cinjenica da je dozvoljeno ne znaci da je obavezno, pozeljno, preporuceno....Ellinor wrote:BHF_Manijak wrote:Brada nmije utemeljena Svetom knjigo,Kur`anom,da budemo jasni,stoga nije obavezna!ako hoces nosi,ako neces ne moras,dakle do tebe je,ako je nosis ne grijesis ako ne nosis isto tako...slobodna volja,pa prepusti masti,da li ti stoji ili ne...![]()
a jos nesto vezano za sunnet,bar kad si spomenuo zenidbu,vidis...recimo u sunnetu dosta i TRADICIJE imas tamosnjih arapa,recimo sto je za NASE PODNEBLJE nepojmljivo...upravo to sto si spomenuo zenidba nekih daljih rodica i to,zamisli kod nas da se neko ozeni rodicom il uda za rodjaka pa makar i daljeg,kakav bi to haos ispao,jer je to nama apsolutno strano i kolikoo god to dozvoljeno vjerom bilo,za nas nije uredu,dakle ima dosta i do tradicije!recimo kod Areapa je normalno ozeniti curu/icu od nekih 12-13 godina,ako je stekla punoljetsvo po islamu,koje nastupa prvim menstruacionim ciklusom,a zamisli kod nas to izvesti?!prvo sto bi te proglasili pedofilom,pa onda zatvorili pa jos onda i izdegenecili!!dakle,neke stvari se ne mogu 100% reflektovati i prebaciti iz Saudijske Arabije i ovamo prenijet,koliko god sunnet bile,jer sem sunneta jedan od izvora serijata jesu i obicaji,narodni,koji su zastupljeni u tom mjestu...pa je razumljivo da necemo ovdje kako smo vec ranije rekli,nositi arapsku odjecu u po decembra ma koliko ona sunnet bila
"O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao
vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri
amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih
po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu
koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik hoce da se njome oženi - da ti ne bi
bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o
onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je." (Al Ahzab, 50)
Par pitanja za one koji poznaju islam
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
-
almin-78
#27 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
kod arapa NIJE normalno ozeniti 12 godisnjakinju,i arapi ce te proglasili pedofilom ako to ucinis,,osim par budala iz Saudije,ali manjina
kada su arapi zenili 12 godisnjakinje to se dogadjalo sirom svijeta,moja pranana se udala sa 13-14 godina,,i to je tad bilo standardno
kada su arapi zenili 12 godisnjakinje to se dogadjalo sirom svijeta,moja pranana se udala sa 13-14 godina,,i to je tad bilo standardno
- kebele
#28 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Almine, a oženiti rodicu?
- BHF_Manijak
#29 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Kebel,mislim da ti je dobro odgovorio BosanacSDK... 
-
almin-78
#30 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
kebele,ako si upoznat s nacinom zivljenja u Evropi za vrijeme srednjeg vijeka znas onda i to da je zenidba izmedju rodjaka bila obicna,,posebno medju elitom jer se zeljelo drzati bogatstvo u porodici,,
bosnjacki begovi su se zenili s dalekim rodicama
puno toga sto danas nije normalno je prije bilo sasvim uredu
Last edited by almin-78 on 15/05/2009 17:46, edited 1 time in total.
