Samoubojstvo lika i djela !?NIN wrote:M-92Big Boy wrote:@Static-XStatic-X wrote: Hahah kakvi sve gluposti bi covjek uradio radi komada picetine
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p3603679Kako se ti deklarises i kako bi objasnio motiv za pisanje gore navedene recenice ?
Par pitanja za one koji poznaju islam
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#1576 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
-
Static-X
#1577 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Big Boy wrote:@Static-XStatic-X wrote:Hahah kakvi sve gluposti bi covjek uradio radi komada picetineMichun wrote:Pa ja sam nekada dobivala poruke preko jarana - tipa, rekao moj drug da mu se svidjas i da dodjes u XY na kafu ako mozes. I onda poslije skole sa drugaricama na kafu, on tamo, pridje...
Ako ti je ofrino prici...Na danasnjem vaktu kad svi imate mob. saznaj broj pa posalji sms. Ali posalji sms tipa: okreni se i nasmjesi se da mi uljepsas dan...i naravno iza ledja joj stani. Eto...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p3603679Kako se ti deklarises i kako bi objasnio motiv za pisanje gore navedene recenice ?
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#1578 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Mozda ne pogresno, ali meni svakako neobicno od nekog koga navodno zanima Islam.Static-X wrote:Big Boy wrote:@Static-XStatic-X wrote:Hahah kakvi sve gluposti bi covjek uradio radi komada picetineKako se ti deklarises i kako bi objasnio motiv za pisanje gore navedene recenice ?
to ja nesto pogresno reko
Da preformulisem pitanje ako nisi skontao.
Molim te, definisi mi sta po tebi znaci "komad picetine".
Ja to shvatam bas kao uvredu cjelokupnom zenskom spolu.
-
Static-X
#1580 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Komad picetine odnosio se na zensu ali ne i na cjelokupni zenski spol kako ga ti vidje. Po tvom zakljucku sve su zene iste.Big Boy wrote: Mozda ne pogresno, ali meni svakako neobicno od nekog koga navodno zanima Islam.
A za ovo "NAVODNO' zanima islam, malo me nasmija.
- arzuhal
#1581 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@static-x je musliman, vjernik, Bosanac, balkanac - ko i ja. Razumijem reakcije na njegovu nesretnu sintagmu, ali razumijem i njega. Ponekad mi se učini da je na mene bačeno prokletstvo viška razumijevanja 
-
probitačan
#1582 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:56, edited 1 time in total.
- arzuhal
#1583 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Davno. Allah Uzvišeni rekao da je najbolji od insana onaj koji Ga se najviše boji/koji Ga je najviše svjestan. Ovo što se tiče istine. Sva druga priča može i u Politikin Zabavnik...probitačan wrote:Koji je musliman najbolje biti? Jel` sufija?
Jel` ko odgonetnuo čarobnu formulu?
Hajde malo... da dođemo do cilja...
- bijela
#1584 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
joj šta radiš to probitačan? zar ne reče nekidan da je tesavvuf širk?
kako koji musliman? budi/mo musliman, širi/mo dobro i jedinstvo i blago tebi/nama kakav god bio/bili.
kako koji musliman? budi/mo musliman, širi/mo dobro i jedinstvo i blago tebi/nama kakav god bio/bili.
- arzuhal
#1585 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Dobro je bit i musliman, ako se već više ne može. Bar su drugi muslimani mirni od jezika i ruku takvog muslimana. I zaštićena im je čast, život i imetak...Ako parafraziram na crnogorskom: bit musliman je čojstvo - da štitiš druge od sebe...bijela wrote:joj šta radiš to probitačan? zar ne reče nekidan da je tesavvuf širk?
A začudno je koliko je to teško, bit takav, bit musliman...
