Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#1951 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

black wrote:
ljubav_aha wrote: uznapredovala medicina , a narod i dalje po svome :lol:
ma ne samo medicina, vec sve

to sma upravo mislila,ali primjer abortusa je uprao suprotan,danas je moguc,a narod je i dalje nemoguc u sukobima,jer abortus je,kao sot rekoh,bez obzira na finalni izbor,uvijek ,ali uvjek,lose iskustvo
ljubav_aha

#1952 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Ništa osim samog uma...

:thumbup:
bijela

#1953 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Ali_G wrote:Kad smo vec kod abortusa. Kakav je stav ako se recimo prije 120 dana utvrdi da beba ima neku anomaliju sa kojom ne moze prezivjeti i koja ce joj definitvno otezavati zivot. Da li je tada dozvoljen abortus?
ako se u toku trudnoće otkrije da će beba imati deformaciju i to takve vrste da će ona u prvom planu (kako inače i bude) otežati život roditeljima, ne i samom djetetu (ovo shvatite u prenesenom značenju, u značenju da dijete tokom svog života nije ni svjesno svoje deformacije) je li uredu uraditi abortus?

nevezano za šerijat ili bilo koji zakon, nego čisto iz moralno-unutrašnjeg osjećaja.
ljubav_aha

#1954 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
Ali_G wrote:Kad smo vec kod abortusa. Kakav je stav ako se recimo prije 120 dana utvrdi da beba ima neku anomaliju sa kojom ne moze prezivjeti i koja ce joj definitvno otezavati zivot. Da li je tada dozvoljen abortus?
ako se u toku trudnoće otkrije da će beba imati deformaciju i to takve vrste da će ona u prvom planu (kako inače i bude) otežati život roditeljima, ne i samom djetetu (ovo shvatite u prenesenom značenju, u značenju da dijete tokom svog života nije ni svjesno svoje deformacije) je li uredu uraditi abortus?

nevezano za šerijat ili bilo koji zakon, nego čisto iz moralno-unutrašnjeg osjećaja.

vijdela sam mnogo roditelja koji nisu iz istog razloga uradili abortus

nekome je to puko mucenje,nekom je to misija u zivotu
ljubav_aha

#1955 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ABORTUS VS. USVAJANJE

ja sam za usvajanje,jer ima tkoliko osoba koje zele dijete
bijela

#1956 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

besana, kako nauka može biti zbunjena :?: :!: :idea: :arrow:
:D

usvajanje vs. abortus - usvajanje jašta.
uhhhhhh..... tačno da odhukneš :sad: .
ljubav_aha

#1957 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
ljubav_aha wrote:ABORTUS VS. USVAJANJE

Svakako. Evo istinite price: Par, koji je nekih 7-8 godina bezuspjeshno pokushavao dobiti dijete, na kraju odustanei, jer su im ljekari tako rekli: "Ne nadajte se, nemoguce je" . Problem je bio u zeni. Oni usvoje bebu od tri mjeseca. Nakon dvije godine, zena zatrudni :shock: :D , a noknn 4 godine, ponovo zatrudni. Sada imaju troje djece. :thumbup:
Ljekari su zbunjeni :-) :lol: :D

moji prijatlelji su tacno imali isti problem,stres,u to vjerujem,jer sve probali,a oboje zdravi,i dzaba svi prijedlozi,i klik se desio kad su odustali :lol:
black

#1958 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

de malo se opustite, k'o tregeri ste :mrgreen:
ljubav_aha

#1959 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:besana, kako nauka može biti zbunjena :?: :!: :idea: :arrow:

bijela,postoji li treca opcija :!: :?:

da liponekad opcija zadrzavanja djeteta moze biti onemogucena :?: moze ,naravno

kad sma bila klinka,na moru ,ugledma masu djece ,a ja uvijek ,smao poletim gdje ima drustva :lol: i kasnij emi mama rece da su djeca u odmralistu iz domva za usvajanje ,jako kako sam se tuzno osjecala,ali danas,kao formirana licnost,mogu reci da sma upoznala i znam licno mnoge usvojene osobe,i drago mi je sto ih znam ,zivio zivot ,to je najbolja opcija
ljubav_aha

#1960 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

black wrote:

de malo se opustite, k'o tregeri ste :mrgreen:
oh,ma oov uspava,jos gore,derpmirajuce ,al' hvala :lol:

danke,ja sam problem rijesila :lol:

ne treba abortus,moze usvajanje,ako se ne moze dijete zadrzati,jer i toga naraavno ima :-D
bijela

#1961 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:

ne znam postoji li treća opcija. je li govorimo ovdje o "neželjenoj" djeci iz nekih jednonoćnih (ili više) avantura?
možda misliš na ekonomske faktore? ako roditelji nemaju finansijske sposobnosti za još jedno dijete?
ne znam, daj mi primjer razloga za nezadržavanje djeteta?