- black
#31 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
chisto sumnjam da nije znao ili da nije mogao saznati, pomalo providno 
- ljubav_aha
#32 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
tacno,a djeca iz takvih brakova su cesto rodjena sa mentalnim poremecajima koja su bila naj-cesce sakrivena u pod-krovljima dvoracaalmin-78 wrote:kebele,ako si upoznat s nacinom zivljenja u Evropi za vrijeme srednjeg vijeka znas onda i to da je zenidba izmedju rodjaka bila obicna,,posebno medju elitom jer se zeljelo drzati bogatstvo u porodici,,
- ExNihilo
#33 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pa ja nisam ni rekao da je preporučeno, nego dozvoljeno.Bosanac sa dna kace wrote:cinjenica da je dozvoljeno ne znaci da je obavezno, pozeljno, preporuceno....Ellinor wrote:BHF_Manijak wrote:Brada nmije utemeljena Svetom knjigo,Kur`anom,da budemo jasni,stoga nije obavezna!ako hoces nosi,ako neces ne moras,dakle do tebe je,ako je nosis ne grijesis ako ne nosis isto tako...slobodna volja,pa prepusti masti,da li ti stoji ili ne...![]()
a jos nesto vezano za sunnet,bar kad si spomenuo zenidbu,vidis...recimo u sunnetu dosta i TRADICIJE imas tamosnjih arapa,recimo sto je za NASE PODNEBLJE nepojmljivo...upravo to sto si spomenuo zenidba nekih daljih rodica i to,zamisli kod nas da se neko ozeni rodicom il uda za rodjaka pa makar i daljeg,kakav bi to haos ispao,jer je to nama apsolutno strano i kolikoo god to dozvoljeno vjerom bilo,za nas nije uredu,dakle ima dosta i do tradicije!recimo kod Areapa je normalno ozeniti curu/icu od nekih 12-13 godina,ako je stekla punoljetsvo po islamu,koje nastupa prvim menstruacionim ciklusom,a zamisli kod nas to izvesti?!prvo sto bi te proglasili pedofilom,pa onda zatvorili pa jos onda i izdegenecili!!dakle,neke stvari se ne mogu 100% reflektovati i prebaciti iz Saudijske Arabije i ovamo prenijet,koliko god sunnet bile,jer sem sunneta jedan od izvora serijata jesu i obicaji,narodni,koji su zastupljeni u tom mjestu...pa je razumljivo da necemo ovdje kako smo vec ranije rekli,nositi arapsku odjecu u po decembra ma koliko ona sunnet bila
"O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao
vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri
amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih
po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu
koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik hoce da se njome oženi - da ti ne bi
bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o
onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je." (Al Ahzab, 50)
-
FrancescoTotti
#34 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Nisam ni vehabija niti se drzim cvrsto hanefojskog mezheba ali moram ti reci da si napiso par stvari s kojima se ne slazem .Brada je sunnet samo zato sto ima ljudi koji su cosavi ( oni kojima nemaju ni brade ni brkova ) a da nije toga bila bi farz . Nebrijanje brade je dakle skoro farz a razlog je da se razlikuju muskarci od zena . Interesantno je da se tako skoro gledalo i kod zidova u predislamsko doba . Klanjanje sunneta je Poslanik s.a.w.s. prakticirao najcesce kuci a zajednicki tesbih je novotarija koja nema potpore ni u jednom hadisu osim mozda u nekom daif hadisuBHF_Manijak wrote:Brada u islamu je sunnet,dakle ako hoces pustis ako neces brijes il fazoniras zavisi ko sta voli,dakle nije pod moranjem...sto jednom Mustafa Spahic,uvazeni efendija rece,jadnici misle ako puste bradu do koljena misle uci ce direkt u Dzennet...eh nadam se da ti je sad malo jasnije..sto kolega frla rece,sve je to stvar forme,a recimo posljednja stvar slijedjenja Poslanika a.s jeste kopiranje njegova oblacenja,a danas mnoge vidimo u gulabijama kako hodaju,sto je za nase podneblje cudno i smijesno,ne moze se arapska nosnja u Bosni nosit kao ni obratno,tamo se nosi siroko i svijetlo zbog vrcuina,ovdje nesto drugo itd itd,dakle komplet sunnet,bar glede nosnje nije primjenjljiv...braca nasa koja preferiraju duzu bradu tzv selefije ili u narodu poznatiji kao "vehabije" su ti zasupnici brada o kojima ti pitas,mada vidim i nekoliko apsurda u tom svemu,slijedi Poslanika u nosenju brade a u dzamiji ode posliije farzova i ne klanja sunnete i na ostaje na tespihu koji je sunnet,al eto...mada i sama brada mi kod njih djeluje dosta neurodno i zapusteno,mislim da sam Poslanik aljehisselam je to mnogo bolje njegovao,ali nije to tema...
