Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#2401 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

WipeOut wrote:
NIN wrote:
sanabe wrote:Moze li mi neko citirati ajet u kojem se govori o komenovanju bludnika?
Hvala
Takav ajet u Kuranu ne postoji!
SubhanAllah...

" Bludnicu i bludnika: pa bičujte svako od njih dvoje pojedinačno stotinom udaraca; i neka vas zbog njih ne obuzme sažaljenje u vjeri Allahovoj, ako vjerujete u Allaha i Dan posljednji. I neka kažnjavanju njihovom prisustvuje skupina vjernika".24:2

Komentar : Pod ovim se podrazumijeva seksualni odnos između čovjeka i žene koji nisu međusobno u braku. Zato se odnosi i na preljubu (to znači da je jedna ili obje osobe udata ili oženjen za nekog drugog) i na blud koji podrazumjeva da su osobe neudata/neoženjen. [to se tiče udatih/oženjenih osoba, njihova kazna po sunnetu Poslanika je kamenovanje do smrti.
Allahov Poslanik a.s. je presudio neoženjenoj osobi koja je bila kriva za nedozvoljeni seksualni odnos jednogodišnjim izgonom i propisanom kaznom (100 udaraca bičem). (Sahih El-Buhari).
Čovjek iz plemena Beni Aslam je došao Allahovom Poslaniku i obavijestio ga da je počinio nedozvoljeni seksualni odnos i četiri puta je svjedočio protiv sebe. Allahov Poslanik a.s. je naredio da bude na smrt kamenovan jer je bio oženjen čovjek. (Sahih El-Buhari).

" A koja od žena vaših počini blud, tad zatražite da protiv njih posvjedoče četvorica između vas. Pa ako posvjedoče, tad ih zadržite u kućama dok ih ne uzme smrt ili im Allah načini put. A dvoje između vas koje ga počini - pa kaznite njih dvoje! Pa ako se pokaju i poprave, tad ih se okanite. Uistinu! Allah je Primalac pokajanja, Milosrdni.(4.15,16)
Svasta... :-)

Haj'mo sad zajedno:
NIN wrote:
sanabe wrote:Moze li mi neko citirati ajet u kojem se govori o kamenovanju bludnika[/u]?
Hvala
Takav ajet u Kuranu ne postoji!
:-)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#2402 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by WipeOut »

naravno,Meka je spoenuta u Kur'an,ali ne iskljucivo kao smijer klanjanja ,jer je prvi smijer klanjanja bio Jerusalem ,znaci Muhamed je tokom obajve promjenio smijer
O događaju promjene Kible, govore 142. i 143. ajet Sure El-Bekare:

"Neki razvratnici od ljudi će reći: "Šta ih je odvratilo od kible njihove, prema kojoj su se okretali?" Reci: "Allahov su Istok i Zapad! On ukazuje na pravi put onome kome On hoće." (142) "I tako smo vas učinili srednjim ummetom da budete svjedoci ljudima i da Poslanik (s.a.v.s.) bude vaš svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika (s.a.v.s.) i na one koji će se stopama svojim vratiti - nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na pravi put. Allah neće dopustiti da propadne vaš iman. - A Allah je prema ljudima zaista blag i milostiv." (143)
(Suretu El-Bekare:142-143)

Znaci,nije Muhamed s.a.w.s nista promijenio,nego je tako doslo u Objavi od Gospodara s.w.t.

Ko sumnja u hadise tesko da ce moci shavtiti Kur*an u potpunosti,ali zato postoji nauka koja se bavi hadisima i ljudi koji odredjuju po lancu prenoslilaca dali je neki hadis slab ili vjerodostojan.Svakako da je bilo hadisa koji su lazni,ali i to se moze odrediti,kao sto jest tako da sada imamo vjerodostojne hadise.Evo najpoznatija je Buharijeva zbirka hadisa.Kao sto brat rece hadisi tumace svetu knjigu,ni u kom slucaju je ne mijenjaju.