- bijela
#1586 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
lekad haleknel-insane fi kebed - Mi smo čovjeka stvorili da se trudi
hvala Gospodaru Koji objavi baš ovakav ajet.
i zato neki razmišljajući o vjeri i životnim iskušenjima, Božijim zabranama, Poslanikovim upozorenjima rekoše: čudo se spasio onaj ko se spasio!
a drugi razmišljajući o svekolikoj Božijoj milosti, prilikama za oprost, ogromne nagrade za "neznatna" djela rekoše: čudo je uspio propasti onaj koji je propao!
i zato neki razmišljajući o vjeri i životnim iskušenjima, Božijim zabranama, Poslanikovim upozorenjima rekoše: čudo se spasio onaj ko se spasio!
a drugi razmišljajući o svekolikoj Božijoj milosti, prilikama za oprost, ogromne nagrade za "neznatna" djela rekoše: čudo je uspio propasti onaj koji je propao!
-
probitačan
#1587 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
.......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:55, edited 1 time in total.
-
Static-X
#1588 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Evo da lupim pa sta bude.cat butcher wrote:Šta ti misliš? Lupi! Šta god!Static-X wrote:Evo jedno pitanje u vezi hadza. Zbog cega narod ceka stare dane da obavi duznos prema gospodaru?
Mislim da jedan od razloga zasto se narod opredjeljuje da ide na hadz u starim danima je zbog samog znacaja hadza. Odlaskom na hadz mnogi grijesi budu oprosteni tako da se stari ljudi/zene vracaju sa hadza 'cisti/te' i nakon toga nastoje da tog 'malo' zivota sto im je jos preostalo zive po islamu nastojeci da se klone grije u sto vecoj mjeri. U tom smislu nadaju se vecoj sansi da budu nagradjene dzenetom. Nista lose u tome, blago onom ko ima srecu da i to dozivi, neka im dragi Allah podari dzenet.
Ali pitanje je hocemoli mi svi imati srecu pa tako nesto dozivjeti. Duznos nam je otici na hadz ako smo u mogucnosti bar jednom u zivotu! Od raje sam cio pricu kako nema nameri za to sve dok ne ostari pa bi tad. Ako je neko mlad i ima mogucnost, zbog cega neiskoristiti tako dobru priliku, a ne odgadjati je za stare dane. Dali mi uposte znamo sta ce nam se dogoditi za godinu dvije a kamoli planirati za tako dug period. Dali cemo uopste dozivjeti staros, i ako dozivimo dali cemo i dalje biti imucni, ili sta jos, biti zdravstveno u mogucnosti. Jeli nam to dovoljno opravdanje, da smo imali namjeru ali nazalost nije sve islo po planu.
Ja sam bas o ovom razmisljao, cak sam to spomenuo i priajtelju na sta se on totalno iznenadio i sta vec bilo mu smijesno. Mnogi ljudi (bar moja okolina, i raja s kojom imam kontakt) vide hadzije kao neke posebne duhovne osobe. Ja opet negledam na njih na taj nacin. Lijepo je to da su te osobe uradile tako nesto, prema tome imam respekt, ali opet zar bi trebala biti neka razlika izmedju njih i oni koji poste ramazan, daju zekat i redovno klanjaju. To su sve duznosti podjednako iste.
Moje misljenje je da ako je neko u mogucnosti, bolje otici sto prije nego cekati starost. Za mladje osobe risk jeste da ce se covjek ogrijesiti kroz zivot u vezi mnogi stvari jer nismo savrseni, ali sto je najvaznije doznost je obavljena a za sve ostalo postoji oprost. Pa ako se ima mogucnost opet i u stare dane ponovo posjetiti Meku.
- arzuhal
#1589 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
I ti si sve rekao kako i jest. Osim ovog zadnjeg - jer ako je od tebe siguran svaki čovjek, a ne samo musliman, onda ti nisi samo musliman, nego i mu'min.probitačan wrote:arzuhal wrote:Davno. Allah Uzvišeni rekao da je najbolji od insana onaj koji Ga se najviše boji/koji Ga je najviše svjestan. Ovo što se tiče istine. Sva druga priča može i u Politikin Zabavnik...probitačan wrote:Koji je musliman najbolje biti? Jel` sufija?
Jel` ko odgonetnuo čarobnu formulu?
Hajde malo... da dođemo do cilja...