sto se skracivanja pantola tice,takodjer jedan vid pretjerivanja i izvlacenje iz konteksta hadisa!!jedne prilike je Poslanik rekao,da ne dopustimo da nam se odjeca vuce po podu iz oholosti...eh braca selefije su to uzeli kao argument za skracivanje pantola,mada,po meni postoji neka normalna granica,a usput jedne prilike je Ebu Bekr pitao Poslanika,da li ja moram povrnuti odjecu kako se ne bi vukla po podu,a Poslanik je odgvorio ne,jer ti to ne cinis iz oholosti...dakle normalne nogavice su uredu i cisto sumnjam da iko od nas pusti,pantole,odijelo da mu se vuce po podu,vec je to sve u u nrmalnoj nekoj velicini,al eto svak svoje zna...
nadam se da su ti ovi odgovori pomogli!!
- BHF_Manijak
#35 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Drug,ne raspiaj se previse sa izraztom FARZ,nije to tek tako izreci!!
krupne stvari izrices,cim nesto nije u Kur`anu izreceno ono ne moze biti farz nikako,pa stoga ne brijanje brade ne mozes okarakterisati skoro farzom!!!Poslanik je rekao da su prokleti oni muskarci koji oponasaju zene i zene koje oponasaju muskarce,ali brijanje brade u to ne spada sigurno,dovoljno se razliku muskarci i zene stoga brada je jedna od razlika,ali nije nuzna!!cisto sumnjam da se recimo alimi danasnjice tipa Enes Karic,Mustafa Spahic,Hafizovic...ne bi drzali tog farza,pa bi ostavljali bradu,ali oni to ne cine,jesul grijesni?! 
- kebele
#36 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Da je Muhamed a.s. u ono doba imao dovoljno kvalitetnih žileta, sigurno danas brada ne bi bila ni sunnet, a kamoli "farz".

- BHF_Manijak
#37 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ma bilo je i tad nacina za brijanje vejrovatno,nisu svi imali brade...a kako znam da su imali?!pa zato sto su glave brijali kad su na hadzdzu bili!!
dakle nije u tome fazon! 
- Bosanac sa dna kace
#38 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ovako sto se tice brakova izmedju bliskih rodjaka oni jesu dozvoljeni i kao shto vec rekoh nijesu obavezni, nijezu naredjeni, nijesu pozeljni, nijesu preporuceni...dakle ako ne sklopimo brak sa bliskom rodbinom ili ako nema nekog u zajednici u takom braku niti smo mi pojedinci niti zajednica gresni, niti dobivamo neki sevap od toga ako ima takav brak, cak sta vise danas kad vidimo kakve su posljedice takvih brakova ( kolaju price da 6 do 12% stanovnistva u Turskoj ima neki defekt zbog rodbinskih brakova, prica se isto i za arapske zemlje) ti brakovi mogu biti i zabranjeni jer nanose vise stete drustvu nego koristi, jer pored djece rodjene sa smetnjama, ako dodje do razvoda u takvom braku dolazi da sukoba izmedju dvije bliske porodice.
Dok je kod Arapa jako naglaseno bratstvo i sestrinstvo po mlijeku kod nas je rodbinska veza jaka i jako malo paznje se poklanja mlijecnom srodstvu jer ono je na neki nacin regulisano putem rodbinske veze. Buduci da smo zivjeli a dan danas dobrim dijelom zivimo uglavnom okruzeni blizom i daljnom rodbinom ako majka koja doji dijete ostane bez mlijeka potrazice doilju prvo medju bliskom rodbinom pa tek onda ici dalje.