(samo da se zna - meni ekonomija nije razlog za nezadržavanje)
ljubav_aha

#1962 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:

ne znam postoji li treća opcija. je li govorimo ovdje o "neželjenoj" djeci iz nekih jednonoćnih (ili više) avantura?
možda misliš na ekonomske faktore? ako roditelji nemaju finansijske sposobnosti za još jedno dijete?
ne znam, daj mi primjer razloga za nezadržavanje djeteta?

(samo da se zna - meni ekonomija nije razlog za nezadržavanje)

npr,u sukobljenim zemljama,gdje ziasta ne postoji sansa sakrivanja djeteta ili bjekstva majke sa djetetom :!:
ili etiopija,gjde ,ako je majka svjesna i ako ima priliku a ne moze sacuvati vlastito dijete od gladi ,dijete moze ga ostaviti na boljem mejstu ili nekome :!:

drugi primjer jeste uslovljen losom ekonomskom situacijom,ali ce dijete prije ili kasnije umrijeti

primejri su striktno iz zemalja treceg svijeta ,znaci opet losa politika i ekonomija

u ovom slucaju ekomija nije iskljuciv ali je vlro direktan razlog

jos ,jedan,ali ne-ekonomski razlog"

bolest majke,dok je jos ziva ,zeli predati dijete u sigurne ruke
arzuhal

#1963 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

besana wrote:
ljubav_aha wrote:ABORTUS VS. USVAJANJE

Svakako. A to je i sevap.Evo istinite price: Par, koji je nekih 7-8 godina bezuspjeshno pokushavao dobiti dijete, na kraju odustanei, jer su im ljekari tako rekli: "Ne nadajte se, nemoguce je" . Problem je bio u zeni. Oni usvoje bebu od tri mjeseca. Nakon dvije godine, zena zatrudni :shock: :D , a noknn 4 godine, ponovo zatrudni. Sada imaju troje djece. :thumbup:
Ljekari su zbunjeni :-) :lol: :D

Zaista, Allah je milostiv prema milostivima." ...
Kako je ba ovo lijepo pročitat :-D :thumbup:
ljubav_aha

#1964 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote: Allah je milostiv prema milostivima." ...

a moze i ovako ,zar ne :

Budite milostivi, pa ćete dobiti milost

hm,ali svijet i dalje nije ni blizu savrsen :!:
ljubav_aha

#1965 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
ljubav_aha wrote:
besana wrote: Allah je milostiv prema milostivima." ...

a moze i ovako ,zar ne :

Da jeste, ne bi bio Svijet, bio bi Dzenet valjda, :D
znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena :!: :?:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1966 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

ljubav_aha wrote:
besana wrote:
ljubav_aha wrote: a moze i ovako ,zar ne :

Da jeste, ne bi bio Svijet, bio bi Dzenet valjda, :D
znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena :!: :?:

Dunjaluk je, za razliku od ahireta, ogranicen i prostorom i vremenom.

Ako poredimo nesto sto je nemjerljivo prema necemu mjerljivom dal' dobijemo neku razliku kao u odnosu savrsenog prema nesavrsenom !?
arzuhal

#1967 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

besana wrote:
znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena
by ljubav_aha

Nisam to rekla. ne znam odakle si to izvukla, a i ne bih u takve diskusije, takve stvari nisu za raspravu, jer otishle bi u beskraj, pitanje na pitanje, pa, vjerujem, sve do pitanja kako/zashto je postao Bog .............. evo ti je Big Boy odgovorio :D

