Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cat lover

#1701 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

bijela wrote:
cat butcher wrote:Haj'mo realno razmišljati, da popustimo Ulemu
Ko koga nagovori da se pojede zabranjeno voće,
nakon čega bi noga iz Raja,
kad je o odnosu muškarca i žene riječ
e ova izjava je zaslužila da ne ostane bez replike.
da je hazreti Hava nagovorila Adema, a.s., na kušanje ploda zabranjenog drveta je čisto biblijsko učenje što je kasnije rezultiralo katastrofalnim govorom o ženi iz pera prvih crkvenih očeva. žena, tj. Hava je po toj logici primarni krivac za prvi, tj. istočni grijeh, a samim tim krivac i za grijeh sa kojim se rađa svaki čovjek, budući da se istočni grijeh prenosi na svakog sina Adamovog.

prema islamskom učenju hazreti Hava nije nagovorila Adema, a.s., na to djelo. njih dvoje je zajedno šejtan obmanuo. štaviše - ako ćemo grubljim riječnikom govoriti (a Bog neka mi zbog toga oprosti jer se radi o Njegovom poslaniku i mom praocu) - ko je imao veću odgovornost da se ne približi zabranjenom drvetu? Adem kao poslanik, prvostvoreni čovjek ili njegova hanuma?

dakle, nevezano za gornju diskusiju i feminizam (nemam potrebe ni za jednim) jako mi je važno da se hazreti Hava ne potvara za nešto što nije učinila.

u potpisu, Havina kćerka :D
Ko pita, ne skita :)
staza

#1702 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by staza »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
cat butcher wrote:Haj'mo realno razmišljati, da popustimo Ulemu
Ko koga nagovori da se pojede zabranjeno voće
kad je o odnosu muškarca i žene riječ
Vidis to je opet trik pitanje. Da su bili kinezi, pojeli bi zmiju a jabuka bi ostala na drvetu
Nemaju Kinezi imenicu bog / Bog, i ne poznaju tu vrstu mitologičnosti.
ljubav_aha

#1703 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ljubav_aha, ilmihal u ruku...Pa cemo onda pricati o pravu zenu,feminizmu,jednakosti itd... :mrgreen:
Javno ispitivac,u dusi skeptik,potajno feministkinja.... :mrgreen:

Vidim,svasta bi nesto dokazala protiv islama i uleme,ali ti slabo u ruci ide,ja mislim da je tebe nekad neko od muskih dobro razocaro,pa se sad na ulemi ovoga svijet svetis,haman ti oni krivi,sto ljudi godinama izucavase nesto da bi donijeli odluku i to moŠ mislit za dobrobit zena,samo sto ti jos u svom neznanju ne mozes da rastabiris,ali bice hajra od tebe sigurno,ko pita ne skita,a ti se plaho raspitujes,samo sto ti nikad niko ne da odgovor,tacnije sta god se odgovori ako nije na tvoj mlin voda,odmah ne valja,urota protiv zena... :lol: Bona ne bila,najgore je kad neko ne zna,a misli da zna... :wink: To sto ti ameri suplju prispaju,to ti macku o rep,sto po net portalim procitas i to macku o rep,knjige u sake i izucavaj,na netu sigurno neces nauciti o ovim temama niti ces nekoga ubjediti u nesto...

Ulema,kakvu ti zamisljas,nije bas takva,Idzma odnosno koncenzus uleme,nije bas onakav kakav ti zamisljas,da se sjedne i vijeca protiv zena :lol: Paradoks bi bio da islam brani zeni prava a on joj ih je dao... :-? Neke stvari nisu bas onakve kakvim ih ti vidis,koliko si upucena u temu ne znam,ali po pisanju tvom vidim da jako slabo poznajes ovu materiju,kompletan Munakehat,pa bi ti stoga savjetovao,da malo taj dio fikha prostudiras pa da nam se opet vratis na forum :wink:
decko,svakom je jasan rad uleme/ummeta i sl.
molim te ne dramtiziraj :-)
BHF_Manijak wrote:Obzirom da je muskarac glava porodice,vecinom,sama skontaj da li bi zena tu imala nekog jaceg uticaja i cije bi se postovalo,da li bi dijete islo u crkvu ili dzamiju :wink:
postavila sam ti pitanje : na osnovu kojih kriterija muskraca je glava porodice :?:
BHF_Manijak

#1704 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Djevojko draga,obzirom da sam musliman,javno,jasno i glasno se tako deklarisem i tako svoj zivot uredjujem,na osnovu Kur`ana i sunneta Allahovog miljenika Muhammeda saws,mogu ti reci sta je glava porodice prema ISLAMU!!
Glava porodice podrzaumjeva,da je muskarcu FARZ da izdrzava porodicu,musakrac mora biti finansijska potpora porodice,da obezbjedi normalan zivot porodici,dok zena nije duzna,ukoliko sama ne zeli,da radi niti da hrani porodicu...Musakrcu je haram da se zeni,ukoliko nema sredstava za odrzavanje porodice...Zeni nije zabranjeno da radi,da ucestvuje u finansiranju porodice,no islamom joj to nije obaveza niti duznost...Kod odgoja djece oboje ucestvuju,ne daje se nikome prednost,a uloga majke je u isalmu velika,to vidimo npr kroz hadis Bozije Poslanika kada kaze da se Dzennet nalazi pod majcinim nogama...

