par pitanja,

Rasprave o vjerskim temama.
r_faruk

#1 par pitanja,

Post by r_faruk »

eh, moze par pitanja?

- svi kazu da se u kur'anu spominje anatomija covjeka, gdje? dajte citate iz kur'ana

- svi kazu da se u kuranu spominje svemir, suncev sistem, gdje? dajte citate iz kur'ana

- svi kazu da je kur'an odgovorio na neke stvari za koje je ljudima danas trebalo pravo puno vremena, koje?

postavit cu jos par pitanja ali neka ovih za sada,

PS: ne zelim nikoga da vrijedjam, provociram ili nesto slicno, samo me interesuje, unaprijed hvala
bosniaque

Post by bosniaque »

Kwaheri

Post by Kwaheri »

r_faruk

Post by r_faruk »

niste mi nesto puno pomogli, kontao sam da mi neko ovdje citira ajete, al eto..............., eh sad ovaj ostatak:

- koliko je knjiga objavljeno od boga i koje su znam za tri, ali nabrojte ako ih ima jos, rodjak mi rece 5,

- u kojoj je knjizi objavljeno kako se klanja, neko je to morao pokazati, koliko znam u kuranu pise da se treba moliti 5 puta, ali ne i kako, isto su mi rekli da to pise u ilmihalu, a ko je napisao taj ilmihal i nacrtao slike

unaprijed hvala
CiCiban

Post by CiCiban »

El_Camino

Post by El_Camino »

Faruk ja bih ti preporucio da PRVO procitas ove dvije knjige na mom web sajtu. Mislim da ce ti mnoge stvari postati jasne. :)

IMAN I ISLAM

STAZOM SUNNETA
Last edited by El_Camino on 16/04/2005 02:17, edited 3 times in total.
ErrorNo1

Post by ErrorNo1 »

r_faruk wrote:- koliko je knjiga objavljeno od boga i koje su znam za tri, ali nabrojte ako ih ima jos, rodjak mi rece 5,
4

Tevrat-narodu Musaa a.s.
Zebur-narodu Davuda a.s.
Indzil-narodu Isaa a.s.
Kur`an-svima do Sudnjeg dana a preko Muhammeda a.s.

To su 4 velike knjige, velike objave u formi knjiga, medutim postojalo je i niz manjih objava, manjeg formata npr. u formi listova (suhufa) i samo odredenom narodu, regionu i sl.
- u kojoj je knjizi objavljeno kako se klanja, neko je to morao pokazati, koliko znam u kuranu pise da se treba moliti 5 puta, ali ne i kako, isto su mi rekli da to pise u ilmihalu, a ko je napisao taj ilmihal i nacrtao slike
Islam ili preciznije vjerozakon Islama- Serijat, ima vise izvora a obzirom da je sveobuhvatan koncept zivota a ne samo religija/vjera.

To su:

-Kur`an, kao posljednja Bozija objava;

-Sunnet, odnosno praksa, djela i rijeci Bozijeg poslanika Muhammeda a.s. kao kanon kojeg slijede muslimani kroz zivot na putu za drugi vjecni svijet;

-Idzmaa, usaglaseno misljenje islamske uleme, vjerskih autoriteta koji su se slozili oko odredenog pitanja bez dvojbe;

-Kijas, ili analogija, izvlacenje pravnih rjesenja i vjerskih propisa na osnovu analogije prema vec poznatim rjesenjima i situacijama...

Sada kada vidis da se Islam odnosno vjerozakon Islama - Serijat temelji na vise kompleksnih izvora, bice ti jasno zasto su recimo namaz, abdest, hidzab, hadz, samo naredeni kroz Kur`an ali objasnjeni i pojasnjeni rijecima ili djelima Muhammeda a.s.-sunnetom, ili recimo neki sadasnji savremeni problemi bivaju rijeseni kroz zakljucke savremene uleme i sl.