Bozija milost jeste savrshena, mi nismo, a postoji neshto shto se zove iskushenje, a covjeka ni trn nece ubosti a da mu neki grijeh nece biti oproshten. Za puno loshih stvari covjecanstvo je samo krivo. A ako sad pocnesh o gladnoj djeci u Africi, znam da su gladni izmedju ostalog i zbog nas. Jer im ne pomazemo, a mogli bi. Sve dalje je za mene gajb.
53. I tako Mi jedne drugima iskušavamo da bi nevjernici rekli: "Zar su to oni kojima je Allah, između nas, milost ukazao?" – A zar Allah dobro ne poznaje one koji su zahvalni!
54. A kada ti dođu oni koji u riječi Naše vjeruju, ti reci: "Mir vama! Gospodar vaš je sam Sebi propisao da bude milostiv: ako neko od vas kakvo ružno djelo iz lakomislenosti učini, pa se poslije pokaje i popravi, - pa, Allah će doista oprostiti i samilostan biti."
55. Tako Mi potanko izlažemo dokaze, i da bi očevidan bio put kojim idu grešnici.
ljubav_aha

#1968 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena
by ljubav_aha

Nisam to rekla. ne znam odakle si to izvukla, a i ne bih u takve diskusije, takve stvari nisu za raspravu, jer otishle bi u beskraj, pitanje na pitanje, pa, vjerujem, sve do pitanja kako/zashto je postao Bog .............. evo ti je Big Boy odgovorio :D

Bozija milost jeste savrshena, mi nismo, a postoji neshto shto se zove iskushenje, a covjeka ni trn nece ubosti a da mu neki grijeh nece biti oproshten. Za puno loshih stvari covjecanstvo je samo krivo. A ako sad pocnesh o gladnoj djeci u Africi, znam da su gladni izmedju ostalog i zbog nas. Jer im ne pomazemo, a mogli bi. Sve dalje je za mene gajb.
ali sam u prethodnom postu napisala :

Budite milostivi,pa cete dobiti milost :!: da li je uvijek covjecanstvo krivo za sve,npr. vremenske nepogode i sl. :!: :?: znaci,zemlaj nije savrsena lokacija,stoga sam pitala,sto je svrha Bozije milotsi na voom svijetu :!: :?:
Last edited by ljubav_aha on 05/04/2010 15:16, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1969 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:
ljubav_aha wrote: znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena :!: :?:

Ako poredimo nesto sto je nemjerljivo prema necemu mjerljivom dal' dobijemo neku razliku kao u odnosu savrsenog prema nesavrsenom !?
BB,hvala

sto je onda svrha Bozije milosti ako ne moze biti u potpunosti primjenjena na ovom svijetu :?:
ljubav_aha

#1970 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote: 53. I tako Mi jedne drugima iskušavamo da bi nevjernici rekli: "Zar su to oni kojima je Allah, između nas, milost ukazao?" – A zar Allah dobro ne poznaje one koji su zahvalni!
54. A kada ti dođu oni koji u riječi Naše vjeruju, ti reci: "Mir vama! Gospodar vaš je sam Sebi propisao da bude milostiv: ako neko od vas kakvo ružno djelo iz lakomislenosti učini, pa se poslije pokaje i popravi, - pa, Allah će doista oprostiti i samilostan biti."
55. Tako Mi potanko izlažemo dokaze, i da bi očevidan bio put kojim idu grešnici.
arzulah,prje svega,mi sebe stavljamo u iskusenja ,a tim aktom direktno ili indirektno, ucestvujemo svojim uticajem na druge

lakomilsenost je vlro jasna,to ce i osoba oprostiti,logicno

dokazi su u svakodnevnom zivotu,ne treba ih traziti

hvala
BHF_Manijak

#1971 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: BB,hvala

sto je onda svrha Bozije milosti ako ne moze biti u potpunosti primjenjena na ovom svijetu :?:
"83. i zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude." (Jasin)

