Stalni protestanti, stalno zagađenje, stalne zavjere: Zrak, voda, zdravstvo, škole, GRAS, policija
Eko akcija/Klix/Front Slobode
AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 27.12.16 u 08:36
U gostovanju na N1 BiH, Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, objasnio je građanima Sarajeva da nije fer i sportski svu ljutnju usmjeriti na "njegovu" Vladu jer Sarajevo "ovaj problem zagađenja" ima decenijama, a i "čemu smo svjedoci ovih zadnjih godina koliko živimo u Kantonu Sarajevo nakon agresije".
Naravno, ni četvrt vijeka kasnije proklete komunjare nas ne ostavljaju na miru da uživamo u plodovima njihovog rada, podmuklo trujući sve lošijim zrakom sve slobodnije Sarajevo.
Prije nego je Elmedin Konaković odlučio skrenuti pažnju na izvor svih svojih problema, problem aerozagađenja nazvao je "stalnim zimskim problemom":
"Prije svega moram izraziti svoju, kako bi rekao, sumnju u podatke baš ove NVO, jer je riječ o ljudima koji su 'stalni protestanti'", pa ih onda prozvao po imenu, " Anes Podić i Svjetlana Nedimović, ljudi koji su stručnjaci za sve" te zamolio novinare da ispitaju ko stoji iza "ove aplikacije"- koja je besplatna i možete je preuzeti ovdje.
Kako je premijer Kantona Sarajevo, sasvim fer i sportski, spomenuo ova dva imena kao da je riječ o teroristima koje treba pod hitno zaustaviti, ispravit ću tu nehotičnu omašku i čitateljima Fronta Slobode koji pomno prate temu ekologije i građanski aktivizam u BiH dati neke osnovne informacije o "stalnim protestantima":
Drugospomenuta Svjetlana Nedimović, doktorica političkih nauka, aktivistica Udruženja "Jedan Grad, Jedna Borba", se fakat bezobrazno petlja u sve stranačke naume aktuelne SDA-SBB vlasti u Gradu i Kantonu Sarajevo, od Gradske ili Vojne bolnice, do Vijećnice... dakle fakat jedna iritantna osoba koja stalno nešto talasa i uzbunjuje narod u ovako svećanom momentu kada je SDA konačno ovladala svim gradskim opštinama.
Prvospomenuti Anes Podić, predratni inžinjer elektrotehnike, system analyst i software architect, predsjednik je Udruženja građana Eko akcija, koje objavljuje vrijednosti mjernih stanica i Indeks kvaliteta zraka.
Ovo dvoje, nekulturnim redom, prozvanih "stalnih protestanata" premijer KS Elmedin Konaković smatra odgovornim za uzbuđivanje građana diskreditujući ih na nama Bosancima najomiljeniji mahalski način - lijepeći im etiketu "stručnjaci za sve".
"Naša aplikacija danas, ne govorim to zato što eventualno, kako bi rekao, nisu objektivni, nego nisu kompetentni. Naše brojke su danas gore...", rekao je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo isti dan kada je zbog zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo ukinuo odluku o saobraćanju vozila prema režimu "par-nepar".
Čovjeka obuzme neka neobjašnjiva milina kada vidi tako lijepog, mladog i uspješnog, dnevno kolebljivog državnog službenika i tako vjernog sljedbenika prvog predsjednika BiH koji je do podne mislio jedno, a popodne drugo.
Oprostite na digresiji, ima još premijera u tih uvodnih minutu i po, diskreditujući podatke o Indeksu kvaliteta zraka koji Eko Akcija objavljuje za 11 gradova u BiH, od četiri grada koja je nabrojao, pogodio je pola, i to Sarajevo, grad u kojem živi, i Zenicu. Za druga dva grada koja je spomenuo izražavajući svoju sumnju u objavljene podatke, Slavonski Brod i Kakanj, Eko akcija nikad nije objavljivala rezultate.
Ali iskreno rečeno zvučalo je dobro i pripremljeno, premijer je djelovao uobičajeno arogantno i sigurno tako da glasači SDA sigurno neće obratiti pažnju na sitnicu da je Slavonski Brod sigurno grad u drugoj državi.
