Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irish

#1526 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

...za ogromnu vecinu ucenjaka i filozofa (Platon, Aristotel, Seneka, Gazali, Ibni Rusd, Muhjiddin Arebi, Spinoza, Paskal, Kant, Dostojevski, Tolstoj i dr.) vjera je ceznja ljudskog uma Najvecem, Vjecnom, ljubav prema Stvoritelju, teznja razuma za saznanjem Vrhovne Istine, Onoga Najveceg, Apsolutnog, Neogranicenog, Boga...za Gazalija i Masarika vjera je odnos covjekov prema Bogu i beskrajnom svijetu, za Tolstoja odgovor na pitanje kako da zivimo, po Hartmannu "najvisi kulturni faktor, srediste duhovnog zivota", a po njemackom filozofu Kantu (slicno uci i islamski mistik Muhjiddin Arebi) vjera je osjecaj i spoznaja duznosti ciji se temelj nalazi u Bozijim zapovijedima, ali ne zato sto ih je Bog zapovjedio, nego sto su izraz najsavrsenijeg uma (akli-kulli) i uopce zakon svakog slobodnog bica...

a i ovo je samo djelic onog sto bi se moglo odgovoriti, citaj malo islamsku filozofiju i filozofiju inace, psihologiju itd. zanimljivo kako se ljudi vecinom bave samo nekim formalnostima, kako ovo kako ono, zasto ruke drzati na vrh glave, duzinu nogavica, bla bla.. preskacuci mnogo stosta, zanemarujuci sustinu, promisljanja, istrazivanja itd. kad pogledam neka pisanja ovde, bude mi zao..a sa druge strane i drago sto Islam ne upoznah preko takvih ljudi, citajuci tako sto nikad ne bi postao vjernik...(ovo je nevezano za tebe :))[/quote]

Tx black! :)
U potpunosti se slazem sa tobom :), psihologija mi je inace dio obrazovanja, i bas mi zasmeta sto ljudi uopste ne zele razmisljati..Kada postavim neko (zavrnuto, koje samo nadodje covjeku) pitanje nekom "vjerniku", odmah te proglase licemjerom koji zalazi u gajb i boje se uopste razmisliti o tome..i ne znam zasto poslije nekih razgovora, pitanja, citanja se ponekad osjecam kao cafir, jer haman postavljam pitanja o kojim se ne smije razmisljati...Kao sto sam rece, upoznavajuci vjeru preko takvih, najradije bi ko noj zabila glavu u zemlju i cekala kraj :-) Narocito, nakon odgorova tipa: nije na nama da mislimo, na nama je da praktikujemo, a znamo da se na vise mjesta navodi da puko praktikovanje bez duha i osjecaja je samo gimnastika). I ne pise uzalud...koliko je klanjaca i postaca koji od toga nece imati nista do poderanih koljena i gladi :sad: Nisu li samopreispitivanje, sumnja, uvjerenja, dio razuma covjekovog??? pa sto ga onda zapostavljati kad nam je Bogom dan??? Cemu osjecaj za vjerom, ako je ne razumijemo..Ne mozemo sud donijeti i prihvatiti nesto o cemu ne razmislimo, pa na osnovi toga zakljucimo...cccc
Da ne duljim, hvala na odgovoru u svakom slucaju :thumbup:
probitačan

#1527 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:57, edited 1 time in total.
Static-X

#1528 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Irish slazem se
Pa nasa vjera je cista, nije kao u nekim religijama gdje na postavljena pitanja dobijes 'jednostavno moramo tako vjerovati' i to od strane uceni ljudi. Sama vijera nas podstice na razmisljanje, i uvjek kada sam imao pitanje striktno o vjeri, nasao sam i odgovor. Ako neko pita neznaci da je tu uvjek sumnja, nego nesto sto u prvu ruku nerazumije i zeli pojasnjenje.
ljubav_aha

#1529 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:Ono sto je sigurno je da mnogi ljudi od vajkada nastoje naci stelu. Pa i u svojoj "vjeri" traze nekog posrednika iako im sam Bog doslovno kaze da im je uvijek blizi od zile kucavice.

Vjerovatno da oni koji nemaju dovoljno jak iman ocajno traze nesto sto bi bilo iole opipljivo. Takvi bi zasigurno najradije pospremili kakvog kipica u dzep (citaj hamajlija, talisman...) i tako sebi olaksali svoju teznju.