Dakle Ljubav,nije poenta moze li to Allah ili ne,naravno da moze,medjutim ovaj svijet je stvoren kako bi se natcjeali u dobru,nismo na njemu kao roboti kojima Neko upravlja,vec imamo pored svega slobodnu volju da nesto (ne)uradimo...Ali i pored te slobodne volje nije iskljucena Allahova milost na ovome svijetu,ne znam zbog cega si iskljuciva pa kazes ili ima apsolutne milosti ili je nema nikako?!
A zar ti,pitam se,ne vidis svakodnevno oko sebe Allahovu milost,podji od sebe prve,kao i svi sto od sebe kao individue trebamo poceti...Naravno da pored te Milosti postoje i iskusenja,nagrade,kazne,medjutim nista jedno durgo ne iskljucuje:
"155. Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. a ti obraduj izdržljive," (Bekare)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1972 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

ljubav_aha wrote:
Big Boy wrote:
ljubav_aha wrote: znaci Bozija Milost na ovom svijetu nije savrsena :!: :?:

BB,hvala

Ako gledamo sve crno - bijelo onda mozemo tako hladno posmatrati... ako milost nije savrsena (citaj potpuna) onda ona ne moze biti u potpunosti primjenjena na dunjaluku.

Ipak, posto sve nije il' crno il' bijelo ono izmedju je sredina.

Svrha milosti je kao i milost izmedju ljudi... olaksati nekom svakodnevnicu, skinuti neki teret, pogurati ga kad malo zapne. Zasto je na dunjaluku milost ogranicena ? Pa valjda zato sto bi onda ovo bio Dzennet kad bi svako dobio sta god pozeli.
I dosudi nam milost na ovom svijetu, i na onom svijetu, - mi se, vracamo Tebi!" – "Kaznom Svojom Ja kaznjavam koga hocu" – rece On -, " a milost Moja obuhvaca sve; dacu je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, I onima koji u dokaze Nase budu vjerovali.

Kur'an - al-A'raf, 7:156
Ako ne osjetis dovoljno Bozje milosti sada zapitaj se da li ti je vaznije da dobijes nesto sada ili pak na Sudnjem danu !? I sjeti se tvrdnje da niko nece zasluziti Dzennet svojim djelima, vec samo i iskljucivo Bozjom miloscu. Vjernik ce se zato radije odreci milosti na dunjaluku da bi je zasluzio sto vise na Sudnjem danu.

I na kraju, @ljubav_aha... opet nigdje tvojih misli u svemu recenom.

Pitanja konkretno za tebe:

- Sta bi, po tebi, bila savrsena Bozija milost ?
- Sta je, po tebi, svrha Bozije milosti i kako se ista ocituje ?
- Da li, po tebi, uopste ima Bozije milosti na ovom svijetu i kako i gdje vidis dokaze ?

Hvala !
ljubav_aha

#1973 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BB,hvala

prije svega,ne interesuje ma onaj svijet,pisem o ovom svijetu,to sam vec vise puta ponovila

bb:"Ako ne osjetis dovoljno Bozje milosti sada zapitaj se da li ti je vaznije da dobijes nesto sada ili pak na Sudnjem danu !? I sjeti se tvrdnje da niko nece zasluziti Dzennet svojim djelima, vec samo i iskljucivo Bozjom miloscu. Vjernik ce se zato radije odreci milosti na dunjaluku da bi je zasluzio sto vise na Sudnjem danu."

- eh tu je kljuc : znaci moja djela na ovom svijetu nisu vazna ,jer ce biti "filtrirana" Bozijom milosti,i kakve to veze ima sa odrizanjem milosti na ovom svijetu od strane vjernika,zasto bi se odricali nomrlanog i boljeg zivota,zar je to cijena ulaska u dzenet :!: :?:

svjedok sam Bozije milosti u pojedinim slucajevima,ali u vecini slucajeva kao rezultat licnog ili necijeg rada,kao i prisutnosti sredine koja ucestvuje u tome,ali mnogo je vise pristuna nemilost,uzrokovana ljudskom slobodnom voljom,koja nije ni slobodna,ni oslobodjena od Bozije volje i milosti,znaci ta uzrocno-poljsedicna veza je ,kao i uvijek,prisutna

BB, Bozija milost nije uvijek prisutna,jer 83. i zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude." (Jasin)",kao sto sma ti rekla,time se gubi smisao postojanja Bozije mislosti,znaci,ona je selektirana
BHF_Manijak

#1974 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:BB,hvala

prije svega,ne interesuje ma onaj svijet,pisem o ovom svijetu,to sam vec vise puta ponovila

bb:"Ako ne osjetis dovoljno Bozje milosti sada zapitaj se da li ti je vaznije da dobijes nesto sada ili pak na Sudnjem danu !? I sjeti se tvrdnje da niko nece zasluziti Dzennet svojim djelima, vec samo i iskljucivo Bozjom miloscu. Vjernik ce se zato radije odreci milosti na dunjaluku da bi je zasluzio sto vise na Sudnjem danu."

