Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
bijela

#876 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

možda je malo off topic, ali čitajući ahmmedov post, nadinkin i slične.. sjetih se riječi jednog prof. sa FINa koji je kazao: "otkud nekome pravo da citira riječi našeg miljenika namrgođenog lica i povišenog tona??"
Thunderman_Swe

#877 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

Vidim da neki ljudi imaju pogresno misljenje o Usul ul Fikhu. Dakle, o izvorima fikhski propisa u Islamu. Ljudi nazalost gledaju sta neki muslimani rade i misle da je to Islam.

Cinjenica je naprimjer da je Muzika, ili muzicki instrumenti, Haram. Nije dozvoljeno slusati Muziku u Islamu. A to sto neki to rade je druga stvar. Pogledajte u bosni danas naprimjer, koliko ljudi klanjaju? Koliko klanjaju obavezne namaze? Pa hocemoli sada reci da nije namaz obavezan zato sto vecina bosnjaka ne klanjaju?
cat lover

#878 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Thunderman_Swe wrote:Vidim da neki ljudi imaju pogresno misljenje o Usul ul Fikhu. Dakle, o izvorima fikhski propisa u Islamu. Ljudi nazalost gledaju sta neki muslimani rade i misle da je to Islam.

Cinjenica je naprimjer da je Muzika, ili muzicki instrumenti, Haram. Nije dozvoljeno slusati Muziku u Islamu. A to sto neki to rade je druga stvar. Pogledajte u bosni danas naprimjer, koliko ljudi klanjaju? Koliko klanjaju obavezne namaze? Pa hocemoli sada reci da nije namaz obavezan zato sto vecina bosnjaka ne klanjaju?
Kako tumačiš ovo:
Umjetnička slika na zidu haram?!
A šta ti je televizija prijatelju, milion umjetničkih slika na dan
Na koga da se ugledam
prijatelju reci
Thunderman_Swe

#879 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

cat butcher wrote:
Thunderman_Swe wrote:Vidim da neki ljudi imaju pogresno misljenje o Usul ul Fikhu. Dakle, o izvorima fikhski propisa u Islamu. Ljudi nazalost gledaju sta neki muslimani rade i misle da je to Islam.

Kako tumačiš ovo:
Na koga da se ugledam
prijatelju reci
Slika koji predstavljaju ljude ili zivotinja, dakle slike od zivi bica, su Haram i zabranjene u Islamu. Nije dozvoljeno imati takve slika na zidu, jel meleki ne obilaze kucu u kojim ima slika.

Sto se tice televizije, ucenjaci su objasnili da to nije Haram, jel te slike nisu stacionarne, tako da nema isti status kao obicne slike. Mada naravno nije dozvoljeno gledati na televiziji ono sto je zabranjeno u Islamu.
probitačan

#880 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:19, edited 1 time in total.
bob7

#881 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bob7 »

Ama sta ima lose od slusanja muzike i "bavljenja" muzikom (sviranja)...pa zar nisu Ilahije isto muzika. Ne znam sto se Islam svakodnevno pokusava ortodoksirati
Thunderman_Swe

#882 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

bob7 wrote:

Ama sta ima lose od slusanja muzike i "bavljenja" muzikom (sviranja)...pa zar nisu Ilahije isto muzika. Ne znam sto se Islam svakodnevno pokusava ortodoksirati
Ja sam spomenuo muzicke instrumente. To je zabranjeno. Ali pojam muzika obuhvata i druge stvari. Naprimjer mozemo reci da je slusanje ptica kako pjevaju muzika, ili slusanje valova na moru muzika, ili slusati nekoga ko pjeva bez muzicki instrumenta kao muzika. Ali ovo nije zabranjeno, vec su muzicki instrumenti zabranjeni.