Nadam se da ti je ovo makar malo priblizilo principe odlucivanja u Islamu i da ti je razumljivo.

M.selam
r_faruk

Post by r_faruk »

ok, hvala vam puno
1edi1

Post by 1edi1 »

ErrorNo1 ,
Da li je cetvrta knjiga Kur`an sastavljena iz ostale tri?
Da li nam mozes objasniti znacenje imena ovid tri knjige:
TEVRAT= ???
ZEBUR=???
INDZIL=???

I kao porijeklo ili korijen ovih knjiga?
Da li znas sta znaci rijec Kur`an prevedeno sa Herejskog ?
Ereinion

Post by Ereinion »

1edi1 wrote:ErrorNo1 ,
TEVRAT= ???
ZEBUR=???
INDZIL=???

Nisam ErrorNo1, ali cu pokusati odgovoriti.

Kur'an obuhvata glavne poruke prve tri knjige, plus svoj sadržaj, klokiko je meni poznato. Originalne su izgubljene, odnosno iskrivljene, a u takvom su obliku ucjelini ili djelomicno dospjele u knjige jevreja i kršćana. Nije mi poznato šta Kur'an znaći u prijevodu sa hebrejskog, niti vidim zašto je to relevantno jer je arapski jezik objave, a riječ "Kur'an" se prevodi kao "čitanje", tj. knjiga koja se čita.
1edi1

Post by 1edi1 »

Ereinion

Drago mi je da si pokusao odgovoriti,odgovor je djelimocno ok ili bolje receno nepotpun, pa zbog toga sto je bas Error pisao o tim knjigama volio bih da on to i objasni.A mozda ja kasnije budem morao to objasniti ukoliko on ne bude zelio i htjeo!!!
El_Camino

Post by El_Camino »

1edi1 wrote:Ereinion

Drago mi je da si pokusao odgovoriti,odgovor je djelimocno ok ili bolje receno nepotpun, pa zbog toga sto je bas Error pisao o tim knjigama volio bih da on to i objasni.A mozda ja kasnije budem morao to objasniti ukoliko on ne bude zelio i htjeo!!!
Je li ovo neki ispit?
1edi1

Post by 1edi1 »

El_Camino

Ti mozes to nazivati ispitom ili necim drugim, ali moje misljenje je da se neke cinjenice od istorijsko-religijoznog znacaja mogu rastumaciti i tako doci do istinite saglasnosti samo putem otvorenog repliciranja. A i ova rubrika je otpoceta sa samim naslovom "par pitanja".
Ukoliko ti znas pravi odgovor ja bih ga rado procitao i jos bi radije volio nesto i da naucim istinito i potkovano istinitim dokazima
CiCiban

Post by CiCiban »

sta ustvari zelis da naucis..?
1edi1

Post by 1edi1 »

Pa cini mi se da je tema sa pitanjima jasna, a samim tim i jasno sta se moze nauciti, ne samo ja vec mozda i ti od mene uz adekvatnu razmjenu podataka.
reaktor

Post by reaktor »

1edi1, ti bi malo prosipao svoje supljake?

pa, mozes ti to raditi i bez icije pomoci ili uvoda... sam sebi postavi pitanje i copy/paste odgovore... i ne peglaj vise :-)
1edi1

Post by 1edi1 »

reaktor,
nemoj da si tako reaktivan mozes bez veze da eksplodiras,jer ja se trudim nesto da se objasni bez COPY/PASTE.
Nije u pitanju nikakav uvod niti razrada niti zakljucak, forum i jeste za to da bi se pitalo razgovaralo i repliciralo i to pisanom rijecju.

Ja sam vec nesto pitao i to oznacio cak sa tri znaka pitanja ??? , ali neko ne zeli i ne smije ili da ne kazem da nezna da odgovori, mozda ti sve to smijes , mozes i znas, pa evo samo za tebe COPY .

TEVRAT= ???
ZEBUR=???
INDZIL=???

