Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Static-X

#1276 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Nebi da se vrtim u krug oko jedne teiste stvari, Manijak ti je lijepo objasnio, nema potrebe ponavljati.
ljubav_aha

#1277 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

minjonja wrote:jadan onaj koga ljubav_aha zapika da pita nesto :D

kako mislis da se ne bojis Allaha? svi smo mi ljudi, svi grijesimo. i ja grijesim i strah me je bozije srdzbe i zato ga molim da se smiluje na roba svoga. i ne, ne zivim u konstantom strahu jer znam da je milostiv i uvijek ide u korist ljudi. kad ucinis lose djelo, pise ti se to jedno lose djelo, ako uradis dobro ili imas namjeru da uradis, pise ti se vise puta, mislim 3 ili 7, ne sjecam se vise.
svi smo ogranicenih "kvlaiteta" koje trebamo konstatno "razvijati" teziti ka boljem u sebi,oko sebe,ka drugima ,naravno,no ako je ne zelim praviti zlobne akcije,sto da se bojim Boga,pa vidi Bog sto se desava u nama i koko nas,stoga je logcno da Njegova milost dobordosla,eh licno ne klanjam,mozda mene ipka ta Bozija milost zaobidje,po rezonu mnogih vjenrika,dzaba sto sma fina,po kriterijama ljudskih moralnih i etickih normi,a drugo,nisam sigruna da je Bog uvijek milostiv,ali eto to samo Bog najbolje zna
ljubav_aha

#1278 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Nebi da se vrtim u krug oko jedne teiste stvari, Manijak ti je lijepo objasnio, nema potrebe ponavljati.
BHF_Manijak je obajsnio strnadarnom formom,no vidis da je reako da ce mozda kasnije obajsniti detalje kako osjeca ljubav i zasto,a to sam pitalal svakog vjenrnika,a ti svoj strah obasnajvas knjiskim putem,pa to svi znamo ,hvala
BHF_Manijak

#1279 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: hvala na javljanju :)

zasto se bojati Bozije kazne ako nemam cilj da budem losa osoba :?:
cemu potreba prijetnje straha od Boga :?:
kako mozes voljeti Boga,a istovremeno imati strah od Bozije kazne :!: :?:
u nicku "nosim" produzetak " aha " ;-)
ljubav nije samo davanje,vec i primanje,ljubav je uzajaman proces :)
kako vjernici osjecaju ljubav Boga prema njima :?: sto je tvoj odgovor BHF_Manijak,hvala :)
Eh da pokusam..Pazi,ovo pisem sa vjernicke strane,a ne neke filozofske itd...Treba prvo definisati,sta znaci biti losa osoba?!Bar u islamu...Naravno,svi mi znamo norme ponasanje,moral itd itd,no u islamu covjek ima nekoliko odnosa kao npr odnos majke prema djeteta,odnos djeteta prema majci,odnos prema komsiji,odnos prema bracnom drugu te takodjer odnos covjeka prema Tvorcu svijetova...Svaki od ovih odnosa je ponaosob regulisan u islamu i za svaki ce covjek posebno biti pitan,u tome je sva sustina moja Ljubav_aha,jer islam ne dozvoljava da se bilo cemu predaje prevelika paznja da se na druge stvari zaboravi,navest cu ti dva primjera kako je to Poslanik rekao,parafraziram:

Bila je jedna u komsiluku,onako pioznata kao velika vjernica,klanjala,postila,aman sve sve obavljala,sto bi mi rekli evlija...Poslanik jedne prilike upita njene komsinice,a kakva je ta zena sa komsilukom,tj kako se ponasa prema komsiluku,a zene odgovorise pa eto Poslanice,malo joj je "jezik duzi",a Resulullah odgovara,nista njoj nece koristit njeni namazi,post,zekat ta zena ce biti stanovnica Dzehennema!

Vidis Ljubav_aha,ovdje imas primjer,kako kada se jedan od odnosa koje islam propise, narusi,nastaje konfuzije i Allah to ne dozvoljava,jer prvo Allah nije potreban nasih namaza,posta,zekata,moljenja itd,On je Uzviseni, Kojem nista nije potrebno,u ovom slucaju zena se okrenula ka velicanju Allaha i predala se Njemu potpuno,ali zaboravila je na Njegove propise i veliku stetu tj ogovaranje i prenosanje rijeci,pa je komsiluk bio bihuzuren od nje,sto takodjer nije nikako uredu,covjek treba da balans nadje izmedju ovosvjetskog i ahiretskog,uzmiamo pouku iz hadisa Resulullaha kada kaze da je najbolji medju vjernicima onaj koji ne steti ovom svijetu na racun onog,kao i onaj koji ne steti onom svijetu na racun ovog!

Eh to je jedan krajnost,sto je ova zena radila,posvetila je se Gospodaru a zanemarila je komsiluk,ali Allah nam navodi u Kur`anu da pored medjuljudskih odnosa koje imamo,takodjer imamo obaveze koje smo duzni itzvrsiti prema Jednom Jedinom: " A džine i ljude nisam stvorio osim da mi ibadet čine.'' ( Ez-Zarijat: 36.); ''Oni koji se ohole i neće da mi ibadet čine u Džehennem će ući poniženi.'' ( Gafir: 60.)
Naravno,gore sam spomenuo da Uzviseni je neovisan od sviju,nije mu nista potrebno od ovoga sto ljudi rade,ali propis i nareba su jasni,uz kojeg razloga,mi to ne znami,ali sve sto ne znamo nije razlog da ne izvrsavamo niti da se oholimo kako Allah kaze,sto ne znamo nije iskljuceno da necemo saznati jednog dana,zato je bolje na vrijeme poceti pripremati se!
Zato, losa/dobra osoba ne znaci,samo graditi odnose prema ljudima,tj ljudima iskljucivo dobro ciniti,ne nanositi im nepravdu,zlo itd,a zanemariti naredbe Uzvisenog,kao ni sa druge strane,iskljucivo se posvetiti ibadeti a sve drugo zanemariti,potrebno je naci mjeru i sredinu,jer je islam vjera sredine!