Pa neznam više...ovdje su tolike oscilacije i skretanja da se stvara jedna konfuzna situacija... od širka do pomodarstva,pa do džahilijeta i staklastog pogleda ka nekim zamišljenim perivojima...pitanja tipa-kako izgleda džennet,a ne pitanja kako ga zaslužiti.
Pitanja tipa kako Allah izgleda...može se i ne mora klanjati...može i pi...ina da se nađe ovdje...
A, kada se govori o džennetu i nagradama za vjernike u vidu hurija,onda se žustro raspravlja o tome u stilu "jel`zbog toga samo hrlimo ka džennetu?"
Ovdje valja tamo ne valja???
Ma dajte uozbiljite se...niko nije poveo jedan ozbiljan dijalog o tome kako ćemo se usavršiti u ovome u čemu jesmo počašćeni od Allaha s.w.t.
Čak se više pridaje značaj formi nego djelima i imanu...
Kakva je korist od nečije brade ili pokazivanja kada u srcu nema onog s čime je Allah zadovoljan? Ja bih to uporedio sa estetskom hirurgijom...pojedini-e prave implantante da bi izgledali-le dobro,a kad to skinu opet su ono što jesu.
Dakle,nije bitna forma ako se nema onog šarma ili imana.
U nama je ljepota,i to bi trebalo da se razumije. Mi stvaramo boljitak i red svojim ulaganjem truda i međusobnim korigovanjem i uvažavanjem.
Jasno je i da mi nismo isti, i da ne možemo imati ista razumijevanja.Ali, zato smo tu da se nadmećemo u činjenju dobra...
Na kraju nije bitno biti ni musliman,nego je bitno biti čovjek,a onda neka uzme svako ono što njemu odgovara.
Vi mene od početka ne razumijete,ali evo da se razumijemo...ovdje nisam da bih nekom nešto nametao,nego da bih razumio i vidio kakva je percepcija islama drugih ljudi. U svemu tome možda sam bio i korpulentniji prilikom iznošenja svojih stavova,ali na nešto se ne može ostati ravnodušan;čak šta više ako je to postavljeno ciljano intrigantno...a to, i vi ,koji razumijete sigurno i vidite...
Tema je o islamu.A, islam je ozbiljna stvar. I,rečeno je da je izgubljena stvar, ko je nađe nek je dobro čuva...
Opet kažem,bitno je biti čovjek. A,od mene kao muslimana je siguran svaki čovjek a ne samo musliman. I,od mojih ruku a i djela. Dijalog je bitan,a vas je izgleda strah dijaloga.
Što se tiče dijaloga i njegove uspješnosti među forumašima...hmmm..
Pa ima nas, štono rekli džinni, svakakvih. Možeš primjetiti, za početak, da među onim forumašima koji diskutuju o islamu imaš, uslovno i ugrubo rečeno, dvije grupe: (1) oni koji nastoje da sebe odmjere Kur'anom i sunnetom i (2) one koji Kur'an i sunnet nastoje da odmjere prema sebi. I tu odmah imaš jednu vrstu problema: kako pričati o islamskim propisima kada se imaju dijametralno različite polazišne tačke o odnosu prema temeljnim izvorima islama?
Pokušaj dijaloga između ovih dviju grupa vodi sukobu, vrijeđanju, često tragikomičnim situacijama...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1590 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
...jah, i onda ja moram glumiti kosovku djevojku... 
