PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#451 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by jao_situacije »

Ajatolah_ wrote:
Heller wrote:
I meni cudno, kolko to cipela gori, martinka ne bi gorila vise od po sata :lol:
Tačno mi dođe da bacim neku staru patiku u vatru da vidim kakva je to kalorična vrijednost... :lol: Sve mi se čini da je neko lupio i primilo se.
cipele nisu 100%, ali ove peći na motorno ulje su izgleda normala postale

više osoba mi je potvrdilo da to automehaničari prave, zamisli koliko to zagađuje :-)
pussysmoke

#452 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:27, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#453 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Chmoljo »

Zgoljo wrote: Nadam se da ovo nije uslovna :mrgreen:
Dobro,nagazim nekad proleterijat i kad treba i kad ne treba,stoji.Ali stoji i da se sistem par-nepar na ovim prostorim po automatizmu povezuje sa komunizmom.
Ali nisam zloban,ne mrzim uopste te ljude,narocito ne one koji su odani Bosni i Hercegovini a ne nekakvim bivsim tvorevinama ili danasnjim,imaginarnim,regijama i regionima.Moja jedina zelja je da Bosanci i Hercegovci budu odani svojoj domovini,mislim da to nije grijeh.
ako ćemo pošteno, i BiH je tvorevina, ali opet su je spremniji podržati i žrtvovati se oni koje posprdno zovu komunjarama, od drugih koji od svoje vjere u Boga imaju ličnu korist i koji su nas doveli u ovakvo stanje da sve puca po šavovima.
byNelle

#454 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by byNelle »

Pod pretpostavkom da vozila u dovoljnoj mjeri zagadjuju ovaj nesretni grad, prije ovakve radikalne mjere, vlast je prvo MORALA obezbjediti slijedece:
-Registracija vozila dozvoljena samo vozilima iznad xy g/km (Rezultat: Saobracajna eliminacija najvecih zagadjivaca na 4 tocka)
-Alternativa: Destimulacija registracije starih vozila (posebna ekoloska taksa cca 1000 KM)
-Ukoliko taj (Radikalni) korak ne bi dao zeljene rezultate, TEK ONDA pokusati sa jos radikalnijom mjerom, zabranje saobracanja za 50% (registrovanih, provjerenih, < xy g/km) vozila.

Aktuelna vlast je ocigledno preskocila prvi (puno vazniji) korak, i krenula sa uobicajenim (u ovom slucaju neefikasnim) otklanjanjem poslijedica, umjesto uzroka problema zagadjenosti zraka, prepolovi ukupnu, neselektovanu grupu vozila (sve i svasta).

Naravno, uzaludno bi bilo predloziti neke stimulacije za trosenje elektricne energije za potrebe grijanja (koju btw sami proizvodimo, izmedju ostalog i iz obnovljivih izvora, i puno vise nego nam treba, tj ne uvozimo je za razliku od recimo plina, koji je isto ok).

Sretno svima nama sa ovakvim strucnjacima.
izgubljena dusa

#455 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by izgubljena dusa »

Da je ovo par-nepar jedna u nizu provedenih mjera, lakse bi se prihvatilo.
Al' ne, vladari poceli od sredine.
Imam osjecaj da zive u paralelnom svijetu, da nemaju nikakvog dodira sa realnoscu.
Zna se da grad ima problem sa zagadjenoscu i nije to od juce, i nije jedini grad sa problemima.
Cinjenica je da nisu nista uradili i naravno da su za ovakvu odluku dobili rugnje, zvizdanje, podsmjeh, gomilu negativnih komentara...
Ajatolah_

#456 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Ajatolah_ »

Tek sad čitam da je zabranjeno i kretanje na cijelom potezu Baščaršija-Ilidža za sve dizelaše koji ne zadovoljavaju EURO3 i benzincima koji ne zadovoljavaju EURO1, bez obzira na tablice... EURO1 je donesen 1993., tako da zapravo nisam siguran smije li se voziti Golf 2. :D

Neko je pitao za telefonski broj na koji se može prijaviti spaljivanje otpada, broj je 033/66 00 00.
Matzan

#457 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Matzan »

Auta u najgorem slučaju zagađuju zrak 20% od ukupnog zagađenja.
Loženje svega i svačega, a prvenstveno uglja je zagađivač broj jedan. Ovo se može egzaktno dokazati.
Ova mjera je i napravljena s razlogom da se pažnja i bijes građana usmjeri u tom pravcu, a ne u pravcu sistematskog rješavanja problema.
Spominjao se na ovoj temi u par navrata toplovod Kakanj - Sarajevo, a mislim da je nekad postojala i posebna tema.
Za ideju Toplovod Kakanj - Sarajevo najveći dio građana je saznao negdje u januaru 2009. godine, onda kada je Rusija zbog Ukrajine zavrnula gas cijeloj Europi. Sama ideja toplovoda je vjerovatno starija još koju godinu.
Ali da uzmemo i da je iz januara 2009., tih dana smo valjda svi postali svjesni koliko smo ranjivi i ovisni o nečijoj dobroj volji, za koji dan će tačno 8 godina od plinske krize.
Šta je urađeno u ovih 8 godina?
NIŠTA!
NULA!
A, siguran sam da neće ni u dogledno vrijeme.
Vjerovatno će za koji dan mjera biti ukinuta, pogotovo ako se posreći pa puhne malo vjetra, a mi ćemo svi presretni zaboraviti na sve ovo.
Do sljedeće epizode, koja će nas ponovo iznenaditi.
zunazu

