Par pitanja za one koji poznaju islam
-
probitačan
#1801 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:50, edited 1 time in total.
- pustopoljina
#1802 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
je li stvarno ne vidis razliku izmedju svojih postova i ovoga sto je arzuhal napisao?
- senzibilni
#1803 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
što se tiče islama ja sam duboko ušo u materiju,pa shodno tome slobodno pitajte
stojim na raspolaganju,islam iz prve ruke bujrum!
stojim na raspolaganju,islam iz prve ruke bujrum!
-
probitačan
#1804 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..................
- pustopoljina
#1805 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
asocirala sam u predzadnjem postu-sa pakistanom i zloupotrebom i mizoginijom.
u zadnjem nisam asocirala,nego pitala.
vidis li ti razliku izmedju svojih nekoliko postova (od jucer i danas) i ovog arzuhalovog?
u zadnjem nisam asocirala,nego pitala.
vidis li ti razliku izmedju svojih nekoliko postova (od jucer i danas) i ovog arzuhalovog?
-
probitačan
#1806 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
....................
- pustopoljina
#1807 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
previse me puta odjavljuje sa stranice, a mozda je i tako bolje.
nije covjece-nemoj odmah "kao islamofobicari"-nemoj mi lijepiti etikete.
eno ti na naslovnici na sred monitora vijest iz afganistana.
nemoj mi pricati sta je feminizam, i kako zene hoce biti muskarci u svijetu koji im ne dozvoljava da budu ono sto jesu- zene.
nemoj mi ti, koji ne znas sta znaci biti zena, govoriti kako je feminizam zlo, dok su MILENIJUMSKA stradavanja zena,samo zato sto su slabije fizicki i dalje aktuelna.
nema ni sto godina da su se ovdje zene ubijale-ako je neko otraca (od strane vjernika svih vjera). da su u stalama drzane,dok se ne "opamete".
jer su se muskarci kitili svetim rijecima- kako su oni glava,imaju ljudi BA napismeno- o tome ti covjek pise.
feminizam nije nastao kao inat nekoj vjeri ili kao djavolje djelo.
nastao je kao otpor ugnjetavanju, umiranju na pravdi boga.
u ovom svijetu se najmanje bozja rijec postuje-a najvise ona- ko jaci,taj tlaci.
super,ako ti o svojoj zeni sve najbolje...postoje,medjutim,matrice ponasanja-toliko ukorijenjene da ih covjek uglavnom nije svjestan.
zato treba iscitati sto je arzuhal napisao. vecina ljudi se nalazi u tim matricama,dok misle za sebe da su bas ono-kako treba.
nije covjece-nemoj odmah "kao islamofobicari"-nemoj mi lijepiti etikete.
eno ti na naslovnici na sred monitora vijest iz afganistana.
nemoj mi pricati sta je feminizam, i kako zene hoce biti muskarci u svijetu koji im ne dozvoljava da budu ono sto jesu- zene.
nemoj mi ti, koji ne znas sta znaci biti zena, govoriti kako je feminizam zlo, dok su MILENIJUMSKA stradavanja zena,samo zato sto su slabije fizicki i dalje aktuelna.
nema ni sto godina da su se ovdje zene ubijale-ako je neko otraca (od strane vjernika svih vjera). da su u stalama drzane,dok se ne "opamete".
jer su se muskarci kitili svetim rijecima- kako su oni glava,imaju ljudi BA napismeno- o tome ti covjek pise.
feminizam nije nastao kao inat nekoj vjeri ili kao djavolje djelo.
nastao je kao otpor ugnjetavanju, umiranju na pravdi boga.
u ovom svijetu se najmanje bozja rijec postuje-a najvise ona- ko jaci,taj tlaci.
super,ako ti o svojoj zeni sve najbolje...postoje,medjutim,matrice ponasanja-toliko ukorijenjene da ih covjek uglavnom nije svjestan.
zato treba iscitati sto je arzuhal napisao. vecina ljudi se nalazi u tim matricama,dok misle za sebe da su bas ono-kako treba.
- BHF_Manijak
#1808 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Odoste na dugo i na siroko...
Feminizam nije losa pojava,ali jeste jedna druga krajnost...U biti,feminizam kao feminizam trebao bi biti pozitivan,zene hoce da se izbore za svoja prava,mejdjutim,danas su feministice vecinom duboko razocarane zene u muski rod,pa onda idu u drugu krajnost kako rekoh,i preziru sve sto ima predznak "musko" i sve sto je muskog roda...Treba naci sredinu,jer sredina je zlatni put...
