Papucari

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
edo_79

#51 Re: Papucari

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Ne kaže niko da joj trebaš dati platu.
Ako ne radi, a živiš s njom, logično da ćeš joj dati lovu za džeparac i potrepštine.
Naravno da je logično, ali to ne znači PREDAVANJE cjelokupne plate, evo tebi ti znaš s parama a ja sam mentalno zaostao, ja samo znam radit .... a ti sjedi, gledaj Zadrugu, turske serije, mahalaj s komšinicama o tome kako ja tebi moram dat platu jer ti si glavna u kući itd itd itd .... nemojmo ići u krajnosti Tomo boga ti
Tabijat

#52 Re: Papucari

Post by Tabijat »

Blixen wrote:
moonca wrote:Nije trazenje dozvole...vec razuman razgovora....trebao bi Mi Novi .....to I to..Sta ti mislish....ili .....bas mi see NE kupuje Novi....Ali ....bla bla... :-) nesto u Tom smjeru. Ako kupovina iziskuje vecu sumu
pa ja, da se meni razumno :D uz razgovor :D objasni da mi NE treba novi "jer kad me vec pitas sta ja mislim, da ti evo objasnim" :D
i ja ostanem bez "laptopa" uz divno objasnjenje

ja ga ne znam (a imam dosta raje) da je sjeo sa zenom da dogovori bilo kakav oblik kupovine ili bilo koju radnju koja iziskuje trosenje para, a da je kupio ono sto je htio
od para cipela do kupovine auta

da se razumijemo to se tice i nje
kupi sta zelis ne trebam ti ja aminovati

ovo je 2019
danas zene rade, zaradjuju
ravnopravne su i imaju puno vise uticaja u drustvu nego prije 100 ili cak 50 godina
ne vidim razloga zasto bi ja radio i dao platu zeni, da mi onda ona "odobrava" trosenje novca
uz razumni razgovor naravno :D
Pa dobro, šta radite s kućnim troškovima? Da se razumijemo, nit odobravam nit osuđujem, niti mogu imati pravo na komentar o tvojoj kući, nego me realno zanima logistika takvog ekonomisanja.
moonca

#53 Re: Papucari

Post by moonca »

Niste u pravu :-)
MarlboroGold

#54 Re: Papucari

Post by MarlboroGold »

To je moonca ekstrem...

Što se Blixenovog posta tiče bilo bi najbolje da oboje zarađuju i da uzimaju šta žele i u skladu sa potrebama (osim stvari u vezi kojih se ipak trebaju oboje pitati), ali sve dok se te pare ne troše baš na neke teške gluposti... svako nekad u životu potroši na neku tešku glupost ili više njih, pa ću krenuti prvo od sebe. Tad je potrebno da postoji druga strana koja će na to ukazivati bez obzira da li su u pitanju pare koje sam ja zaradio.

Za ostalo neka fakat svako sebi uzima... meni ne treba žena ni da dozvoljava ni da govori šta valja a šta ne valja prilikom kupovine npr. alata, bijele i ostale tehnike. Sam znam šta treba, pa čak i u vezi detalja tipa izgleda/boje i kako bi se npr. frižider uklopio u kuhinju. Tako ni ja njoj ne trebam u vezi nekih drugih stvari... ali je primjetno da one puno više pitaju nas za mišljenje ili dozvolu nego obrnuto. Zato se mi prije i zeznemo sa pogrešnom investicijom :D
Last edited by MarlboroGold on 01/04/2019 12:43, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#55 Re: Papucari

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Ako ne radi, a živiš s njom, logično da ćeš joj dati lovu za džeparac i potrepštine.
Naravno da je logično, ali to ne znači PREDAVANJE cjelokupne plate, evo tebi ti znaš s parama a ja sam mentalno zaostao, ja samo znam radit .... a ti sjedi, gledaj Zadrugu, turske serije, mahalaj s komšinicama o tome kako ja tebi moram dat platu jer ti si glavna u kući itd itd itd .... nemojmo ići u krajnosti Tomo boga ti
Pa eto, ja sam na tu temu već elaborirao, dakle to je bilo vrijeme mog dede i rahmetli nane, tako da...ne znam što me napadaš :D
Blixen

