Brada u islamu je sunnet,dakle ako hoces pustis ako neces brijes il fazoniras zavisi ko sta voli,dakle nije pod moranjem...sto jednom Mustafa Spahic,uvazeni efendija rece,jadnici misle ako puste bradu do koljena misle uci ce direkt u Dzennet...eh nadam se da ti je sad malo jasnije..sto kolega frla rece,sve je to stvar forme,a recimo posljednja stvar slijedjenja Poslanika a.s jeste kopiranje njegova oblacenja,a danas mnoge vidimo u gulabijama kako hodaju,sto je za nase podneblje cudno i smijesno,ne moze se arapska nosnja u Bosni nosit kao ni obratno,tamo se nosi siroko i svijetlo zbog vrcuina,ovdje nesto drugo itd itd,dakle komplet sunnet,bar glede nosnje nije primjenjljiv...braca nasa koja preferiraju duzu bradu tzv selefije ili u narodu poznatiji kao "vehabije" su ti zasupnici brada o kojima ti pitas,mada vidim i nekoliko apsurda u tom svemu,slijedi Poslanika u nosenju brade a u dzamiji ode posliije farzova i ne klanja sunnete i na ostaje na tespihu koji je sunnet,al eto...mada i sama brada mi kod njih djeluje dosta neurodno i zapusteno,mislim da sam Poslanik aljehisselam je to mnogo bolje njegovao,ali nije to tema...
sto se skracivanja pantola tice,takodjer jedan vid pretjerivanja i izvlacenje iz konteksta hadisa!!jedne prilike je Poslanik rekao,da ne dopustimo da nam se odjeca vuce po podu iz oholosti...eh braca selefije su to uzeli kao argument za skracivanje pantola,mada,po meni postoji neka normalna granica,a usput jedne prilike je Ebu Bekr pitao Poslanika,da li ja moram povrnuti odjecu kako se ne bi vukla po podu,a Poslanik je odgvorio ne,jer ti to ne cinis iz oholosti...dakle normalne nogavice su uredu i cisto sumnjam da iko od nas pusti,pantole,odijelo da mu se vuce po podu,vec je to sve u u nrmalnoj nekoj velicini,al eto svak svoje zna...
nadam se da su ti ovi odgovori pomogli!!