Ajde dragi reaktoru(atomski) odgovori pa ti peglaj sa odgovorom.
dawud

Post by dawud »

selam alejkum,
da pokusamo pojasniti,samo za razumom obdarene:

SURA 7

7:40 Singularitet crnih rupa. Ušice igle.Nakon otkrića crnih rupa naučnici su smatrali da mora postojati neko centralno mjesto gdje je gravitacija maksimalna. Zatim su konstatovali da crne rupe eventualno kolapsiraju na zapreminu veličine nula, beskonačne gustoće, kreirajući ono što je poznato kao “singularitet”. Kako se gustoća povećava, putanja svjetlosnih zraka emitovanih sa zvijezde se iskrivljuje i eventualno nepovratno omotava oko nje. Prostor se probada u “singularitetu” u kojem nema vremena!
Prema nekim učenjacima kontakt sa drugim univerzumima počinje ovdje! Oni misle da moraju postojati drugi univerzumi, ali su fizički zakoni u njima drugačiji od naših. Nema privlačenja, nema brzine svjetlosti i nema vremena u drugim univerzumima.
Naučnici kažu da je veličina singulariteta kao iglene uši. U Kur’anu postoji ajet koji se dotiče ovog predmeta i on glasi:
“Uistinu, oni koji budu poricali ajete Naše i oholili se prema njima, neće im se otvoriti kapije neba i neće ući u Džennet, dok ne prođe deva kroz ušice igle; a tako plaćamo prestupnike.” (Kur’an, 7:40)
Horizont događaja je područje gdje sila gravitacije postaje tako snažna da čak i svjetlost biva uvučena u crnu rupu. Mada je horizont događaja dio crne rupe, on nije opipljiv objekt. Ako biste padali u crnu rupu, bilo bi nemoguće da spoznate trenutak kad dodirujete horizont događaja.
Singularitet nije uopće shvatljiv objekat. Prema općoj teoriji relativiteta singularitet je tačka beskrajne zakrivljenosti prostora i vremena. Ovo znači da je sila gravitacije postala beskonačno jaka u centru crne rupe. Sve što pada u crnu rupu prolazeći kroz horizont događaja, uključujući i svjetlost, stići će u singularitet crne rupe. Prije nego što nešto stigne u singularitet, ono biva rastrgano od intenzivnih gravitacionih sila. Čak i sami atomi bivaju rastrgani od gravitacionih sila.
7:54a Šest dana ili šest perioda stvaranja. Danas znamo da se proces stvaranja mjeri u milijardama godina. Urednici Biblije ovo nisu mogli znati. U njihovoj žudnji da sabat nametnu i drugima oni su napisali da se Bog odmorio na dan prvog sabata nakon što je završio svoj rad na stvaranju nebesa i Zemlje.
Šest dana stvaranja u knjizi “Postanak” je kao šest dana bilo kojeg dana u hefti. Za svećeničke urednike Biblije pod danom se podrazumijevao period od jednog zalaska Sunca do drugog. Šest dana je označavalo od nedjelje do petka. Oni su vjerovali da je razlog što je sabat postao sveti dan, što je Bog na taj dan “otpočinuo.” Tako nam ti editori kažu:
“Na sedmi dan Bog je završio posao, kojim se bavio, tako da se On na sedmi dan odmorio od svoga posla. I Bog blagoslovi sedmi dan i učini ga svetim, jer se On od sveg svoga posla stvaranja odmorio na taj dan.” (Postanak, 2:2) Kao da ovo nije bilo dovoljno, editori su došli na ideju da se Bog i dalje odmarao, kada su oni napisali: “Za šest dana Gospod stvori nebesa i Zemlju, a sedmog dana je On otpočinuo i osvježio se.” (Biblija, verzija kralja Džejmsa, Izlazak 31:17)
Ideja da se Bog odmara kao ljudi i osvježava kao ljudi morala je biti korigovana od strane Isusa, kada on, prema Ivanu, izjavljuje da Bog neprestano radi, čak i na dan sabata. (Vidi: Ivan, 5:16).