Sta se moze... svako sam bira svoj put.
:thumbup:
bijela

#1530 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Irish wrote: E sad..znamo i kako je Iblis postao nevjernik ( odbio se nakloniti covjeku kada mu je naredjeno), a znao je da Bog postoji, da je jedan-nije morao niti vjerovati, on je To Znao...jer kako bi drugacije Bogu se zakleo da ce ljude navoditi na zlo i raditi protiv Njega..??...i onda je citiram "postao nevjernik" a i dalje se svim silama suprotstavlja Bogu iako zna da postoji. Iz ovog se moze zakljuciti da u islamu vjerovanje, nije samo vjerovanje onakvo kako ga mi s tom rjeci povezujemo :|
kad je riječ o iblisu i pitanju kako je on nevjernik, a znao je i stopostotno se osvjedočio da Allah, dž.š., ima - nije na odmet spomenuti leksičko značenje riječi ke-fe-re (kafir). kefere, pored nevjerovati, znači i sakriti, poreći i prekriti Božiju milost.
tako je iblis, iako se osvjedočio, ipak odlučio sakrivati znanje o Bogu i poricati Njegove naredbe. zato je postao onaj koji sakriva i na straputicu navodi, a na stranputicu se ne može navoditi osim sa laži. istina ne može istovremeno biti i pogrešan put.
Irish

#1531 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

Static-X wrote:Irish slazem se
Pa nasa vjera je cista, nije kao u nekim religijama gdje na postavljena pitanja dobijes 'jednostavno moramo tako vjerovati' i to od strane uceni ljudi. Sama vijera nas podstice na razmisljanje, i uvjek kada sam imao pitanje striktno o vjeri, nasao sam i odgovor. Ako neko pita neznaci da je tu uvjek sumnja, nego nesto sto u prvu ruku nerazumije i zeli pojasnjenje.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Cini mi se da se cesce trebamo podsjecati upravo na cistocu nase vjere, to je ipak ono sto je razlikuje od ostalih...
Irish

#1532 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

bijela wrote:
Irish wrote: E sad..znamo i kako je Iblis postao nevjernik ( odbio se nakloniti covjeku kada mu je naredjeno), a znao je da Bog postoji, da je jedan-nije morao niti vjerovati, on je To Znao...jer kako bi drugacije Bogu se zakleo da ce ljude navoditi na zlo i raditi protiv Njega..??...i onda je citiram "postao nevjernik" a i dalje se svim silama suprotstavlja Bogu iako zna da postoji. Iz ovog se moze zakljuciti da u islamu vjerovanje, nije samo vjerovanje onakvo kako ga mi s tom rjeci povezujemo :|
kad je riječ o iblisu i pitanju kako je on nevjernik, a znao je i stopostotno se osvjedočio da Allah, dž.š., ima - nije na odmet spomenuti leksičko značenje riječi ke-fe-re (kafir). kefere, pored nevjerovati, znači i sakriti, poreći i prekriti Božiju milost.
tako je iblis, iako se osvjedočio, ipak odlučio sakrivati znanje o Bogu i poricati Njegove naredbe. zato je postao onaj koji sakriva i na straputicu navodi, a na stranputicu se ne može navoditi osim sa laži. istina ne može istovremeno biti i pogrešan put.
Ne da nije na odmet, nego sam upravo to i trazila :-D neko leksicko objasnjenje :thumbup:
hvala!
Irish

#1533 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

besana:
Nishta bez bijele :thumbup: kako zena lijepo objasni u malo teksta, aferim[/quote]

kratko i jasno, bez predrasuda :) cista desetka :thumbup:
zonbirile

#1534 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

Irish wrote:

Cini mi se da se cesce trebamo podsjecati upravo na cistocu nase vjere, to je ipak ono sto je razlikuje od ostalih...
--------------------------------------------------------------
cccc,da se malo spusti nos vidjelo bi se stanje na terenu
ljubav_aha

#1535 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Irish wrote:

kako definisete cistocu vjere :?:
ljubav_aha

#1536 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
bijela wrote: kad je riječ o iblisu i pitanju kako je on nevjernik, a znao je i stopostotno se osvjedočio da Allah, dž.š., ima - nije na odmet spomenuti leksičko značenje riječi ke-fe-re (kafir). kefere, pored nevjerovati, znači i sakriti, poreći i prekriti Božiju milost.
Nishta bez bijele :thumbup: kako zena lijepo objasni u malo teksta, aferim

bijela :thumbup:
BHF_Manijak

#1537 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Irish wrote:

kako definisete cistocu vjere :?:
I opet "hajmo Jovo nanovo........." :zzzz: :zzzz:
ikrime

#1538 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

opet "hajmo Jovo nanovo.......
8:00PM
Draga, o čemu razmišljaš?
Ljubav_aha: pa.......