A sto se tice brade, mislim da pojedina ulema tvrdi da je vadzib a ne farz. A vadzib je manje naredjen nego farz dok vecina tvrdi da je brada sunet. Brada je u vecini kultura kroz historiju do danas smatrana odlikom muskosti tako i u kulturi bosanskih muslimana, ko je procito Antuna Hangija, i ostale putopisce koju su putovali kroz Bosnu sjetice se da svi pisu o tome kako bosnaski muslimani pustaju brade. Ne vidim sto bi nam samo Karic, Spahic, Hafizovic i njima slicni trebali bit uzor po pitanju vjere, oni zive od vjere a ne za vjeru. Pored njih brate dragi imaju Rejz,
Muderiz, Bugari, tuzlanski muftija, pa ef.Ismet Spahic, pa Omerdic
...svi sa bradama, kolko se ja sjecam.
Eh sto se tice nogavica, to je prebukvalno shvaceno kako bi se napravila razlika izmedju ''nas'' i ''njih''. Hadis se odnosio na to, kao sto je vec neko rako na oholo psutanje na odjece da se vuce po zemlji, primjer ovome bi mogli bit razni modni trendovi dje se odjeca (nogavice) onako nonsalanto vuce po zemlji, prlja se, dere se, pantole bukvalno vise, vidi se donji ves i sl....
Dok je kod Arapa jako naglaseno bratstvo i sestrinstvo po mlijeku kod nas je rodbinska veza jaka i jako malo paznje se poklanja mlijecnom srodstvu jer ono je na neki nacin regulisano putem rodbinske veze. Buduci da smo zivjeli a dan danas dobrim dijelom zivimo uglavnom okruzeni blizom i daljnom rodbinom ako majka koja doji dijete ostane bez mlijeka potrazice doilju prvo medju bliskom rodbinom pa tek onda ici dalje.
A sto se tice brade, mislim da pojedina ulema tvrdi da je vadzib a ne farz. A vadzib je manje naredjen nego farz dok vecina tvrdi da je brada sunet. Brada je u vecini kultura kroz historiju do danas smatrana odlikom muskosti tako i u kulturi bosanskih muslimana, ko je procito Antuna Hangija, i ostale putopisce koju su putovali kroz Bosnu sjetice se da svi pisu o tome kako bosnaski muslimani pustaju brade. Ne vidim sto bi nam samo Karic, Spahic, Hafizovic i njima slicni trebali bit uzor po pitanju vjere, oni zive od vjere a ne za vjeru. Pored njih brate dragi imaju Rejz,
Eh sto se tice nogavica, to je prebukvalno shvaceno kako bi se napravila razlika izmedju ''nas'' i ''njih''. Hadis se odnosio na to, kao sto je vec neko rako na oholo psutanje na odjece da se vuce po zemlji, primjer ovome bi mogli bit razni modni trendovi dje se odjeca (nogavice) onako nonsalanto vuce po zemlji, prlja se, dere se, pantole bukvalno vise, vidi se donji ves i sl....
- Bosanac sa dna kace
#39 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
haj ne talasaj, britva postoji od pamtivijeka, Aleksandar Veliki i Julije Cezar su bili poznati po tome sto su se redovno brijalikebele wrote:Da je Muhamed a.s. u ono doba imao dovoljno kvalitetnih žileta, sigurno danas brada ne bi bila ni sunnet, a kamoli "farz".
eto ti nam znas sve pa znas sta bi pjegamberi radili das su imali ovo ili ono
P.S. zaboravi navest kako mi se nikako ne svidja kad neko pusti da mu brada bukvalno strsi, i mislim da je to oprecno sa hadisom dje se kaze ''Bog je lijep i voli ljepotu''
- BHF_Manijak
#40 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Mislim da isto shvacamo hadis sa nogavicama,naveo sam taj primjer jer mi je jedini ostao u glavi,kao i primjer kad je Ebu Bekr pitao Poslanika da li da podvrce nogavice ili ne,a Poslanik mu je odgovorioda ne teba jer on ne pista odjecu iz oholosti da mu se vuce po zemlji,dakle jasan je stav!