Da imam električni automobil koji ne doprinosi aerozagađenju, upravo zbog toga što prilikom raspodjele prihoda od PDV-a kao stanovnik Tuzlanskog kantona sigurno vrijedim duplo manje, sutra bih poranio po vruće kifle iz Hukine pekare i lično mu ih odnio.
Kad Konaković već spomenu agresiju, pade mi napamet da će Tuzlacima, čiju je herojsku borbu tokom cijelog rata prvi predsjednik smatrao nekulturnim isticati, biti posebno drago primjetiti sličnu simpatičnu geografsku anomaliju visokog SDA funkcionera iz Sarajeva i konačno shvatiti zašto je najmnogoljudniju i ekonomski najjaču regiju autoput toliko promašio.
Svih mi gigawata električne energije proizvedene u Tuzli, sigurno proknjiženih kao prihod u Sarajevu.
Inače, ovaj dio razgovora tokom gostovanja u emisiji "Novi dan" na N1BiH nećete pronaći u tekstu "Konaković: Moguća odgoda nastave u Kantonu Sarajevo", kao što je i teško pronaći video zapis, ali taj prvi dio emisije, zahvaljujući građanskim aktivistima je postavljen na Facebook stranici Eko akcije.
E sad, da ovaj tekst ne bi bio kvalifikovan kao ljudskopravna, ekonomska i politička frustracija stanovnika Tuzle (Sjeveroistočna Bosna), u cjelosti prenosim odgovor Sarajke Svjetlane Nedimović na TV mahalanje premijera KS, stručnjaka za ekonomiju, sigurnost i geografiju Elmedina Konakovića:
"Premijeru Elmedin Konakovic, na niske se grane palo. Obećavali se okrugli stolovi, javne rasprave, a praktikovalo se samo reklamno fejsbučenje, da bi se sad spalo na tužakanje i cmizdrenje po medijima, izazivala vas druga djeca po FB, sram bilo te stalne 'protestante' kojima ste i imena upamtili!
Cccc, a sportski duh, zar se tako živci gube?! Kamo ona raskošna elokvencija, onaj nadmoćni stav, ona razmahanost, malo se zgužvano i nervozno – il je smog, il je mandat il je Fejsbuk, jama kleta?
Nego, šalu i Vaše mahalanje na stranu, da ja vidim malo šta stoji iza nepune dvije godine Vaše Velestručnosti i Velekompetentnosti, napisala je na svom Facebook profilu aktivistica Svjetlana Nedimović, članica Udruženja Jedan Grad Jedna Borba:
1. VODA: sve manje vode, sve više nenaplaćenih koncesija privatnicima, budžetska izdvajanja – svedena na nulu. Vi stručno niste uspjeli ni izračunati koliko vam treba da se to dovede u red. Ali su sve ubrzanije pripreme za javno-privatno partnerstvo kojim ćete javno dobro predati jaranskim privatnicima da harče. Do tada, para ima samo za prioritet - vodovod bogatima, da ne moraju piti u apartmanima bjelašničkim otpadne vode svog metabolizma, da prostite, kao što mi ovamo dole njihove pijemo. (Dobiće i skijalište, Arktik se topi ali mora da ima snijega za tranzicijske snađenike Kantona Sarajevo...)
2. ZRAK: u ekspozeu ni riječi o zagađenju; prošle godine niste ni vidjeli zagađenja. Ove godine ste ga u neka doba ugledali i mrljavite se s mjerama, sve kompetentno, ali tako da ne taknete u svete privatne kotlovnice na ugalj i druge pogani. Narod ste vi i vaši gurnuli u siromaštvo pa sad sebi ne možete doći što se loži, a ne koristi plin ili struja.
3. ZDRAVSTVO: malo se najavilo spajanje bolnica (ima stenogram da vam osvježi pamćenje), malo se istom prilikom skupštinarima petljala statistika o (ne)popunjenosti, pa se onda malo lagalo da se spajanje nikad nije ni spomenulo; sad se prešlo na taktiku zatvaranja cijelih zavoda – što ne ubije zrak i ne potruje voda, dokrajčiće čekanje na pregled i lijekovi SDA-ovih omiljenih farmaceutskih kuća. A privatnici će se konačno i tu nakačiti na sredstva iz javnih fondova.
