Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Static-X

#1076 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

podvuceni dio nije tacan
:-D pa evo da vidimo kakvo je tvoje misljenje o ovom podvucenom, zbog cega nije tacno?
Svi zivimo do odredjenog roka, dok taj rok nedodje zar nismo svi obskrbljeni Bozijom miloscu?

posmtraj i analiziraj svijet oko sebe,zar je zaista svako "opskrbljen" :!: :?:

ne pitam o nasem roku trajanja ,to niej dio pitanja ;-)

sto tebi znaci Bozija milost :?:
Posmatram! I vidim da smo svi oskrbljeni, neki vise neki manje.

Bozija milost? Pa evo vec su ti neki dali primjere..
Al i ja da kazem svoje, zamene na ovom svijetu nemoze biti vece milosti od toga sto me je Allah uputio na pravi put i nisam medju zalutalim!
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1077 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Bozija milost... sta bi to mogli biti znaci milosti i kako da budemo sigurni da je to zaista to.

Kad covjek razmislja o necem takvom neizbjezno polazi od samog sebe. Ali, svaki covjek ja na svoj nacin unikatno poseban i svako ima drugacije arsine. Sad, sto neko vidi kao milost neko ce vrlo lako vidjeti kao nesto totalno suprotno. Pogledaj samo umjetnost bilo koje vrste... obicno imas tabore koji u necemu vide nesto lijepo i ugodno dok drugi u istom vide nesto dijametralno suprotno.

Ja nekako imam dojam da sam sve ono sto sam zazelio od Boga i dobio, na ovaj ili onaj nacin, prije ili kasnije. U to se uvjerim kad iz sadasnjosti premotam film u proslost i sjetim se svojih nekadasnjih misli i razmisljanja, zelja i teznji. Naravno da nije sve uvijek onako kako sam ja to zamislio, cesto to bude i skroz drugacijih boja ali i za stvari koje su mi se nekad cinile nemogucim vrijeme mi je pokazalo da je to ipak moguce. I fakat, nista nije nemoguce !

Moja logika i dostupno znanje kojim vladam mi tvrde da sve to tesko moze biti proizvod neke slucajnosti. Zelja da to nije slucajnost vodi u vjeru da je to Bozija milost. I takvo sto je meni znak.

Boze, molim te podari mi ono sto zelim, a sto nije na moju stetu. I podari mi i ono cega nisam svjestan a na moju je korist... jer ja ne znam, a ti Sve znas.

Ono sto ja veoma intezivno osjetim je u vrijeme ramazanskog posta kad svaku kasiku koju stavis u usta osjetis tako jako i tako duboko da je to zaista tesko opisivo i meni kome su rijeci cesto kao igracke. Upitam se tada, sta je onda covjeku polazna tacka, referenca... po cemu se mi to mjerimo.

Dal' po onom gdje smo sada ili mozda po onom kako smo dosli do ovdje !?

Insan ima tu boljku da olako i bahato uzme stvari zdravo za gotovo i samo gleda kako da osvoji neki novi vrh. A iza svakog visokog vrha ima i jos visi i u trci da se osvoji sve, proba sve, covjek ne zivi svoj zivot nego samo protrci kroz njega. Uvijek mi na pamet padne rat i moja najveca zelja tada... ako me vec pogodi, nek' me odmah ubije... da se ne patim. I bez struje, vode, hrane, grijanja... jedino nam havu nisu mogli oteti pa opet prezivismo. Neznanim putevima svaki dan dodje neka nafaka i evo, i to mi je znak milosti jer tesko mogu prihvatiti da je sve to produkt nekih okolnosti.

A znak da nafaka zaista postoji sam osjetio bas nedavno. U mojoj teznji da uz sve ostalo radim nesto dobro dajem svoj doprinos svojim humanitarnim volonterskim radom. I posto je informatika moja uza specijalnost sastavio sam dva i dva i osmislio akciju Dobar.PC. I tako jedan dan sam spremio jedan racunar u garazi i trebao ga predati djevojkama iz HHCa koji bi ga otpremili jednoj djevojcici. I u kratkom telefonskom razgovoru sam saznao i da je djevojcica neuhranjena i da bi joj i jedan paket hrane bas dobro dosao.