Feminizam nije losa pojava,ali jeste jedna druga krajnost...U biti,feminizam kao feminizam trebao bi biti pozitivan,zene hoce da se izbore za svoja prava,mejdjutim,danas su feministice vecinom duboko razocarane zene u muski rod,pa onda idu u drugu krajnost kako rekoh,i preziru sve sto ima predznak "musko" i sve sto je muskog roda...Treba naci sredinu,jer sredina je zlatni put...
- arte.fakt
#1809 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Samo se treba vratiti kuranu i sunetu ...
- pustopoljina
#1810 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
dobro, ja takve nikako da sretnem.
ni na zapadu, ni u BiH?
gdje su te? sta rade te?
uglavnom cujes od muskaraca- posprdno o nekim feministkinjama,ali nikako takvu sresti.
na kraju uvijek ispada da muskarci nemaju precih problema, nego havizati zene.
ni na zapadu, ni u BiH?
gdje su te? sta rade te?
uglavnom cujes od muskaraca- posprdno o nekim feministkinjama,ali nikako takvu sresti.
- kamen spoticanja
#1811 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
kaze Murad Wilfried Hofmann u jednoj svojo knjizi citirajuci jednu britansku sestru muslimanku " u sustini sestre muslimanke imaju sve sto imaju feministkinje osim abortusa i lezbijstva"pustopoljina wrote:dobro, ja takve nikako da sretnem.
ni na zapadu, ni u BiH?
gdje su te? sta rade te?
no zanimljiv je i podatak, da bez obzira sto su napadi na islam uglavnom bazirani na udar na stub porodice,(zenu dakle),kroz krivo i tendenciozno tumacenje islamskih propisa,mnogo je veci broj zena kovertita na zapadu od muskaraca...valjda je to ono "za one koji razuma imaju..."
no ono sto mene ljuti jeste neprincipijelnost nekih feministickih krugova i centara moci...jer naime kad treba javno osuditi neke postupke u islamskim zemljama(makar ti postupci i nemau nikakve islamske utemeljenosti) jurisaju prve...a kad treba podrzati zahtjev sestre muslimanke da pokrivena pohadja univerzitet( u turskoj recimo) nema ih nigdje...
to me ljuti i kod uvazenih i cijenjenih forumasica ovde,na ovome forumu...
selam
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1812 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
BHF_Manijak wrote:Odoste na dugo i na siroko...![]()
Mislim da ti mijesas feminizame sa amazonkama
@arzulah
Hvala na lijepom postu, bez imalo prepucavanja i tjeranja inata.
/offtopic Iako se licno ne mogu sloziti sa nekim stavovima. Dje bi mi svi danas bili kad se nikad nebi protiv nekog vodje pobunili...sve u svrhu ocuvanja mira. Najbitnije revolucije koje su promjenile znacajno tok civilizacije su ujedno bile i nakrvavije koje su kao i u danasnjem afganistanu/iraku imale i krvavije ishode i stanja terora nove vlasti nad stanovnistvom nije nista manje bilo. Ali da toga nije bilo mi sad nebi mogli slobodno diskutovati pa cak i prepucavati jer bi do sada neko od nas odavno glavu izgubio.
offtopic end/
Medjutim i dalje ostaje isto pitanje nejasno. Kroz tvoj post kazes sljedece: muškarac je za stepen iznad žene – ne zato jer je bolji vjernik ili inteligentniji, snalažljiviji, moralniji, itd. .....) nego što je njegova zadaća, njegova je dužnost briga o ženi i porodici. On je iznad za jedan stepen samo i isključivo što će biti odgovoran za taj svoj stepen - ok ali dje je u svemu tome "grijeh" zene sto se udaje za nemuslimana.?
na to navodis onda slijdece: Kur'an ne ostavlja istu mogućnost i za muslimanku, upravo iz istih razloga (''ali u Kur'anu se to nigdje ne spominje, to da muslimanka ne smije biti udata za nekog drugog osim muslimana?'', slijedi prigovor. A što se, onda, jedno spominje, a drugo ne? Jel iko razmišlja?):
- najiskrenije? pojasni mi molim te jer meni ispade sad da je zena grijesnica ako cini duznost koja je prepisana muskarcu, sto je apsurd, umjesto da se gleda sa jos vise postovanja jer je ispunila i svoje i tudje duznosti, ona ispade krivac...
