Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Thunderman_Swe

#1051 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Thunderman_Swe »

besana wrote:
Thunderman_Swe wrote:besana

Selam aleikum

Mene intersuje sta te muci u vezi zena i Islam? Mislim, spomenula si da si feminista ili tako nesto? U cemu je problem?
a.selam
Izvini, ali neshto sumnjam da bi mi ti mogao pomoci oko pitanja koja mene "muce" . Nemoj se ljutiti. Evo snalazim se sama. Malo internet, malo knjige. Ja nisam prva pokrenula ovo pitanje u svijetu. Mada se neki ovdje ponashaju prema meni kao da jesam.

http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... #subtitle0

Hvala u svakom slucaju. :)
Preporucujem ti ( a ja tebe bazirano na sta si pisalo prije na forumu vidim kao muslimanka), da izbjegavas sumnjive knjige i literature, pogotovo kada je rijec o zenama i njihov status u Islamu. Dakle kao sto je ucenjak Jusuf Karadawi rekao, ima dosta ljudi i ucenjaka koji govore o zenama stvari koji nemaju utemeljenje u uzvorima Islama ( a to je Kuran i hadis). Dakle stvari kao da su zene stvorene za muskarce, da je Hava (as) kriva za pad Adema iz Dzenneta, da su zene manji rang i stepen nego muskarce i te tako. Dakle preporucujem ti da izbjegavas takve materiala jel ce to ti biti spas i na ovom i na buducem svijetu. I mozes se koncentrirati na izvore Islama, Kur´an i hadis. Ako neznas arapski nauci ga pa uci Kur´an na arapskom, i citaj hadiske zbirke kao sto je Buharija i Muslim.

Sto se tice ovoga sto je spomenuto u linku sto si postavila, ovo su vec poznata stvari i to su stvari koji krscanski misioneri uvijek pokusavati govoriti muslimanina da ih odvedu iz vjere...

Naprimjer pise tu u vezi sedzdi zenama muskarcima. Kao prvo poslanik je ovdje rekao da bi ikome naredio da cini sedzdu nekome mimo Allaha (swt), to bi bilo zenama svojim muzevima radi veliki prava koji muzevi imaju nad njima. Ovo neznaci da zene trebaju ciniti sedzdu muzevima jel je to Haraam. Nego ovdje je poslanik rekao kao primjer veliki prava sto muzevi imaju nad zenama radi svega sto oni rade njima. Dakle obicno muskarci rade i zaradzivaju pare, pa onda trose na familiju dok zene to nerade. I muskarci stite zene, i oni putuju i bore se na Allahovom (swt) putu pa radi svega sto oni rade zato imaju tolika prava, isto kao sto i u Islamu mater ima vece prava nego otac svome sinu, i to za 3 puta.

Ovo neznaci da je muz "Bog na zemlji" kao sto neki zalutani ljudi govore. Naprimjer zena je duzna pokazati posluznost muzu, ali ako muz joj naredi da radi nesto sto je zabranjeno ili nesto sto nije dobro (uradat se kamenom u glavu naprimjer) onda zena netreba slusati ga i tako vazi i za sina/kcerke prema roditeljima.

Na kraju, svi smo mi Allahovi robovi i nema taj nekakav koncept o Bogu na zemlji. To su krcani i jevreji izmislili da sire smutnju medzu muslimane.

Ali evo sada brz odgovor na svega onoga sto pise u tom tekstu

1. Zena (Havva) nije kriva za pad Adema i covjecanstva iz Dzenneta. Kriv je Sejtan koji je i Adema i Havve navukao da jedu iz zabranjenov drveca u Dzennetu i onda su oboje jeli i nakon toga se pokajali i Allah (swt) je primio njihovo pokajanje.

2. Zene su veliko iskusenje muskarcima sto je poznato svima, pogotovo u danasnje vrijeme. Neznam u cemu je problem u ovome? Osim ako neko ne tumaci ovo kako netreba.