Evo jedan tekst o hadisima:

HADISI KUDSIJA

Rijec hadis, kako smo ranije rekli, između ostaloga znači i govor, a leksema kuds znači sveti; prema tome, sintagma hadisi kudsi znači sveti govor.
U hadiskoj nauci, hadisi kudsijom nazivamo svaki hadis koji Allahov poslanik, Allah ga blagoslovio i spasio, prenosi od Uzvišenog Allaha.
Dakle, hadisi kudsije su, ustvri, Allahove dž.š. Riječi, koje vjerovijesnik Muhammedn a.s. samo prenosio. Ovdje je Allahov Poslanik u ulozi ravije, jer sened kod hadisi kod hadisi kudsija doseže do Allaha dž.š.
Hadisi kudsije možemo razlikovati po tome što sened hadisa doseže do Allahovog Poslanika, dok se sened haidisi kudsiija, produžava i veže za Allaha dž.š.
Ako je hadisi kudsija Allahov dž.š. govor, nameće se pitanje kakva je onda razlika između Kur'ana i hadisi kudsije? Učenjaci u tom pogledu navode mnoge elemente prema kojima se oni razlikuju od Kur'ana, a ti se stavovi mogu svesti na četiri osnovna stava:
- Kur'an je i tekstom i smislom Allahov govor, a hadisi kudsija je samo smislom Allahov govor, dok su to Muhamedove riječi, Allah ga blagoslovio i spasio.
- Kur'an je sav prenesen mutevatir predajom, a hadisi kudsije nisu tako preneseni.
- Samo učenje Kur'ana, bez obzira dali razumijemo njegovo značenje ili ne, jest ibadet poseban
- Ko bi zanijekao samo jednu riječ Kur'ana, pa čak i samo jednos slovo iz Kur'ana, postao bi nevjernik, a onaj ko bi zanijekao hadisi kudsije bio bi samo griješnik.
Hadisi kudsije mogu biti na različitom stepenu vjerodostojnosti kao i hadisi. Ovisno o tome da li ispunjavaju, ili, pak, ne ispunjavaju uvjete vjerodostojnosti. Tako, postoje hadisi kudsije koji su sahih, hasen, i daif, a postoje i oni koji su apokrifn. Jer, kako god su ljudi lagali na Allahova Poslanika, izmišljajući hadisi kudsije lagali su i na Allaha dž.š.
WipeOut

#2403 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by WipeOut »

PITANJE: Es-selamu alejkum! Želio bih znati zašto je šerijatska kazna za blud kamenovanje, kad u se u KUR'ANU jasno navodi da je za slobodne osobe 100 udaraca bičem, a za osobe u braku polovica te kazne, jer Kur'an se ne može derogirati hadisom?

ODGOVOR: Hvala Allahu i neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem!

Imam Buharija u svome Sahihu bilježi predaju od Abdullaha b. Abbasa, r.a., da je rekao: ''Omer, r.a., sjedio je na minberu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: 'Uzvišeni Allah poslao je Muhammeda, s.a.v.s., sa istinom i objavio je Knjigu u kojoj je bio objavio i ajet o kamenovanju (ajetur-redžmi) koji smo učili i razumjeli njegovo značenje. Poslanik, s.a.v.s., je kamenovao bludnika (oženjenog), a kamenovali smo i mi poslije njega. Ja se bojim da će neko nakon izvjesnog vremena reći: Mi u Allahovoj Knjizi ne nalazimo propis o kamenovanju bludnika, pa će na takav način otići u zabludu ostavljajući jednu od Allahovih strogih naredbi (farzova). Zaista je propis o kamenovanju (bio) u Allahovoj Knjizi, i to je obaveza da se izvrši nad svakim oženjenim muškarcem ili udatom ženom (koji počine blud) ukoliko se to dokaže potpuno jasnim dokazom, trudnoćom ili priznanjem.''' (Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)

Također, u najvjerodostojnijim hadiskom zbirkama bilježi se da je Poslanik, s.a.v.s., naredio kamenovanje oženjenog bludnika ili bludnice.