sto se brade tice,nisam rekao da nam trebaju biti primjer Karic,Hafizovic,Spahic i drugi,nego hocu da kazem ako je haram brijat da oni ne bi to sigurno cinili...takodjer se ne bihs lozio dajedan Mustafa Spahic zivi od vjere,covjek je rega po meni!za Karica i Hafizovica,ne znam...diskutabilno
ali nejse druga je to tema,mislim da je pak brada sunnet,prestrogo je za vadziba,ali obzirom na veliku tradiciju mnogi danas je pustaju,ne tradiciju okoline i drzave,vec trdiciju vjere,jer vecina muslimana nosi bradu pa je i kod nas to tako ostalo....ali Allahu e`alemu,mislim da cemo se oko bar ovoga obojica sloziti!!nek nijjet presudi! 
sto se brade tice,nisam rekao da nam trebaju biti primjer Karic,Hafizovic,Spahic i drugi,nego hocu da kazem ako je haram brijat da oni ne bi to sigurno cinili...takodjer se ne bihs lozio dajedan Mustafa Spahic zivi od vjere,covjek je rega po meni!za Karica i Hafizovica,ne znam...diskutabilno
- kebele
#41 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ništa ja ne talasam. Među sirotinjom u pustinji, britva sigurno nije bila u svakodnevnoj upotrebi. Možete sad pametovati, znam ja te sve priče što pričate, pa i ja sam pročitao par knjiga, kao i vi. Aleksandar Veliki i Julije Cezar su bili "svemirci" u odnosu na siromašni narod iz pustinje, tako da njih ne možeš porediti s Arapima iz tog doba.
- Bosanac sa dna kace
#42 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ne bih baš reko da je jednom nomadskom narodu koji je stalno u pokretu i bavi se trgovinom, a ima graniči sa dvije sjetske sile, britva strana...ali o tom po tom.kebele wrote:Ništa ja ne talasam. Među sirotinjom u pustinji, britva sigurno nije bila u svakodnevnoj upotrebi. Možete sad pametovati, znam ja te sve priče što pričate, pa i ja sam pročitao par knjiga, kao i vi. Aleksandar Veliki i Julije Cezar su bili "svemirci" u odnosu na siromašni narod iz pustinje, tako da njih ne možeš porediti s Arapima iz tog doba.
ne možeš nikad reć kako ni meki pejgamber postupio danas to je teška izjava
-
Photoman
#43 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Esselamu Alejkum We Rahmetullah (vec sam negdje prije odgovorio da preferiram W umjesto V posto zvuci kao arapski harf و pa bih zamolio c itaoce da se suzdrze cinizma. Hvala.)
Na pocetku odgovora cu da napomenem da brada nije "samo" sunnet Muhammeda s.a.w.s, nego i svakog poslanika koji je dobio objavu prije njega, pa sve do prvog covjeka Adema a.s.
Vratimo se na nas (covjecji) sam pocetak, kad je Allah s.w.t. stvorio Adema a.s. i njegovu zenu Hawu r.a. Oboje su stvoreni u odraslom stanju sa razvijenim razumom i nadahnuti znanjem putem Allahove s.w.t. odredbe. Sa tim prvim ljudskim parom, nastala je opsta ljudska bit, Gospodarovom s.a.w.t odredbom. Taj par je spusten na Zemlju sa 100%-tnom sposobnoscu za zivot, tj komunikacija, opste ponasanje, morali, higijena itd. Djelom te opste ljudske biti je nesto sto se zove Fitra. Fitra je nazalost nesto sto se u velikom dijelu zapustilo kod nas, naravno vecinom putem "modernizacije" i opsteg odricanja fizickog praktikovanja Islama i trivijalizacije Islamskih obicaja, ali je itekako vazan dio Islama.