3. Zene su stvoreni za isti razlog za kojeg su i muskarci stvorene a to je da obozavaju i robuju Allahu (swt).

4. Duhovno zene i muskarci su jednaci, ali nisu isti pa zato ima razlika nekim fikskim propisima izmedzu njih, ali to neznaci da je jedan bolji ili vrijedniji od drugog. Poslanik je rekao u khutbi na Arefatu na Hajju na muskarci imaju prava nad zenama, i zenama imaju prava na muskarcima.
Last edited by Thunderman_Swe on 13/02/2010 20:56, edited 1 time in total.
ikrime

#1052 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

besana wrote:

Selam aleikum

Mene intersuje sta te muci u vezi zena i Islam? Mislim, spomenula si da si feminista ili tako nesto? U cemu je problem?
a.selam
Izvini, ali neshto sumnjam da bi mi ti mogao pomoci oko pitanja koja mene "muce" . Nemoj se ljutiti. Evo snalazim se sama. Malo internet, malo knjige. Ja nisam prva pokrenula ovo pitanje u svijetu. Mada se neki ovdje ponashaju prema meni kao da jesam.

Sestro, ala i ti znaš utrefit na određene web stranice, to je čudo.
black

#1053 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

ikrime wrote:
a shta to fali znacima
ikrime

#1054 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

black wrote:
ikrime wrote:
a shta to fali znacima
Sad bijah. Pomješao sam je sa stranicom "uvaženog" i samoproglašenog "šejha" iz jednog malog gradića u BiH. Poznat u tom kraju i šire, kao liječnik Kur'anom. Ublehaš.
Last edited by ikrime on 13/02/2010 21:20, edited 3 times in total.
ikrime

#1055 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

besana wrote:
black wrote:
ikrime wrote:
a shta to fali znacima
Evo i ja se cudim. Naravno da sam pregledala cijelu stranicu prije nego sam onaj tekst primjetila, citala, pa i ovdje postavila. Ja ne nadjoh nishta loshe na toj stranici.

Do mene je. halali
BHF_Manijak

#1056 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

besana wrote:Halal ti bilo :)

I nemojte me vishe ruziti, napadati :D

Kako ne razumijete? Osjecala bih se kao najveci licemjer kada bih 'glumila" da mi je sve jasno, vjerovala u Boga Milostivog Jedinog, a u podsvjesti mi pitanja, nejasnoce ... i bila bih licemjer, zar ne?
Pa odgovre siguro neces pronaci sjedeci za kompom i na forumu,ili online stranicama,mani se toga,nego fino lijepo do biblioteka pa udri po islamskoj literaturi,a koliko je ima,sama ces stat pa gledat i ibretit se kad vidis...Otidji recimo do Gazijne biblioteke,tu ima uvijek ispred prodaju se knjige(vidim pise ti da si iz Sa),imas za jeftine pare pravo dobrih knjiga kupit,otidji do FIN-a pa se raspitaj za neka pitanja koja te zanimaju...Ovo jeste moderno doba,lakse je nego prije doci do nekih informacija putem neta,ali jos uvijek je mnogo efikasnije baviti se citanjem knjiga...
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1057 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Po meni, sama vjera je produzetak jedne velike zelje. Onda ide spoznaja Boga koju prati logika kojom mozemo prepoznati neke znakove i dokaze postojanja samog Tvorca.

Sumnja je takodje osobina svakog covjeka i po meni, ta sumnja uopste nije nesto lose, sve dok covjek u tome ima mjere. A takodje vjerujem da se covjek preporodi kad nadje mjeru za bilo sto, kao kad previse ili premalo jede... bude jal' debel jal' mrsav. Nekako je vjecna teznja covjeka da pronadje mjeru za sve... onu idilicnu i opjevanu "zlatnu sredinu".