Sasvim slucajno se u garazi zateklo i nesto hrane koju dijelimo socijalno ugrozenim porodicama pa sam uz racunar spakovao i par kesa hrane i kucnih potrepstina. I neki jak ali i prijatan osjecaj prodje kroz mene kao tornado i napuni mi oci suzama. Samo dan ranije uopste nisam imao u planu ici s njima. Taj dan sam imao hiljadu i jedan razlog zasto ne moram ja ici, zasto bi moglo sve biti drugacije. Ali sam se osjetio kako sam ja samo mehanizam Bozije milosti i nafake da jednostavno nisam sposoban odbiti da uradim to sto sam uradio.

I taj osjecaj kako si ti izabrao raditi dobro, a da je Bog izabrao tebe da preko tebe pruzi svoju milost. Nekom na materijalni nacin... meni na jedan duhovno ispunjavajuci gdje je emocije pretesko zaustaviti. Cak se kasnije javila jedna djevojka iz dijaspore koja je izrazila zelju da stipendira djevojcicu a sve zato sto se tog dana sklopila slagalica na taj neki pravi nacin. (Ako nekog zanima vise detalja moze pogledati na: http://dobro.ba/?p=2450)

Zivot nije dogadjaj... zivot je zaista dozivljaj i vjecna teznja da osjetis svaki trenutak tako da ti emocije frcaju oko ispunjene duse. Kao sto arzuhal nedavno napisa... o ti duso smirena, vrati se svom Gospodaru i udji u Dzennet.
ljubav_aha

#1078 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitačan wrote:
ljubav_aha wrote:licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri
Vjernici razmišljaju o vjeri onako kako je to odredio Onaj Koji je Živi,Onaj Koji je Vječni, Onaj Koji nije rodio niti je rođen.
Dakle,onako kako je Allah Uzvišeni naredio...
znaci,ti ne razmiljas racionalno,zasto,kako,i sl,vjerujes u Boga ,jednostavno vjerujes jer ti je "naredjeno" od strane Boga :!: :?: mislis na religiozni ritual i sl.pisem o vjerovanju u Boga,a neiskljucivo o prakticiranju religioznih obaveza i rituala

znaci ti tako razmisljas,tacnije slijedis bez razmisljanja ,ili se ipak pitas ,kao rece jednom arzulah,uvijek postoji momenat kad se pitamo o necemu
ljubav_aha

#1079 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri,a ne smao puko kopiranje necijih razmislajnja ,u tome je razlika izmedju nas dvije i mnogih vas,jedino Big_Boy pise oanko kako razmislja,i ponekad arzulah ,koji je srecom sklon jednostavnim objasnjenjima,ti se trudis,ali ne ulazes dovoljno svoja razmislanja,malo se blokiras

i mozes li mi ti lijepo reci,sto je Bozija milost :?:
A da ti mozda skontas da forum nije katedra ili obrazovna ustanova na kojoj ti mozes samo ispitivati a da dobijes odgovor za odgovorom,pa nismo u skoli ba :-? A da ti shvatis takdjer da,ajeti odnosno sam Kur`an,su vjernikov zivot i da im je to nacin zivota,kao i praksa Poslanika,semi`ana we et`ana, i da je sassvim logicno da ce ti Kur`anom odgovarati i sunnetom Poslanika,jer smo mi MUSLIMANI,a ne filozofi pa da preturamo ajet na sto nacina kako kome odgovara...
Takodjer,shvati da vjernici nisu ovdje duzni da po svaku cijenu odgovaraju na tvoja pitanja,zna se gdje odgovore mozes dobiti,to mozes vidjeti po tome da odavno niko ne odgovara na tvoja pitanja od uvazenijih clanova foruma sa znanjem,tipa Ahmmed,Arzuhal,itd...A koliko ti o meni znas,pa mozes jasno tvrditi da ja ne ulazem dovoljno u svojra razmisljanja?! :zzzz: Moja razmisljanja su Kur`an i sunnet Poslanika,meni vise ne treba,i moS mislit,to se sve slaze sa mojim misljenjem i poklapa se,a ako sta imam nejasnova pitam ljude koji su kompetentni u vjeri,koji su knjiga i knjiga procitali,a ne trazim svoje odgovore po forumima... :zzzz:

Bozija milost sta je po meni?!Pa dovoljno mi je da sam sebe pogledam i shvatim koliko je Allah Uzviseni milostiv,koliko samo sranja napravim,sam bih sebe degenecio do iznemoglosti zbog toga,a On opet prema meni blag i milost mi svoju ukazuje,dove uslisava itd,pa me sve stid bude,eh ako to tebi nije milost,onda trazi dalje odgovore,meni je i vise nego dovoljno!