Bog je razjasnio stvari sopstvenim riječima kada je u Kur’anu objavio:
“I zaista smo stvorili nebesa i Zemlju i šta je među njima u šest dana, i nije Nas dotakao nikakav umor.” (Kur’an, 50:38)
Gornji kur’anski ajet jasno odbacuje tvrdnju da se Bog odmarao. Bog se, prema Kur’anu, ne umara
“Ne obuzima Ga drijemež, niti san.” (Kur’an, 2:255)
A šta je sa periodom stvaranja? Zar i u Kur’anu nije također šest dana? U gornjim citatima izraz preveden kao dani može označavati, ne samo dane, nego duge periode vremana i nedefinisane periode vremena (koji su uvijek dugi).
Kur’an takođe govori o:
“Upravlja stvar od neba ka Zemlji, zatim se uspinje Njemu u danu čija je mjera hiljadu godina od onog šta računate.” (Kur’an, 32:5)
“Penju se meleci i Duh Njemu, u danu čija je mjera pedeset hiljada godina.” (Kur’an, 70:4)
Dugo vremena prije modernih ideja o dužini vremena stvaranja, komentatori Kur’ana su shvatali, kad Kur’an govori o šest dana stvaranja, da to ne znači šest naših dana, nego da je to šest perioda.
Ponovo, dakle, vidimo da je Kur’an izbjegao ponoviti grešku, koja je data u prethodnoj knjizi, grešku koja nije otkrivena do našeg vremena. Imajući ovo u vidu, zar neko može insistirati na tome da je Kur’an djelo čovjeka?
7:54c Promjena dana i noći. U vrijeme kada se držalo da je Zemlja centar svijeta i da se Sunce kreće u skladu s tim, kako je neko mogao iznositi onda pogrešne postavke, koje nisu u skladu s tim? Ovo se, naravno, ne odnosi na Kur’an koji o fenomenu smjene noći i dana govori u slijedećim ajetima:
“Uistinu! Gospodar vaš je Allah koji je stvorio nebesa i Zemlju u šest dana, zatim se postavio na Arš. Prekriva noću dan (koji) traži nju žurno, a Sunce i Mjesec i zvijezde potčinjeni su komandi Njegovoj. Uistinu! Njegovo je stvaranje i komanda! Blagoslovljen neka je Allah, Gospodar svjetova!” (Kur’an, 7:54)
“A znak za njih je noć: povlačimo od nje dan, tad gle! oni zamračeni.” (Kur’an, 36:37)
“Zar ne vidiš da Allah daje da noć uđe u dan i daje da dan uđe u noć, a potčinio je Sunce i Mjesec, svakoje plovi roku određenom - i da je Allah o onom šta radite Obaviješteni?” (Kur’an, 31:29)
“Stvorio je nebesa i Zemlju s Istinom. Zavija noću dan, i zavija danom noć. I potčinio je Sunce i Mjesec. Svakoje plovi roku određenom. Besumnje! On je Moćni, Oprosnik!” (Kur’an, 39:5)
Prvi citirani ajet ne zahtijeva nikakav komentar. Drugi daje jednu sliku. Treći i četvrti ajet nude interesantan materijal, vezano za međusobno prodiranje, a posebno ovijanje noći na dan i dana na noć. Zaviti ili oviti je pravo značenje arapske riječi kevvere. Originalno značenje glagola je zaviti turban oko glave, a i svaki drugi smisao ove riječi vezan je za ovijanje.
“On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno ćete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.” (Kur’an, 38:87-88)
7:57 Jedno proživljenje mrtvih dogodit će se na Ahiretu, a jedno proživljenje je na ovom svijetu jer je Allah poslao Poslanika među neznalice (čija su srca bila duhovno mrtva) i dao im duhovni život i znanje i učinio ih prvacima ljudske rase.
7:91 Kakav je bio rezultat njihovog nevjerovanja? Ništa do totalno uništenje. Prema Kur’anskim ajetima njih su pogodile tri vrste kazne:
- zulletun (oblak)
- sajhatun (zaglušujući zvuk)
- redžifetun (zemljotres)
Prvo oblaci vatre i plamena, zatim strahoviti ubitačan glas s neba, a ispod nogu je došao zemljotres.
dawud