Sumnju cesto prate i mnoga pitanja, nemir, nejasnoce... a sve to moze biti samo iskusenje za covjeka koji ce put on odabrati kao svoj. Tu, po meni, nastupa iskrenost. Mislim da je sam Muhammed a.s. rekao da sejtan moze svakog zavesti, sem onog iskrenog. Pa kad covjek sumnja sasvim je normalno i prihvatljivo da i svoje sumnje stavi na sto.

Ne kao neka tvroglava mazga koja ce tjerati da je sopstveno misljenje ono jedino ispravno (pa ako treba to jos i sakama dokazati) vec... to je ono sto mene zbunjuje i zanima me sta neko drugi misli o tome.

Prava istina je samo jedna iako na dunjaluku ljudi cesto, zavisno od same percepcije svijeta oko sebe, imaju dojam da svako ima neku svoju istinu sto samo po sebi djeluje nelogicno pa samim time i nemoguce. Opet ljudi nekako precesto mjesaju misljenje sa sujetom pa ako ih neko necim pokoleba u nekom misljenju onda se osjecaju ugrozenim, napadnutim... provociranim.

I precesto, bez da stanu da se upitaju odakle i zasto taj i takav osjecaj okrecu se brzopleto kontri koristeci sve sto im dopadne saka u svoju odbranu.

Iskrenost i sabur su svakako jedne od najljepsih covjekovih vrlina. Uz dozu inteligencije i znanja ljudi obdareni tim vrlinama se nazivaju mudrima/ucenima. Ako covjek nekad i osjeti neki bijes u sebi umjesto da reaguje kao hajvan (nagonski) sigurno je bolje da reaguje kao insan (covjek koji lako zaboravlja ali je pak obdaren razumom). Ako covjeku sejtan sapce i potice ga da preskoci razum i podstakne bijes onda covjek cesto uradi nesto sto sam uopste ne zeli (afekt) ali je negdje u njemu to planulo i nije to uspio suzbiti u sebi.

Da je vjera jasna svi ljudi bi bili vjernici. Boziji gajb je zasto nije tako nego je ovako kako jeste. Ali nebrojeno puta se potice da je covjek covjeku (mumin muminu) najvece bogatstvo sto po meni govori da ocito nismo sposobni sve sami spoznati, dostici... osjetiti. Ali kad nesto iznesemo pred ljude koji se ne natjecu ni u cemu, sem u uradjenom dobru, pa svakako ce takvi pomoci jedni drugima u skoro bilo cemu. Ako nista, osjeti se covjek bolje kad se na izneseno niko ne nasmije vec se podobro zamisli, pa ako nista, u pokusaju da saosjeti, da se poistovjeti. Uvijek sam govorio da se najvise volim druziti s ljudima koji me znaju usutjeti tako sto se zamislim zbog neceg.

Tako, onaj koji vjeruje u nesto ne vjeruje jer zna da je nesto vec jer misli/zeli da je nesto takvo kako se u njegovoj glavi slozi. Npr. covjek vjeruje da ga njegova zena nece prevariti s drugim (i obrnuto) jer takvo sto zaista jako zeli i zbog iskustva koje je imao u takvo sto svakako vjeruje. Ali to nije i ne mora biti dokaz da se takvo sto ipak nece desiti. Tu u pricu ulazi postovanje, povjerenje, prijateljstvo... ljubav.

Kad covjek u nesto posumnja, to nije grijeh iako mozda na to neki gledaju tako. Jer sve sto covjeka ne "ubije" samo ga ojaca. Bar sto se mene tice... malo po malo naidjem na mnoge stvari koje mene zbunjuju, koje su mi tako nejasne... koji mi nemaju logike pa istrazujem, citam... pokusavam saznati/nauciti koliko mogu i koliko sam sposoban. Kad zapnem i kad se osjetim u nekom bezizlaznom stanju... pitam, diskutujem... razmisljam na glas. Nekad me je i strah da neke moje sumnje nece nekog drugog polakomiti u razmisljanju pa treba i suptilno probrati sugovornika. I sto vise tema otvoris i zakljucis to ti je iman jaci ili slabiji.