A da i milost treba zasluziti,to nam Poslanik govori" Ko nije milostiv, ni prema njemu nema samilosti, ko ne prašta ni njemu se ne prašta.",sto bi na nas jezik rekli,nema nista nagu..ve! :wink:

A evo ti i jedan lijep hadis o mislosti,pa valjda skontas malo,mada ti to ne priznajes,ali sta cu ti ja,uzmi pouku ako nista:

"Allah ima jednog svog roba koji Ga je obožavao i klanjao Mu se pet stotina godina na vrhu nekog brda koje je usamljeno izranjalo iz sredine morske pučine. lako se nigdje nije vidjelo nikakvo drugo kopno, čovjek je lijepo živio jer mu je Allah dao u podnožju tog brda izvor pitke vode i stablo nara, pa je čovjek svako veče silazio i uzimao po jedan svježi nar i pio te vode, uzimao s njom abdest i tako živio.
Vraćao bi se svome namazu a od Allaha je tražio da ga usmrti, kada mu edžel dođe u momentu kada bude na sedždi, i da ne dozvoli ni zemlji ni ničem drugom da mu uništi njegovo tijelo, nego da i proživljen bude u tom položaju u kojem je najbliži svome Gospodaru.
Allah mu stvarno ispuni molbu i usmrti ga dok je bio na sedždi.

Melek Džebrail dalje priča: - Mi Meleki uvijek tu dolazimo i odatle odlazimo, a taj čovjek je stalno u tom svom položaju. Međutim, saznao sam da će taj čovjek biti proživljen na Sudnjem danu te da će doći pred Allaha, a onda će Uzvišeni Allah reći:
- Uvedite ovoga moga roba u Džennet radi Moje milosti!
Čovjek će na to reći: - Zar nije radi mojih djela?
Onda će Allah reći Melekima: Obračunajte mome robu vrijednost blagodati koje sam mu dao i vrijednost njegovih djela!
Kada meleki to uradiše vidješe da je sama blagodat očiju i vida prevagnula sav čovjekov ibadet od pet stotina godina, tako da ostale Allahove blagodati i ni'mete nisu ni računali.
Onda Allah reče:- Bacite moga roba u džehennem!
Tada će čovjek zavikati: - O Gospodaru, tako ti Tvoje milosti, smiluj mi se i uvedi me u Džennet.
Allah će narediti da vrate tog čovjeka pa će biti ponovo doveden pred svoga Gospodara, da bi se među njima vodio ovakav razgovor:
Allah će reći: - Moj robe, ko te je stvorio, a prije toga nisi ništa bio?
Čovjek će odgovoriti: - Ti, o Gospodaru.
Allah će opet upitati: - Je li to bilo zbog tvojih djela ili zbog Moje milosti?
Čovjek: To je bila Tvoja milost, o Gospodaru.
Allah: Ko te je ojačao i omogućio da mi budeš u ibadetu petsto godina?
Čovjek: Ti, Gospodaru.
Allah: Ko te je spustio na vrh ovoga brda nasred mora, pa ti dao da izvire slatka voda iz slane vode, pa ti svaku noć dao jedan svjež nar koji ti je svakodnevno rađao, a trebalo bi da rađa samo jedanput godišnje. Molio si me da ti uzmem dušu dok si na sedždi, što sam i učinio... Ko je to sve uradio?
Čovjek: Ti, o Gospodaru.
Allah će na kraju reći: I sve je to iz Moje milosti, i radi Moje milosti ću te uvesti u Džennet!!!"