Sto se tice tog staha prema Allahu...Tacno je,da covjek ne moze imati strah jasno definisan prema necemu sto ne vidi ili u sta sumnja,medjutim kod vjernika je on izgradjen,jer su ubjedjenji u ono sto Kur`an pise i sto se u njemu nalazi,a toliko ajeta govore o dzehennemskoj vatri,ptanji,razbuktalom ognju,vjecnoj muci itd...Pa kako da covjek ostane ravnodusan?!Za tebe ne znam,mozda nemas jasna ubjedjenja o tome da li to uopste postoji,no kod mene to nije slucaj,ja cvrsto vjerujem u Nagradu i Kaznu,a zivim izmedju Nade i Straha kako Poslanik mi je savjeetovao da zivim,Nadu imam jer se trudim da sto vise izvrsavam ono sto mi Allah i Poslanik naredjuju,uvjeren sam u Allahovu Milost prema vjernicima, a Strah imam,jer sam takodjer jako svjestan koliko sam samo covjek i koliko minusa imam,za koje znam,a kamo li one za koje ne znam i koji biljeze Kiramen katibin,svjestan sam koliko puta zglajzam i pogrijesim,svjestan sam koliko puta mi mnogo stosta,sto ne bi trebalo a bude mi prece od Gospodara mog itd itd,zato imam strah od Njegove kazne...Nije samo dovoljno reci ja sam dobar covjek,ja cu biti u Milosti Gospodara,a kako mi to znamo?!Imamo li ovjerenu hartiju da ce to biti tako kako mi mislimo?!Koliko se oslanjamo i vjerujemo u Gospodara pa da bar mozemo imati trun nade na Sudnjem danu?!

Ljubav prema Allahu,to je stvar sto se ne stice preko noci i koju,logicno je,ne mozes imati ukoliko se ne pozabavis sa sobom i svojim odnosom spram Uzvisenim!Mnogi su dozivljavali platonske ljubavi na dunjaluku,mnigi su imali eke drage/dragog premo kraja svijeta,koje nisu mogli imati,emocije su bile tu,ali nje/njega nije bilo...Eh to mi samo moze biti dodatni dokaz da itekako mozes zavoliti Gospodara svog,samo Ga trebamo malo vise "upoznati" ;-)
Sto se vise druzimo sa Njim,sve sto vise se druzimo sa Njegovom porukom,Kur`anom uzvisenim,sto vise istrazujemo o Njemu,to vise sticemo Njegovu ljubav i iman nam se u srce spusta...Gledao sam i slusao ljude koji sa tolikom ljubavlju pricaju o Allahu,da im suze bukvalno kipte iz ociju od tolike ljubavi i zelje za Svevisnjim,sto?!Pa zato jer se ljudi svakodnevno "druze" sa Allahom i Njegovom uputom,upoznaju ga kroz Kur`an,Poslanika itd..A kod mnoguh je danas srce zakapijano materijalistickim kljucem,ukamenilo se o okorjelo,pa ta ljubav ne moze da prodre srca,previ se smo se okrenuli na dunjaluku i materijalizmo,a Poslanik je rekao da dunjaluk okamenjuje srce... :wink:
bijela

#1280 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

@ljubav_aha
ti reče da prihvataš Kur'an, pa ako budeš tražila u njemu vidjet ćeš da se na nekoliko mijesta spominju oni koji se boje Allaha i osobina bogobojaznosti (taqwa). tako da taj strah, ako ga i Allah, dž.š., spominje, nije nepotrebna stvar.

čega se vjernik ustvari boji? Božije srdžbe. a šta je uzrok Njegovoj srdžbi? kršenje Njegovih naredbi i zabrana.
mogu li ja biti sigurna da sam svaki namaz obavila kako treba? (jedino sam sigurna da ga ne obavljam kako treba)
mogu li biti sigurna da nikad nisam povisila glas na moju majku?
mogu li biti sigurna da mi srce ne ustrepteri od važnosti i mnogobitnosti kada me neko pohvali?

kako onda da budem sigurna da u nekom trenutku nisam navukla na sebe Njegovo nezadovoljstvo?
jer, zapravo, koji je najveći strah jednog vjernika? da Bog ne bude zadovoljan njime.

isto kao što mi je mrska ideja su mi roditelji nezadovoljni mnome ili bilo ko drugi koga volim
a Allaha volim i baš mi je zato veoma stalo do Njegovog mišljenja o meni i zadovoljstva - to je odgovor na tvoje pitanje kako nekoga i voljeti i bojati ga se u isto vrijeme.

veliki ljudi su govorili da ih je strah Allaha jer ne misle stalno na Njega. i oni zapravo nisi činili pokajanje za grijehe (jer su ih slabo i radili), nego su molili Allaha, dž.š., da im oprosti što Ga po vazdan ne slave i ne spominju.

sad, mislim da ključna razlika između tvog rezonovanja i mog jeste u tome što ti smatraš da je ne željeti i ne raditi nikakvo zlo dovoljan razlog da se Boga ne treba bojati,
dok ja mislim da moram dovesti svako svoje djelo, riječ, osjećaj do savršenstva - što nikad nije moguće - tako da nikad moj strah od Božijeg nezadovoljstva neće moći nestati. (i ovo naravno hipotetički rekoh, iako je Muhammed, a.s., bio savršen i sačuvan od grijeha pa je opet rekao: Ja najbolje poznajem Allaha od svih ljudi i najviše Ga se bojim.)
Static-X