- BHF_Manijak
#1591 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Samo kratko da se nadovezem na ovu rijec "kebed",inace kad se buklvano prevede,rijec znaci jetra..Moze se povezati itekako i ima logike sto je bas upotrijebljena ova rijec "jetra",koja je jedna od najvaznijih organa,prociscava,stiti tijelo od mnogih "otrova" i aktivna je danonocno,bas kao sto i covjek treba biti,iste uloge imati....bijela wrote:lekad haleknel-insane fi kebed - Mi smo čovjeka stvorili da se trudi
- bijela
#1592 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
tooo, tefsir rulesBHF_Manijak wrote:Samo kratko da se nadovezem na ovu rijec "kebed",inace kad se buklvano prevede,rijec znaci jetra..Moze se povezati itekako i ima logike sto je bas upotrijebljena ova rijec "jetra",koja je jedna od najvaznijih organa,prociscava,stiti tijelo od mnogih "otrova" i aktivna je danonocno,bas kao sto i covjek treba biti,iste uloge imati....bijela wrote:lekad haleknel-insane fi kebed - Mi smo čovjeka stvorili da se trudi
hvala što si se nadovezao, ukrast ću ovo sebi
slušala sam jednog muslimanskog profesora
- BHF_Manijak
#1593 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ovo sam i ja "ukrao",od naseg dragog hafiza Bugarijabijela wrote:
tooo, tefsir rules![]()
hvala što si se nadovezao, ukrast ću ovo sebi
slušala sam jednog muslimanskog profesorakoji je spomenuo jetru, pa neke njene funkcije i šta sve taj organ može i za šta sve služi.. pa se zamislio.... i kaže: Bože mi oprosti, ali to je tako čudan organ!
-
probitačan
#1594 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:55, edited 1 time in total.
- Big Boy
#1595 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Mozda sam ja pogresno protumacio receno, iako sumnjam da je do mene.Static-X wrote:Komad picetine odnosio se na zensu ali ne i na cjelokupni zenski spol kako ga ti vidje. Po tvom zakljucku sve su zene iste.Big Boy wrote: Mozda ne pogresno, ali meni svakako neobicno od nekog koga navodno zanima Islam.
A za ovo "NAVODNO' zanima islam, malo me nasmija.
Za pocetak, mislim da ovdje nije fora u jednom velikom komadu pizze... vec da samo fali jedna kvacica iznad "c" sto svemu daje jednu jako uvredljivu konotaciju. Nisam jednom cuo taj izraz kad se o nekoj zenskoj osobi prica kao o komadu mesa koju neko zeli seksualno iskoristiti i zatim odbaciti. I mislim da je to bas sovinisticki stav koji zasigurno vrijedja jedan kompletan spol. Ako se ne slazes s recenim pokusaj tako okarakterisati bilo koju "zensku" pred svojom sestrom, majkom... tetkom pa nam javi kako su reagovali na to.
Dalje, takva retorika (balkanska ili ne) po meni nije primjerena nekom ko se smatra muslimanom. Jer, ako takvo nesto javno kaze i time s velikom vjerovatnocom nekog vrijedja zar tako ne gazi neke od osnovnih nacela Islama !?
O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu.
Kur'an - El Hudžurat, 11
-
Static-X
#1596 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Upravu si ti jarane, kako god neko to protumacio, bilo je ne tako dobro od strane vjernika, ja ne bjezim od toga.Big Boy wrote:
Mozda sam ja pogresno protumacio receno, iako sumnjam da je do mene.
Za pocetak, mislim da ovdje nije fora u jednom velikom komadu pizze... vec da samo fali jedna kvacica iznad "c" sto svemu daje jednu jako uvredljivu konotaciju. Nisam jednom cuo taj izraz kad se o nekoj zenskoj osobi prica kao o komadu mesa koju neko zeli seksualno iskoristiti i zatim odbaciti. I mislim da je to bas sovinisticki stav koji zasigurno vrijedja jedan kompletan spol. Ako se ne slazes s recenim pokusaj tako okarakterisati bilo koju "zensku" pred svojom sestrom, majkom... tetkom pa nam javi kako su reagovali na to.
Dalje, takva retorika (balkanska ili ne) po meni nije primjerena nekom ko se smatra muslimanom. Jer, ako takvo nesto javno kaze i time s velikom vjerovatnocom nekog vrijedja zar tako ne gazi neke od osnovnih nacela Islama !?
O vjernici, neka se muškarci jedni rugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se ne pokaju - sami sebi čine nepravdu.
Kur'an - El Hudžurat, 11
Medjutim ova nacela koja si ti naveo namaju veze sa ovim, jer nisam uopste ni pokusao da uvrijedim vjernika, niti je bila rijec o bilo kakvim vjernicima niti vjernicama. Fraza je bila upucena ka danasnjem tipicnom covjeku/momku.