- eh tu je kljuc : znaci moja djela na ovom svijetu nisu vazna ,jer ce biti "filtrirana" Bozijom milosti,i kakve to veze ima sa odrizanjem milosti na ovom svijetu od strane vjernika,zasto bi se odricali nomrlanog i boljeg zivota,zar je to cijena ulaska u dzenet :!: :?:

svjedok sam Bozije milosti u pojedinim slucajevima,ali u vecini slucajeva kao rezultat licnog ili necijeg rada,kao i prisutnosti sredine koja ucestvuje u tome,ali mnogo je vise pristuna nemilost,uzrokovana ljudskom slobodnom voljom,koja nije ni slobodna,ni oslobodjena od Bozije volje i milosti,znaci ta uzrocno-poljsedicna veza je ,kao i uvijek,prisutna

BB, Bozija milost nije uvijek prisutna,jer 83. i zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude." (Jasin)",kao sto sma ti rekla,time se gubi smisao postojanja Bozije mislosti,znaci,ona je selektirana
Prva stvar,covjek ti je nekoliko pitanja postavio,tj BigBoy pa bi bilo lijepo da odgovoris na postavljena,jer se forumasi trude da i odgovore na tvoja pitanja ;-)
Druga stvar,ne mozes odvojeno,bar u islamu,gledati na Dunjaluk i na Ahiret,jedno je sa drugim povezano,tako da ta prica "onaj svijet me ne interesuje,ovaj mi je vazan ne pije vode,jedan je radi drugog stvoren! :wink:

Sto se tice tvojih djela tj da je milost rezultat tvoga rada,hmmm pa i ne znam bas,da nije Njegove milosti i dobrocinstva prema nama,ne bi se kako treba mogli vode napiti na ovome svijetu,toga budi uvijek svjesna,jer kada bi iskljucivo prema nasim djelima bili nagradjivani a ne miloscu,pa i na ovom svijetu,mislim da bi nam se velikoj vecini,99%,crno pisalo! :wink:

I za kraj, zasto Svemogucnost iskljucujes Miloscu?!Zar se ne moze biti Svemoguc i Milostan u isto vrijeme?! :)
ljubav_aha

#1975 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Prva stvar,covjek ti je nekoliko pitanja postavio,tj BigBoy pa bi bilo lijepo da odgovoris na postavljena,jer se forumasi trude da i odgovore na tvoja pitanja ;-)
Druga stvar,ne mozes odvojeno,bar u islamu,gledati na Dunjaluk i na Ahiret,jedno je sa drugim povezano,tako da ta prica "onaj svijet me ne interesuje,ovaj mi je vazan ne pije vode,jedan je radi drugog stvoren! :wink:

Sto se tice tvojih djela tj da je milost rezultat tvoga rada,hmmm pa i ne znam bas,da nije Njegove milosti i dobrocinstva prema nama,ne bi se kako treba mogli vode napiti na ovome svijetu,toga budi uvijek svjesna,jer kada bi iskljucivo prema nasim djelima bili nagradjivani a ne miloscu,pa i na ovom svijetu,mislim da bi nam se velikoj vecini,99%,crno pisalo! :wink:

I za kraj, zasto Svemogucnost iskljucujes Miloscu?!Zar se ne moze biti Svemoguc i Milostan u isto vrijeme?! :)
]

-pusti BB da mi daje lekcije ,OK ;-)
- nisam isticala milsot iskljucivo baziranu iskljucivo na djelima,vec se sjetih one famozne nafake :mrgreen: kao i Bozija volja da bira,jel tako ;-)

kazes da iskljucujem svmeogucnost i milost :!: bas narpotiv :) upravo is tog razloga je prisutna kontradiktornost :!:

znaci ako je ovaj svjet "rodjen" samo za onaj svijet , a sve sto je uradjeno Bozjom voljom,znaci,takvim stavom je sve opravdano,a cijim krtierijuma je sve to opravdano :?:
Locked