I sve to nema kraja... a ja to vidim bas kao dzihad sa samim sobom, kao jos jedan dokaz ispravnosti moje vjere.
Static-X

#1058 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Big Boy :thumbup: aferim brate!
probitačan

#1059 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:12, edited 1 time in total.
arzuhal

#1060 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Big Boy je sročio ljepoticu od teksta :-D Još i prva rečenica sama je dovoljno lijepa, elhamdulillah :-D Vakog ga volim vidjet, a ne samo: đe je ono pivo?, imal milke kake ovdje i to..

:thumbup:
Smurff

#1061 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Smurff »

Slucajno je bilo, pametnome i jednom dosta pa da uklonim ovaj dupli il' da napisem i treci put?
Last edited by Smurff on 14/02/2010 20:08, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1062 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:Po meni, sama vjera je produzetak jedne velike zelje. Onda ide spoznaja Boga koju prati logika kojom mozemo prepoznati neke znakove i dokaze postojanja samog Tvorca.

Sumnja je takodje osobina svakog covjeka i po meni, ta sumnja uopste nije nesto lose, sve dok covjek u tome ima mjere. A takodje vjerujem da se covjek preporodi kad nadje mjeru za bilo sto, kao kad previse ili premalo jede... bude jal' debel jal' mrsav. Nekako je vjecna teznja covjeka da pronadje mjeru za sve... onu idilicnu i opjevanu "zlatnu sredinu".

Sumnju cesto prate i mnoga pitanja, nemir, nejasnoce... a sve to moze biti samo iskusenje za covjeka koji ce put on odabrati kao svoj. Tu, po meni, nastupa iskrenost. Mislim da je sam Muhammed a.s. rekao da sejtan moze svakog zavesti, sem onog iskrenog. Pa kad covjek sumnja sasvim je normalno i prihvatljivo da i svoje sumnje stavi na sto.

Ne kao neka tvroglava mazga koja ce tjerati da je sopstveno misljenje ono jedino ispravno (pa ako treba to jos i sakama dokazati) vec... to je ono sto mene zbunjuje i zanima me sta neko drugi misli o tome.

Prava istina je samo jedna iako na dunjaluku ljudi cesto, zavisno od same percepcije svijeta oko sebe, imaju dojam da svako ima neku svoju istinu sto samo po sebi djeluje nelogicno pa samim time i nemoguce. Opet ljudi nekako precesto mjesaju misljenje sa sujetom pa ako ih neko necim pokoleba u nekom misljenju onda se osjecaju ugrozenim, napadnutim... provociranim.

I precesto, bez da stanu da se upitaju odakle i zasto taj i takav osjecaj okrecu se brzopleto kontri koristeci sve sto im dopadne saka u svoju odbranu.

Iskrenost i sabur su svakako jedne od najljepsih covjekovih vrlina. Uz dozu inteligencije i znanja ljudi obdareni tim vrlinama se nazivaju mudrima/ucenima. Ako covjek nekad i osjeti neki bijes u sebi umjesto da reaguje kao hajvan (nagonski) sigurno je bolje da reaguje kao insan (covjek koji lako zaboravlja ali je pak obdaren razumom). Ako covjeku sejtan sapce i potice ga da preskoci razum i podstakne bijes onda covjek cesto uradi nesto sto sam uopste ne zeli (afekt) ali je negdje u njemu to planulo i nije to uspio suzbiti u sebi.