#458 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by zunazu »

1. Ova odluka neće ništa riješiti

2. Služi im samo da mogu reći da rade, odnosno pljuju nas u lice još jednom

3. Odluka iznimno šteti građanima koji zuje kao muhe da zarade za hljeba

4. Odluka dovodi živote i zdravlje ljudi u pitanje

5. Poslovnim ljudima ovo nanosi nesagledivu štetu

Rješenje bi bilo udružiti se, kolektivno odbiti poslušnost vladi koja nas pljačka, voziti kako smo vozili, a istovremeno napraviti fond u koji bi svako dao po 2 KM i iz kojeg bi namirili štetu onima koje kantonalni sistem opljačka na cesti. Pitam se kada ćemo biti dovoljno zreli da tako djelujemo protiv otimača?
Nasa Stvar

#459 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Nasa Stvar »

Ajatolah_ wrote:Čuj gore kaže komšije krišom vade iz gepeka obuću... :D Vala se pretjeruje s tom famoznom obućom i gumama, ne može toliki broj ljudi imati 3-4 mjeseca konstantan priliv obuće i guma da ovo prouzrokuje, čitava bi Bosna bosa hodala. :D A i da može, zalihe obuće za 100 dana loženja ne bi sigurno bila jeftinija od drugih, konvencionalnijih solucija. :D
Zato se lozi cumur masovno,a sve to jer je ljudima isplativije,to ce se promjenit tek kada i nas zadesi situacija ko u londonu 1952. kad se potrujemo i pomremo,i tad pitanje je hocel
Nego davno jenom neko rece,kakav narod takva nam i vlast i drzava,oni su nase ogledalo,pa jebote dan kakvi smo dijete mi se nece nikad sjecat da je pilo vode s vrela Bosne,al ce zato zimi nosat masku na licu ko u Pekingu,fuj,fuj,fuj :(
muha_sa

#460 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by muha_sa »

vec se osjeti da je manje vozila---otvorio širom prozor, čista hava :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#462 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

muha_sa wrote:vec se osjeti da je manje vozila---otvorio širom prozor, čista hava :thumbup:
:lol:
problemnatravunu

#463 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by problemnatravunu »

muha_sa wrote:vec se osjeti da je manje vozila---otvorio širom prozor, čista hava :thumbup:
DEFINITIVNO

Hvala vlado!
starii

#464 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by starii »

Odoh ja da svoje auto sa parnim brojem malo upalim da se solidarišem sa odlukom vlade, još je dizel pa kad ga pritisnem na gas :)

Sarajevo ukratko:

- Vode ima-nema
- Auto par-nepar
- Gras radi-ne radi

etc....
muha_sa

#465 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by muha_sa »

starii wrote:Odoh ja da svoje auto sa parnim brojem malo upalim da se solidarišem sa odlukom vlade, još je dizel pa kad ga pritisnem na gas :)

Sarajevo ukratko:

- Vode ima-nema
- Auto par-nepar
- Gras radi-ne radi

etc....
ima nešto i dobro u tom što smo danas parni---ne brinem da ce mi neko ukrast aVto
Matzan

#466 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Matzan »

jel' se digla kod tebe?
muha_sa

#467 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by muha_sa »

Matzan wrote:
jel' se digla kod tebe?
mrka kapa :(
vodoinstalater

#468 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by vodoinstalater »

spreca wrote:
radiša wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /161224069

pa vi protiv grasa pricajte
jos jedna glupost.........bolje da nekako stimuliraju one koji loze ugalj da bi presli na plin ili elektricnu energiju
Vlada je obrnuto radila godinama. "Stimulirala" je toplane da budu povoljne svojim korisnicima, a individualne potrosace plina i struje destimulisala. Tako je i doslo do ove situacije.