-
probitačan
#1813 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:48, edited 1 time in total.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1814 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ovaj tekst je klasicno mazanje ociju, a ovakvo valjanje gluposti mi pravo ide na zivce. Nije problem u tome kako ce ona svoj zivot voditi u skladu sa vjerom ili ne, nego sto se pokusava to njeno prodati kao nesto bolje iako je i ona i svi svjesni da su same zene birale i borile da se oslobode. A ona upravo to protiv cega su se borile velica. Znaci da ponovim, nije problem kako ona svoj zivot zivi to je njena stvar ali molim te:
Da malo odemo u detalj sta je ona rekla:
Da malo odemo u detalj sta je ona rekla:
Tipicni klise, zapad nemoralan, djecu samo ulica odgaja, maltene porodica ne postoji, sve zene ne brinu o djeci pa djecu pustaju vukovima da ih odgajaju....zamisli ti tog uzasa, cuj "zena neovisna od muskarca"," radi sta joj se prohtje", "ispunjavati bračne obaveze kada su raspoložne" - fuj pogani zapad fuj, cuj neda muzu ako nije raspolozena.Svjedoci smo današnjeg hala među ”civilizovanim” muslimankama, koje zaslijepljene onim što nam serviraju zapadnjaci, žele ”savremene” brakove gdje će biti neovisne od svog muža, gdje će raditi šta im se prohtje, ispunjavati bračne obaveze kada su raspoložne. Dom i porodica su posljednje što zaslužuje njihovu pažnju, a djecu vaspitava ulica! Pa kuda se odmećete?!
Zene su se mnogo godina borile za ista prava kao muskarac. Da rade, da same odlucuju sta ce i kako ce. E sad ona iz vedra neba puca kako te iste zavide nekom na onome sto ona ima. Kao da na zapanu nema zena koje se odluce da ostanu kod kuce i to....pazi sad...stvarno i mogu. Same mogu odluciti sta ce i kako ce i niko ih nece ni krivo pogledati. Ispade moderna zena ne moze biti majka i supruga....svasta!I konačno počast jedne muslimanke koja pripada samo njoj, a na kojoj joj zavide i za kojom žude mnoge ”civilizovane” žene Zapada te sve one koje tu počast ne mogu posjedovati jeste uloga MAJKE, SUPRUGE koja kod Uzvišenog Allaha ima svoj ugled i svoje mjesto.
-
probitačan
#1815 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
.........................
- Ahmmed
#1816 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
arzuhal
X sto miliona milijardi 
- statix
#1817 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Aj, aj, aj jeste zakuhali, pricekajte se arzuhala, da vas naruzi.
Mi upravo imamo dovoljno religija da bismo se mrzeli, ali ne dovoljno da bismo voleli jedan
drugoga.
Swift Jonathan
Mi upravo imamo dovoljno religija da bismo se mrzeli, ali ne dovoljno da bismo voleli jedan
drugoga.
Swift Jonathan
-
Static-X
#1818 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
More al zato ni za tempona nece imati, osim ako se uvalila kod kakvog doktora, al ipak tih je manjina!Bitte_Halt_ja_ja wrote: ...
Kao da na zapanu nema zena koje se odluce da ostanu kod kuce i to....pazi sad...stvarno i mogu. Same mogu odluciti sta ce i kako ce i niko ih nece ni krivo pogledati. ....
- pustopoljina
#1819 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
joj pa to ni pas s maslom ne bi pojeo 
je li vi za vrtic-uzrast pisete (pojedini
)
sutra cu sitnu knjigu napisati, dok se umijem

Bitte Halt ja ja- drz' polozaj dok se ne vratim
je li vi za vrtic-uzrast pisete (pojedini
sutra cu sitnu knjigu napisati, dok se umijem
Bitte Halt ja ja- drz' polozaj dok se ne vratim
-
probitačan
#1820 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..................
- Vares City
#1821 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
I jos pun sepet nulaAhmmed wrote:arzuhalX sto miliona milijardi
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1822 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Muskarac i ne pljujem po nikome. Ima pravo da zivi svoj zivot 100% u skladu s cim ona god hoce i ja cu joj biti zadnji koji ce joj zbog toga bilo sta prigovoriti. Ali sto mi uzasno smeta kako se kroz med i mlijeko omalovazava cijela jedna bitka za ravnopravnost i na tako podmukao nacin pokusava se od dostojanstvenih zena napraviti babaroga, jer boze dragi zene zele biti samostalne, mozda nece djecu, mozda nece muza, mozda hoce i djecu i muza i da radi po kuci..ali pusti brate dragi da sama bira a ne da mi kroz neke kvazi ispovijesti prica kako su moderne zene zapadom izmanipulisane babaroge koje zapostavljaju djecu.probitačan wrote:Izvini,ali ja tebe sa tim švapskim nadimkom ne mogu skontati jesi li žena ili muškarac?
I ko tebi daje za pravo da pljuješ po nekom? Ko si ba ti?
To ti je sad od drzave do drzave i od muzeve plate. Kad u BiH mogu, sto nebi i u bogatijim drzavama mogli. Ali opet od situacije do situacijeMore al zato ni za tempona nece imati, osim ako se uvalila kod kakvog doktora, al ipak tih je manjina!