Post by dawud »

10:61 Subatomske čestice. Mnogo stoljeća prije poslanstva Muhammeda a.s. postojala je dobro poznata teorija atomizma koju je lansirao grčki filozof Demokrit. On i ljudi koji su došli poslije njega smatrali su da se materija sastoji od sićušnih neuništivih i nedjeljivih čestica, koji se zovu atomi. Arapi su se takođe bavili istim konceptom, ustvari, arapska riječ zerra odnosila se na najmanju česticu poznatu čovjeku.
Sada je moderna nauka otkrila da se ova najmanja jedinica materije (tj. atomi koji imaju iste karakteristike kao njegovi elementi) može razbiti na sastavne komponente. Ovo je nova ideja, razvoj posljednjeg stoljeća, a ipak ova informacija je već bila dokumentirana u Kur’anu, koji kaže:
“A oni koji ne vjeruju govore: “Neće nam doći Čas.” Reci: “Svakako, i tako mi Gospodara mog, sigurno vam dolazi.” - Znalca nevidljivog! Ne izmiče od Njega težina atoma u nebesima, niti u Zemlji, ni sitnije od toga, niti krupnije, a da nije u Knjizi jasnoj.” (Kur’an, 34:3)
Nesumnjivo, prije 14 stoljeća ovakva izjava izgledala bi neuobičajena i za jednog Arapa.
Atom nekog elementa je najprostija čestica koja odražava osobine elementa. Atomska teorija ima četiri pretpostavke: atomi sačinjavaju materiju. Neku vrstu moderne teorije postavio je engleski učitelj Džon Dalton 1808. godine. Ova Daltonova teorija je opisala interakcije atoma, ali nije razmatrala mogućnost postojanja subatomskih čestica. Prva subatomska čestica, negativno naelektrisani elektron, otkrivena je 1899. godine. Moderni pogled na atom pretpostavlja da on ima tri subatomske čestice.
Danas su naučnici unutar atoma identificirali mnoge druge čestice, ali se tri proste subatomske čestice, elektron, proton i neutron, još uvijek koriste za objašnjenje karakteristika atoma. Otkriveno je više od 200 subatomskih čestica, od kojih mnoge nisu fundamentalne, nego su sastavljene od drugih prostijih čestica. Npr. Rutherford je pokazao da se atom sastoji od jezgra i orbitirajućih elektrona. Kasnije su fizičari pokazali da se nukleus sastoji od neutrona i protona. Kasnije se ustanovilo da se protoni i neutroni sastoje od kvarkova.
Neke od subatomskih čestica su: elektron, pozitron, elektron antineutrino, negativni muon, muon, muon neutrino, muon antineutrino, negativni tau, pozitivni tau, tau neutrino, tau antineutrino.
dawud

Post by dawud »