Jednom prilikom poslao je jednoga od ashaba da kamenuje udatu ženu koja je počinila zinaluk (Buharija, br. 6827, Muslim, br. 1697), kao što je naredio da se kamenuje ashab Maiz b. Malik zbog istog grijeha. (Muslim br. 1692)

Po ovom pitanju prenosi se i konsenzus islamskih učenjaka ehli-sunnetskog usmjerenja. (Vidjeti: Meratibul-idžma' od Ibn Hazma, r.h., str. 214), a propis kamenovanja oženjenog bludnika zanijekali su samo neki sektaši i novotari poput jednog dijela haridžija i mu'tezila.

Na osnovu ovih i mnogih drugih vjerodostojnih predaja, zaključujemo da je propis o kamenovanju oženjenog bludnika bio u Kur'anu, a da je zatim derogiran njegov tekst, ali je ostao važiti njegov propis.

Dakle, ovdje se ne radi o derogiranju Kur'ana hadisom (o čijoj validnosti postoje rasprave kod islamskih učenjaka), već se radi o tome da je taj propis bio u Kur'anu, nakon toga derogiran je njegov tekst, a ostao je propis. Pored toga, kako smo vidjeli, taj propis potvrđen je velikim brojem vjerodostojnih predaja, a na osnovu njih, i idžmaom – konsenzusom islamskih učenjaka, za koji je u hadisu kojeg prenosi Abdullah b. Omera, r.a., Muhammed, s.a.v.s., rekao: ''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi, Allahova ruka je sa džematom…''

(Prvu rečenicu hadisa (''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi'') bilježe: Tirmizi (2167); Ebu Davud (4284); Ibn Madždže (3950); Ahmed (21 190); Hakim u Mustedreku (1/115); Ibn Ebi Asim u Es-Sunne (80); El-Lalikai (154); Es-Sehavi u El-Mekasidul-Hasene (1288) i drugi.

Također, ovaj dio hadisa prenosi se i kao riječi nekih ashaba poput Abdullaha b. Mes'uda i drugih, sa vjerodostojnim lancima prenosilaca. Vidjeti: Tuhfetul-Ahvezi (6 /388).

Napomena: Da bi se neko kamenovao za počinjeni blud, moraju se ispuniti mnogi uvjeti i nestati sve zapreke, koji su vrlo precizni i zahtjevni, tako da je praktična primjena ovog propisa u historiji islama bila vrlo rijetka pojava, a ako se i izvršavala, najčešće se obavljala nakon priznanja počinitelja, kakav je slučaj bio sa spomenutim ashabom Maizom, r.a., i još jednom ženom poznatijom kao Gamidijja.

A Allah najbolje zna.

Durmić Amir
www.--- NO LINKS ---
HAVANA

#2404 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

A jel ko kad kamenovao kakvog mudonju što ga je metno gdje ne treba? :oops:
Ne mogu da vjerujem šta čitam :-)
Zar stvarno nekom može biti normalno da utuče kamenom u glavu drugo ljudsko biće što je vodilo ljubav sa nekim a uz to je još kako pišu i udovica i majka? :-)
minjonja

#2405 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

HAVANA wrote:A jel ko kad kamenovao kakvog mudonju što ga je metno gdje ne treba? :oops:
Zar stvarno nekom može biti normalno da utuče kamenom u glavu drugo ljudsko biće što je vodilo ljubav sa nekim a uz to je još kako pišu i udovica i majka? :-)
vodili ljubav, kako to romanticko zvuci...

ne znam za slucaj ove zene, ali sto se mene tice, kazniti preljubu smrtnom kaznom je na mjestu. kazne nisu bezveze visoke, nego da to ne bi niko uradio, ali ako uradi, gotovo ti je. ili si u braku ili nisi. ili ces vodit brigu o zeni djeci ili neces. ili ces biti korektan ili piti krv citavoj porodici i rasipat novce na razne ljubavnice i ne skolovati djecu i tuci zenu. ako je ne volis vise, izvoli, razvedi se. ako su ti djeca prevelika briga i odgovornost, idi. daj alimentaciju i idi radi sta hoces. ne moze i jare i pare.

znam bruku porodica, bruku zena, koje su u bolnicama zavrsavale zbog varanja muzeva. niko nije bio uz njih jer ih niko nije razumio, cak su porodice muzeva jos uvijek bile uz muza. zaboga, on je musko, njemu treba razonode. eto njoj sporet nek se pozabavi.