Zivim u sredini u kojoj nisam u nekom dodiru sa vjernicima (onim kojima je do vjere stalo i praktikuju je) jer ih tako reci i nema, al zato ima svega ostalog, pa se covjek svega i svacega nagleda. Ima mnogo zenski za koje bi onu frazu uputio - nebitno kako je neko protumacio, jer takve cure nemaju moj respekt.
No, nebitno, da se osvrnem na nesto potpuno drugo. Vidjeh da se vrlo lahko uoci necija greska i trci se sto prije da se zakljuci kako neko valja ili nevalja, donose zakljuci kako neko nije vjernik ili nije dostojan islama. Pokusavju se potkratit noge i pokazati da je neko bolji igrajuci ulogu samog boga. Sebicno je dolaziti do neki zakljucaka a ni sam nebiti siguran. Dali si ti ili neko peti ili deseti bolji vjernik od mene uopste me ne interesuje. Ja vjerujem radi sebe a ne da bi se pokazao pred bilo kim. Sto mogu vidjeti je da se mnogi natjecu u tom nekom dobru, i jedva cekaju da nadju tudju gresku a jos vise da bi sto prije ukazali na tu gresku, omalovazavajuci tu osobu i samim tim ukazujuci da su bolji. Onaj ajet mozes ponovo procitati i malo bolje razmisliti o njemu.
Ja koji smatram da imas mnogo vise znanja o islamu od mene, prije sam ocekivao da bi na moje greske ukazao na lijep nacin - savjetom a ne na nacin na koji si ti pokusao da me ismijavas.
Eselamu alejkum.
- cat lover
#1597 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
bijela wrote:lekad haleknel-insane fi kebed - Mi smo čovjeka stvorili da se trudi
samo da ponovim
Repetitio est mater studiorum
vidio sam to od odlikaša
- Big Boy
#1598 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Hoces reci da je po tebi ismijavanje i vrijedjanje nekog koga ti smatras nevjernikom sasvim primjereno ? Po kojoj metodologiji zakljucujes ko je vjernik a ko nevjernik !? Zasto se onda toliko bunis kad tebe i tvoje neko stavi pod lupu ?Static-X wrote: Upravu si ti jarane, kako god neko to protumacio, bilo je ne tako dobro od strane vjernika, ja ne bjezim od toga.
Medjutim ova nacela koja si ti naveo namaju veze sa ovim, jer nisam uopste ni pokusao da uvrijedim vjernika, niti je bila rijec o bilo kakvim vjernicima niti vjernicama. Fraza je bila upucena ka danasnjem tipicnom covjeku/momku.
Znas li da postoji i hadis koji kaze da je Muhammed a.s. rekao: "Ko uvrijedi ili namjerno osteti nemuslimana, ja cu mu biti tuzitelj pred Allahom na Sudnjem danu".
Znaci, ako ti nekog odmjeris kao nevjernika onda taj nema ni tvoje postovanje. Ako tebe neko odmjeri po onom sto kazes i uradis... ti opet neminovno ocekujes respekt ? Ako ti uradis nesto sto se, po mom poimanju, kosi s nacelima Islama dal' ja mogu samo tako tebe okarakterisati kao vjernika/nevjernika... a da to neminovno povlaci postovanje/nepostovanje ?Static-X wrote: Zivim u sredini u kojoj nisam u nekom dodiru sa vjernicima (onim kojima je do vjere stalo i praktikuju je) jer ih tako reci i nema, al zato ima svega ostalog, pa se covjek svega i svacega nagleda. Ima mnogo zenski za koje bi onu frazu uputio - nebitno kako je neko protumacio, jer takve cure nemaju moj respekt.