Da je vjera jasna svi ljudi bi bili vjernici. Boziji gajb je zasto nije tako nego je ovako kako jeste. Ali nebrojeno puta se potice da je covjek covjeku (mumin muminu) najvece bogatstvo sto po meni govori da ocito nismo sposobni sve sami spoznati, dostici... osjetiti. Ali kad nesto iznesemo pred ljude koji se ne natjecu ni u cemu, sem u uradjenom dobru, pa svakako ce takvi pomoci jedni drugima u skoro bilo cemu. Ako nista, osjeti se covjek bolje kad se na izneseno niko ne nasmije vec se podobro zamisli, pa ako nista, u pokusaju da saosjeti, da se poistovjeti. Uvijek sam govorio da se najvise volim druziti s ljudima koji me znaju usutjeti tako sto se zamislim zbog neceg.

Tako, onaj koji vjeruje u nesto ne vjeruje jer zna da je nesto vec jer misli/zeli da je nesto takvo kako se u njegovoj glavi slozi. Npr. covjek vjeruje da ga njegova zena nece prevariti s drugim (i obrnuto) jer takvo sto zaista jako zeli i zbog iskustva koje je imao u takvo sto svakako vjeruje. Ali to nije i ne mora biti dokaz da se takvo sto ipak nece desiti. Tu u pricu ulazi postovanje, povjerenje, prijateljstvo... ljubav.

Kad covjek u nesto posumnja, to nije grijeh iako mozda na to neki gledaju tako. Jer sve sto covjeka ne "ubije" samo ga ojaca. Bar sto se mene tice... malo po malo naidjem na mnoge stvari koje mene zbunjuju, koje su mi tako nejasne... koji mi nemaju logike pa istrazujem, citam... pokusavam saznati/nauciti koliko mogu i koliko sam sposoban. Kad zapnem i kad se osjetim u nekom bezizlaznom stanju... pitam, diskutujem... razmisljam na glas. Nekad me je i strah da neke moje sumnje nece nekog drugog polakomiti u razmisljanju pa treba i suptilno probrati sugovornika. I sto vise tema otvoris i zakljucis to ti je iman jaci ili slabiji.

I sve to nema kraja... a ja to vidim bas kao dzihad sa samim sobom, kao jos jedan dokaz ispravnosti moje vjere.
Bozija milost,sto su tacno "znakovi" doticne milosti :?:
cat lover

#1063 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by cat lover »

Static-X wrote:Big Boy :thumbup: aferim brate!
Pridružujem se!
ljubav_aha

#1064 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:

Selam aleikum

a.selam

besana,reci mu :thumbup:

Thunderman_Swe,otkud tebi idjea da je feminizam iskljucivo radikalan :mrgreen:
probitačan

#1065 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:12, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1066 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitačan wrote:Jedan od znakova Allahove Milosti je i taj da hrani,čuva i oblači jednako i kafire i mu`mine. Dakle, ne ostavlja nikog bez opskrbe,do propisanog mu dana kad napušta ovaj svijet...

podvuceni dio nije tacan
Static-X

#1067 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

:-? :-) :roll: :D
ljubav_aha

#1068 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana,delam,sutra cu produziti,sad letim van :-D

Static_ :idea: , :mrgreen:
BHF_Manijak

#1069 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Ma ne moze se vama dvjema covjek naibretit :mrgreen: Nisam vidio nekog sa vise pitanja a sa manje zelje za citanjem, od vas dvije... :mrgreen: Sve vas nesto interesuje,sve nesto preispitujete,za izvore informacija pitate,u sve zivo sumnjate,a knjigu u ruke uzeti?Eh to jok vala... 8-)
ljubav_aha

#1070 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ma ne moze se vama dvjema covjek naibretit :mrgreen: Nisam vidio nekog sa vise pitanja a sa manje zelje za citanjem, od vas dvije... :mrgreen: Sve vas nesto interesuje,sve nesto preispitujete,za izvore informacija pitate,u sve zivo sumnjate,a knjigu u ruke uzeti?Eh to jok vala... 8-)
licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri,a ne smao puko kopiranje necijih razmislajnja ,u tome je razlika izmedju nas dvije i mnogih vas,jedino Big_Boy pise oanko kako razmislja,i ponekad arzulah ,koji je srecom sklon jednostavnim objasnjenjima,ti se trudis,ali ne ulazes dovoljno svoja razmislanja,malo se blokiras

i mozes li mi ti lijepo reci,sto je Bozija milost :?:
Static-X

#1071 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
probitačan wrote:Jedan od znakova Allahove Milosti je i taj da hrani,čuva i oblači jednako i kafire i mu`mine. Dakle, ne ostavlja nikog bez opskrbe,do propisanog mu dana kad napušta ovaj svijet...