4. ŠKOLE: od svega što se mogli uraditi za školstvo, a sve u duhu vaše omiljene finske 'civilizacije', vama je najbitnije da na njemu uštedite. A nisu ni lokacije škola loš ulov...
5. GRAS: preuzeli ste na sebe da kompetentno krunišete dugogodišnje napore SDA i pripadajuće im prijateljske 'opozicije' na gušenju javnog prevoza i ugurivanju privatnika u tu šemu, sa sve smrdljivim autobusima a da im niste propisali čak ni obavezna vozila na čisto gorivo - kompetentno virnite u vlastiti Akcioni plan, ima tamo i ta mjera.
6. PROSTORNI PLAN: nastavljate tradiciju kompetentnih kadrova SDA – neka cvjeta tisuću stambeno-poslovnih kompleksa, ništa klizište pod tranzitom, ništa vodozaštitna zona, ništa koridori za provjetravanje kotline. Samo nek se gradi i nek imaju bogati u čemu konkretnom da čuvaju parice.
7. POLICIJA: bila najbolja na svijetu do augusta. Tad ste bili zaslužni za njene uspjehe. Onda se ukvarila. Onda više niste bili nadležni. Pa se onda u tri sedmice popravila. Pa ste sad opet vi zaslužni što se popravila. Možda da ih nagradite kupovinom maskica, da ne crkavaju na ovom smogu?
E moj premijeru, svojom se vi stručnošću pozabavite. Hem ste poslovično nenadležni – hem ste kompetentni samo za imaginativno prepakivanje stvarnosti, koje produkuje u pravilu nešto što umni jedan pisac onomad nazva lažama i paralažama. (Ne znate ga vi, to su ovi nepodobni staromodni pisci, ko još te leševe čita...)"
PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
- O'zone
- Globalni moderator
#1701 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
- Alfons Kauders
#1702 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
A bas se ovi Tuzlaci naklatili jadnom Dini...
I to jos Haman
Pa Vedo... Pa malo i ja...
Kao da smo...se...dogovorili?
Kao da smo...se...dogovorili?
- BlueBlood
#1703 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Gadi mi se kad moram proci pored "Zmaja" na zeljeznickoj od smrada! Ovo krsi sve zakone i standarde samo ne znam kako im je ovo dozvoljeno?!

Evo kako je "Mrkva" rijesila problem...

- drug_profi
#1704 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Znaci kad nema struej onda je parni dan, a kad je ima onda je neparni jer valja na forum.Alfons Kauders wrote:Za auta nema, ali od danas krecu redukcije struje, ne znam da li se to pika...drugi profil wrote:Znači sad se možemo pariti svaki dan. Nema više parni i neparni dan?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1705 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Jest, al' zato u zmaju bolji cevapi.[emoji1]BlueBlood wrote:Gadi mi se kad moram proci pored "Zmaja" na zeljeznickoj od smrada! Ovo krsi sve zakone i standarde samo ne znam kako im je ovo dozvoljeno?!![]()
Sent from my C6603 using Tapatalk
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1706 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
VENERA u Nedzaricima ima odavno te filtere i cuda 
Jedite cevape u Veneri jer mi mislimo na vase zdravlje

Jedite cevape u Veneri jer mi mislimo na vase zdravlje
- JThomas
#1707 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
hej, kifla nekome kaže da je stručnjak za sve. a on sve zna o svemu sa završenim difom preko štele...i to sa pozicije šefa izvršne vlasti kantona. jer nije baš isto ako se ja neuspješno pravim da sve znam, i ako se to isto pravi neko u poziciji (velike vlasti)...
i tačno, još malo pa će upiti i inicijative biti izjednačeni sa terorizmom, sa protestima su to već odavno uradili - a narod progutao k'o bombonu zahvaljujući elementima koje su oni ubacili na proteste...
i tačno, još malo pa će upiti i inicijative biti izjednačeni sa terorizmom, sa protestima su to već odavno uradili - a narod progutao k'o bombonu zahvaljujući elementima koje su oni ubacili na proteste...