#56 Re: Papucari

Post by Blixen »

Tomahawk11 wrote: Ako je u pitanju posesivna veza, to obično podrazumjeva tenzije, nesretne odnose i vodi nekom belaju ili razvodu.
nisi me razumio
ne govorimo o posesivnosti
ja pricam o tome da muskarac potrosi odredjenu svotu novca na sta god i da se boji zene odnosno njene reakcije kad ona sazna
ja o tome pricam
Tomahawk11
Globalni moderator

#57 Re: Papucari

Post by Tomahawk11 »

Blixen wrote:
Tomahawk11 wrote: Ako je u pitanju posesivna veza, to obično podrazumjeva tenzije, nesretne odnose i vodi nekom belaju ili razvodu.
nisi me razumio
ne govorimo o posesivnosti
ja pricam o tome da muskarac potrosi odredjenu svotu novca na sta god i da se boji zene odnosno njene reakcije kad ona sazna
ja o tome pricam
Čim se boji, znači da je ona posesivna i da joj je on dopustio da tu posesivnost ispoljava na njemu.
edo_79

#58 Re: Papucari

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:
edo_79 wrote:
Pa eto, ja sam na tu temu već elaborirao, dakle to je bilo vrijeme mog dede i rahmetli nane, tako da...ne znam što me napadaš :D
Ja samo kažem, treba postojati dogovor, džeparac joj ne treba, nije hadum nego ti je partnerica, ako već skupa živite, insan je pobogu pomoći ćeš joj koliko možeš, naravno hanumu pod ruku i u prodavnicu, govori šta treba, kupiš sve, daš joj da ima i za sebe, žensko je ipak, imaju one tih nekih svojih potreba, ali ta seljačka, mahalska priča tipa ''bogami on kad dođe s posla ima meni da da platu da ja time raspolažem'' pa :izet: bi joj nanu naninu taman da je ćerka Hazreti Fatime .....
Blixen

#59 Re: Papucari

Post by Blixen »

Tabijat wrote: Pa dobro, šta radite s kućnim troškovima? Da se razumijemo, nit odobravam nit osuđujem, niti mogu imati pravo na komentar o tvojoj kući, nego me realno zanima logistika takvog ekonomisanja.
platimo ih u nekom zajednickom omjeru (ugrubo ja cca 70%)
struja, voda, internet, telefon sve radi :D
edo_79

#60 Re: Papucari

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Nešto ste vi to zamijenili.
Tako su radili moj dedo i rahmetli nana.
I nije to bilo nikakvo papučarstvo. On njoj lovu na čuvanje, ali nije tu bilo nikakvog moljakanja kad treba tu istu lovu potrošiti.

A papučari...to su oni što glume frajere, a ne smiju pisnuti od žene...ono, hajte vi, :izet: Fatu :mrgreen:
U mene otac i mati, i dan danas, nakon 40 godina braka, zna se gdje pare stoje u kući, ako nekome treba daš i kažeš da se zna, ali nema bajo moj MOJA PLATA TVOJA PLATA ..... a ovo danas je sve da bog dragi sačuva i sakloni ....
MarlboroGold

#61 Re: Papucari

Post by MarlboroGold »

Edo, ljudi su prije bili skromniji. Danas je konzumerizam uzeo maha i došao je u paketu sa kapitalizmom.

Malo jedan veliki televizor u dnevnom boravku... de nosač pa još jedan u spavaćoj. Malo računar i mobitel... de i laptop i tablet. Malo 3 seta escajga... de još 1-2 itd. Eto na šta uglavnom danas idu pare kad se ima viška, a marketingom ti stvaraju sliku u glavi kako ti je sve to potrebno. Nabere se toga koliko hoćeš...
Last edited by MarlboroGold on 01/04/2019 12:56, edited 2 times in total.
Blixen

#62 Re: Papucari

Post by Blixen »