- ljubav_aha
#1823 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
muskarceva /samostalna/ obaveza prema prodici,kao znacenje viseg stepena je danas za mnoge u otezanom polozaju
zasto
odgovor :
kako danas mnogi muskarci ocekuju da se kao glava porodice postuju,ako istovrmeno ocekuju da im zena donese cek svoje plate
ili ovo pravilo iskljucivo vrijedi za muskarce koji zele da im zena bude domacica
mnogi ovdje isticu kako je feminizam iskljucivo "obezbjedio" zenama radna mjesta,sto je lose za balansiranje zdrave porodicne atmosfere,a sto je tacno pogresno sa potrebama zena da budu ekonomski samostalne ,ili npr,sto je sa zenama nucnicima,kako su mogle uopste nesto izumiti da su bile 24/7 u kuci mnoga naucna otkrica se ne mogu prakticirati/otkriti unutar kucnih zidova
osim,naravno u slucaju da muz ima dovljno novca da obezbjedi zeni takve radne uslove u kuci
zene se nisu istovremeno odrekle majcinstva,znaci spremne su na sve,zasto je tesko muskracima prihvatiti obaveze u kuci,podjeliti ih sa zenom,zar to nije najbolji dokaz medjusobnog respekta ,znaci putem podjele obaveza na koje su brakom pristali dijeliti.
mnogi kazu da je Islam fleksibilan,naravno,sa ovim stavom cu se sloziti samo u slucaju ako su njeni sljedebnici vrlo fleksibilni,jer relgija u sebi nosi ne samo elemente tradicije,kao jedan od sastojaka proslosti,vec,naravno , religja posjeduje elemente prilagodjavanja sadasnjosti i buducnosti iskljucivo putem konstantnog razvoja nase osobne svijesti bazirne na mnogim elmentima,ukljucujuci nase mjesto i vrijeme zivljenja
odgovor :
kako danas mnogi muskarci ocekuju da se kao glava porodice postuju,ako istovrmeno ocekuju da im zena donese cek svoje plate
mnogi ovdje isticu kako je feminizam iskljucivo "obezbjedio" zenama radna mjesta,sto je lose za balansiranje zdrave porodicne atmosfere,a sto je tacno pogresno sa potrebama zena da budu ekonomski samostalne ,ili npr,sto je sa zenama nucnicima,kako su mogle uopste nesto izumiti da su bile 24/7 u kuci mnoga naucna otkrica se ne mogu prakticirati/otkriti unutar kucnih zidova
zene se nisu istovremeno odrekle majcinstva,znaci spremne su na sve,zasto je tesko muskracima prihvatiti obaveze u kuci,podjeliti ih sa zenom,zar to nije najbolji dokaz medjusobnog respekta ,znaci putem podjele obaveza na koje su brakom pristali dijeliti.
mnogi kazu da je Islam fleksibilan,naravno,sa ovim stavom cu se sloziti samo u slucaju ako su njeni sljedebnici vrlo fleksibilni,jer relgija u sebi nosi ne samo elemente tradicije,kao jedan od sastojaka proslosti,vec,naravno , religja posjeduje elemente prilagodjavanja sadasnjosti i buducnosti iskljucivo putem konstantnog razvoja nase osobne svijesti bazirne na mnogim elmentima,ukljucujuci nase mjesto i vrijeme zivljenja
- arte.fakt
#1824 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pitanje sa ove sto ne poznaju islam , i za ove sto misle da poznaju nesto ... Zasto koplikujete nesto sto je toliko jednostavno ? Zasto komplikujete islam ? A komplikujete svojim tumacenjima svojim stavovima , svojim razmisljanjima... Jer postavljate pitanja ne da bi nesto naucili i shvatili vec da bi dokazali da postoji kontradiktornost i losa strana u islamu . Procitajte prvo ilmihal pa onda krenite dalje ...
- arzuhal
#1825 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Manio bih se ja njih, ali oni ne puštajuBHF_Manijak wrote:Mani se Šu`ara-a ...
idealnaM wrote:Ljudi su dijelovi jednoga tijela,
jer čovjek je stvoren od iste materije.
Kad jedan dio oboli,
ni drugi ne ostaju u miru.
Imetak se ne zadržava u rukama rasipnika,
ni strpljenje u srcu zaljubljenoga, ni voda u rešetu.
Dok ne vidiš da je prilika i mjesto da nešto kažeš,
ne upropaštavaj svoj ugled i čast govereći gluposti.
Niko ne može vidjeti da se žedni putnici Hidžaza,
skupljaju na obali slane rijeke.
Tamo gdje je slatkovodni izvor,
tu se skupljaju i ljudi i ptice i mravi!
Mislim da je ovo Attar, možda griješim..