Kako ono kazu,"Pametnom dosta"!! :wink:

n etrazm odogovore iskljucivo na forumu,drugo,pokusavam saznati kako svi razlicito vjerujemo,i razloge razlicitih stavova,ikao je osnova toga vrlo jasna

razumijem da vjerinici kopiraju ajet ili hadis kao odgovor,ali ga treba nekad i obrazloziti,ili jednsotavno napisati kako i zasto misle,ne samo iskljucivo napoisati moja razmislajanj su Kur'an i Sunnet,ti jednsotavno znaci slijedis nesto sto poenkad i ne razumijes,znaci,bez razmisljanja

razulahve postove vec nekoliko puta komentarisala ev' evako :thumbup:

kazes " ko nije milosti,ni prema njemu nema samislosti" nije tacno,mnogi zivoti su srozani ispod nule na ovom svijetu,nemoguce da se sve to desava njima jer nemaju milosti,nemoj biti ogranicen ,razmisli kako i zasto ljudi stradaju ili zive u losim uslovima od prvog dana rodjena,kakva je to Bozija milost :!: :?:
ljubav_aha

#1080 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote: sto tebi znaci Bozija milost :?:

Al i ja da kazem svoje, zamene na ovom svijetu nemoze biti vece milosti od toga sto me je Allah uputio na pravi put i nisam medju zalutalim!

lijepo sroceno,a sto je Bozija Milost nekome ko nema ni kruha pojesti :?:
ljubav_aha

#1081 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:Bozija milost... sta bi to mogli biti znaci milosti i kako da budemo sigurni da je to zaista to.

Kad covjek razmislja o necem takvom neizbjezno polazi od samog sebe. Ali, svaki covjek ja na svoj nacin unikatno poseban i svako ima drugacije arsine. Sad, sto neko vidi kao milost neko ce vrlo lako vidjeti kao nesto totalno suprotno. Pogledaj samo umjetnost bilo koje vrste... obicno imas tabore koji u necemu vide nesto lijepo i ugodno dok drugi u istom vide nesto dijametralno suprotno.

Ja nekako imam dojam da sam sve ono sto sam zazelio od Boga i dobio, na ovaj ili onaj nacin, prije ili kasnije. U to se uvjerim kad iz sadasnjosti premotam film u proslost i sjetim se svojih nekadasnjih misli i razmisljanja, zelja i teznji. Naravno da nije sve uvijek onako kako sam ja to zamislio, cesto to bude i skroz drugacijih boja ali i za stvari koje su mi se nekad cinile nemogucim vrijeme mi je pokazalo da je to ipak moguce. I fakat, nista nije nemoguce !

Moja logika i dostupno znanje kojim vladam mi tvrde da sve to tesko moze biti proizvod neke slucajnosti. Zelja da to nije slucajnost vodi u vjeru da je to Bozija milost. I takvo sto je meni znak.

Boze, molim te podari mi ono sto zelim, a sto nije na moju stetu. I podari mi i ono cega nisam svjestan a na moju je korist... jer ja ne znam, a ti Sve znas.

Ono sto ja veoma intezivno osjetim je u vrijeme ramazanskog posta kad svaku kasiku koju stavis u usta osjetis tako jako i tako duboko da je to zaista tesko opisivo i meni kome su rijeci cesto kao igracke. Upitam se tada, sta je onda covjeku polazna tacka, referenca... po cemu se mi to mjerimo.

Dal' po onom gdje smo sada ili mozda po onom kako smo dosli do ovdje !?

Insan ima tu boljku da olako i bahato uzme stvari zdravo za gotovo i samo gleda kako da osvoji neki novi vrh. A iza svakog visokog vrha ima i jos visi i u trci da se osvoji sve, proba sve, covjek ne zivi svoj zivot nego samo protrci kroz njega. Uvijek mi na pamet padne rat i moja najveca zelja tada... ako me vec pogodi, nek' me odmah ubije... da se ne patim. I bez struje, vode, hrane, grijanja... jedino nam havu nisu mogli oteti pa opet prezivismo. Neznanim putevima svaki dan dodje neka nafaka i evo, i to mi je znak milosti jer tesko mogu prihvatiti da je sve to produkt nekih okolnosti.

A znak da nafaka zaista postoji sam osjetio bas nedavno. U mojoj teznji da uz sve ostalo radim nesto dobro dajem svoj doprinos svojim humanitarnim volonterskim radom. I posto je informatika moja uza specijalnost sastavio sam dva i dva i osmislio akciju Dobar.PC. I tako jedan dan sam spremio jedan racunar u garazi i trebao ga predati djevojkama iz HHCa koji bi ga otpremili jednoj djevojcici. I u kratkom telefonskom razgovoru sam saznao i da je djevojcica neuhranjena i da bi joj i jedan paket hrane bas dobro dosao.