MarlboroGold wrote:da oboje zarađuju i da uzimaju šta žele i u skladu sa potrebama
da, oboje radimo i da kupuju se stvari u skladu sa potrebama
niko nije lud da kupi nove zvucnike, a ona se tek porodila :D

da me ne shvatite pogresno, ne uzmem ja platu pa je stavim na Wolsburg ili kupim 19" felge za auto
ali ne dajem zeni platu i ne trazim od zene dozvolu za trosenje para
moonca wrote:Niste u pravu :-)
najlakse je tako
napises niste u pravu, turish smajli :D

molim te nas ti primjerima uvjeri da smo u krivu :D
Last edited by Blixen on 01/04/2019 12:58, edited 1 time in total.
edo_79

#63 Re: Papucari

Post by edo_79 »

MarlboroGold wrote:Edo, ljudi su prije bili skromniji. Danas je konzumerizam uzeo maha i došao je u paketu sa kapitalizmom.

Malo jedan veliki televizor u dnevnom boravku... de nosač pa još jedan u spavaćoj. Malo računar i mobitel... de i laptop i tablet. Malo 3 seta escajga... de još 1-2 itd. Eto na šta uglavnom danas idu pare kad se ima viška. Nabere se toga koliko hoćeš...
Sve to stoji što si ti rekao :pasamoj: ... mene samo nabode ovo kad Sadie kaže ''plata se daje ženi'' ..... samo mi reci ZAŠTO?! Ne mogu te seljačke mahalske priče pa to ti je .... a to za konzumerizam, escajge, tanjire, salvete, potkošulje, gaće ... sve to stoji :thumbup:
edo_79

#64 Re: Papucari

Post by edo_79 »

Blixen wrote:
MarlboroGold wrote:da oboje zarađuju i da uzimaju šta žele i u skladu sa potrebama

da me ne shvatite pogresno, ne uzmem ja platu pa je stavim na Wolsburg ili kupim 19" felge za auto

odoh sad citati druge teme na forumu :D
Pošteno :thumbup: .... hajd sad tutanj :run: :mrgreen:
Blixen

#65 Re: Papucari

Post by Blixen »

edo_79 wrote:
Blixen wrote:

odoh sad citati druge teme na forumu :D
Pošteno :thumbup: .... hajd sad tutanj :run: :mrgreen:
moram sacekati neke odgovore pa cu onda dedemi rahmetli :D
edo_79

#66 Re: Papucari

Post by edo_79 »

Blixen wrote:moram sacekati neke odgovore pa cu onda dedemi rahmetli :D
leave dedo rahmetli out of this ... ŠČUO! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Blixen

#67 Re: Papucari

Post by Blixen »

edo_79 wrote:
Blixen wrote:moram sacekati neke odgovore pa cu onda dedemi rahmetli :D
leave dedo rahmetli out of this ... ŠČUO! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
deal :D

mene samo nabode ovo kad Sadie kaže ''plata se daje ženi'' ..... samo mi reci ZAŠTO?!

zasto sto si bi dame tako "stjele" :D
MarlboroGold

#68 Re: Papucari

Post by MarlboroGold »

edo_79 wrote:
MarlboroGold wrote:Edo, ljudi su prije bili skromniji. Danas je konzumerizam uzeo maha i došao je u paketu sa kapitalizmom.

Malo jedan veliki televizor u dnevnom boravku... de nosač pa još jedan u spavaćoj. Malo računar i mobitel... de i laptop i tablet. Malo 3 seta escajga... de još 1-2 itd. Eto na šta uglavnom danas idu pare kad se ima viška. Nabere se toga koliko hoćeš...
Sve to stoji što si ti rekao :pasamoj: ... mene samo nabode ovo kad Sadie kaže ''plata se daje ženi'' ..... samo mi reci ZAŠTO?! Ne mogu te seljačke mahalske priče pa to ti je .... a to za konzumerizam, escajge, tanjire, salvete, potkošulje, gaće ... sve to stoji :thumbup:
Ma pusti sadie... kae daje platu. Jeste, ali koliki dio plate? :lol:
To što ona spominje je za mene parazitiranje na kvadrat. Ako zbog raznih okolnosti žena ne radi, pokušava ali ne prolazi na intervju itd. onda je logično da je treba maksimalno finansijski podržati. To ti je životni partner. Meni ne treba domaćica koja će sjediti kod kuće i održavati kuću, jer to sam mogu raditi i nije mi teško, već žena koja će barem pokušati da finansijski doprinosi kako bi lakše prolazili kroz život.