#1281 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Nebi da se vrtim u krug oko jedne teiste stvari, Manijak ti je lijepo objasnio, nema potrebe ponavljati.
BHF_Manijak je obajsnio strnadarnom formom,no vidis da je reako da ce mozda kasnije obajsniti detalje kako osjeca ljubav i zasto,a to sam pitalal svakog vjenrnika,a ti svoj strah obasnajvas knjiskim putem,pa to svi znamo ,hvala
:lol: vidi nesto nisam dosao kod psihijatra da mu pricam o mojim osjecanjima, da bi bio muslimam slijedim Kur'an i sunet, pitanja o islamu iz njih samo mozes i dobiti, sve ostalo je nevazno!
ljubav_aha

#1282 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak,hvala na navenrovatno dugom odogovoru

ja sma mislila da je strah kod vjernika postepeno izgradjen,a ne ugradjen,drugo to je proces vlastite volje prihvatanja takvog straha kroz Kaznu,cije postojanje nisma opovrgnula,ne,no Bog nas je stvorio ogrnaicne,da priznamo vlastite greske,da ne lazemo Boga,sebe i druge,znaci,uvijek posotji sansa ,kako da napravimo,tako i da ispravimo vlastitie greske,mi smo stoverni kao ograniceni,znaci ,Bog zna da uvijek mozemo napraviti greske,sto,naravno trebamo izbjegavati,i zato kazem/pisemda toliko isticanje straha nije potrebno,iako to ponavljanje straha me podsjeca kao sredstvo konotrole ljudskih poteza
ljubav prema Bogu se sigurno izgradjuje citanjem i molenjem,koa sto si i ma izjavio,znam klanjati,probala sam ,ali to meni nije jednostavno zadovoljstvoiako mnogi tvrde da tako najbolje osjacjau bliskost Boziju,ikao je to subjektivna potreba/moja stav/,ne samo sto je obaveza,vec konstatno molenje,o kojem smo ranije razgovrarali,a koje,opet podvlacim,je previse,no slazem se sa tobom,postoje razlozi takve obaveze kao i ostlaih naredbi,koje shvatam kao razvoj samo-discpline i samo-kontorle vjernika

hvala :)

bijela,hvala

napsiala sam da treba uvijek teziti kako postati i osatati bolja osoba,no svrha/cil je,dobro si rekla,ne prkaticiranje naredbi i obaveza,razumijem tvoju poentu,no u gornjem paragrafu upucenom ne samo BHF_Manijaku,smao obajsnila,zasto ih ne slijedim,iako je mozda bolje slijditi,ali ako ja to licno osjecm akao ptrisak,kakava je onda svrha tok mog ispunjavanja obaveza :!: razumjem,kasnije se takve obaveze tranfosrmiraju vjernikovom voljom u naviku,no za tako nesto je potrebna ljubav prema Bogu

lilla,svejsna sam Bozije moci u smislu kad posmatram sto se desava na ovom svijetu
nisma razumejla,kako mislis "protiv mene " :!: :?:

Static-X,razumijem da si bolji musliman od mene,to nisma ni sumnjala,ali nisma znala da ti je toliko komlikovano obajsniti zasto volis Boga :-D

Static-X

#1283 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:

Static-X,razumijem da si bolji musliman od mene,to nisma ni sumnjala,ali nisma znala da ti je toliko komlikovano obajsniti zasto volis Boga :-D

Nebudi smijesna, ko smo to mi da odlucujemo ko je bolji.
ljubav_aha

#1284 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

Nebudi smijesna, ko smo to mi da odlucujemo ko je bolji.

konkretno sam pisala da slijedis vise obaveze i naredbe od mene ,znaci,klanjanje i sl.
zlafa

#1285 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

@ljubav_aha strah od Allaha dz.s. nije samo da odvrati covjeka od grijeha, nego time priznajemo Njegove atribute, poput Silni, Mocni, Onaj koji kaznjava. itd. A ljubav nie samo da stvari koje radimo, radimo iz ljubavi prema Njemu. Nego time opet postujemo Njegova lijepa imema, Onaj koji puno voli, Onaj koji prasta i slicno. Ovo je po mome ne toliko strucnom misljenju, opet Allah zna najbolje. Cula si koliko znam i postojanje termina strahopostovanje. Hajde ti nama sada reci sta je po tvom misljenju to?
bijela

#1286 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote: bijela,hvala

napsiala sam da treba uvijek teziti kako postati i osatati bolja osoba,no svrha/cil je,dobro si rekla,ne prkaticiranje naredbi i obaveza,razumijem tvoju poentu,no u gornjem paragrafu upucenom ne samo BHF_Manijaku,smao obajsnila,zasto ih ne slijedim,iako je mozda bolje slijditi,ali ako ja to licno osjecm akao ptrisak,kakava je onda svrha tok mog ispunjavanja obaveza :!: razumjem,kasnije se takve obaveze tranfosrmiraju vjernikovom voljom u naviku,no za tako nesto je potrebna ljubav prema Bogu

ma da.. mislim da ova rasprava nije osuđena na uspjeh jer su polazišne tačke potpuno različite. niti ja tebi mogu predočiti kako se bojim/volim Boga, niti ti meni možeš predočiti objasniti zašto ne. potpuno drugačiji pristup.

