Preporucujem ti ( a ja tebe bazirano na sta si pisalo prije na forumu vidim kao muslimanka), da izbjegavas sumnjive knjige i literature, pogotovo kada je rijec o zenama i njihov status u Islamu. Dakle kao sto je ucenjak Jusuf Karadawi rekao, ima dosta ljudi i ucenjaka koji govore o zenama stvari koji nemaju utemeljenje u uzvorima Islama ( a to je Kuran i hadis). Dakle stvari kao da su zene stvorene za muskarce, da je Hava (as) kriva za pad Adema iz Dzenneta, da su zene manji rang i stepen nego muskarce i te tako. Dakle preporucujem ti da izbjegavas takve materiala jel ce to ti biti spas i na ovom i na buducem svijetu. I mozes se koncentrirati na izvore Islama, Kur´an i hadis. Ako neznas arapski nauci ga pa uci Kur´an na arapskom, i citaj hadiske zbirke kao sto je Buharija i Muslim.besana wrote:a.selamThunderman_Swe wrote:besana
Selam aleikum
Mene intersuje sta te muci u vezi zena i Islam? Mislim, spomenula si da si feminista ili tako nesto? U cemu je problem?
Izvini, ali neshto sumnjam da bi mi ti mogao pomoci oko pitanja koja mene "muce" . Nemoj se ljutiti. Evo snalazim se sama. Malo internet, malo knjige. Ja nisam prva pokrenula ovo pitanje u svijetu. Mada se neki ovdje ponashaju prema meni kao da jesam.
http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... #subtitle0
Hvala u svakom slucaju.
Sto se tice ovoga sto je spomenuto u linku sto si postavila, ovo su vec poznata stvari i to su stvari koji krscanski misioneri uvijek pokusavati govoriti muslimanina da ih odvedu iz vjere...
Naprimjer pise tu u vezi sedzdi zenama muskarcima. Kao prvo poslanik je ovdje rekao da bi ikome naredio da cini sedzdu nekome mimo Allaha (swt), to bi bilo zenama svojim muzevima radi veliki prava koji muzevi imaju nad njima. Ovo neznaci da zene trebaju ciniti sedzdu muzevima jel je to Haraam. Nego ovdje je poslanik rekao kao primjer veliki prava sto muzevi imaju nad zenama radi svega sto oni rade njima. Dakle obicno muskarci rade i zaradzivaju pare, pa onda trose na familiju dok zene to nerade. I muskarci stite zene, i oni putuju i bore se na Allahovom (swt) putu pa radi svega sto oni rade zato imaju tolika prava, isto kao sto i u Islamu mater ima vece prava nego otac svome sinu, i to za 3 puta.
Ovo neznaci da je muz "Bog na zemlji" kao sto neki zalutani ljudi govore. Naprimjer zena je duzna pokazati posluznost muzu, ali ako muz joj naredi da radi nesto sto je zabranjeno ili nesto sto nije dobro (uradat se kamenom u glavu naprimjer) onda zena netreba slusati ga i tako vazi i za sina/kcerke prema roditeljima.
Na kraju, svi smo mi Allahovi robovi i nema taj nekakav koncept o Bogu na zemlji. To su krcani i jevreji izmislili da sire smutnju medzu muslimane.
Ali evo sada brz odgovor na svega onoga sto pise u tom tekstu
1. Zena (Havva) nije kriva za pad Adema i covjecanstva iz Dzenneta. Kriv je Sejtan koji je i Adema i Havve navukao da jedu iz zabranjenov drveca u Dzennetu i onda su oboje jeli i nakon toga se pokajali i Allah (swt) je primio njihovo pokajanje.
2. Zene su veliko iskusenje muskarcima sto je poznato svima, pogotovo u danasnje vrijeme. Neznam u cemu je problem u ovome? Osim ako neko ne tumaci ovo kako netreba.
3. Zene su stvoreni za isti razlog za kojeg su i muskarci stvorene a to je da obozavaju i robuju Allahu (swt).
4. Duhovno zene i muskarci su jednaci, ali nisu isti pa zato ima razlika nekim fikskim propisima izmedzu njih, ali to neznaci da je jedan bolji ili vrijedniji od drugog. Poslanik je rekao u khutbi na Arefatu na Hajju na muskarci imaju prava nad zenama, i zenama imaju prava na muskarcima.