Jesam li ja igdje eksplicitno rekao da si ti nevjernik !? Ono sto sam rekao je da je moje misljenje da receno ne prilici nekom ko sebe smatra vjernikom muslimanom. Onom koji sam za sebe navodi kako se smatra muslimanom.Static-X wrote:
No, nebitno, da se osvrnem na nesto potpuno drugo. Vidjeh da se vrlo lahko uoci necija greska i trci se sto prije da se zakljuci kako neko valja ili nevalja, donose zakljuci kako neko nije vjernik ili nije dostojan islama. Pokusavju se potkratit noge i pokazati da je neko bolji igrajuci ulogu samog boga. Sebicno je dolaziti do neki zakljucaka a ni sam nebiti siguran. Dali si ti ili neko peti ili deseti bolji vjernik od mene uopste me ne interesuje. Ja vjerujem radi sebe a ne da bi se pokazao pred bilo kim. Sto mogu vidjeti je da se mnogi natjecu u tom nekom dobru, i jedva cekaju da nadju tudju gresku a jos vise da bi sto prije ukazali na tu gresku, omalovazavajuci tu osobu i samim tim ukazujuci da su bolji. Onaj ajet mozes ponovo procitati i malo bolje razmisliti o njemu.
Ili je to mozda logika koju ti sam koristis. Ako ti nekog ne smatras vjernikom onda taj nema ni tvoj respekt pa ga mozes nazvati kako pozelis. Ali ako ja pokazujem prstom na tvoje djelo to je, tvojom logikom, jedino zato jer nemas moje postovanje i time, tom tvojom logikom, zakljucujes da ja tebe smatram nevjernikom ?
Kako ti znas sta i koliko ja znam ? Kako ti znas da ja imam/nemam vise znanja o bilo cemu od tebe !?Static-X wrote: Ja koji smatram da imas mnogo vise znanja o islamu od mene, prije sam ocekivao da bi na moje greske ukazao na lijep nacin - savjetom a ne na nacin na koji si ti pokusao da me ismijavas.
Nemoj, molim te, samo ocekivati da cu ja s tobom ovdje k'o sa malim djetetom... suptilno i njezno. Nit' ja znam tebe nit' ti znas mene. Mozes se slobodno necemu nadati, ali kad to preraste u ocekivanje to je ipak samo do tebe.
Ja ovdje nisam ni zbog cijih ocekivanja i zaista nisam spreman da zadovoljavam bilo cija ocekivanja na mjestu kao sto je ovo.
Svakako je fakat da uvijek postoje i bolji i gori nacini da se nekom nesto kaze. To sto sam ja izabrao ovaj je moja stvar a sigurno bi volio da sam izabrao neki i bolji i jasniji, da ne upadamo u ovakve rasprave koje ne vode daleko.
Trazim halala sto nisam jasnije i preciznije iznio svoje a izgovor mi je trenutak u kojem sam ono tvoje vidio kao jednu veliku nepaznju koja vrijedja mnoge, pa i mene. Bog mi je svjedok da mi nije nijet bio da te omalovazim ili ponizim (sta bi ja zaista imao od toga !?) vec da ti skrenem paznju da takvo sto ne prilici jednom muslimanu.
A svi smo mi ljudi i grijesimo... pa tako, nisam ni ja savrsen. Daleko od toga.
Alejku muselam !Static-X wrote: Eselamu alejkum.
-
Static-X
#1599 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Hehe, bas, da ne rasparavljam vise o ovomBig Boy wrote:Hoces reci da je po tebi ismijavanje i vrijedjanje nekog koga ti smatras nevjernikom sasvim primjereno ? Po kojoj metodologiji zakljucujes ko je vjernik a ko nevjernik !? Zasto se onda toliko bunis kad tebe i tvoje neko stavi pod lupu ?Static-X wrote: Upravu si ti jarane, kako god neko to protumacio, bilo je ne tako dobro od strane vjernika, ja ne bjezim od toga.
Znas li da postoji i hadis koji kaze da je Muhammed a.s. rekao: "Ko uvrijedi ili namjerno osteti nemuslimana, ja cu mu biti tuzitelj pred Allahom na Sudnjem danu".
