Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
minjonja

#2201 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

bijela wrote:
minjonja wrote: i inace me zanima opis dzeneta. znam da je negdje bila rasprava o tome, ali ne nadjoh.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=73092
hvala, bijela, a linku :) znala sam da je bila tema negdje.

a zivotinje? :D
znam da ima tema zivotinje i religija, ali tamo se vodi druga rasprava. cini mi se kao da su ovdje ljudi kompetentniji :D
bijela

#2202 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

minjonja wrote: a zivotinje? :D
znam da ima tema zivotinje i religija, ali tamo se vodi druga rasprava. cini mi se kao da su ovdje ljudi kompetentniji :D
da me ubiješ ne znam gdje sam ovo čula:
životinje će na sudnjem danu biti dovedene da se izmire računi između njih i ljudi (ako je neko od ljudi zlostavljao životinje, ili obrnuto - ako je na njima zaradio dobrih dijela)
nakon tog obračuna - one će nestati.
u džennetu će biti neke "poznate" životinje sa dunjaluka, kao što je deva Saliha, a.s., pas koji je čuvao ljude u pećini Kahf, Sulejmanov, a.s.,hudhud (pupavac).....

a u džennetu će biti raznih, džennetskih životinja.

eto, ne znam ni otkud mi ovo, ni koliko je vjerodostojno, valjda će se javiti neko ko bolje zna.

ti pitaš zbog svoje mace :-D ? ili imas cuku?
minjonja

#2203 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

pitam i zbog lune i iswidi i charlieja, lune junior, dine, dine, kikija, nere, mile, svih zlostavljanih zivotinja, hiljada medvjeda koji su bez razloga ubijani da bi neki lola imao međeđi tepih za podguzice, svakog slona i tigra, svake zivotinje koja je kao kurban zaklana (nesto kontam, mozda su one povlastene pa ce one barem u dzenet) itd.

vise sam plakala kad je iswidi poginula nego kad mi je mama umrla. znam da cu mamu vidjeti, a za iswidi sam bila ubjedjena da je ona jednostavno nestala za sva vremena i da sve sto imam od nje je u mojim mislima. sad me zbunjuju pojedinci nekakvim navodnim ajetima i hadisima, a niko da mi ih pokaze crno na bijelo. cak se prica kao da ce zivotinje na ahiret, ali nece odgovarati ni za dobra ni za losa djela, nego onako, kao dekor idu dalje :D
Shoshana

#2204 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Shoshana »

Kol'ko ja znam, prema islamu, sva su ziva bica, osim covjeka, dakle sve biljke i zivotinje savrsni muslimani. Da se neko ne uvrijedi - musliman u smislu 'onaj koji se pokorava bogu'. Oni su onakvim kakvim ih je bog stvorio i nemaju slobodnu volju - za razliku od covjeka. Samim time se ne bi trebali kvalifikovati ni za kaznu, ni za nagradu, ali nekako mi je logicnije zamisliti da ce onaj koji slijedi bozju volju u raj. U pakao ne bi trebao ici, jer je citavog zivota zlijedio bozji put, a treceg - kol'ko ja znam - nema.

Ali naci ce se neko ko to poznaje malo bolje :)
bijela

#2205 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ma neće životinje u pakao sigurno, niti će odgovarati za svoja djela. one nemaju odgovornosti jer nisu preuzele onaj emanet kojeg je čovjek preuzeo - da će biti vladar na zemlji ali da je u okviru svoje vladavine odgovoran za ostala bića i ono što prema njima čini.
ali ovo drugo ne znam...

sanabe :kiss: (naučila sam i ja pisati ove kiss-ove) :-D
minjonja

#2206 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

sanabe wrote:
bijela wrote:ma neće životinje u pakao sigurno, ali ovo drugo ne znam...

sanabe :kiss: (naučila sam i ja pisati ove kiss-ove) :-D
:thumbup:

sutra cu potraziti medju ovim svojim knjigama , negdje se spominje da ce stanovnici dzeneta moci jahati konje kad god pozele, pa sad ... Allah Uzvisheni zna najbolje :)
a mazit mace :D
bijela

#2207 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

sanabe wrote: :thumbup:

sutra cu potraziti medju ovim svojim knjigama , negdje se spominje da ce stanovnici dzeneta moci jahati konje kad god pozele, pa sad ... Allah Uzvisheni zna najbolje :)
pa da, znam da će biti životinja u džennetu, ali ne znam jesu li to ove dunjalučke životinje
a konji, baš danas na RTL fim "crni ljepotan" - glavni lik konj koji priča o svome životu od rođenja :-D
znaš kako je dobro.
konji su prelijepe životinje. kaže se u starim knjigama kako ih je posebno volim Sulejman, a.s., pa bi ih gladio po nogama i divio im se.
Image
bijela