10:61 Atomska težina. Arapska riječ zerra najčešće označava najmanju česticu poznatu čovjeku. Moderna nauka je međutim otkrila da se ova najsitnija čestica materije može razbiti na sastavne komponente. Ovo je nova ideja nastala u XX vijeku, ali kako vidimo informacija o postojanju još sitnijih čestica od atoma već je bila data u Kur’anu.
Atom je najmanja čestica materije, koja još uvijek zadržava karakteristike te materije. U većini slučajeva atom se sastoji od protona, neutona i elektrona. Protoni i neutroni se nalaze u centru atoma zvanog atomsko jezgro, a elektroni orbitiraju ili kruže oko centra nukleusa po stazama zvanim orbitali.
Atomska težina jednog atoma je mjera, koja označava koliku masu ima atom. Atomska težina se računa zbrajanjem broja protona i neutrona. Atomske mase nisu date kao cijeli brojevi u tabeli periodnog sistema, jer se atomi mogu pojaviti sa različim brojem neutrona. Atomska težina elementa je prosječna težina svih poznatih oblika tog elementa.
Atomska jedinica mase: 1 amj=1,6606x10-24gr, 1/12 mase atoma karbon-12.
Atomski broj je broj protona u nukleusu.
“I nećeš biti u nečem, niti ćeš učiti iz njega - iz Kur’ana, i nećete raditi nikakav posao, a da nećemo biti nad vama svjedoci kad se budete u to udubili. I neće izmaći od Gospodara tvog ništa težine atoma u Zemlji, niti u nebu; ni manje od toga niti veće, a da nije u Knjizi jasnoj.” (Kur’an, 10:61)
dawud

Post by dawud »

SURA 12

12:4 Jedanaest planeta. Sastojeći se od Sunca, devet poznatih planeta, 67 satelita (mjeseci), miliona asteroida i milijardi kometa, naš Sunčev sistem je oaza svjetla, toplote i života.
Unutrašnji Sunčev sistem sastoji se od Sunca, Merkura, Venere, Zemlje i Marsa.
Planete vanjskog Sunčevog sistema su: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton.
“Kad reče Jusuf ocu svom: ’O oče moj! Uistinu sam ja vidio jedanaest planeta i Sunce i Mjesec. Vidio sam ih sebi potčinjene.” (Kur’an, 12:4)
Šta je sa desetom i jedanaestom planetom?
Astronomi su pronašli nagovještaj masivnog, dalekog, još neviđenog objekta na ivici Sunčevog sistema - možda deseti planet - koji izgleda da otiskuje komete prema unutrašnjem Sunčevom sistemu iz orbite udaljene tri triliona milja.
Dva tima učenjaka - jedan iz Engleske, a drugi sa Univerziteta Lafajet u Luizijani - nezavisno su došli do ovakvog zaključka, zasnovanog na jako eliptičnim orbitama tzv. dugoperiodičnih kometa, koje potiču od ledenog oblaka krhotina daleko, daleko iza Plutona.
Procjenjuje se da bi taj planet mogao imati masu između jednoga i deset Jupitera. Kako on orbitira, gravitaciono djelovanje remeti ledene krhotine vanjskog Sunčevog sistema, prouzrokujući da se neke od njih zalete prema Suncu kao komete.
Još niko nije direktno vidio deseti planet. Ono što iznenađuje jeste da postojeći planet orbitira na udaljenosti tri triliona milja - pola svjetlosne godine od Sunca. Nama najbliža zvijezda je daleko 4 svjetlosne godine.
Na tako velikoj udaljenosti deseti planet je previše nejasan da bi se vidio sadašnjim teleskopima, mada za to postoji nada. Naredna generacija infra-crvenih teleskopa će možda moći da ga registruje.
dawud

Post by dawud »