što se tiče ovog boldiranog, pročitah nekad negdje rečenicu čovjek voli samo ono što poznaje, pa bih ovu tvoju postavku obrnula - slijeđenje Božijih naredbi i razmišljanje o Njemu će me odvesti do ljubavi prema Njemu, ne obrnuto.

malo smo pričale o Ebu Bekrovoj zmiji na temi "O Pejgamberu, a.s." - kažeš nije ti jasno šta će vjernicima neprovjerljive predaje.
čovjek nije crno-bijelo biće, zapravo, pun je sivih zona. moj unutrašnji osjećaj svekolike ljepote moje vjere ne može se zadovoljiti izvršavanjem samo legalističkih normi, treba mi subjektivni doživljaj i poneka, iz starog papirusa, otrgnuta misao ljudi koji su (kako prof. karić reče) neprestano bili zagledani u onaj Zdenac prijepovijesni. takve lijepe misli upotpunjuju moje vjersko iskustvo. i to je ono što se zove halawetul-iman ili slast u vjeri.
je li se ta priča sa zmijom dogodila ili nije - ne zanima me (ne radi se o osnovnim postulatima vjere pa da bi bilo izričito bitno) - dovoljan mi je osjećaj koji je priča proizvela u meni.

nego, malo zanimljivija tema :) ,
@STATIC-X, nađel ti šta o onome što si tražio u vezi Adema, a.s.? hoćeš li podijeliti s nama ako je zanimljivo :) ?
pukušah otvoriti onaj link koji ti ahmmed dade, ali mi stranica znaci.com nešto ne fercera
probitačan

#1287 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:04, edited 1 time in total.
minjonja

#1288 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

probitačan wrote:
minjonja wrote:
Static-X wrote:pa nebi bilo lose gdje god udjes nazivati selam :D
pa i nema, to je meni vrlo lijep pozdrav, ali se nalazim u vremenu i gradu gdje su ljudi postali vrlo osjetljivi. ne zelim da neko ima osjecaj da ga iskljucujem kad se pozdravljam.

Nazivajte selam,širite islam!
mislim da ce se prije postici kontraefekt.
idealnaM

#1289 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:
Static_X,zasto se bojis Boga

@ljubav_aha blago tebi ako znas i sigurna si 100% da ces biti nagradjena a ne kaznjena.
ma nisam sigurna,to nisma uopste potvrdila,ali mi je nejasno cemu konstatna potreba zivljenja u strahu od Boga,i konstatna prijetnja istim :?: sustina je ako se bojis,neces ni uraditi zlo,no to je smao jedna vrsta kontrole,kao sto i postoji legalno ovozemaljsko pravo za isto,logicno

kako osjecas taj strah :?:
:roll:
Moradoh.
Zbog ljubavi i s ljubavlju stvorena su nebesa i Zemlja,i mi nemoćna stvorenja, radi nje se pokreću galaksije, radi nje spojen je početak s krajem…
Ljubav je ta koja podstiče dušu da traga za svojim ciljem, I nadje ono što želi…
@Ljubav_aha..
Ogranicila si pojam ljubavi, i upravo zbog toga ne možeš razumjeti kakve veze ima ljubav sa strahom.El-mehaba je ljubav, ali ljubav je i el-alaka(veza), el-heva(nakolnost), el mika(pažnja), el-kelef(odanost), et tetejjum(zanesenost),eš ševk(čežnja)…el huzn(žalost),el ikitab(potištenost),el vehel(strah)..
Dakle, ljubav je i strah.
Meni je najlaše objasniti osjećaj ljubavi spram Allaha swt, ako ju kompariram sa ljubavlju spram čovjeka.Čovjek kad voli, radi svašta da udovolji voljenom, pa čak i na svoju vlastitu štetu.Ljubav čini srce zatečenim, zarobljenim, baca ga u okove.Iz ovoga proizilazi to robovanje, koje je neko naprijed pominjao..Čovjek” robuje” onome koga voli..I da..srce koje je zarobljeno ljubavlju prema Allahu swt, robuje Mu.Na to ukazuje i još jedna odlika ljubavi, a to je et-teabud(obožavanje i poniznost).Ovo je stepen ljubavi kojeg ne zaslužuje niko do Allaha swt, vrhunac.Najveći strah zaljubljenog, je da ostane bez onoga koga voli.Tako i vjernik, musliman.Žrtvovat će svoj imetak, pa čak i vlastiti život, za osjećaj te vječne ljubavi ,kojom se hrani duša.Neće činiti ono što Allah swt ne voli, neće robovati nikome do Njemu.
Najveća kazna(koju pominjes kao razlog straha), za vjernika je da mu bude uskraćeno ono za čim čezne..a to je da ugleda Gospodara svjetova.Abdul-Vahid bin Zejd prenosi da je Hasan rekao:”Kad bi pobožnjaci čuli na ovom svijetu da neće vidjeti Allaha swt na ahiretu, njihove duše bi izgorjele od tuge.”
:cry:
Ovo je moje skromno razmisljanje i nadam se nisam pretjerala.
Selam alejkum
ljubav_aha

#1290 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:@ljubav_aha strah od Allaha dz.s. nije samo da odvrati covjeka od grijeha, nego time priznajemo Njegove atribute, poput Silni, Mocni, Onaj koji kaznjava. itd. A ljubav nie samo da stvari koje radimo, radimo iz ljubavi prema Njemu. Nego time opet postujemo Njegova lijepa imema, Onaj koji puno voli, Onaj koji prasta i slicno. Ovo je po mome ne toliko strucnom misljenju, opet Allah zna najbolje. Cula si koliko znam i postojanje termina strahopostovanje. Hajde ti nama sada reci sta je po tvom misljenju to?
strahopostovanje , vrlo kontraditktorna rijec,jer postovanje iz straha nije , u principu,postovanje koje se moze u potpunosti njegovati bez straha
ljubav_aha

#1291 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote: bijela,hvala

ma da.. mislim da ova rasprava nije osuđena na uspjeh jer su polazišne tačke potpuno različite. niti ja tebi mogu predočiti kako se bojim/volim Boga, niti ti meni možeš predočiti objasniti zašto ne. potpuno drugačiji pristup.