Sasvim slucajno se u garazi zateklo i nesto hrane koju dijelimo socijalno ugrozenim porodicama pa sam uz racunar spakovao i par kesa hrane i kucnih potrepstina. I neki jak ali i prijatan osjecaj prodje kroz mene kao tornado i napuni mi oci suzama. Samo dan ranije uopste nisam imao u planu ici s njima. Taj dan sam imao hiljadu i jedan razlog zasto ne moram ja ici, zasto bi moglo sve biti drugacije. Ali sam se osjetio kako sam ja samo mehanizam Bozije milosti i nafake da jednostavno nisam sposoban odbiti da uradim to sto sam uradio.

I taj osjecaj kako si ti izabrao raditi dobro, a da je Bog izabrao tebe da preko tebe pruzi svoju milost. Nekom na materijalni nacin... meni na jedan duhovno ispunjavajuci gdje je emocije pretesko zaustaviti. Cak se kasnije javila jedna djevojka iz dijaspore koja je izrazila zelju da stipendira djevojcicu a sve zato sto se tog dana sklopila slagalica na taj neki pravi nacin. (Ako nekog zanima vise detalja moze pogledati na: http://dobro.ba/?p=2450)

Zivot nije dogadjaj... zivot je zaista dozivljaj i vjecna teznja da osjetis svaki trenutak tako da ti emocije frcaju oko ispunjene duse. Kao sto arzuhal nedavno napisa... o ti duso smirena, vrati se svom Gospodaru i udji u Dzennet.

ma sve to lijepo zvuci,pazi volontiram godinama,tako da mi to nije cak ni straan rijec,no fazon je sto svi isticu Bozju milost u gore navedenim primejrima,no treba ipak prihavatiti cinjenicu da se to ne desava svakome,cak ni minimalno,stoga price sa sretnim zavrsecima nisu dovoljan dokaz ni nafake ni Bozije milosti,jer nisu sve price sretnog sadrzaja,a jos manje zavrsetka
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1082 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

ljubav_aha wrote:ma sve to lijepo zvuci,pazi volontiram godinama,tako da mi to nije cak ni straan rijec,no fazon je sto svi isticu Bozju milost u gore navedenim primejrima,no treba ipak prihavatiti cinjenicu da se to ne desava svakome,cak ni minimalno,stoga price sa sretnim zavrsecima nisu dovoljan dokaz ni nafake ni Bozije milosti,jer nisu sve price sretnog sadrzaja,a jos manje zavrsetka
Sta je dovoljno a sta je dosta !? Dal' ijedan covjek uopste moze spoznati osjecaj da mu je neceg (lijepog) dosta ?

Ne bih se slozio da sve price nisu sretnog zavrsetka jer... dal' mi zaista znamo kako su te uopste zavrsile. Ako je covjek bice kome je obecana vjecnost, neki kraj na dunjaluku ne znaci svrsetak svega, vec tek ulaznicu za ahiret.

Zasto patnja, zasto bol... zasto svi nemamo identicne karte ?

Mozda zato sto za sve ljude vazi da se na muci poznaju junaci uz onu... daj covjeku malo vlasti pa ces brzo vidjeti kakav je covjek. U prevedenom znacenju, kako bi bilo ko mogao dokazati kakav je zaista ako ne prodje i testove i sva iskusenja ovog dunjaluka. Uzmi samo sljedeci primjer... boli te zub i logicno, otrcis zubaru da ti pomogne. A da bi ti on uopste i mogao pomoci on ti mora zabiti inekciju u meso da kasnije ne bi osjecala enormnu bol. I... sta covjek radi, svjesno pretrpi jednu malu bol jer vjeruje da ga inace ceka neuporedivo veca.

Ako je s jedne strane dzehenem a s druge dzennet... a mi na dunjaluku i patimo i uzivamo... ja tu vrlo lako nadjem i poneku paralelu za povuci.
GaRGa

#1083 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by GaRGa »

nema takve priče ovdje... ne igrajte se.

Chmoljo
elSaik

#1084 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by elSaik »

probitačan wrote:Jedan od znakova Allahove Milosti je i taj da hrani,čuva i oblači jednako i kafire i mu`mine. Dakle, ne ostavlja nikog bez opskrbe,do propisanog mu dana kad napušta ovaj svijet...
Upitno je koliko se činjenica da su "i jedni i drugi jednaki" govori u prilog tome da je On milostiv. Možda je samo nezainteresovan.