Neki muškarci više vole tradicionalnu porodicu... ja radim, donosim pare a ti se brini o kući i djeci. Mene to iritira, ali svako ima svoj izbor.
Last edited by MarlboroGold on 01/04/2019 13:13, edited 2 times in total.
Tabijat

#69 Re: Papucari

Post by Tabijat »

Ne znam fakat, opet mi nije jasno. Štedi li se šta? Kupuju li se djeci stvari, pa i to se refamo? Nešto kontam da bi meni dodijalo. Ali nikakve dozvole i pitanja isto ne kontam. Kod mojih je bila ladica i obje plate u ladici. Nešto kontam da je varijanta toga u 2019oj zajednički račun.
Naravno pod uslovom da su oboje normalni i ne troše na kokain/felge/kurve/____ i slično
Blixen

#70 Re: Papucari

Post by Blixen »

prvo se kupi djeci
Tabijat

#71 Re: Papucari

Post by Tabijat »

Malo jedan veliki televizor u dnevnom boravku... de nosač pa još jedan u spavaćoj. Malo računar i mobitel... de i laptop i tablet. Malo 3 seta escajga... de još 1-2 itd. Eto na šta uglavnom danas idu pare kad se ima viška, a marketingom ti stvaraju sliku u glavi kako ti je sve to potrebno. Nabere se toga koliko hoćeš...
Evo sve se slazem, sve je to tačno. Ali zaboravlja se da konzument i balahač u kući može biti i muškarac i žena. Tvoja žena hoće novu kuhinju, moj muž hoće novo auto, kao što ti reče pored sto prečih stvari. Bilo kakve dozvole su smiješne, ali je brak valjda kompromis i dogovor.
MarlboroGold

#72 Re: Papucari

Post by MarlboroGold »

Tabijat wrote:

Evo sve se slazem, sve je to tačno. Ali zaboravlja se da konzument i balahač u kući može biti i muškarac i žena. Tvoja žena hoće novu kuhinju, moj muž hoće novo auto, kao što ti reče pored sto prečih stvari. Bilo kakve dozvole su smiješne, ali je brak valjda kompromis i dogovor.
Da. Zato sam u postu prije (ili poslije? nemam blage) stavio u zagradi da postoji ipak nešto u vezi čega se pitaju oboje i moraju dogovarati. To je neizbježno... ako se izostave stav i mišljenje jedne strane, a bitno za oboje i zajednički život, to postane tempirana bomba.
tuzlak1212

#73 Re: Papucari

Post by tuzlak1212 »

Ma hajte molim vas :pusi2:
edo_79

#74 Re: Papucari

Post by edo_79 »

tuzlak1212 wrote:Ma hajte molim vas :pusi2:
Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vrapcic

#75 Re: Papucari

Post by vrapcic »

Blixen wrote:prvo se kupi djeci
Blixen, uzmimo recimo da vi i supruga zaradjujete po 1500 BAM.. cisto radi primjera.. i kako to onda funkcionira? Da li dajete procenat u taj zaednicki novcanik ili kupujete svako od svoje plate? za rezije ste se pretpostavljam dogovorili, vi nesto placate, nesto placa ona. ali kako za hranu, odjecu obucu, djecu, namjestaj, auto.. imate li zajednicku ustedjevinu ili i to svako za sebe. Godisnji?
U nasoj maloj zajednici su pare zajednicke, i svaki trosak preko 50-100 maraka se dogovara. Cifra bi bila veca da imamo veca primanja. Uglavnom dogovaramo sve jer ako djetetu kupimo, lupam sada, cipele ili novi mobitel, tesko da cemo se i nas dvoje ponoviti cipelama, tasnom, jaknom taj mjesec, oboje necemo sigurno :). Imamo kartice onog drugog i stvar je dogovora ko placa. I da, ponekad se covjek osjeca pomalo zakinut, ali nekako nam je ovo ispala najbolja opcija. I sada svo troje stvarno skoro ravnopravno dogovaramo i planiramo sljedeci mjesec. Nekad niko nista ne kupi ali odvojimo nesto novca na stranu - za godisnji recimo.
Post Reply