Tako da ilahija bez muzicki instrumenata je dozvoljeno slusati, sa obzirom da nije dozvoljeno ukoliko ilahija sadrzi haram elemenata kao sto su tekstovi koji pozivaju na vanbrakse odnose, i te tako.
arzuhal

#883 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Thunderman_Swe wrote: ... sa obzirom da nije dozvoljeno ukoliko ilahija sadrzi haram elemenata kao sto su tekstovi koji pozivaju na vanbrakse odnose, i te tako.
:shock:
Thunderman_Swe

#884 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

Mislio sam generalno slusati pjesme ili ilahije koje sadrze takve elemente. Dakle nisam rekao da ilahije sadrzavaju takve elemente, nego sam jednostavno rekao da nije dozvoljeno slusati nekoga ko pjeva o stvarima i elementima sto su zabranjene u Islamu. Sada razumijes?
bob7

#885 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bob7 »

Thunderman_Swe wrote:Mislio sam generalno slusati pjesme ili ilahije koje sadrze takve elemente. Dakle nisam rekao da ilahije sadrzavaju takve elemente, nego sam jednostavno rekao da nije dozvoljeno slusati nekoga ko pjeva o stvarima i elementima sto su zabranjene u Islamu. Sada razumijes?
A zar ima stvari i elemenata zabranjenih u islamu. (je li to ukljucuje mozda alkohol ili svinjetinu, mozda preljubu)??
cat lover

#886 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Thunderman_Swe wrote:
cat butcher wrote:

Kako tumačiš ovo:
Na koga da se ugledam
prijatelju reci
Slika koji predstavljaju ljude ili zivotinja, dakle slike od zivi bica, su Haram i zabranjene u Islamu. Nije dozvoljeno imati takve slika na zidu, jel meleki ne obilaze kucu u kojim ima slika.

Sto se tice televizije, ucenjaci su objasnili da to nije Haram, jel te slike nisu stacionarne, tako da nema isti status kao obicne slike. Mada naravno nije dozvoljeno gledati na televiziji ono sto je zabranjeno u Islamu.
Ali televizija mi djeluje sama kao umjetnička instalacija nekako stacionarno
probitačan

#887 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

...........................
bob7

#888 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bob7 »

A da li to znaci da se muzika mimo Ilahija, koja ne sadrzi navedene "elemente" (alkoholl, preljubu..), moze slusati??????
Thunderman_Swe

#889 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

Jel toliko tesko razumiti sta sam ja napisao bio. Hajde onda, evo par primjera.

Pjesma koje pozivaju ljude na alkohol i da budu pijani su zabranjene slusati. Recimo pjesme od Bijelog Dugmeta, gdje pjevaju kako je bolje biti pijan nego star, i takve pjesme su zabranjene.

Pjesme koje pozivaju na ateizam kao pjesma od John Lennona, nazvana Imagine, gdje pjeva kako bi bolji bio svijet bez religije i bez vjere kad pjeva "And no religion too".

Pjesma koje pozivaju na vanbrakse odnose. Pjesme gdje se koristi psovke i takve pjesme, kao sto cujemo od takozvanog Frenkija koji misli da je neki vazan i dobar pjevac sto koristi takve psovke.

Evo par primjera, sada kuzite?
Thunderman_Swe

#890 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

bob7 wrote:A da li to znaci da se muzika mimo Ilahija, koja ne sadrzi navedene "elemente" (alkoholl, preljubu..), moze slusati??????
Muzicki instrumenti su zabranjeni slusati bez obzira bilo to "ilahija" ili heavy metal. Ako neka pjesma ne sadrzi muziku, kao ova naprimjer

Onda je dozvoljeno slusati, pod uslovom da je halal sadrzaj.
probitačan

#891 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.......................
Ahmmed

#892 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

probitačan wrote:Da li neko zna kakav je stav našeg hanefijskog mezheba po pitanju muzike?
Jasan je i precizan,pa bih molio kratak odgovor...
Uffff, sad najednom , dobri vam mezhebi :-) :-) Ko vas ne zna.....skupo bi vas platio :-) :-)
probitačan

#893 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:20, edited 1 time in total.
Ahmmed

#894 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

Pa, baš zato što je vjera dinamike, danas bi možda i ebu Hanifine stavove, barem u finesama ;-) , mogli gledati iz ponešto drugačijeg ulga, a da pri tome ne zamaglimo suštinu, koja u datoj temi glasi: U muzici može biti harama, ( tačnije u tekstu koji prati muziku), ali reći, rezolutno NE muzici , kao velikom Božijem daru, nema šanse ;-)
Ne volim biti grub, ali:
ako nekoga uspaljuje, recimo, " Mejra na tabutu", nije do islamskog stava o muzici, do njega je. Nauka je to nazvala nekrofilijom.