05:AM
Laku noć dragi..
Dragi: ( od 1:30 :zzzz: )

:D
ljubav_aha

#1539 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak,ikrime :?:

cistoca vjere je korijen,srz humane koegzistencije pripadnika razlicith religija
Irish

#1540 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

ljubav_aha wrote:BHF_Manijak,ikrime :?:

cistoca vjere je korijen,srz humane koegzistencije pripadnika razlicith religija
nada u bolje, da nikad nije kasno vratiti se Bogu, da nema neoprostivog grijeha ukoliko se covjek iskreno pokaje... nema posrednika ( hamajlija, svestenika, kipova, prinosenja zrtvi), sve je izmedju tebe i Njega, mozes mu se obratiti u bilo koje doba na bilo kojem mjestu, ljubav, strpljenje, nada u oprost, trun dobra za veliko dobro, osjecaj sigurnosti, dova za sve moguce, milost neizmjerna, nada za ljude, za bliznje, molitva za njih...itd., itd.....

"O vjernici, ne gubite nadu u Allahovu milost"!
Milost=svemogucnost :)
BHF_Manijak

#1541 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Skontat ces jednom....... :wink: Ne aludiram ovi da si glupa,da ne kontas,vec da se meni ne da objasnjavati i "crtati" :wink:
ljubav_aha

#1542 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
Skontat ces jednom....... :wink: Ne aludiram ovi da si glupa,da ne kontas,vec da se meni ne da objasnjavati i "crtati" :wink:

BHF_Manijak,zar sam te nesto pitala :!: ne bih rekla :!:
ljubav_aha

#1543 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Irish wrote:

nada u bolje, da nikad nije kasno vratiti se Bogu, da nema neoprostivog grijeha ukoliko se covjek iskreno pokaje... nema posrednika ( hamajlija, svestenika, kipova, prinosenja zrtvi), sve je izmedju tebe i Njega, mozes mu se obratiti u bilo koje doba na bilo kojem mjestu, ljubav, strpljenje, nada u oprost, trun dobra za veliko dobro, osjecaj sigurnosti, dova za sve moguce, milost neizmjerna, nada za ljude, za bliznje, molitva za njih...itd., itd.....

"O vjernici, ne gubite nadu u Allahovu milost"!
Milost=svemogucnost :)

vjera je , pored svega, nada :)
zlafa

#1544 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: vjera je , pored svega, nada :)
Jeste ali ne i uzaludna nada.. Nadas se kada posijes da ce i roditi al ne posijati i nadati se da ce nesto niknuti...
Ajatolah_

#1545 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ajatolah_ »

Abdulvahid wrote:A sto se tice poredjenja, pa zar ti nije poznato da danas imas ljude koji odu u Medinu okrenu ledja Mekki i ucine sedzdu okrenuti prema Poslanikovom saws mezaru i tako niz drugih primjera..
Kad se okreneš licem prema Mekki, okrenuo si joj se i leđima. Zemlja je okrugla. :D
ljubav_aha

#1546 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: vjera je , pored svega, nada :)
Jeste ali ne i uzaludna nada.. Nadas se kada posijes da ce i roditi al ne posijati i nadati se da ce nesto niknuti...
to sma upravo napisala,nije ikskljucivo nada,vec kao dio procesa vjerovanja,naravno da je vjera,ono sto sam milion puta,njamanje napsiala,biti dobra osoba,djela su vazna
stoga sma i napsiala,vjera je humana koegzistnecija pripadnika razlicith religija,kao i unutar istih
ljubav_aha

#1547 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

EdoI wrote:
Abdulvahid wrote:A sto se tice poredjenja, pa zar ti nije poznato da danas imas ljude koji odu u Medinu okrenu ledja Mekki i ucine sedzdu okrenuti prema Poslanikovom saws mezaru i tako niz drugih primjera..
Kad se okreneš licem prema Mekki, okrenuo si joj se i leđima. Zemlja je okrugla. :D
:lol:
probitačan

#1548 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 22:56, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#1549 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:

BHF_Manijak,zar sam te nesto pitala :!: ne bih rekla :!:
Pa ne pitas konkretno mene,ali ti je svaki drugi post nakvo pitanje,a obzirom da je ovo forum onda se rijeci "a sta je za VAS",odnose i na men....Ljudima puna kapa tvojih vise pitanja,te sta je za vas ono sta je za vas ono,a sta je za TEBE to sve?! :roll:
ljubav_aha

#1550 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak ,meni niko ne mora odgovoriti na forumu :-D samo je vrlo interesatna cienjnica,da svi citate moje postove ;-)
Locked