Dodatno sve dosadasnje Vlade i ostali iz lanca odgovornosti nisu se bavili stabilnoscu snabdijevanja plinom, pa su ljudi kada je postalo bas skupo a uz to i nesigurno presli na ono sto je povoljnije i sigurnije za njih.
noviclan

#469 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by noviclan »

Better Man wrote:Odluka smješna, debilna i pravi cirkus. Šta drugo očekivati od polupismene Vlade. Oni koji su smislili ovo nisu ni svjesni koliko su idioti i nemaju blage veze sa životom. Već u startu je odluka neprovodiva. Šta ćemo s ljudima koji dolaze z drugih kanotna na posao u Sarajevo. Kako oni da dođu ako jedini prevoz koji imaju je automobil, pa tu su ljudi u tranzitu i da ne nabrajam dalje. Odluka bi imala smisla kad bi se odnosila isključivo na grad Sarajevo i to u terminu od 08:00 h do 16:00 h. Na taj način bi se omogučilo ljudima da mogu normalno da dođu na posao i odu kući. Lako je u Londonu sjesti na javni prevoz i ići na posao. Tamo je gradski saobraćaj savršen i ogromna večina ljudi ide gradskim prevozom na posao i to ne samo obični ljudi, već i oni koji su dobro imučni i imaju više auta u porodici, jer im je jednostavnije i brže. Moja sestra koristi gradski prevoz da ide na posao, jer joj je lakše i jednostavnije nego s autom. Autom ide u nužnim situacijama. Gradski prevoz u Sarajevu je čisti cirkus. Neko jutro spustim se s prijateljicom do tramvajske kad udes na tramvajskim šinama i cura je morala na taxi, jer tramvaj ne radi. Dan poslije opet tramvaj ne radi, jer je negdje drugo bio udes, a i struje nije bilo i opet je morala na taxi. Ja dolazim iz drugog kantona obzirom da mi je blizu posao ne moram da se vozim kroz grad. Parkiram se nakon ulaza u grad i pješke se spustim do posla. Zna se glavni uzrok zagađenja i to se trebalo davnih dana pripremiti za ovo, jer su svi stručnjaci rekli da nas ponovo čeka kao i prošle godine ovakva situacija. Vozila koja nisu ispravna treba isključiti trajno iz saobraćaja, zabraniti loženje štetnih stvari, postaviti policiju na sve raskrsnice gdje se stvara gužva i da regulišu saobraćaj kao bi se brže odvijao. Kako je policija počela da reguliše saobrćaj na potezu Sarajevo - Vogošćanska petlja, mnogo su manje guževe i zastoji. Oni koji tvrde da prije rata nije bilo ovakvog zagađenja u Sarajevu, što kaže moja prijateljica možda kod njih u Sandžaku ili negdje drugo i sigurno nisu ni živjeli tada u Sarajevu . Dakle, bilo je i prije rata ovakvog zagađenja. Samo su tada jedan od glavnih uzroka bile sine fabrike i postrojenja, a danas je to nešto drugo. Ako je ljeti i više auta u saobraćaju, a nema ovog zagađenja, onda je jasno da u Vladi sjede nepismeni ljudi koji nemaju blage veze sa životom, niti žele da se uhvate u koštac sa pravim problemom.
U potpunosti su upravu i to neka bude od 9-15
noviclan

#470 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by noviclan »

Jobo te dobro dodje ipak ovaj plus minus taman da szavin akumulator da ga malo dopunim
L u c i f e r

#471 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by L u c i f e r »

#JeboVladuSviUVoznju
spreca

#472 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by spreca »

Ajatolah_ wrote:
Heller wrote:
Ajatolah_ wrote:Čuj gore kaže komšije krišom vade iz gepeka obuću... :D Vala se pretjeruje s tom famoznom obućom i gumama, ne može toliki broj ljudi imati 3-4 mjeseca konstantan priliv obuće i guma da ovo prouzrokuje, čitava bi Bosna bosa hodala. :D A i da može, zalihe obuće za 100 dana loženja ne bi sigurno bila jeftinija od drugih, konvencionalnijih solucija. :D
I meni cudno, kolko to cipela gori, martinka ne bi gorila vise od po sata :lol:
Tačno mi dođe da bacim neku staru patiku u vatru da vidim kakva je to kalorična vrijednost... :lol: Sve mi se čini da je neko lupio i primilo se.
stare slabo gore :mrgreen: ....pogotovo ako su u vlasnika smrdjele noge :lol: :lol: :lol: ...moras kupiti jednu vrecu novih :mrgreen:
noviclan

#473 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by noviclan »

Pozivam svu bracu i sestre kojima je zadnji neparni broj na tablici da izdju u sto vecem broju na ulice sarajeva i povecaju koncentraciju zagadjenja, takodjer u ponedjeljak molim one sto imaju parni broj da blokiraju ove sugave istitucije i da sto vise zagade ovaj jebeni skupi sarajevski zrak
Svima ostalima koji slave Cestit Bozic i sve najljepse za ovaj blagdan pozdrav
Heller

#474 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

spreca wrote: stare slabo gore :mrgreen: ....pogotovo ako su u vlasnika smrdjele noge :lol: :lol: :lol: ...moras kupiti jednu vrecu novih :mrgreen:
Oni camci 47 yadnji broj. :lol:
kakavdanakneiskustvu

#475 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by kakavdanakneiskustvu »

mozda je tako i u drugim drzavama,ali kako npr. neko iz drugog kantona ko mora dovesti bolesnu osobu u bolnicu u sarajevo,treba paziti koji dan moze uci u kanton sarajevo?
Post Reply