što se tiče ovog boldiranog, pročitah nekad negdje rečenicu čovjek voli samo ono što poznaje, pa bih ovu tvoju postavku obrnula - slijeđenje Božijih naredbi i razmišljanje o Njemu će me odvesti do ljubavi prema Njemu, ne obrnuto.
malo smo pričale o Ebu Bekrovoj zmiji na temi "O Pejgamberu, a.s." - kažeš nije ti jasno šta će vjernicima neprovjerljive predaje.
čovjek nije crno-bijelo biće, zapravo, pun je sivih zona. moj unutrašnji osjećaj svekolike ljepote moje vjere ne može se zadovoljiti izvršavanjem samo legalističkih normi, treba mi subjektivni doživljaj i poneka, iz starog papirusa, otrgnuta misao ljudi koji su (kako prof. karić reče) neprestano bili zagledani u onaj Zdenac prijepovijesni. takve lijepe misli upotpunjuju moje vjersko iskustvo. i to je ono što se zove halawetul-iman ili slast u vjeri.
je li se ta priča sa zmijom dogodila ili nije - ne zanima me (ne radi se o osnovnim postulatima vjere pa da bi bilo izričito bitno) - dovoljan mi je osjećaj koji je priča proizvela u meni.

nego, malo zanimljivija tema :) ,
@STATIC-X, nađel ti šta o onome što si tražio u vezi Adema, a.s.? hoćeš li podijeliti s nama ako je zanimljivo :) ?
pukušah otvoriti onaj link koji ti ahmmed dade, ali mi stranica znaci.com nešto ne fercera

bijela,hvala ,tvoj dio sam "potvrdila" tvojojm podvucneom recenicom,jer tako nesto sma upravo napisala ranije,samo sto sam postavila u sferu sugestije i spremnosti za ljubav prema Bogu,nesto sto se izgradjuje postepeno
ljubav treba biit uzvracena,i mnogi kazu,da je osjete,KAKO :?: hvala
price koje vesele vjernike a nisu iz stvranog zivota Muhamed a.s.w.s. su ,kao sto rekoh ,meni besmislene,ali ja ,opet podvlacim,meni je taj dio stran
ljubav_aha

#1292 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

idealnaM wrote: :roll:
Moradoh.
Zbog ljubavi i s ljubavlju stvorena su nebesa i Zemlja,i mi nemoćna stvorenja, radi nje se pokreću galaksije, radi nje spojen je početak s krajem…
Ljubav je ta koja podstiče dušu da traga za svojim ciljem, I nadje ono što želi…
@Ljubav_aha..
Ogranicila si pojam ljubavi, i upravo zbog toga ne možeš razumjeti kakve veze ima ljubav sa strahom.El-mehaba je ljubav, ali ljubav je i el-alaka(veza), el-heva(nakolnost), el mika(pažnja), el-kelef(odanost), et tetejjum(zanesenost),eš ševk(čežnja)…el huzn(žalost),el ikitab(potištenost),el vehel(strah)..
Meni je najlaše objasniti osjećaj ljubavi spram Allaha swt, ako ju kompariram sa ljubavlju spram čovjeka.Čovjek kad voli, radi svašta da udovolji voljenom, pa čak i na svoju vlastitu štetu.Ljubav čini srce zatečenim, zarobljenim, baca ga u okove.Iz ovoga proizilazi to robovanje, koje je neko naprijed pominjao..Čovjek” robuje” onome koga voli..I da..srce koje je zarobljeno ljubavlju prema Allahu swt, robuje Mu.Na to ukazuje i još jedna odlika ljubavi, a to je et-teabud(obožavanje i poniznost).Ovo je stepen ljubavi kojeg ne zaslužuje niko do Allaha swt, vrhunac.Najveći strah zaljubljenog, je da ostane bez onoga koga voli.Tako i vjernik, musliman.[b]Žrtvovat će svoj imetak, pa čak i vl ... i duša[/b].Neće činiti ono što Allah swt ne voli, neće robovati nikome do Njemu.
Najveća kazna(koju pominjes kao razlog straha), za vjernika je da mu bude uskraćeno ono za čim čezne..a to je da ugleda Gospodara svjetova.Abdul-Vahid bin Zejd prenosi da je Hasan rekao:”Kad bi pobožnjaci čuli na ovom svijetu da neće vidjeti Allaha swt na ahiretu, njihove duše bi izgorjele od tuge.”
Selam alejkum
prelijepo si napsiala,narocito prva recenica koju sam podvukla

tvoja druga i cetvrta podvucena recenice,necija spremnsot zrtvovati sebe radih drugih i Boga,sto ovisi o mnogim faktorima,je ponekad iskazana pretjerivanjem,ponekad je opravdana,napisala si gubitak imovine isl. a sto ako vjerink ima djecu,znaci cak i u ime Boga ,koji tako nest ne trazi,vec insistira na cuvanju i njegovnaju vjernikove porodice, i kako mislsi "zrtvovanje vlasittog zivota u ime ljubavi prema Bogu"taj dio ne razumijem, hvala

tvoja treca podvucen recenica,koju sam ovako pre-forumlisala:ljubav nije strah vec je strah od gubitka ,sto zvuci logicinije ,iako strha od gubitka nije uvijek obojen ljubavlju

