne kamenova i ne smatra se bludnicom dok nebude cinila blud, za kojeg treba 4 svjedoka koji ce potvrditi ovo. Ako neke optuzuje neku zenu za blud, a nema svjedoka, onda ce taj covjek se sibovati 80 puta...

Dakle ovaj hadis govori da nije dozvoljeno zenama namirisati se jel to vodi u blud. Hadis se ne shvata bukvalno, jel bludnice se kaznjavaju sa kamenovanjem u Islamu tako da ovo je ozbiljna stvar.

Ne razumijo se sve hadise bukvalno. Naprimjer ima hadis koji govori da zene koje traze Khul, dakle razvoj iz braka, su munafici. Ali ipak imamo hadis koji je sahih i nalazi se u Bukhariju, da je poslanik prihvatio Khul jedne zene samo zato sto nije volila svoga muza. Dakle i ako jedna zene trazi khul bez ikakvog opravdanog razloga, to neznaci da mi imamo pravo reci za nju da je munafik...
Tvoje tumacenje je zaista racionalno, ali kako god ja necu prihaviti ovaj hadis,
upravo zbog onih koji ''ovakve tipove'' hadisa shvataju bukvalno - pa onda kada prodju pored
namirisane zene - proklinju je misleci da je bludnica! a naravno pored toga, svojim zenama i cerkama
ZABRANJUJU da se mirisu!
Sve sto vodi radikalizmu, fundamentalizmu, ekstremizmu i bilo kakvom drugom obliku pretjerivanja
JA NE PRIHVATAM! Islam me uci da budem umjeren u svemu - sto i nastojim biti!

selam
ljubav_aha

#918 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

nuraH wrote:
Thunderman_Swe wrote:

Tvoje tumacenje je zaista racionalno, ali kako god ja necu prihaviti ovaj hadis,
upravo zbog onih koji ''ovakve tipove'' hadisa shvataju bukvalno - pa onda kada prodju pored
namirisane zene - proklinju je misleci da je bludnica! a naravno pored toga, svojim zenama i cerkama
ZABRANJUJU da se mirisu!
Sve sto vodi radikalizmu, fundamentalizmu, ekstremizmu i bilo kakvom drugom obliku pretjerivanja

selam

nuraH :thumbup:
arzuhal

#919 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

nuraH wrote: Sve sto vodi radikalizmu, fundamentalizmu, ekstremizmu i bilo kakvom drugom obliku pretjerivanja

selam
Neovisno o postu na koji repliciraš.... :) Allah ti dobro dao :)
zonbirile

#920 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

@cat b.
neka te,uveseljavaš ove tmurne dane,a pusti ti @ahmeda,mogao bi štogod pametno od njega naućiti.
Thunderman_Swe

#921 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

nuraH wrote:
Thunderman_Swe wrote:

ZABRANJUJU da se mirisu!

selam
Tvoje nije da prihvatas ili ne prihvatas ono sto ti hoces. Ako je jedan hadis vjerodostajan duzan si ga prihvatiti, bez obzira ako ti razumijes ili ne razumijes...

Jedno je ako ti nevjerujes da je hadis vjerodostojan, ali drugo je ako ti samo onako ga odbacis samo sto ga ti nerazumijes. Tako mi u Islamu neradimo.

To sto neko hadis tako razumijo i rade tako kao sto si ti rekla to nije razlog da se hadis odbacuje. Ima dosta ljudi koji ajete iz Kur´ana zlostavljaju, pa hoces li ti sada da mi odbacujemo i ne prihvatamo Kur´anske ajete zbog toga? Ako neznas, cinjenica je da onaj koji svjesno negira jedan ajet iz Kur´ana je nevjernik.

I da, u Islamu je zabranjeno zenama da se mirisu kad su medzu muskarcima.
zonbirile

#922 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

Thunderman_Swe wrote:
nuraH wrote:
Thunderman_Swe wrote:

ZABRANJUJU da se mirisu!

selam
Tvoje nije da prihvatas ili ne prihvatas ono sto ti hoces. Ako je jedan hadis vjerodostajan duzan si ga prihvatiti, bez obzira ako ti razumijes ili ne razumijes...

Jedno je ako ti nevjerujes da je hadis vjerodostojan, ali drugo je ako ti samo onako ga odbacis samo sto ga ti nerazumijes. Tako mi u Islamu neradimo.

To sto neko hadis tako razumijo i rade tako kao sto si ti rekla to nije razlog da se hadis odbacuje. Ima dosta ljudi koji ajete iz Kur´ana zlostavljaju, pa hoces li ti sada da mi odbacujemo i ne prihvatamo Kur´anske ajete zbog toga? Ako neznas, cinjenica je da onaj koji svjesno negira jedan ajet iz Kur´ana je nevjernik.

I da, u Islamu je zabranjeno zenama da se mirisu kad su medzu muskarcima.
--------------------------------------------------------
hajde ti meni objasni kako se to žena miriši među muškinjama,a kako među ženskinjama.I šta kada miris ne izlapi,a on se mirisala za ženskinje,pa dođe među muškinje.Mora tu biti ,još kakvo uputsvo.
probitačan

#923 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.....................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:16, edited 1 time in total.
ikrime

#924 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

@ besana

zamalio bi za izvor tvojih tekstova, ako ti nije zahmet?
arzuhal

#925 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ikrime wrote:@ besana

zamalio bi za izvor tvojih tekstova, ako ti nije zahmet?
Jedva čekam :D
Locked