- strong69
#1708 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Mrkva - drugo ime za cevap.
-
elk
#1709 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Cuj u zmaju bolji
a u veneri su brate najgori.ste je ba ono,s vegetom unutra sta li? 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1710 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
elk wrote:Cuj u zmaju boljia u veneri su brate najgori.ste je ba ono,s vegetom unutra sta li?
- strong69
#1711 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Na sta su danas kotlovnice u osnovnim i srednjim skolama u Sarajevu? U mojoj OS na K. Brdu koristio se ugalj.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1712 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
u el tehnickoj na pofalicima prije rata ugalj ,sad nemam pojma 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1713 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?konektovan wrote:Jest, al' zato u zmaju bolji cevapi.[emoji1]BlueBlood wrote:Gadi mi se kad moram proci pored "Zmaja" na zeljeznickoj od smrada! Ovo krsi sve zakone i standarde samo ne znam kako im je ovo dozvoljeno?!![]()
-
ins
#1714 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Par - nepar u Madridu, blago njima ko im upravlja životima
Današnja:
Pih, ta "ljudska prava" ni u EU nisu k'o što su nekada bila, čuj ne možeš autom do omiljene kladionice
Današnja:
Prije 20 dana su kompletno zatvorili cijeli centar za sva privatna vozila osim vozila stanara, ali to je forumašima promaklo:Madrid to Cut Traffic Volumes in Half as Pollution Rises
December 28, 2016 8:54 AM
Madrid said on Wednesday all privately-owned cars with even-numbered registration plates will be banned from the Spanish capital's roads on Thursday to curb rising air pollution.
The move follows a dry, sunny stretch of weather which sent levels of nitrogen oxide, a poisonous gas which can cause respiratory problems such as asthma, soaring above European-Union-set limits.
The restriction could alternate between odd and even number plates for as long as high levels of contamination persist, the city government said. Applicable restrictions for Friday will be announced by midday on Thursday.
Madrid has been later than other European cities in applying anti-pollution measures. London introduced a congestion charge more than 10 years ago while Paris has taken steps to pedestrianise some of its central roads.
"Every day, the city pumps out a great deal of emissions in to the atmosphere, but it blows away...the current thermal pressure is impeding that ventilation," environment head for the city council, Paz Valiente, said.
On Wednesday, the city placed a temporary ban on parking in the center by non-resident car owners and restricted speed limits on the Madrid's main circular road to 70 kmh (43 mph) from 90 kmh to reduce exhaust emissions.
The region of Madrid, which includes the capital and surrounding neighborhoods, has almost 4 million cars, or one for every two people, plus about a million trucks, vans and motorcycles.
The restrictions will be in place between 0630 and 2100.
and drivers caught flouting them will face fines of up to 90 euros.
Ko ne zna Engleski, evo i ovdje http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... ama/405320Here’s Why You Can’t Drive Cars in Madrid for 9 Days
Madeline Farber
Updated: Dec 05, 2016 10:48 PM Central
More pedestrians in Madrid will take to the streets this week, now that a nine-day ban is in effect for most cars.
Madrid's city center is closed almost entirely to vehicles belonging to non-residents, according to CityLab. The ban, which began Friday and ends Sunday at 10 p.m., will make room for an influx of holiday shoppers, as well as increased traffic for two national holidays this week: Tuesday's Constitution Day and Thursday's Immaculate Conception Day. Essentially, some of the city's busiest streets will be de facto pedestrian zones, notes CityLab.
Although buses, cabs, and residents’ cars are still allowed, they must adhere to a lowered speed limit of 30 kmh (18 mph) when driving through the restricted zones in central Madrid. However, since winter is when Madrid’s air pollution is at its worst, the ban is also a way to improve the city's air quality. The temporary restrictions will help dilute some of the unclean air, at least for the time being.
The city's car-free week may also be a hint at what's to come: Madrid is aiming to reduce the number of car lanes along the Grand Via—the city's main drag— by 2017, and will replace the lanes with sidewalks, according to CityLab.