hvala
idealnaM

#1293 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

ljubav_aha wrote:
Moradoh.
@Ljubav_aha..
Meni je najlaše objasniti osjećaj ljubavi spram Allaha swt, ako ju kompariram sa ljubavlju spram čovjeka.Čovjek kad voli, radi svašta da udovolji voljenom, pa čak i na svoju vlastitu štetu.Ljubav čini srce zatečenim, zarobljenim, baca ga u okove.Iz ovoga proizilazi to robovanje, koje je neko naprijed pominjao..Čovjek” robuje” onome koga voli..I da..srce koje je zarobljeno ljubavlju prema Allahu swt, robuje Mu.Na to ukazuje i još jedna odlika ljubavi, a to je et-teabud(obožavanje i poniznost).Ovo je stepen ljubavi kojeg ne zaslužuje niko do Allaha swt, vrhunac.Najveći strah zaljubljenog, je da ostane bez onoga koga voli.Tako i vjernik, musliman.[b]Žrtvovat će svoj imetak, pa čak i vl ... i duša[/b].Neće činiti ono što Allah swt ne voli, neće robovati nikome do Njemu.
Selam alejkum

tvoja druga i cetvrta podvucena recenice,necija spremnsot zrtvovati sebe radih drugih i Boga,sto ovisi o mnogim faktorima,je ponekad iskazana pretjerivanjem,ponekad je opravdana,napisala si gubitak imovine isl. a sto ako vjerink ima djecu,znaci cak i u ime Boga ,koji tako nest ne trazi,vec insistira na cuvanju i njegovnaju vjernikove porodice, i kako mislsi "zrtvovanje vlasittog zivota u ime ljubavi prema Bogu"taj dio ne razumijem, hvala

tvoja treca podvucen recenica,koju sam ovako pre-forumlisala:ljubav nije strah vec je strah od gubitka ,sto zvuci logicinije ,iako strha od gubitka nije uvijek obojen ljubavlju

hvala

Imaš primjer Ibrahima a.s.i njegova sina, Ismaila a.s..Ibrahimu je bilo naredjeno da zrtvuje svoga sincica Ismaila, čime je iskušana njegova ljubav spram Allaha..Njihovu odanost i pokornost, Allah swt je nagradio, poslavši Dzibrila sa rogatim ovnom, koji je zaklan umjesto Ismaila a.s..... Žrtva koju mi prinosimo Allahu dž.š., u liku kurbana je i vid naše zahvalnosti i naše bogobojaznosti.
Samo iskrena ljubav prema Allahu swt , je bilo ono što je ispunjavalo Ibrahimovo a.s., srce, kada je prionuo sprovedbi naredbe klanja i žrtvovanja svoga sina radi Allaha swt.
Kad sam pomenula žrtvovanje vlastitog života, mislila sam na borbu u ime i za ljubav Allaha swt.
Ovo što si preformulisala, kazala sam u prvom djelu..dakle, ako ne osjećaš istinsku ljubav, nećeš ni osjetiti strah zbog gubitka.Svakako, nalazim da si u pravu..razlicite su vrste gubitaka, a ja sam se ovdje usredotočila samo na gubitak voljenog.
ljubav_aha

#1294 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

idealnaM wrote:
ljubav_aha wrote:
Moradoh.
@Ljubav_aha..
Selam alejkum

hvala

Imaš primjer Ibrahima a.s.i njegova sina, Ismaila a.s..Ibrahimu je bilo naredjeno da zrtvuje svoga sincica Ismaila, čime je iskušana njegova ljubav spram Allaha..Njihovu odanost i pokornost, Allah swt je nagradio, poslavši Dzibrila sa rogatim ovnom, koji je zaklan umjesto Ismaila a.s..... Žrtva koju mi prinosimo Allahu dž.š., u liku kurbana je i vid naše zahvalnosti i naše bogobojaznosti.
Samo iskrena ljubav prema Allahu swt , je bilo ono što je ispunjavalo Ibrahimovo a.s., srce, kada je prionuo sprovedbi naredbe klanja i žrtvovanja svoga sina radi Allaha swt.
Kad sam pomenula žrtvovanje vlastitog života, mislila sam na borbu u ime i za ljubav Allaha swt.
Ovo što si preformulisala, kazala sam u prvom djelu..dakle, ako ne osjećaš istinsku ljubav, nećeš ni osjetiti strah zbog gubitka.Svakako, nalazim da si u pravu..razlicite su vrste gubitaka, a ja sam se ovdje usredotočila samo na gubitak voljenog.

hvala

danasnje klanje kurbana je simbolicnog,ritualnog,ali i dalje humanog karaktera

u prici je samo on moroa zrtvovati vlasito dijete,tako nesto nisma pronasla na ovom svijetu,da se dijete zrvtuje za Boga :!: :?: pridavanje zrtvi Bogu ukljucujuci vlastitiu djetu se desavalo u nekim plemenima,ne mogu se sjetiit,no to ziasta nije humano,niti Bog tako nesto podrzava,On koji insisitira da radjanje djece ,nema logike,znaci ,ljudi su skloni pretjerivanju

napisala si da su neki vjernici spremi izgubiti imovinu radi ljubavi prema Bogu,taj dio nisma razumjela,zato sam postavila pitanje :!: :?: cemu tolika potreba za zrtvom i odricanjem :? ipak ,i Bog ocekuje od nas da budemo sretni,no mozda pojedince tako nesto usrecuje ,ali to ziasta nije u sferi normalnog
Irish