SURA 13

13:2 Gravitacione sile - Šta drži nebo? Danas učenjaci govore o gravitacionim silama koje drže nebeska tijela na određenim rastojanjima i sprečavaju da dođe do međusobnih sudara. Kako su do ovakvih saznanja mogli doći prvi čitaoci Kur’ana? Bog nam kaže u Kur’anu da je On taj koji je uzdigao nebo (Kur’an, 55:7) i da ga On drži da ne padne na Zemlju (Kur’an, 22:65). Ali, kako to Bog čini?
Da je autor Kur’ana čovjek, njemu bi bilo veoma lahko kopirati odgovor na ovo pitanje iz Biblije. Međutim, danas niko takvom odgovoru ne bi vjerovao.
U novoj američkoj Bibliji nacrtana je slika kako autori Biblije zamišljaju svijet. Na toj slici nebo podsjeća na izvrnutu posudu, koja je poduprta stubovima. Zemlja na toj slici je ravna i poduprta je potpornjima. Nakon podugog opisa te slike urednici Biblije zaključuju da je to ideja “prednaučnog koncepta univerzuma”. U vrijeme kada je Kur’an objavljivan svako je lahko mogao povjerovati u taj opis, koji se već mogao naći u Bibliji. Tek u modernom vremenu ljudi znaju malo više. Kur’an kaže:
“Allah je Taj koji je podigao nebesa bez stubova koje vidite, zatim se postavio na Arš. I potčinio je Sunce i Mjesec; svakoje plovi do roka određenog. Upravlja stvar; razlaže znakove, da biste vi u susret Gospodara svog bili sigurni.” (Kur’an, 13:2)Ova dva ajeta pobijaju vjerovanje da nebesa drže stubovi, koji ih sprečavaju da ne padnu na Zemlju.
Gravitacija je univerzalna privlačna sila, koja djeluje između materije. Ona je najslabija poznata sila u prirodi i zato ne igra nikakvu ulogu unutrašnjih karakteristika materije. Ali, zbog njene dalekosežnosti i univerzalnosti, ona ipak uobličava strukturu i evoluciju zvijezda, galaksija i čitavog kosmosa.
Trajektorije tijela Sunčevog sistema određene su zakonom gravitacije, dok na Zemlji sva tijela imaju težinu ili silu gravitacije proporcionalnu njihovoj masi, koju Zemljina masa luči na njih. Gravitacija se mjeri ubrzanjem, koje daje slobodno padajućim objektima. Na Zemljinoj površini gravitaciono ubrzanje je 9,8 m/s. Tako, za svaku sekundu pada objekta (koji slobodno pada), povećanje njegove brzine iznosi 9,8 m/s.
13:13 Munja i grom. Kada se ti oblaci različitog električnog naboja međusobno privuku, generira se toplota rezultirajući u varnici proporcionalnoj zapremini oblaka. Ova varnica - munja poznata je kao sawaik. Njeno svjetlo ili bljesak i zvuk koji nastaje zbog trenja sa česticama zraka poznat je kao grom (ra’d). Naučna istraživanja ne mogu se odbaciti, ali još postoji barijera u saznanjima o realnosti elektriciteta. Postoje mnoge stvari u svijetu materije čija realnost nije otkrivena. Duh je npr. dugo bio podvrgnut ispitivanjima, ali je njegova suština ostala tajna.
Bog dž.š. šalje gromove na koga hoće. U hadisima se kaže da je Božiji poslanik poslao jednog čovjeka da pozove nekog oholog Arapa. Izaslanik mu se obratio: “Zove te Božiji Poslanik.” On je odgovorio: “Ko je Poslanik Božiji? Šta je Bog? Je li napravljen od zlata, srebra ili bakra”? Ove riječi on je ponovi tri puta. Treći put, kada je izgovarao ove uvrede podigao se oblak na nebu, bljesnula je munja i pogodila ga u glavu. U nekim hadisima se kaže da su Amir bin Tufejn i Arbad bin Rabija došli Allahovom Poslaniku i rekli: “Prihvatit ćemo Islam, ali da halifat poslije tebe ostane nama.” Poslanik je to odbio. Njih dvojica su ustali rekavši da će dolinu Mekke napuniti njegovim protivnicima - pješacima i konjanicima. Allahov Poslanik je rekao: “Allah će ih spriječiti, a ensarije Medine će ih zadržati.” Oni su otišli, grom je ubio Arbada, a Amir je umro od kuge.
13:41 Spljoštenost Zemlje
“Zar ne vide da Mi dolazimo Zemlji, umanjujući je s krajeva njenih? A Allah presuđuje - nema tog ko će suzbiti presudu Njegovu; a On je brz obračunom.” (Kur’an 13:41)
U toku nekoliko stotina godina postala je opće prihvaćena činjenica da je svijet okrugao. Većina ljudi misli da je to sfera, nešto nalik čvrstoj lopti. U stvarnosti Zemlja je skoro, ali ne u potpunosti, sferična. Ona ima lagahno ispupčenje na ekvatoru. Mjereno na nivou mora prečnik Zemlje na ekvatoru iznosi 12.756,3 km.
Udaljenost od sjevernog do južnog pola, takođe mjerena na morskom nivou, iznosi 12.713,6 km. Kad se uporede ova dva prečnika, razlika izgleda mala - samo 42,7 km. Ali, upoređeno sa visinama na Zemljinoj površini, to je veliko. Npr. najviša planina, Mount Everest manja je od 9 km iznad površine mora.
Oblik Zemlje originalno je izračunat mjerenjima kilometar po kilometar po kontinentima. Danas vještački sateliti imaju mnogo tačnije i kompletnije mjerne alate. Matematičari pažljivo mjere orbite vještačkih satelita, a zatim izračunavaju gravitacionu silu, kojom Zemlja djeluje na satelit. Iz ovih kalkulacija oni dobijaju oblik Zemlje.
dawud