#2208 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

sanabe wrote:Je li to crtani bio, mislim dugometrazni? Mislim da sam gledala :D

ccc tebe, nije bona, FILM igrani, u kojem glavnu ulogu igra KONJ :lol:
bijela

#2209 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

kad smo kod životinja, pazi ovog moronstva
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /100627053
ljubav_aha

#2210 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:ma neće životinje u pakao sigurno, niti će odgovarati za svoja djela. one nemaju odgovornosti jer nisu preuzele onaj emanet kojeg je čovjek preuzeo - da će biti vladar na zemlji ali da je u okviru svoje vladavine odgovoran za ostala bića i ono što prema njima čini.
ali ovo drugo ne znam...
postoji hijerarhija i medju zivotinjama :D
bijela

#2211 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

:lol: pa gdje si ti nama :?: :idea:
minjonja

#2212 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

bijela wrote::lol: pa gdje si ti nama :?: :idea:
:lol: :lol: :lol:

ljubav_aha, gdje si bila toliko :?: :D

znas li ti slucajno odgovor na moje pitanje :?: hvala :!: :D
bijela

#2213 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

minjonja wrote:
bijela wrote::lol: pa gdje si ti nama :?: :idea:
:lol: :lol: :lol:

ljubav_aha, gdje si bila toliko :?: :D

znas li ti slucajno odgovor na moje pitanje :?: hvala :!: :D
minjonja, zaboravila si napisati :idea:
Irish

#2214 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Naletjeh na youtube-u na klip koji govori o cestitanju nevjernickih praznika i o tome koliko je to veliki grijeh...
Cula sam ovo i ranije, pa bih pitala sta mislite o tome, kako se nosite u tim situacijama kada trebate cestitati? Kako ne cestitati osobama koje medju prvima (konkretno u mom slucaju) meni cestitaju moj praznik??? Te osobe ni ne sumnjaju da bi vama to moglo predstavljati problem, i jednostavno ne bi to shvatili drugacije nego kao nekulturu i drskost, nakon sto oni vama uvijek cestitaju???!!!!
Irish

#2215 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

sanabe wrote:
Irish wrote:Naletjeh na youtube-u na klip koji govori o cestitanju nevjernickih praznika i o tome koliko je to veliki grijeh...
Cula sam ovo i ranije, pa bih pitala sta mislite o tome, kako se nosite u tim situacijama kada trebate cestitati? Kako ne cestitati osobama koje medju prvima (konkretno u mom slucaju) meni cestitaju moj praznik??? Te osobe ni ne sumnjaju da bi vama to moglo predstavljati problem, i jednostavno ne bi to shvatili drugacije nego kao nekulturu i drskost, nakon sto oni vama uvijek cestitaju???!!!!
vala kar reis cestita, ne znam shto ja ne bih :roll:
pa i oni meni cestitaju :D
gdje si boona ti?? :D

Ma znam ja to...vecina i cestita...zato i pitam :)
madner

#2216 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

Velika dilema
youtube likovi vs reis

a pitanje strasno veliko u pm :D
Irish

#2217 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

madner wrote:Velika dilema
youtube likovi vs reis

Kako za koga :D

hvala tamo na linku za film ;-) , ali nema potrebe pametovati na bas svaku ;-) 8-)

"Čovjek ima dva uha i jedna usta - da bi govorio upola manje nego što sluša"
"Ako ste ušutkali nekoga niste ga i preobratili"
"Ako govoriš, neka tvoje riječi budu vrijednije od tvoje šutnje"

- rekose neki mislioci :D
palamuda

#2218 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by palamuda »

Irish wrote:Naletjeh na youtube-u na klip koji govori o cestitanju nevjernickih praznika i o tome koliko je to veliki grijeh...
Bilo bi dobro da neko ko dobro poznaje materiju odgovori na ovo pitanje.Molio bih razne tipuse koje daju odgovore tipa jedan ucenjak je kazao, drugi je rekao. Ti ucenjaci nisu ISLAM, nego neke nadri hodze. Dakle samo sta o ovom pitanju kaze casni Kur an.
madner

#2219 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

Irish wrote:
youtube likovi vs reis

hvala tamo na linku za film ;-) , ali nema potrebe pametovati na bas svaku ;-) 8-)

Ostajem pri stavu da bavljenje nebitnim glupstima zatupljuje ljude, te ukazuje na manjak vjere :D u zdrav razum.
Irish