Zasto je konkretno zeni zabranjeno da se udaje za ehli kitabije,o tome knjige i knjige imas napisane,recimo da je jedan od razloga,zato sto bi muskarac imao dominantniju ulogu u odgoju dijeteta odnosno vjersko i kulturolosko naslijedje bi bilo muzevo odnosno ocevo...
ljubav_aha

#1705 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:ja mislim da je tebe nekad neko od muskih dobro razocaro,pa se sad na ulemi ovoga svijet svetis,haman ti oni krivi
uh,ovo ne vidjeh odmah

znaci tako donosis zakljucke

zalosno i jadno

nevjerovatna licemjernost
ljubav_aha

#1706 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Kod odgoja djece oboje ucestvuju,ne daje se nikome prednost,a uloga majke je u isalmu velika,to vidimo npr kroz hadis Bozije Poslanika kada kaze da se Dzennet nalazi pod majcinim nogama...Zasto je konkretno zeni zabranjeno da se udaje za ehli kitabije,o tome knjige i knjige imas napisane,recimo da je jedan od razloga,zato sto bi muskarac imao dominantniju ulogu u odgoju dijeteta odnosno vjersko i kulturolosko naslijedje bi bilo muzevo odnosno ocevo...

koja kontradiktornost :!:
BHF_Manijak

#1707 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:ja mislim da je tebe nekad neko od muskih dobro razocaro,pa se sad na ulemi ovoga svijet svetis,haman ti oni krivi
uh,ovo ne vidjeh odmah

zalosno i jadno

Ulema,kakvu ti zamisljas,nije bas takva,Idzma odnosno koncenzus uleme,nije bas onakav kakav ti zamisljas,da se sjedne i vijeca protiv zena :lol: Paradoks bi bio da islam brani zeni prava a on joj ih je dao... :-? Neke stvari nisu bas onakve kakvim ih ti vidis,koliko si upucena u temu ne znam,ali po pisanju tvom vidim da jako slabo poznajes ovu materiju,kompletan Munakehat,pa bi ti stoga savjetovao,da malo taj dio fikha prostudiras pa da nam se opet vratis na forum Knjigu u sake :wink:
:wink: :wink:
BHF_Manijak

#1708 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Prestani tolikim slovima citirai i bojiti,vidimo odlicno svi!
A da ces to citirati kao kontradiktornost sam znao...Nego, pogledajmo realno,kako je to u praksi,a ne teorijski kako bi to sve trebalo izgledati...Zar stvarno mislis da bi u ovom slucaju suprug dozvolio da mu zena odgaja dijeta onako kako to ona hoce,odosno u islamu?!smijesno...zaista smijesno!!
ljubav_aha

#1709 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
uh,ovo ne vidjeh odmah

zalosno i jadno

Ulema,kakvu ti zamisljas,nije bas takva,Idzma odnosno koncenzus uleme,nije bas onakav kakav ti zamisljas,da se sjedne i vijeca protiv zena :lol: Paradoks bi bio da islam brani zeni prava a on joj ih je dao... :-? Neke stvari nisu bas onakve kakvim ih ti vidis,koliko si upucena u temu ne znam,ali po pisanju tvom vidim da jako slabo poznajes ovu materiju,kompletan Munakehat,pa bi ti stoga savjetovao,da malo taj dio fikha prostudiras pa da nam se opet vratis na forum Knjigu u sake :wink:
:wink: :wink:

nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim :!:
ljubav_aha

#1710 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
A da ces to citirati kao kontradiktornost sam znao...Nego, pogledajmo realno,kako je to u praksi,a ne teorijski kako bi to sve trebalo izgledati...Zar stvarno mislis da bi u ovom slucaju suprug dozvolio da mu zena odgaja dijeta onako kako to ona hoce,odosno u islamu?!smijesno...zaista smijesno!!

a otkud tebi ideja da bi zena dozvolila isti problem :?:
BHF_Manijak

#1711 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim :!:
I kakve ovo sad ima veze sa onim sto ti ja citirah?! :-? :roll:

Nego fino,ti uzmes pa stogod procitas,mani se neta,diskutovat cemo ka svoje vidike islama prosiris,evo za pocetak ti savjetujem kako rekoh,Munakehat,bracno pravo! :wink:
Druga oblast neka ti bude,Idzam,koncenzus uleme npr...Imas ti dosta toga za prouciti...Na forumu to neces sigurno nauciti!
I da,a ti nam kao islam na pravi nacin razumijs i tumacis?!Ooo velika ulemo ovoga svijeta,divim vam se :lol: :roll:

PS odgovor na tvoj drugi post...U velikoj vecini slucajeva,kroz praksu pokazano,taj bi problem zena dozvolila,jer muskarac vecinom ima dominantniju ulogu u braku,komprims postoji za mnoge stvari,to stoji,medjutim kada je opredijeljenje dijeteta,dominira muskarac...
ljubav_aha

#1712 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak
i daljje tvrdis da nemam pojma o cemu pisem,licemjerno,nevjerovatno ,a sve sto napisah od jucer,nisi mogao argumeniratno osporiti detalje koje svesno izbjegavas,licemjerno
Static-X

#1713 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Znate ima onaj Skype, odlican program, jos mu niko protokol nije skonto, tako da je chatanje bezbijedno! :mrgreen:
BHF_Manijak

#1714 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:BHF_Manijak
i daljje tvrdis da nemam pojma o cemu pisem,licemjerno,nevjerovatno ,a sve sto napisah od jucer,nisi mogao argumeniratno osporiti detalje koje svesno izbjegavas,licemjerno
Naravno ad tvrdim,jer vidim iz tvog pisanja i "tumacenja" po svom cejfu,kako tebi sta odgovara :mrgreen:
A ja sam odgovorio na tvoje tvrdnje,ajetima,pa tebi se svidjelo ili ne,ali to je tako... :wink: Arzuhal ti je fino postavio nekoliko pitanja koje onako nonsalantno izbjeze,a pitanja su na mjestu bila,tvojim stilom pisana...

Obzirom da sam musliman,priznajem serijat,a 4 izvora serijata su Kur`an,Sunnet,Idzma i Kijas,ti ne priznajes haman koncenzus uleme tj Idzma,kao jedan od izvora Serijata,ja vise nemam s tobom sta da pricam,nakon toliko nebuloza koje izvali na racun islama,vlastitih tumacenje stvari po svom licnom nahodjenju i kako ti je cejf da okreces stvari,uzimanaj onog sta ti odgovara a odbacivanje onog sto ti ne odgvoara,izrecenih stvari na racun Poslanika itd itd ogradjujem se od dalje diskusije sa tobom,kao sto su mnogi clanovi uradili,pa mozes primjetiti da odlicni poznavaoci islama tipa Ahmmed,Arzuhal,skoro pa nikad ne odgovaraju na tvoje postove,ili bolje reci standardna tvoja pitanja "a sta je po tebi...", sto hoce reci,ne vrijedi trositi rijeci,kada tvrdoglavo slijedis svoje stavove,za koje si ubjedjena da su ispravni i da si po svaku cijenu ti na pravom putu i da ti je ispravno razmisljanje dok mi ostali smrtnici to ne shvatamo,ne razmisljamo dovoljno svojom glavom,slijedimo previse ulemu,previse smo bukvalni,nismo fleksibilni itd itd...

Moje posljednje rijeci veceras bice jos jednom,knjigu u sake,mani se neta i "internet islama",kojekakvih americkih stranica o islamu itd :wink:
ljubav_aha

#1715 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:BHF_Manijak
Naravno ad tvrdim,jer vidim iz tvog pisanja i "tumacenja" po svom cejfu,kako tebi sta odgovara :mrgreen:
A ja sam odgovorio na tvoje tvrdnje,ajetima,pa tebi se svidjelo ili ne,ali to je tako... :wink: Arzuhal ti je fino postavio nekoliko pitanja koje onako nonsalantno izbjeze,a pitanja su na mjestu bila,tvojim stilom pisana...

Obzirom da sam musliman,priznajem serijat,a 4 izvora serijata su Kur`an,Sunnet,Idzma i Kijas,ti ne priznajes haman koncenzus uleme tj Idzma,kao jedan od izvora Serijata,ja vise nemam s tobom sta da pricam,nakon toliko nebuloza koje izvali na racun islama,vlastitih tumacenje stvari po svom licnom nahodjenju i kako ti je cejf da okreces stvari,uzimanaj onog sta ti odgovara a odbacivanje onog sto ti ne odgvoara,izrecenih stvari na racun Poslanika itd itd ogradjujem se od dalje diskusije sa tobom,kao sto su mnogi clanovi uradili,pa mozes primjetiti da odlicni poznavaoci islama tipa Ahmmed,Arzuhal,skoro pa nikad ne odgovaraju na tvoje postove,ili bolje reci standardna tvoja pitanja "a sta je po tebi...", sto hoce reci,ne vrijedi trositi rijeci,kada tvrdoglavo slijedis svoje stavove,za koje si ubjedjena da su ispravni i da si po svaku cijenu ti na pravom putu i da ti je ispravno razmisljanje dok mi ostali smrtnici to ne shvatamo,ne razmisljamo dovoljno svojom glavom,slijedimo previse ulemu,previse smo bukvalni,nismo fleksibilni itd itd...