Big Boy - zaista lijepo pisanje. :thumbup:
black

#1085 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

ljubav_aha wrote:licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri,a ne smao puko kopiranje necijih razmislajnja ,u tome je razlika izmedju nas dvije i mnogih vas,jedino Big_Boy pise oanko kako razmislja,i ponekad arzulah ,koji je srecom sklon jednostavnim objasnjenjima,ti se trudis,ali ne ulazes dovoljno svoja razmislanja,malo se blokiras

na forumu ne mozes ni ocekivati konkretne odgovore, mozda ima ljudi koji ti i mogu donekle odgovoriti ali jednostavno ne zele, ne pise im se, ili nesto trece...niti mozes donositi sud o vjernicima kroz prizmu foruma tj par ljudi koji se javljaju na ovom pf, a zasto i ti sama ne napises svoje misljenje ili razmisljanje prije (ili poslije) postavljenog pitanja, a koje se odnosi na samo pitanje
Static-X

#1086 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
ljubav_aha wrote: sto tebi znaci Bozija milost :?:

lijepo sroceno,a sto je Bozija Milost nekome ko nema ni kruha pojesti :?:
Pa moze biti da je trenutkad kada nakon vremena gladovanja osjetis koricu hljeba u svojoj ruci.
probitačan

#1087 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:11, edited 1 time in total.
probitačan

#1088 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:11, edited 4 times in total.
Thunderman_Swe

#1089 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

besana wrote:Par konketnih pitanjai mam. Rijec je o sujevjerju. Neke stvari " ne valja" raditi, josh od malena to slusham. Pa nisam nacisto otkud to ljudima? Je li to sujevjerje ili je nekim predanjem , nekako uvrshteno u pohvalno ponashanje ili zabranjeno ponashanje? Evo sve se otimam da ne spomenem hadise :D
1. Utorkom ne valja nishta zapocinjati, nikakav posao, nishta, utorak je dan koji "ne valja"
2. Ne rezati nokte navecer, dakle poslije zalaska Sunca
3. Ne bacati smece poslije zalaska Sunca
4. Zene, tokom 'onih dana" ne smiju dovu prouciti, ni prici Kur'anu, ni spomenuti Ime Bozije
5. "Ne valja" buditi covjeka koji spava, to donosi nesrecu

Eto, ima toga josh, ali ova pitanja pod 1. i 4 me posebno zanimaju. Ovakve i slicne stvari sam cula od religioznih ljudi, muslimana.
Eto, vidis ti cujes nesto i onda neznas jel to dio Islama. Preporucujem ti da kad cujes takve stvari, uvijek pitaj te i takve ljude odakle im to doslo? Pokazi dokaz iz Kur´ana i Sunneta. Sto se tice ovi pitanje, nista nije od toga dio Islama, osim sto zene nesmije svojim rukama dodirivati Ku´ran dok imaju menstruaciju. Ali po stavu neki islamski ucenjaka koji imaju korektan vid na ovo pitanje, zenama uciti Kur´an je dozvoljeno za vrijeme menstruacije.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1090 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

besana wrote:Par konketnih pitanjai mam. Rijec je o sujevjerju. Neke stvari " ne valja" raditi, josh od malena to slusham. Pa nisam nacisto otkud to ljudima? Je li to sujevjerje ili je nekim predanjem , nekako uvrshteno u pohvalno ponashanje ili zabranjeno ponashanje? Evo sve se otimam da ne spomenem hadise :D
1. Utorkom ne valja nishta zapocinjati, nikakav posao, nishta, utorak je dan koji "ne valja"
4. Zene, tokom 'onih dana" ne smiju dovu prouciti, ni prici Kur'anu, ni spomenuti Ime Bozije

Eto, ima toga josh, ali ova pitanja pod 1. i 4 me posebno zanimaju. Ovakve i slicne stvari sam cula od religioznih ljudi, muslimana.
bilesi da je ovo prije donosilo šaku u glavu... :oops:
idealnaM

#1091 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

:lol:
idealnaM

#1092 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by idealnaM »