Znaci, ako ti nekog odmjeris kao nevjernika onda taj nema ni tvoje postovanje. Ako tebe neko odmjeri po onom sto kazes i uradis... ti opet neminovno ocekujes respekt ? Ako ti uradis nesto sto se, po mom poimanju, kosi s nacelima Islama dal' ja mogu samo tako tebe okarakterisati kao vjernika/nevjernika... a da to neminovno povlaci postovanje/nepostovanje ?Static-X wrote: Zivim u sredini u kojoj nisam u nekom dodiru sa vjernicima (onim kojima je do vjere stalo i praktikuju je) jer ih tako reci i nema, al zato ima svega ostalog, pa se covjek svega i svacega nagleda. Ima mnogo zenski za koje bi onu frazu uputio - nebitno kako je neko protumacio, jer takve cure nemaju moj respekt.
Jesam li ja igdje eksplicitno rekao da si ti nevjernik !? Ono sto sam rekao je da je moje misljenje da receno ne prilici nekom ko sebe smatra vjernikom muslimanom. Onom koji sam za sebe navodi kako se smatra muslimanom.Static-X wrote:
Ili je to mozda logika koju ti sam koristis. Ako ti nekog ne smatras vjernikom onda taj nema ni tvoj respekt pa ga mozes nazvati kako pozelis. Ali ako ja pokazujem prstom na tvoje djelo to je, tvojom logikom, jedino zato jer nemas moje postovanje i time, tom tvojom logikom, zakljucujes da ja tebe smatram nevjernikom ?
Kako ti znas sta i koliko ja znam ? Kako ti znas da ja imam/nemam vise znanja o bilo cemu od tebe !?Static-X wrote: Ja koji smatram da imas mnogo vise znanja o islamu od mene, prije sam ocekivao da bi na moje greske ukazao na lijep nacin - savjetom a ne na nacin na koji si ti pokusao da me ismijavas.
Nemoj, molim te, samo ocekivati da cu ja s tobom ovdje k'o sa malim djetetom... suptilno i njezno. Nit' ja znam tebe nit' ti znas mene. Mozes se slobodno necemu nadati, ali kad to preraste u ocekivanje to je ipak samo do tebe.
Ja ovdje nisam ni zbog cijih ocekivanja i zaista nisam spreman da zadovoljavam bilo cija ocekivanja na mjestu kao sto je ovo.
Svakako je fakat da uvijek postoje i bolji i gori nacini da se nekom nesto kaze. To sto sam ja izabrao ovaj je moja stvar a sigurno bi volio da sam izabrao neki i bolji i jasniji, da ne upadamo u ovakve rasprave koje ne vode daleko.
Trazim halala sto nisam jasnije i preciznije iznio svoje a izgovor mi je trenutak u kojem sam ono tvoje vidio kao jednu veliku nepaznju koja vrijedja mnoge, pa i mene. Bog mi je svjedok da mi nije nijet bio da te omalovazim ili ponizim (sta bi ja zaista imao od toga !?) vec da ti skrenem paznju da takvo sto ne prilici jednom muslimanu.
A svi smo mi ljudi i grijesimo... pa tako, nisam ni ja savrsen. Daleko od toga.
Alejku muselam !Static-X wrote: Eselamu alejkum.
Ukratko da ti kazem samo jedno.
Nije nista sporno priznajem da grijesim,
ali samo zelim nesto da dodam; Znaci netice te se ko smo ni sta smo,
mada si ipak bio podstaknut mojom reakcijom pa si i sam reagirao.
Kakve god da su ti bile namjere, to sto si pokusao meni da dokazes
kako ocjenjujem neke stvari, sam si se nasao u toj situaciji, i jos
na nacin koji si reagovao dali je i to dostojno vjerniku muslimanu.
- Big Boy
#1600 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Da ne privlacimo ovdje raju s kokicama... imas PM.Static-X wrote: Hehe, bas, da ne rasparavljam vise o ovom
Ukratko da ti kazem samo jedno.
Nije nista sporno priznajem da grijesim,
ali samo zelim nesto da dodam; Znaci netice te se ko smo ni sta smo,
mada si ipak bio podstaknut mojom reakcijom pa si i sam reagirao.
Kakve god da su ti bile namjere, to sto si pokusao meni da dokazes
kako ocjenjujem neke stvari, sam si se nasao u toj situaciji, i jos
na nacin koji si reagovao dali je i to dostojno vjerniku muslimanu.