podvuceni dio nije tacan
:-D pa evo da vidimo kakvo je tvoje misljenje o ovom podvucenom, zbog cega nije tacno?
Svi zivimo do odredjenog roka, dok taj rok nedodje zar nismo svi obskrbljeni Bozijom miloscu?
ljubav_aha

#1072 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

podvuceni dio nije tacan
:-D pa evo da vidimo kakvo je tvoje misljenje o ovom podvucenom, zbog cega nije tacno?
Svi zivimo do odredjenog roka, dok taj rok nedodje zar nismo svi obskrbljeni Bozijom miloscu?

posmtraj i analiziraj svijet oko sebe,zar je zaista svako "opskrbljen" :!: :?:

ne pitam o nasem roku trajanja ,to niej dio pitanja ;-)

sto tebi znaci Bozija milost :?:
probitačan

#1073 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:10, edited 1 time in total.
Ahmmed

#1074 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

black wrote:
ikrime wrote:
a shta to fali znacima
Evo, i ja baš htjedoh da to upitam....al, vidjeh da je mali nesporazum posrijedi ;-)
Last edited by Ahmmed on 14/02/2010 22:49, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#1075 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
licno,jos nisam sreal nekog na forumu sa konkretnim odgovorom na moje pitanje,svkai put je odogovr ajet,njegovor znacnenje,ili hadis ,mene zanima kako vjernici razmisljau o vjeri,a ne smao puko kopiranje necijih razmislajnja ,u tome je razlika izmedju nas dvije i mnogih vas,jedino Big_Boy pise oanko kako razmislja,i ponekad arzulah ,koji je srecom sklon jednostavnim objasnjenjima,ti se trudis,ali ne ulazes dovoljno svoja razmislanja,malo se blokiras

i mozes li mi ti lijepo reci,sto je Bozija milost :?:
A da ti mozda skontas da forum nije katedra ili obrazovna ustanova na kojoj ti mozes samo ispitivati a da dobijes odgovor za odgovorom,pa nismo u skoli ba :-? A da ti shvatis takdjer da,ajeti odnosno sam Kur`an,su vjernikov zivot i da im je to nacin zivota,kao i praksa Poslanika,semi`ana we et`ana, i da je sassvim logicno da ce ti Kur`anom odgovarati i sunnetom Poslanika,jer smo mi MUSLIMANI,a ne filozofi pa da preturamo ajet na sto nacina kako kome odgovara...
Takodjer,shvati da vjernici nisu ovdje duzni da po svaku cijenu odgovaraju na tvoja pitanja,zna se gdje odgovore mozes dobiti,to mozes vidjeti po tome da odavno niko ne odgovara na tvoja pitanja od uvazenijih clanova foruma sa znanjem,tipa Ahmmed,Arzuhal,itd...A koliko ti o meni znas,pa mozes jasno tvrditi da ja ne ulazem dovoljno u svojra razmisljanja?! :zzzz: Moja razmisljanja su Kur`an i sunnet Poslanika,meni vise ne treba,i moS mislit,to se sve slaze sa mojim misljenjem i poklapa se,a ako sta imam nejasnova pitam ljude koji su kompetentni u vjeri,koji su knjiga i knjiga procitali,a ne trazim svoje odgovore po forumima... :zzzz:

Bozija milost sta je po meni?!Pa dovoljno mi je da sam sebe pogledam i shvatim koliko je Allah Uzviseni milostiv,koliko samo sranja napravim,sam bih sebe degenecio do iznemoglosti zbog toga,a On opet prema meni blag i milost mi svoju ukazuje,dove uslisava itd,pa me sve stid bude,eh ako to tebi nije milost,onda trazi dalje odgovore,meni je i vise nego dovoljno!