1.Muhammed a.s. je rekao:" U utorak ima jedan zao čas, pa ako bi u tom času pustio krv, čovjek bi umro, i zato u utorak ne puštajte krv. "(puštanje krvi radi lijeka-hidžama) U utorak je preselio Junus a.s.. U utorak je Allah dž.š. spustio Šejtana l.a. da zavodi ljudski rod, odredio Azraila da vadi duše...prva ljudska žrtva je bila u utorak(Habil je ubio Kabila). U utorak je Faraon ubio svboju ženu hazreti Hasiju, ona je odgajala Musa a.s.
U utorak je Allah dž.š. stvorio Noć i Tminu.
U hadisu, Poslanik, a.s., kaže: “Čovjek neće istinski vjerovati sve dok ne povjeruje da sve što se događa, bilo dobro ili zlo, biva Allahovom voljom i određenjem i dok ne bude znao da ono što ga je zadesilo nije ga moglo mimoići, a ono što ga je zaobišlo nije ga moglo zadesiti.” (bilježi Tirmizi)

4.Tokom hajza, a i nifasa, žena treba što više da zikri, traži oprosta za grijehe, da uči Kur'an, i da ga sluša, ali bez dodirivanja.
minjonja

#1093 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

prvi put cujem za to da je u utorak stvorena noc. nije mi poznato da je po islamu u nekoliko dana stvoren svijet.
ljubav_aha

#1094 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:
ljubav_aha wrote:ma sve to lijepo zvuci,pazi volontiram godinama,tako da mi to nije cak ni straan rijec,no fazon je sto svi isticu Bozju milost u gore navedenim primejrima,no treba ipak prihavatiti cinjenicu da se to ne desava svakome,cak ni minimalno,stoga price sa sretnim zavrsecima nisu dovoljan dokaz ni nafake ni Bozije milosti,jer nisu sve price sretnog sadrzaja,a jos manje zavrsetka
Sta je dovoljno a sta je dosta !? Dal' ijedan covjek uopste moze spoznati osjecaj da mu je neceg (lijepog) dosta ?

Ne bih se slozio da sve price nisu sretnog zavrsetka jer... dal' mi zaista znamo kako su te uopste zavrsile. Ako je covjek bice kome je obecana vjecnost, neki kraj na dunjaluku ne znaci svrsetak svega, vec tek ulaznicu za ahiret.

Zasto patnja, zasto bol... zasto svi nemamo identicne karte ?

Mozda zato sto za sve ljude vazi da se na muci poznaju junaci uz onu... daj covjeku malo vlasti pa ces brzo vidjeti kakav je covjek. U prevedenom znacenju, kako bi bilo ko mogao dokazati kakav je zaista ako ne prodje i testove i sva iskusenja ovog dunjaluka. Uzmi samo sljedeci primjer... boli te zub i logicno, otrcis zubaru da ti pomogne. A da bi ti on uopste i mogao pomoci on ti mora zabiti inekciju u meso da kasnije ne bi osjecala enormnu bol. I... sta covjek radi, svjesno pretrpi jednu malu bol jer vjeruje da ga inace ceka neuporedivo veca.

Ako je s jedne strane dzehenem a s druge dzennet... a mi na dunjaluku i patimo i uzivamo... ja tu vrlo lako nadjem i poneku paralelu za povuci.
odgovor opet nije dovoljnokonkretan,a dio koji sam povecala,zaista drugim dijelom "izbjegava" konkretnost,najlakse se osloniti na filozoske misli,ipak sam mislila da ces bolje odgovoriti,hvala
ljubav_aha

#1095 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitacana,kako se definise negativan tok dogadjaja,Bozija ne-milost :!: :?:
ljubav_aha

#1096 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
Pa moze biti da je trenutkad kada nakon vremena gladovanja osjetis koricu hljeba u svojoj ruci.

to je sa ostalim danima nemilosnim :!: :?:
ljubav_aha

#1097 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

black wrote:
ljubav_aha wrote:licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri,a ne smao puko kopiranje necijih razmislajnja ,u tome je razlika izmedju nas dvije i mnogih vas,jedino Big_Boy pise oanko kako razmislja,i ponekad arzulah ,koji je srecom sklon jednostavnim objasnjenjima,ti se trudis,ali ne ulazes dovoljno svoja razmislanja,malo se blokiras

na forumu ne mozes ni ocekivati konkretne odgovore, mozda ima ljudi koji ti i mogu donekle odgovoriti ali jednostavno ne zele, ne pise im se, ili nesto trece...niti mozes donositi sud o vjernicima kroz prizmu foruma tj par ljudi koji se javljaju na ovom pf, a zasto i ti sama ne napises svoje misljenje ili razmisljanje prije (ili poslije) postavljenog pitanja, a koje se odnosi na samo pitanje