Post by dawud »

75:4 Jagodice - otisak prsta. “Svakako! Kadri smo da uredimo jagodice njegove!” (Kur’an, 75:4)
Otisci prsta su nepogrešivo sredstvo identifikacije. Pored toga što su oni važni pri hvatanju kriminalaca, otisci prstiju mogu osigurati identifikaciju ličnosti u slučaju humanitarnih razloga, kao što su slučajevi amnezije, nestalih osoba, ili nepoznatog umrlog. Jagodice prstiju su karakteristične izrasline i različite su za svaku individuu.
Neke karakteristike jagodica.
1. Jagodice na prstima nisu nikakve nepotrbne izrasline, nego su unaprijed dati genetski kodovi.
2. Od svih dijelova ljudskog tijela jedina komponenta koju je nemoguće zamijeniti, jesu jagodice prstiju. Autor Kur’ana – Stvaralac svega, upozorava nas da ne potcjenjujemo Njegovu moć za ponovno stvaranje jagodica.
3. Ako je originalno formiranje ovih izraslina bilo prethodno kodirano, njihovo novo stvaranje iz poznatog koda naučno bi bila razumljiva mogućnost.
U vrijeme kada je gornji ajet objavljen, zamjena jagodica prstiju mogla se samo shvatiti kao način izražavanja. Danas mi znamo šta to stvarno znači. Ko bi drugi mogao govoriti sa takvim uvjerenjem o svojoj sposobnosti da “ponovo sastavi jagodice prstiju” u šestom stoljeću, osim Onoga ko je stvorio genetski kod, koji formira te jagodice?
Panasonic

Post by Panasonic »

Nemijesanje mora

Specificnost mora, koja je od strane istrazivaca otkrivena u skoroj proslosti, u
Kur'anu se istice na slijedeci nacin:

"Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih
je pregrada i oni se ne mijesaju."
(Ar-Rahman, 19-20)

Ova, Kur'anom saopcena, karakteristika mora - da se medjusobno dodiruju, a
da se njihove vode apsolutno ne mijesaju - u nedavnoj proslosti otkrivena je od
strane okeanografa. Ustanovljeno je da se, zbog prisutnosti jedne fizicke snage,
nazvane 'povrsinski napon', vode susjednih mora ne mijesaju. Povrsinski napon,
koji proizlazi iz razlicite gustine mora, gotovo poput zida sprecava medjusobno
mijesanje voda.
Svakako je zanimljivo to da se ova cinjenica nalazi u Kur'anu, sto je,
opet, jos jedan veoma efektan odgovor onima koji tvrde da je Kur'an napisan od
strane covjeka, Muhammeda, a.s. Kur'an se pojavio u periodu kada covjek nije
imao pojma niti o fizici, ni o povrsinskom naponu, a niti o okeanografiji.
Post Reply