Pih, ta "ljudska prava" ni u EU nisu k'o što su nekada bila, čuj ne možeš autom do omiljene kladionice
Last edited by ins on 28/12/2016 16:39, edited 1 time in total.
- House
#1715 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
kako lijepi snijeg rastjera magluštinu.
padaj, padaj, munara ti mjera bila
- BlueBlood
#1716 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
sabina1 wrote: A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?
- avetinja
#1717 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
U Mrkvi sam se jednom otrovao. Od tada više ne jedem tamo.konektovan wrote:Jest, al' zato u zmaju bolji cevapi.[emoji1]
Zmajevi ćevapi su loši, kao da stiropor stavljaju u njega. Jesu isplativi, ali loši.
Hodžić 1 zakon!
- insomnia78
#1718 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Nije mi jasno, to rade i u Fr, ovo smanjivanje ogranicenja brzine kao mjera borbe protiv zagadjenja

- ultima_palabra
#1719 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.sabina1 wrote: A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?
- sabina1
#1720 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Od tih para za budžetsku gamad može se popraviti i poneki oluk na ponekoj školi.ultima_palabra wrote:Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.sabina1 wrote: A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?
Mrkvina djeca sigurna sam ne pohađaju poneke škole pa samim tim ne haju mnogo ni za oluke....
LP
- House
#1721 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
opet priča o školama, fabrikama, olucima...

-
dječak sa šibicama
#1722 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Ili streha na kakvom fakultetu.sabina1 wrote:Od tih para za budžetsku gamad može se popraviti i poneki oluk na ponekoj školi.ultima_palabra wrote:Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.sabina1 wrote: A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?
Mrkvina djeca sigurna sam ne pohađaju poneke škole pa samim tim ne haju mnogo ni za oluke....
LP
- ultima_palabra
#1723 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Prije da bi se otvorilo par 'radnih mjesta' u kakvim agencijama.sabina1 wrote:Od tih para za budžetsku gamad može se popraviti i poneki oluk na ponekoj školi.ultima_palabra wrote:Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.sabina1 wrote: A šta je sa onim Mrkvinim milionima , ko će to vratiti , čist vazduh ?
LP
- sabina1
#1724 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Dječače sa šibicama ,dječak sa šibicama wrote:Ili streha na kakvom fakultetu.sabina1 wrote:Od tih para za budžetsku gamad može se popraviti i poneki oluk na ponekoj školi.ultima_palabra wrote: Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.
LP
mogu se svakako složiti da je vrlo teško , još teže zarađeni novac u realnom sektoru , na osnovu poreza dati državi jer ona bahato to troši...dakle prepuna je administracija , uhljebi , nerad , mercedesi.....katastrofa.
Mnogo znoja privatnik potroši dok to zaradi...i sama nisam ni na kakvom budžetu pa dobro znam šta pričam.
Ipak svjedočila sam zilion puta do sada da privatnici više vole i sami da voze mercedes (a ne načelnik općine recimo) ali im ne pada na pamet da povećaju dnevnice radnicima ili ne daj bože da im skrate radno vrijeme na razumno ili da ih ne daj bože prijave i osiguraju makar za dio iznosa neprijavljenog poreza.
Jadno.
Kukati i tražiti pravdu od države te efikasnost birokratije a istovremeno koristiti sve manjkavosti zakona i krasti porez , tlačiti radnike je blago rečeno licemjerno.
Kakva god ta birokratija bila i koliko god gladna bila jedan dio sredstava će otići i u oluke.
Ili strehu.
Lijep pozdrav.
- sabina1
#1725 Re: RE: Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima
Biramo one koji biraju budžete. Direktno na izborima.ultima_palabra wrote:Prije da bi se otvorilo par 'radnih mjesta' u kakvim agencijama.sabina1 wrote:Od tih para za budžetsku gamad može se popraviti i poneki oluk na ponekoj školi.ultima_palabra wrote: Svaka mu cast za to, ja bih mu orden dodijelio. Treba izgladniti budzetsku gamad.
LP
Ne učestvujemo u javnim raspravama koje traju mjesec dana.
Šta očekujemo ?
Ja očekujem makar oluke....