#1295 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

arzuhal, hvala na predivnom postu! :) Hvala i ostalim na odgovorima..
A da se i ja vratim na pitanje o strahu i/ili ljubavi prema Bogu:)
LJudi razlicito dozivljavaju strah i ljubav, mislim da i jedno i drugo moze biti i pozitivno ali i kontraproduktivno a posebno strah..Pisala sam vec o strahu covjeka da Allah dz.s. ne bude zadovoljan sa njim i onda iz tog straha potece hiiiljadu pitanja a na koja na kraju krajeva niko ne moze odgovoriti do Gospodara. Ne moze ni jedan covjek na ovom dunjaluku biti siguran u svoje mjesto na onome svijetu, ali se treba truditi (koliko ko moze).Mislim takodjer da vjeri treba pristupati polahko, korak po korak i postepeno zalaziti u podpitanja..Ima ljudi koji su rodjeni sa odredjenim karakterom i razlicito dozivljavaju stvari. Ja, npr. svemu pridajem veliko znacenje i u svemu se previse posvetim, a to nekada ispadne lose po mene (kako psihicki, tako i fizicki) :-? Kada sam pocela citati o islamu, htjela sam sto prije saznati sto vise, i sto sam vise saznavala, to sam vise lutala u mislima (rekoh da imam tendenciju pretjerivati u svemu :) ). sto vise saznajem, to sam nesigurnija i obuzme me osjecaj takav, da bilo sta sto radim mozda nece biti dovoljno. To naravno zavisi i od autora knjiga/brosura itd., koji ponekada olahko plasiraju informacije koje covjek nije u stanju razumjeti a kamoli prihvatiti.Znam da islam preferira nauku i znanje, ali isto tako zakljucih da je najljepsa i najproduktivnija literatura za djecu, gdje nema podpitanja, nema sumnji, nema nedoumica-sva dalja istrazivanja mogu covjeka dovesti u stanje agonije (znam poneki slucaj), kada covjek digne ruke od svega, izgubljen u strahu i necemu sto ne moze razumjeti. Hvatam i sebe ponekad u takvim stanjima i obuzme me bas nekaakav tekoban osjecaj- neko je maloprije pisao o zeni koja je redovno klanjala, postila, obavljala sve duznosti vezane za ibadet, a kako je imala malo duzi jezik :-) prognoza joj bez sumnje bi dzehennem :shock:(sta bi sa onim da je namaz ugovor za dzennet???? :? ) . S druge strane imamo divne ljude, komsije, humaniste, kratkog i blagog jezika :) sa ostalim divnim karakteristikama, a koji ne obavljaju namaz ( ali su svakako svjesni Allaha i na svoj nacin mu se blize), pa je i njima haman prognoza ista :o Licno, kad pocnem razmisljati o ovome svemu, najradije bih pobjegla na neku planinu u neku kolibu, gdje bih po cijeli dan mogla ibadetiti i ne biti u prilici da grijehe cinim :-? , ali jok, neki kazu, ne moze ni tako-jer si vezan i za ovaj svijet :sad:raditi se mora i zivjeti, odgajati djecu(pa onda strahovati i za njih na onome svijetu, znajuci da se i oni muce se ovakvim pitanjima :?: :idea: Zbunim se ja ovako pocesto, nemojte zamjeriti :-?
:idea:
Helem, ima tuu sveeeeeega, sta je granica samo Allah dragi zna...(a ja zakljucih iz svega ovoga da nije dobro prepustiti se ni samo milosti, kao ni samo strahu, jer covjek zaista moze malo odapeti od svega ovoga sto nas razum nije u stanju shvatiti :| (podsjecam na poznate slucajeve) :run:
idealnaM

#1296 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

hvala

u prici je samo on moroa zrtvovati vlasito dijete,tako nesto nisma pronasla na ovom svijetu,da se dijete zrvtuje za Boga :!: :?: pridavanje zrtvi Bogu ukljucujuci vlastitiu djetu se desavalo u nekim plemenima,ne mogu se sjetiit,no to ziasta nije humano,niti Bog tako nesto podrzava,On koji insisitira da radjanje djece ,nema logike,znaci ,ljudi su skloni pretjerivanju

napisala si da su neki vjernici spremi izgubiti imovinu radi ljubavi prema Bogu,taj dio nisma razumjela,zato sam postavila pitanje :!: :?: cemu tolika potreba za zrtvom i odricanjem :? ipak ,i Bog ocekuje od nas da budemo sretni,no mozda pojedince tako nesto usrecuje ,ali to ziasta nije u sferi normalnog

To je bilo je iskusenje Bozjeg Poslanika.Ne znam odkud pominjanje sad tih domorodackih plemena i kakve to veze ima sa Allahom swt i islamom?
„Najveća iskušenja su trpjeli Allahovi poslanici, zatim njima slični, zatim njima slični; čovjek će biti iskušavan shodno jačini vjere koju pri sebi ima!“
Dakle shodno jacini vjere.
Gubitak imovine ...primjer ti je hidzra..prvo Muhammeda a.s. i njegovih ashaba,to ti je bio svojevrstan ispit spremnosti na žrtvovanje, a koja se opet haman pa pokazala kao usud muslimana diljem svijeta.
Static-X

#1297 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

To je ono sto ljudi zude vise za ovim zivotom!

@bijela teks je malo poduzi, a nema se toliko slobodna vremena, kad nadjem vremena da sve u cugu procitam, podijelicu :)
bijela

#1298 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote: bijela,hvala ,tvoj dio sam "potvrdila" tvojojm podvucneom recenicom,jer tako nesto sma upravo napisala ranije,samo sto sam postavila u sferu sugestije i spremnosti za ljubav prema Bogu,nesto sto se izgradjuje postepeno
price koje vesele vjernike a nisu iz stvranog zivota Muhamed a.s.w.s. su ,kao sto rekoh ,meni besmislene,ali ja ,opet podvlacim,meni je taj dio stran
Mislim da se nismo razumjele oko ljubavi prema Bogu i izvršavanju naređenja - šta čemu prethodi.