A da i milost treba zasluziti,to nam Poslanik govori" Ko nije milostiv, ni prema njemu nema samilosti, ko ne prašta ni njemu se ne prašta.",sto bi na nas jezik rekli,nema nista nagu..ve! :wink:

A evo ti i jedan lijep hadis o mislosti,pa valjda skontas malo,mada ti to ne priznajes,ali sta cu ti ja,uzmi pouku ako nista:

"Allah ima jednog svog roba koji Ga je obožavao i klanjao Mu se pet stotina godina na vrhu nekog brda koje je usamljeno izranjalo iz sredine morske pučine. lako se nigdje nije vidjelo nikakvo drugo kopno, čovjek je lijepo živio jer mu je Allah dao u podnožju tog brda izvor pitke vode i stablo nara, pa je čovjek svako veče silazio i uzimao po jedan svježi nar i pio te vode, uzimao s njom abdest i tako živio.
Vraćao bi se svome namazu a od Allaha je tražio da ga usmrti, kada mu edžel dođe u momentu kada bude na sedždi, i da ne dozvoli ni zemlji ni ničem drugom da mu uništi njegovo tijelo, nego da i proživljen bude u tom položaju u kojem je najbliži svome Gospodaru.
Allah mu stvarno ispuni molbu i usmrti ga dok je bio na sedždi.

Melek Džebrail dalje priča: - Mi Meleki uvijek tu dolazimo i odatle odlazimo, a taj čovjek je stalno u tom svom položaju. Međutim, saznao sam da će taj čovjek biti proživljen na Sudnjem danu te da će doći pred Allaha, a onda će Uzvišeni Allah reći:
- Uvedite ovoga moga roba u Džennet radi Moje milosti!
Čovjek će na to reći: - Zar nije radi mojih djela?
Onda će Allah reći Melekima: Obračunajte mome robu vrijednost blagodati koje sam mu dao i vrijednost njegovih djela!
Kada meleki to uradiše vidješe da je sama blagodat očiju i vida prevagnula sav čovjekov ibadet od pet stotina godina, tako da ostale Allahove blagodati i ni'mete nisu ni računali.
Onda Allah reče:- Bacite moga roba u džehennem!
Tada će čovjek zavikati: - O Gospodaru, tako ti Tvoje milosti, smiluj mi se i uvedi me u Džennet.
Allah će narediti da vrate tog čovjeka pa će biti ponovo doveden pred svoga Gospodara, da bi se među njima vodio ovakav razgovor:
Allah će reći: - Moj robe, ko te je stvorio, a prije toga nisi ništa bio?
Čovjek će odgovoriti: - Ti, o Gospodaru.
Allah će opet upitati: - Je li to bilo zbog tvojih djela ili zbog Moje milosti?
Čovjek: To je bila Tvoja milost, o Gospodaru.
Allah: Ko te je ojačao i omogućio da mi budeš u ibadetu petsto godina?
Čovjek: Ti, Gospodaru.
Allah: Ko te je spustio na vrh ovoga brda nasred mora, pa ti dao da izvire slatka voda iz slane vode, pa ti svaku noć dao jedan svjež nar koji ti je svakodnevno rađao, a trebalo bi da rađa samo jedanput godišnje. Molio si me da ti uzmem dušu dok si na sedždi, što sam i učinio... Ko je to sve uradio?
Čovjek: Ti, o Gospodaru.
Allah će na kraju reći: I sve je to iz Moje milosti, i radi Moje milosti ću te uvesti u Džennet!!!"

Kako ono kazu,"Pametnom dosta"!! :wink:
Locked