A ja ću i dalje klanjati i slušati Stinga.
statix

#895 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Ahmedde svaka cast, mislim na izbor muzike :)
meni najdraza
Ahmmed

#896 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

statix wrote:Ahmedde svaka cast, mislim na izbor muzike :)
meni najdraza
nećeš vjerovati, ali , kad je ovaj maestro u pitanju, i meni :) :)
probitačan

#897 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:17, edited 1 time in total.
Ahmmed

#898 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

probitačan wrote:
Ahmmed wrote:Pa, baš zato što je vjera dinamike, danas bi možda i ebu Hanifine stavove, barem u finesama ;-) , mogli gledati iz ponešto drugačijeg ulga, a da pri tome ne zamaglimo suštinu, koja u datoj temi glasi: U muzici može biti harama, ( tačnije u tekstu koji prati muziku), ali reći, rezolutno NE muzici , kao velikom Božijem daru, nema šanse ;-)
Ne volim biti grub, ali:
ako nekoga uspaljuje, recimo, " Mejra na tabutu", nije do islamskog stava o muzici, do njega je. Nauka je to nazvala nekrofilijom.

A ja ću i dalje klanjati i slušati Stinga.
Ma ja...opet se ne bismo složili po nekim pitanjima,ali bitan je dijalog. U svakom slučaju nisam mišljenja da se islam treba prilagođavati vremenu,nego vrijeme islamu.A,učenjaci će dati svoj stav o novotarijama. Mi to svakako nismo(učenjaci),ali učimo inšallah...

Evo ti jedan primjer muzike koja navodi na blud i razvrat-turbofolk,i jedan koji navodi na korištenje opijata i pobudu na razna zla-heavy metal,itd. itsl.

U neku ruku svi smo mi prisiljeni slušati muziku,ali...stavovi i namjere odlikuju osobu.A,koristan i dobronamjeran savjet koji ukazuje na skretanje,dođe jednog dana uz Allahovu aze ve džele pomoć do svog cilja...

Allah te uputio brate po vjeri...

ja i rekoh....da postoje normativi koje ulema jeste postavila....Ali, i onaj jedan insan, nazvan pečatom Vjerovjesnika, onaj jedan insan, koji nam je uzor, insan koji je nasavršenije stvorenje koje je hodilo planetom, tevbu je činio.....Ne želim reći da je ulema koja je došla kasnije umnogome griješila....Ali, njihovi stavovi mogu biti predmet i propitivanja i revidiranja....Ja nisam prisiljen slušati muziku.....Ja je volim slušati.....Ali, pazim na izbor. I ne postoji ta pjesma na svijetu, zbog koje bi zaboravio slatke obaveze prema Bogu dž.š. O nekim drugim iskušenjima, dalo bi se govoriti...No, to nije tema naše večerašnje emisije. :mrgreen:

Volim čuti svaki koristan i dobronamjeran savjet. I moje dove Allahu dž.š. idu za one takve savjete daju.

Amin na tvojoj dovi za mene! I ja molim Uzvišenog da nas uputi i spasi iskušenja, da nam oprosti grijehe, učini njegovim dostojnim namjesnicima na ovom, a na budućem svijetu proživi nas u društvu njegovih dobrih robova!

Es selamu alejkum we rahmetulahi we berekatuhu :)
ultima_palabra

#899 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ultima_palabra »

probitačan wrote:i jedan koji navodi na korištenje opijata i pobudu na razna zla-heavy metal
:-) :run:
zonbirile

#900 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

@probitačan
joj u pravu si turbi folk u krevetu strava.Ja ga slušam stereo,sa svake strane po jedna koka.
Locked