Što se tiče tvog pitanja kako se osjeća Allahova ljubav, kazat ću ti da sumnjam kako ima puno ljudi koji bi ti mogli odgovoriti dovoljnim odgovorom jer je čovjekov vjerski osjećaj unutrašnje, subjektivne, najintimnije iskustvo koje se dešava iza zatvorenih prsa. Pa je veoma teško pretočivo u riječi.
(ima primjer sufijske poezije koja obiluje metaforama upravo iz razloga što ti ljudi nisu uspijevali svoje unutrašnje doživljaje objasniti konkretnim riječima)

Jedno od Božijih imena je i El-Vedud, Onaj Koji voli. Ovo ime se u Kur'anu spominje na dva mjesta. Prvi put skupa sa imenom Er-Rahim (Samilosni)
Gospodar moj je, uistinu, samilostan i pun ljubavi
A drugi put sa imenom El-Gafur (Onaj Koji prašta)
I on prašta, i pun je ljubavi.
Ova tri imena su u uskoj vezi, čak bi se moglo kazati da ime Onaj Koji voli prethodi drugim dva. On je Samilostan i dao nam je sve što imamo, i prašta nam na svako naše iskreno dozivanje Njegovog imena – upravo zato što nas voli – a ko ne voli ono što je vlastitim rukama napravio? To je Njegova ljubav Stvaraoca koja je uzrok svakom našem novom dahu, svakom rođenju djeteta, svakom izlasku sunca, svakoj kapi kiše..

No, kao što na početku rekoh, ovo su samo ispisane riječi, tako da me neće čuditi ako opet postaviš pitanje – „sve ja to znam, ali KAKO ljudi osjete tu ljubav :?: :?: " :)
Na to pitanje konkretan odgovor ne mogu napisati. Znaš onu pjesmu I feel you (Schiller), kad kaže:
I feel you in every leaf of every tree... :)
ljubav_aha

#1299 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

idealnaM wrote:
hvala

To je bilo je iskusenje Bozjeg Poslanika.Ne znam odkud pominjanje sad tih domorodackih plemena i kakve to veze ima sa Allahom swt i islamom?
„Najveća iskušenja su trpjeli Allahovi poslanici, zatim njima slični, zatim njima slični; čovjek će biti iskušavan shodno jačini vjere koju pri sebi ima!“
Dakle shodno jacini vjere.
Gubitak imovine ...primjer ti je hidzra..prvo Muhammeda a.s. i njegovih ashaba,to ti je bio svojevrstan ispit spremnosti na žrtvovanje, a koja se opet haman pa pokazala kao usud muslimana diljem svijeta.

upravo iz mnogh tendencija ka krajnosti danasnjih sljedbnika rezultira fanatizmu,sto je suprotnost relgioznim nacelima
ljubav_aha

#1300 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote: bijela,hvala ,tvoj dio sam "potvrdila" tvojojm podvucneom recenicom,jer tako nesto sma upravo napisala ranije,samo sto sam postavila u sferu sugestije i spremnosti za ljubav prema Bogu,nesto sto se izgradjuje postepeno
Mislim da se nismo razumjele oko ljubavi prema Bogu i izvršavanju naređenja - šta čemu prethodi.

Što se tiče tvog pitanja kako se osjeća Allahova ljubav, kazat ću ti da sumnjam kako ima puno ljudi koji bi ti mogli odgovoriti dovoljnim odgovorom jer je čovjekov vjerski osjećaj unutrašnje, subjektivne, najintimnije iskustvo koje se dešava iza zatvorenih prsa. Pa je veoma teško pretočivo u riječi.
(ima primjer sufijske poezije koja obiluje metaforama upravo iz razloga što ti ljudi nisu uspijevali svoje unutrašnje doživljaje objasniti konkretnim riječima)

Jedno od Božijih imena je i El-Vedud, Onaj Koji voli. Ovo ime se u Kur'anu spominje na dva mjesta. Prvi put skupa sa imenom Er-Rahim (Samilosni)
Gospodar moj je, uistinu, samilostan i pun ljubavi
A drugi put sa imenom El-Gafur (Onaj Koji prašta)
I on prašta, i pun je ljubavi.
Ova tri imena su u uskoj vezi, čak bi se moglo kazati da ime Onaj Koji voli prethodi drugim dva. On je Samilostan i dao nam je sve što imamo, i prašta nam na svako naše iskreno dozivanje Njegovog imena – upravo zato što nas voli – a ko ne voli ono što je vlastitim rukama napravio? To je Njegova ljubav Stvaraoca koja je uzrok svakom našem novom dahu, svakom rođenju djeteta, svakom izlasku sunca, svakoj kapi kiše..
No, kao što na početku rekoh, ovo su samo ispisane riječi, tako da me neće čuditi ako opet postaviš pitanje – „sve ja to znam, ali KAKO ljudi osjete tu ljubav :?: :?: " :)
Na to pitanje konkretan odgovor ne mogu napisati. Znaš onu pjesmu I feel you (Schiller), kad kaže:
I feel you in every leaf of every tree... :)
razumijem,hvala

ali sa podvucneom recenicom,uvijek se tako pokusava objasniti Bozija ljubav,no sto je sa smrcu djeteta :!: :?:

sto se tice sufijske poezije i zivota dervisa,to je previse,jedna odraz krajnosti,opijenosti,odricanja od svakodnevnog zivota,krajnost koje i dlaje nije podrzana u Islamu ,plus posjeitoci posjecuju gorb poznatog dervia u istambulu,doslvono iz zelje da dirnu grob,pa to je opsjednutost
Locked