#2220 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

madner wrote:
Irish wrote:
youtube likovi vs reis

Ostajem pri stavu da bavljenje nebitnim glupstima zatupljuje ljude, te ukazuje na manjak vjere :D u zdrav razum.
Karakteran intelektualac :roll: nema sta :D

Ostajem pri stavu da je najbolje ignorisati ove "velike mozgove" koji (nemajuci gdje grugo ispoljiti svoj intelekt i prosvjetljenje razuma:roll: ) vrebaju dano-nocno po internetu, strpljivo cekajuci priliku kroz koju bi mogli provuci svoju "intelektualnu nirvanu" :roll:
:run:
minjonja

#2221 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

madnere, stvarno si dosadan. imas milion tema o vjernicima i nevjernicima, vjerovati ili ne, nauka ili religija. ima nas ovdje koji postavljamo pitanja da bi dobili odgovore, a ne da miniramo temu kao sto ti cesto radis. puna mi je kapa toga vise da se bukvalno svaka tema na ovom podforumu pretvori u prepirku ima li ili nema Boga, vjernici ovakvi, nevjernici onakvi.
ziv bio, nemoj samo ovdje, molim te. smijesno ti je sto neko vjeruje u Bogu, ok, shvatili smo, ali pusti nas onda da tapkamo u ovoj nasoj mracini u glavi.
GAU 8

#2222 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by GAU 8 »

Mislim da mozes biti mirna, kada se sve tvoje dileme oko ispravnosti i jacine tvog Imana svode na ovako banalna pitanja.

Neces zavrsiti u Dzehennemu, cako i ako napravis tu malu gestu kufr-a, pardon kulture i drugoj osobi uzvratis dobrotu.

Kada ce ljudi shvatiti da forma i vanjstina nije nista ako nema iskrenosti.
madner

#2223 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by madner »

minjonja wrote:madnere, stvarno si dosadan. imas milion tema o vjernicima i nevjernicima, vjerovati ili ne, nauka ili religija. ima nas ovdje koji postavljamo pitanja da bi dobili odgovore, a ne da miniramo temu kao sto ti cesto radis. puna mi je kapa toga vise da se bukvalno svaka tema na ovom podforumu pretvori u prepirku ima li ili nema Boga, vjernici ovakvi, nevjernici onakvi.
ziv bio, nemoj samo ovdje, molim te. smijesno ti je sto neko vjeruje u Bogu, ok, shvatili smo, ali pusti nas onda da tapkamo u ovoj nasoj mracini u glavi.
Zanimljivo neko ko se zali o miniranju temu a onda pocne o sebi. Mislim mogu ti preporuciti neku tabletu za smirenje ili oblogu za glavu, ali nazalost zivot je takav. Mozda bi ti bilo lakse kada bi procitala sta sam napisao, pa bi odgovorila na isto umjesto ovih genercnih izljeva bjesa.
Niko nije povukao pitanje o postojanju, ne znam sto to opste spominjes. Tapkaj gdje hoces, i pusti druge da tipkaju :D
Irish

#2224 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

minjonja wrote:madnere, stvarno si dosadan. imas milion tema o vjernicima i nevjernicima, vjerovati ili ne, nauka ili religija. ima nas ovdje koji postavljamo pitanja da bi dobili odgovore, a ne da miniramo temu kao sto ti cesto radis. puna mi je kapa toga vise da se bukvalno svaka tema na ovom podforumu pretvori u prepirku ima li ili nema Boga, vjernici ovakvi, nevjernici onakvi.
ma pusti madnera :roll:
Ovo ti je profil tipa: Osoba sa manjkom svakodnevnih drustveno-socijalnih aktivnosti, koja u potrebi dokazivanja svog "super-ega " :roll: trazi dusevnu satisfakciju u podcjenjivanju svega drugacijeg...POsto je vjerovatno vec skeniran od strane ljudi iz svarnog okruzenja, sa-x mu (kao i drugim likovima poput njega), dodje kao prilika i poslednji koncic nade u cilju ostvarenja svojih egoisticnih i jeftinih potreba...pri tom ne imajuci u vidu koliko je zapravo dosadan i koliko su mu komentari suvisni..To sto svakom loncu mora biti poklopac, pokazuje zapravo koliko je jak "karakter" s kojim se voli predstavljati :roll:

ps. isto vazi i za GAU 8 :zjev:
statix

#2225 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

Je l' se u dzenet ulazi u ovoj fizickoj formi ili nekoj drugoj? Koliko godina cete imati gore? Posto nema starenja, promjena i evolucije, hoce li vam dosaditi izgled. Hoce li postojati razlicitosti u izgledu i ljepoti ili cete biti svi isti? itd... :D
Locked