Bozija Milost je dio Bozije volje
Thunderman_Swe

#1098 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

idealnaM wrote:

1.Muhammed a.s. je rekao:" U utorak ima jedan zao čas, pa ako bi u tom času pustio krv, čovjek bi umro, i zato u utorak ne puštajte krv. "(puštanje krvi radi lijeka-hidžama) U utorak je preselio Junus a.s.. U utorak je Allah dž.š. spustio Šejtana l.a. da zavodi ljudski rod, odredio Azraila da vadi duše...prva ljudska žrtva je bila u utorak(Habil je ubio Kabila). U utorak je Faraon ubio svboju ženu hazreti Hasiju, ona je odgajala Musa a.s.
U utorak je Allah dž.š. stvorio Noć i Tminu.
U hadisu, Poslanik, a.s., kaže: “Čovjek neće istinski vjerovati sve dok ne povjeruje da sve što se događa, bilo dobro ili zlo, biva Allahovom voljom i određenjem i dok ne bude znao da ono što ga je zadesilo nije ga moglo mimoići, a ono što ga je zaobišlo nije ga moglo zadesiti.” (bilježi Tirmizi)

4.Tokom hajza, a i nifasa, žena treba što više da zikri, traži oprosta za grijehe, da uči Kur'an, i da ga sluša, ali bez dodirivanja.
pazi da ovo sto si gore rekla nije iz jevrejski govora. Dakle ima dosta sto se spominje u islamskim literaturima, i kaze se da je poslanik rekao a nije rekao vec je uzeto iz jevreja. Ucenjaci su rekli da nema nijedan vjerodostojan hadis koji govore o meleku smrti kao Azrail. Cak ima jedan hadis iz Sahih Muslima koji su ucenjaci rekli da to nije govor poslanika vec govor jednog jevreja pod imenom Kab ibn ahbar koji je primio Islam i koji je mnogo stvari uzeo iz Tawrata. Tako da moramo paziti odakle dobijamo informaciju.
BHF_Manijak

#1099 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

A cekaj ba, sto je toliko tebi bitna ta definicija i vidjenje forumasa, Bozije milosti?! :-? :roll: To ces odgovorom na to pitanje,odnosno adekvatnim misljenjem(ono koje tebi najvise odgovara) dobiti odgovore na sva pitanja i rijesit ces sve zivotne probleme,neces vise nikakvih nedoumica imati?!Ili ces cisto ego svoj zadovoljiti u slucaju nedobivanja adekvatnog odgovora i reci "Eh eto,znala sam ja,nema niko jasnu definiciju niti ispravnu definiciju Bozije milosti" pa ces onda se trijumfalno smjeskati i diviti sama sebi u iluziji "pobjede" na ostatkom vjerskog milleta... :zzzz:
Koje god ti se misljenje ponudi,po tebi je "felericno",jer nije onako kako ga ti zamisljas i vidis,pa time automatski u startu diskreditiras ostale tj rankiras ih kao "one koji nemaju odgovora i znanja na moje pitanje"

A koje je tvoje misljenje i sta je po tebi Allahova milost?! :wink:

Mnogi su ovdje rekli svoje,za njih(mene) je to Allahova milost i tvoja potpitanja nista ne mijanju u tome,iz dana u dan samo nova pitanja pristizu sa tvoje strane a nikakvi odgovori,vec samo aminanja na pojedine odgovore od strane nekih ateista foruma,ili misljenja vjernika,zavisno jal "jugo" puse il "sjever" tuce po bubrezima...
Thunderman_Swe

#1100 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

minjonja wrote:prvi put cujem za to da je u utorak stvorena noc. nije mi poznato da je po islamu u nekoliko dana stvoren svijet.
Nemoj vjerovati u ono sto je ona napisala dok nedobijemo informaciju odakle je to uzeto. Jel to hadis i jeli vjerodostojan.

Sto se tice stvaranje svijeta, Allah (swt) kaze u Kur´anu da je stvorio svijet (nebese i zemlju) u 6 dana.
Locked