ne mora biti kamenovanje. postoji sprica danas. kad bi bila smrtna kazna za preljubnike, pedofile, silovatelje, ubice, drustvo bi bilo drugacije. s obzirom da bi nas bilo strah da izgubimo zivot, ne bi nam palo napamet dirati malu djecu, ubiti nekog ili varati i unistavati porodicu.
minjonja

#2406 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

sanabe wrote::shock:
vjerovatno nisi iz takve porodice i vjerovatno nisi dozivljela takvo ponizavanje i psihicko zlostavljanje.
Zlata M.

#2407 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Zlata M. »

minjonja wrote:
HAVANA wrote:A jel ko kad kamenovao kakvog mudonju što ga je metno gdje ne treba? :oops:

ne znam za slucaj ove zene, ali sto se mene tice, kazniti preljubu smrtnom kaznom je na mjestu.
:sad:
Ovo, pretpostavljam, ne govori necovjecnost, nego tuga djeteta razvedenih roditelja ili tuga djeteta koje je nemocno posmatralo drame, nastale prevarom u braku.
Pokusavam razumjeti to dijete ( ne - odobriti. Razumjeti.)
Osudjujem pri tome odrasle osobe iz njegovog okruzenja, koje tu tugu nisu znale, a vjerovatno ni - htjele, kanalisati.
Njih osudjujem.
I mogu samo reci da onaj, koji osjeca i govori po logici "onaj ko me prevari, nije zasluzio da zivi", i ne zasluzuje ljubav.
JThomas

#2408 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by JThomas »

njih tamo bi stvarno neko trebao službeno, nekim dopisom obavijestiti da je srednji vijek završio.

sjo jesam islamofob.
haqqlberry

#2409 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

JThomas wrote:njih tamo bi stvarno neko trebao službeno, nekim dopisom obavijestiti da je srednji vijek završio.

sjo jesam islamofob.
Kako da nije. Prije 15 godina se naočigled cijele "Napredne" evrope desio genocid u srcu te iste evrope.

Srednji vijek je nivo za današnju evropu.
Bitte_Halt_ja_ja

#2410 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

minjonja wrote:

ne znam za slucaj ove zene, ali sto se mene tice, kazniti preljubu smrtnom kaznom je na mjestu. kazne nisu bezveze visoke, nego da to ne bi niko uradio, ali ako uradi, gotovo ti je. ili si u braku ili nisi. ili ces vodit brigu o zeni djeci ili neces. ili ces biti korektan ili piti krv citavoj porodici i rasipat novce na razne ljubavnice i ne skolovati djecu i tuci zenu. ako je ne volis vise, izvoli, razvedi se. ako su ti djeca prevelika briga i odgovornost, idi. daj alimentaciju i idi radi sta hoces. ne moze i jare i pare.

znam bruku porodica, bruku zena, koje su u bolnicama zavrsavale zbog varanja muzeva. niko nije bio uz njih jer ih niko nije razumio, cak su porodice muzeva jos uvijek bile uz muza. zaboga, on je musko, njemu treba razonode. eto njoj sporet nek se pozabavi.

ne mora biti kamenovanje. postoji sprica danas. kad bi bila smrtna kazna za preljubnike, pedofile, silovatelje, ubice, drustvo bi bilo drugacije. s obzirom da bi nas bilo strah da izgubimo zivot, ne bi nam palo napamet dirati malu djecu, ubiti nekog ili varati i unistavati porodicu.

Svasta kakav pacenik. Jal te to neka za nos vukla dok se sa drugim tamanila?
JThomas

#2411 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by JThomas »

haqqlberry wrote:
JThomas wrote:njih tamo bi stvarno neko trebao službeno, nekim dopisom obavijestiti da je srednji vijek završio.

sjo jesam islamofob.
Kako da nije. Prije 15 godina se naočigled cijele "Napredne" evrope desio genocid u srcu te iste evrope.

jah, i zato je u redu kamenovati ovu ženu, pretpostavljam.

a ljudi opet hrle toj evropi, jal' su ludi jal' su mazohisti, nema treće.
alibaba_i_30_godina

#2412 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

Zasto se ne valja zeniti/udavati izmedju dva Bajrama (Ramazanskog i Kurban Bajrama)?
haqqlberry

#2413 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

JThomas wrote:
haqqlberry wrote:

sjo jesam islamofob.

jah, i zato je u redu kamenovati ovu ženu, pretpostavljam.

a ljudi opet hrle toj evropi, jal' su ludi jal' su mazohisti, nema treće.