Fitra je, po Poslanikovoj s.a.w.s. praksi i hadisima:
1. Skracivanje brkova.
2. Pustanje brade.
3. Pranje usta/zuba.
4. Ispiranje nosa.
5. Kidanje noktiju.
6. Ispiranje prostora izmedju prstiju.
7. Odklanjanje dlaka ispod pazuha.
9. Odklanjanje stidnih dlaka.
8. Sunnecenje/obrezivanje.
10. Pranje stidnih dijelova tijela, pogotovo poslije nuzde.
Fitra je farz kao sto je i jesti i piti, lezati kad' se spava, stajati uspravno kad' se hoda... ljudska bit.
Glavni razlog zapustanja Fitre je nepoznavanje vjere, tj Islama, i pracenje vlastitih zelja s ciljem stimuliranja vlastitog ega; pracenje mode (u vecini slucajeva u neskladu sa Islamskim propisima), pracenje sejtanskog sapata manifestirajuci se u stidu/neugodnosti tipa "sta ce mi neko rec' " rezultirajuci u trivijalizaciji Islama i Islamskih obicaja i zudnje za pracenjem/asimilacijom sa ne-Islamskom civilizacijom.
Iako su oboje od krvi i mesa, vjernik nije isto sto i nevjernik. Znanje je lijek i neznanju i zabuni. Iqra!
Nek' je salawat na poslijednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s., i nek nas Allah s.w.t uputi i uzdrzi na pravom putu, sacuva od sejtana izgnanog, prokletog, i podari Svojom Miloscu i oprostom na Sudnjem Danu, Allahume amin!
Wesselamu Alejkum We Rahmetullah
PS: Pitanje za sve (muske) koji smatraju bradu "samo" sunnetom; zasto se sunnetite/obrezivate i zasto je kod nas ta 'tradicija' u vecini slucajeva vaznija i od farza sto je namaz?
Na pocetku odgovora cu da napomenem da brada nije "samo" sunnet Muhammeda s.a.w.s, nego i svakog poslanika koji je dobio objavu prije njega, pa sve do prvog covjeka Adema a.s.
Vratimo se na nas (covjecji) sam pocetak, kad je Allah s.w.t. stvorio Adema a.s. i njegovu zenu Hawu r.a. Oboje su stvoreni u odraslom stanju sa razvijenim razumom i nadahnuti znanjem putem Allahove s.w.t. odredbe. Sa tim prvim ljudskim parom, nastala je opsta ljudska bit, Gospodarovom s.a.w.t odredbom. Taj par je spusten na Zemlju sa 100%-tnom sposobnoscu za zivot, tj komunikacija, opste ponasanje, morali, higijena itd. Djelom te opste ljudske biti je nesto sto se zove Fitra. Fitra je nazalost nesto sto se u velikom dijelu zapustilo kod nas, naravno vecinom putem "modernizacije" i opsteg odricanja fizickog praktikovanja Islama i trivijalizacije Islamskih obicaja, ali je itekako vazan dio Islama.
Fitra je, po Poslanikovoj s.a.w.s. praksi i hadisima:
1. Skracivanje brkova.
2. Pustanje brade.
3. Pranje usta/zuba.
4. Ispiranje nosa.
5. Kidanje noktiju.
6. Ispiranje prostora izmedju prstiju.
7. Odklanjanje dlaka ispod pazuha.
9. Odklanjanje stidnih dlaka.
8. Sunnecenje/obrezivanje.
10. Pranje stidnih dijelova tijela, pogotovo poslije nuzde.
Fitra je farz kao sto je i jesti i piti, lezati kad' se spava, stajati uspravno kad' se hoda... ljudska bit.