Moje posljednje rijeci veceras bice jos jednom,knjigu u sake,mani se neta i "internet islama",kojekakvih americkih stranica o islamu itd :wink:
koncezus uleme i serijat su djelomicno aranzirani od strane ljudi,koji su takodjer modificirani u odredjenim vremenskim razdobljima i geografskim podrucjima

i da dodam,opet
ljubav_aha wrote:nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim :!:
o tome pisem cijelo vrijeme ,dopalo ti se to ili ne,to nema veze sa mojim stavovima,vec sa istinom
alibaba_i_30_godina

#1716 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

ljubav_aha wrote:nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim :!:
:thumbup:
staza

#1717 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by staza »

ljubav_aha wrote:nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim
U jednoj rečenici sve si rekla.
staza

#1718 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by staza »

BHF_Manijak wrote:Moje posljednje rijeci veceras bice jos jednom,knjigu u sake,mani se neta i "internet islama",kojekakvih americkih stranica o islamu itd :wink:
Istina je negdje između vehabijskih rušenja Poslanikovih svetih mjesta u Saudijskoj Arabiji npr. ili onih monumentalnih budističkih spomenika u Afganistanu, sa jedne strane, i trivijalnih sekularističkih tumačenja ovog ili onoga j...vjetra, koji u životu razdaljinu svojih ciljeva mjere od svoje zadnjice do toga da se raspravljaju sa drugima, zbog zadovoljavanja svojih intimnih frustracija, o onome o čemu ništa ne znaju: a ne znaju ni o svojoj vjeri ništa, u to se mogu kladiti... samo što su spomenuti tu na tlu svoga sekularizma, a potomci takvih uz osmijeh i neznanje spremni su za nove agresije...
No istina je također da u svakom segmentu postoji ono što se naziva autentična energija: niko ne može živjeti tuđi život, pogotovo ako je on visokofrekventan, ima jasnu namjeru, pa makar ista bila nama iluzorna, nehumana i neshvatljiva.
Veliki kršćanski mistik Mello, govorio je da je u slučaju islamskoga terorizma i onih samoubica, riječ također o Božijim energijama, o misijama, o ljudima koji žrtvuju sebe, zbog vrhunskih ciljeva...
Static-X

#1719 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

staza wrote:
ljubav_aha wrote:nije islam problem,vec ljudi koji ga pogresno razumiju ,kao i njhova manipulacijam istim
U jednoj rečenici sve si rekla.
Jes to smo znali da ima i te raje,.. i sta sad, hocemo reci da je ulema ta raja?
staza

#1720 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by staza »

Može i to biti jedan od odgovorâ, a i ne mora: zavisi iz kog ugla se promatra.
;-)
Static-X

#1721 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

staza wrote:Može i to biti jedan od odgovorâ, a i ne mora: zavisi iz kog ugla se promatra.
;-)
Za dokazati neke stvari potrebna je dobra potpora i pobijanje suprotnog.
staza

#1722 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by staza »

Ovdje ćemo se složiti.
;-)
cat lover

#1723 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

@bijela -> osobito štujem tvoje mišljenje i brze odgovore (00:18)
potrebna literatura za dalja istraživanja istog i krađu znanja :) , hvala unaprijed
Bitte_Halt_ja_ja

#1724 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

Pa bas u praksi zena ima dominatniju ulogu u odgajanju djeteta, bar u ovom dijel usvijeta je to dosta cesci slucaj nego obratno. Ne znam dje ti zivis i kakav ti je odnos u kuci ali ja ako uopste u nekom slucaju vidim da je jedan bracni partner dominatniji onda je to zensko. Pogotovo u odgoju djeteta. Ti kao da kuce nisi napustio zadnjih 100 do 150 godina ili stvarno zivis u takvoj sredini (blizoj daljoj) dje se tvoja teorija upraznjava i u praksi.

Nema potrebe da ti dodatno napominjem koliko si sam sebi kontradiktoran iz odgovora u odgovor
black

#1725 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

postoje pitanja na koja se odgovore moze pronaci samo u ezoterijskom aspektu religije..
Locked