Nigdje nisam rekao da treba kamenovati ženu. Nervira me moralisanje i prenemaganje licemjerne evrope.
haqqlberry

#2414 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

NeyDan wrote:Zasto se ne valja zeniti/udavati izmedju dva Bajrama (Ramazanskog i Kurban Bajrama)?
To apsolutno nije istina. U islamu ne postoji nedozvoljeno vrijeme za ženidbu ili udaju.
JThomas

#2415 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by JThomas »

pa uvijek je između dva bajrama... :lol:
HAVANA

#2417 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

NeyDan wrote:Zasto se ne valja zeniti/udavati izmedju dva Bajrama (Ramazanskog i Kurban Bajrama)?

Onda :? ko biva najbolje se i ne ženiti. :D
(ne)forumas

#2418 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by (ne)forumas »

JThomas wrote:pa uvijek je između dva bajrama... :lol:
uvijek jeste.. ali kazu ne valja se zeniti poslije ramazanskog bajrama u mjesecu sevalu... a rijec seval u arapskom znaci oskudno... tako da ne valja da ti u braku nebi bilo oskudno...
KenCo

#2419 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KenCo »

iskreno ne znam cemu rasprava. sta covjek mora da uradi da ga kamenuju- mora prevariti muza/zenu na ocigled 4 covjeka. nemoj da radis to i vozdra.
ukras

#2420 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ukras »

cisto sujevjerje to za bajrame a sujevjerje je grijeh
WipeOut

#2421 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by WipeOut »

Pitanje: Od mnogih ljudi čuo sam da nije lijepo sklapati brak izmeðu Ramazanskog i Kurbanskog bajrama, ali nikada mi niko nije objasnio zašto, tako da nikada nisam ni bio siguran da li je ovo istina. Ako vam ne bi bilo teško da pojasnite ovo pitanje. Unaprijed hvala.

Odgovor: Sklapanje braka izmeðu Bajrama ili u bilo koje drugo vrijeme je šerijatski dozvoljeno. Allahov Poslanik, s.a.v.s., oženio se u mjesecu ševvalu iako je on mjesec izmeðu dva Bajrama. Dakle, poslije ramazana i prije zul-hidždžeta. Neki islamski pravnici, fakihi, smatraju poželjnim ovaj period za vjenčanja. Muslimanu nije dozvoljeno da osjeća bilo kakav vid praznovjerja u pogledusklapanja braka izmeðu dva Bajrama. Ovakav čin je grijeh zbog kojeg se čovjek musliman mora pokajati.
Korijen ovog ubjeðenja dolazi još iz vremena fatimijsko-rafidijske države. Naime, u to vrijeme širila se ideja o zabrani veselja jer su se tobože pripremali za mjesec muharrem. Smatrali su da su ovo mjeseci tuge i oplakivanja Husejna i ehlul-bejta.
Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: ‘’Allahov Poslanik, s.a.v.s., me oženio u ševvalu. Koja je to žena bila sretnija od mene!’’ (Buharija)
Urve prenosi da je Aiša, r.a., smatrala poželjnim da se sklapa i stupa u brak u mjesecu ševvalu. (Sahih Muslim)
Imam Nevevi kaže: ‘’Aiša, r.a., ovim je imala za cilj oboriti teoriju paganskih običaja koji su bili zastupljeni meðu ljudima. Smatrali su da je pokuðeno i loše stupati u brak u ševvalu. Ovakvo ubjeðenje je neistinito i bez ikakvog utemeljenja.’’ (Komentar na Muslimov Sahih)
Ibn Kesir kaže: ‘’Poslanikovo, s.a.v.s., stupanje u brak sa Aišom u mjesecu ševvalu je odgovor i odbacivanje teorije paganskih običaja o zabrani sklapanja braka izmeðu dva Bajrama.’’ (Bidaje ve-nihaje)
Imam Ševkani tvrdida ovajhadis nepodrazumijeva poželjnost sklapanja braka izmeðu dva Bajramanego daje braku tomperiodu dopušten ida setime neprihvata samateorija o poželjnosti ovog čina. (Nejlul-evtar)
Dakle, ako se uzme u obzir da je ovakvo ubjeðenje praznovjerje, onda muslimanu nije dozvoljeno vjerovati ili sevladati poovakvim stavovima.Allahov Poslanik,s.a.v.s., kaže: ‘’Učinio je širk onajkoga odnamjere odvratinjegovo praznovjerje.’’ (Musned odimama Ahmeda)
Kao zaključak iz prethodnih predaja može se reći da je vjerovanje u nepoželjnostsklapanja brakaizmeðu dva Bajrama praznovjerje.Brak jedopuštenosklapati usvim vremenima.Allah najboljezna.