Glavni razlog zapustanja Fitre je nepoznavanje vjere, tj Islama, i pracenje vlastitih zelja s ciljem stimuliranja vlastitog ega; pracenje mode (u vecini slucajeva u neskladu sa Islamskim propisima), pracenje sejtanskog sapata manifestirajuci se u stidu/neugodnosti tipa "sta ce mi neko rec' " rezultirajuci u trivijalizaciji Islama i Islamskih obicaja i zudnje za pracenjem/asimilacijom sa ne-Islamskom civilizacijom.
Iako su oboje od krvi i mesa, vjernik nije isto sto i nevjernik. Znanje je lijek i neznanju i zabuni. Iqra!
Nek' je salawat na poslijednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s., i nek nas Allah s.w.t uputi i uzdrzi na pravom putu, sacuva od sejtana izgnanog, prokletog, i podari Svojom Miloscu i oprostom na Sudnjem Danu, Allahume amin!
Wesselamu Alejkum We Rahmetullah
PS: Pitanje za sve (muske) koji smatraju bradu "samo" sunnetom; zasto se sunnetite/obrezivate i zasto je kod nas ta 'tradicija' u vecini slucajeva vaznija i od farza sto je namaz?
- kebele
#44 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Skraćivanje brkova... pa zašto su onda Turci od pamtivijeka brkati?
Slažem se to za sunećenje/obrezivanje muške djece. Pa jednostavno ušlo u "mentalni sklop" Bošnjaka da se to tako mora odraditi, bez obzira što ih vjerovatno 50% osunećenih neće redovito obavljati namaz tokom života, pit je pivu češće nego vodu, da ne govorim gore stvari od ovoga.
Slažem se to za sunećenje/obrezivanje muške djece. Pa jednostavno ušlo u "mentalni sklop" Bošnjaka da se to tako mora odraditi, bez obzira što ih vjerovatno 50% osunećenih neće redovito obavljati namaz tokom života, pit je pivu češće nego vodu, da ne govorim gore stvari od ovoga.
-
Photoman
#45 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Naprotiv, Turci su su se vratili nekim predislamskim obicajima, kao pustanje brkova, proslave Nevroza itd rezultatom postepenog napustanja tradicionalnog Islama pocetog negdje prije 200 godina, tj vracajuci se na anadolijski nacionalizam/tradiconalizam i prihvatanjem misticizma, generalno govoreci. Inace duga tema, nekoliko hiljada godina mladja od Fitre.kebele wrote:Skraćivanje brkova... pa zašto su onda Turci od pamtivijeka brkati?![]()
-
CAUS-VISOKO
#46 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Znas sta momak. Djelujes definitivno kao mutan tip. Cijelo vrijeme kao nesto pitas a onda sam dajes odgovore i k tomu jos i ispotiha podjebajes. Od mene ti je odgovor: odjebikebele wrote:Skraćivanje brkova... pa zašto su onda Turci od pamtivijeka brkati?![]()
- kebele
#47 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Zar valja takav rječnik da koristi vjernik? Polako.
-
CAUS-VISOKO
#48 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Haman i ne cujes. Odjđbikebele wrote:Zar valja takav rječnik da koristi vjernik? Polako.
- therrarrius
#49 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ovo bi ti kao trebalo biti smjesno ili sta?kebele wrote:Da je Muhamed a.s. u ono doba imao dovoljno kvalitetnih žileta, sigurno danas brada ne bi bila ni sunnet, a kamoli "farz".
Ovom zastavom zelis potvrditi tvrdnju nasih susjeda kako su bosanci glupi ili sta vec?
Dobio si odgovore na pitanja koja si postavio a ovo vec postaje vrjedjanje i ujedanje.
- kebele
#50 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ne, upravo suprotno, ja govorim kako bosanski muslimani, Bosanci ne puštaju brade, to je došlo od nekih drugih muslimana, koji veze nemaju sa Bosnom i Hercegovinom.