Odgovorio: Harmin Suljić
(ne)forumas

#2422 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by (ne)forumas »

btw. koliko je covjek monogamno bice i zasto muskarac polaze pravo na to da moze imati vise zena?
dok po "zakonu" zena ne moze imati vise muskaraca? ne govorim o konkretnom slucaju i udovici koja mora proci "period zalosti" da bi se mogla ponovo udati...
KenCo wrote:iskreno ne znam cemu rasprava. sta covjek mora da uradi da ga kamenuju- mora prevariti muza/zenu na ocigled 4 covjeka. nemoj da radis to i vozdra.
ronhill

#2423 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ronhill »

Chmoljo wrote:
ronhill wrote:
heartbeat100 wrote:Zanima me, ako neko zna, da li se ikad medicina ocitovala o postu u Islamu?? Mislim kako na organizam utjece visesatno apstiniranje, prvenstveno od vode s obzirom da je neophodna za nase normalno funkcioniranje??
iz price s biolozima i nekim doktorima te trazenjem po netu, post ima odlican uticaj na organizam pogotovo modernog covjeka koji u sebe trpa sta stigne

ciscenje organizma od stetnih stvari

naravno, lose je ako ces se ko lola nazderat za iftar :-D
da li bješe Hadis u kojem je stajalo, parafraziram, da je najbolje prestati jesti onda kad je naslađe...
jeste
ronhill

#2424 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ronhill »

ljubav_aha wrote:
Isus j epostio,takodje je post spomenut u Starom Testamentu,u Novom Testamentu nije post je opcionalnog karkatera,a i danas katolici jedu iskljucivo ribu svakog petka

post,klanjanje se prakticiru kad osoba tako osjeca,a ne iskljucivo jer mora :!:
jel ovdje tema Islam il Katolicanstvo?

i da, klanjanje je stroga obaveza, prestani lupati gluposti na temi
frfi.

#2425 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frfi. »

ljubav_aha wrote:
frfi. wrote:
statix wrote:Svi bi da stimaju vjeru kako im odgovara, kako prilici njihovom okruzenju... :D

Npr. ja vjerujem u Boga koji prasta sve.... :lol: :P
:lol: dobar 8-)

sto se tice klanjanja i posta- to je farz, zavrsena prica. ima stvari o kojima se ne raspravlja. imas izbor izvrsavati ili ne izvrsavati naredjeno. ako odaberes da ne izvrsavas-mozes sebe sebi i drugima opravdavati (mada ti neces reci da se opravdavas, naci ces neki drugi izraz) koliko god hoces, ali namaz i post ostaju farz.

podzravas li kamenovanje :?:
ja to nisam spominjala niti zelim ulaziti u diskusiju s tobom u vezi te teme. navela sam ti sta mislim o postu i klanjanju-sto je naredjeno od Allaha dz.s., i savrseno je jasno na sta sam mislila kada sam rekla da se o nekim stvarima ne raspravlja i na koje sam to stvari mislila
Locked