PAPIN POSJET JASENOVCU I IZVINJENJE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li papa treba da se ispriča/izvine za ulogu dijela katolickog svecenstva u II svjetskom ratu?

DA
7
50%
NE
3
21%
Samo ako dođe u četvrtak
4
29%

Total votes: 14

vidi_vidi_vidi

#1 PAPIN POSJET JASENOVCU I IZVINJENJE?

Post by vidi_vidi_vidi »

PAPIN POSJET JASENOVCU KLJUČAN ZA MOGUĆI POSJET SRBIJI-TISAK

Pitanje Jasenovca i posjeta Jasenovcu pape Ivana Pavla Drugog ključno je pitanje povezano s mogućnošću njegova posjeta Srbiji, izjavio je jeromonah Srpske pravoslavne crkve Irinej Dobrijević.

"Tu nije riječ o ulozi Crkve, već o pojedincima. Ne možemo osuđivati Rimokatoličku crkvu u cjelini, ali je Jasenovac ključno pitanje povezano s mogućnošću posjeta pape Srbiji. Postavlja se, zapravo, pitanje hoće li Papa kao poglavar Rimokatoličke crkve ići u Jasenovac, hoće li se ispričati kao u Grčkoj za ulogu tih pojedinaca", izjavio je Irinej Dobrijević agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik "Blic" od utorka.

Eventualni Papin dolazak u Srbiju, kazao je, ne zavisi samo od jednog čovjeka, već je to pitanje u djelokrugu Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se sastaje svakog proljeća. "Patrijarh Pavle je veoma jasan u svojim izjavama o mogućnosti Papina posjeta Srbiji. Patrijarh je rekao da, ako Sabor pozove Papu, on će biti prvi da uruči poziv", kaže jeromonah Irinej, dodajući da je "Sabor svakako raspravljao i o ulozi dijela rimokatoličkog svećenstva i vjernika u Drugom svjetskom ratu, odnosno genocidu nad pravoslavnima u ustaškoj NDH".

Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović prije nekoliko mjeseci je najavio da će uskoro poslati poziv papi Ivanu Pavlu Drugom da dođe u državnički posjet Srbiji i Crnoj Gori, čemu se dosad protivila Srpska pravoslavna crkva.

(Hina)

Originalni link
Nadam se da je neko ovu temu prije dva dana obrisao greskom, jer u njoj nema nista uvredljivo za bilo koga. Mene samo zanimaju stavovi forumasa u vezi toga sta oni misle da li bi papa trebao doci u Jasenovac i izvinuti se, ili ne bi trebao da dolazi u Jasenovac niti da se izvinjava.
Kao uvod u diskusiju kopirao sam tekst iz kojeg se vidi da pravoslavni svecenici to ocekuju od pape, a jedan od razloga zbog kojeg ocekuju da se izvine i njima je to sto je katolicka crkva vec nesto slicno uradila u slucaju Grcke.
saporo

Post by saporo »

zanimljiva tema

u drugom svjetskom ratu je grupa najpoznatijih i "najvidenijih" bosnjaka jasno ustala protiv ubijanja i maltretiranja srba, cigana i svih ostalih koje su njemci smatrali neprijateljima

nisu prihvatili koncept jerusalemskog muftije niti kratkovidih politicara

nadam se da ce kod pape postojati svijest o ucinjenom zlocinu jednako kao i da ce se u srpksom narodu naci kvantum ljudskosti i saka ljudi da osude i stanu javno protiv agresije i genocida nad bosnjacima

koji nije star 50 godina nego mnogo svjeziji...
verbal

Post by verbal »

eto, i princa Hareta je za kaznu otac odlucio poslati na studijsko putovanje (ekskurziju) u Auschwitz. mladac se izvinio dva-tri puta, a vjerovatno ce to ponovo uraditi uraditi i u samom konc. logoru. vidno uzbudjen, jakako... :roll:

ovo moje nema nista sa naslovom, ali ima s temom... valjda.
verbal

Post by verbal »

saporo wrote:
nadam se da ce kod pape postojati svijest o ucinjenom zlocinu jednako kao i da ce se u srpksom narodu naci kvantum ljudskosti i saka ljudi da osude i stanu javno protiv agresije i genocida nad bosnjacima
ja mislim da ovim marginalizujes one koje vec jesu i one koji oduvijek jesu osudjivali i protivili se agresiji i genocidu. mozda bi bolje bilo reci - "nadam se da ce u redovima srpskog naroda biti sve vise onih koji ce biti spremni da istupe i javno osude agresiju i genocid nad bosanskim nesrpskim zivljem."
privremeni

Post by privremeni »

citirani clanak pokazuje kako se sve moze pretvoriti u svoju karikaturu.
Naime, koliko jucer smo trazili takva neka izvinjenja zbog onog sto se ovdje dogadjalo. I dobili ih, da bi u istom trenutku (barem prema forumaskim komentarima) osjetili gorak ukus tog formalnog i iznudjenog izvinjenja.
Na pojedinacnoj, ljudskoj razini, izvinjenje je cin spoznaje dijela ili krivice, a ne iznudjivanja pa je smijesan onaj koji takvo nesto trazi. U konkretnom slucaju je jos veca ironija sto se to trazi od covjeka koji je i kao covjek i kao pripadnik jednog naroda jako dobro osjetio na svojoj kozi sta znaci fasizam.
Sto se tice krivice Rimokatoličke crkve i njenih institucija za podrzavanje fasizma, kamo lijepe srece da su oni bili i da jesu jedini koji su to radili i rade. Sto netko rece, u tom istom periodu je jeruzalemski muftija sjedio u Berlinu. A znamo gdje je bio i poglavar SPC-a za vrijeme Srebrenicke tragedije. Ali nisu sada oni predmet diskusije.
Znaci, izvinjenje je lijepi gest samo ako je iskreno i iza njega stoji i stvarna promjena. Medjutim, cijela prica mi lici samo na jos malo "Balkanskog politikanstva".
saporo

Post by saporo »

verbal wrote:
saporo wrote:
ja mislim da ovim marginalizujes one koje vec jesu i one koji oduvijek jesu osudjivali i protivili se agresiji i genocidu. mozda bi bolje bilo reci - "nadam se da ce u redovima srpskog naroda biti sve vise onih koji ce biti spremni da istupe i javno osude agresiju i genocid nad bosanskim nesrpskim zivljem."
oni i jesu margina margina, anonimusi i trunke u visemilionskom narodu ;)

stoga ja vec godinama ponavljam da je srpski narod krvozedni, nacionalisticki i tradicionalno genocidan narod, kakvih je i ranije bilo kroz historiju...

neka se srbi potrude da ovo demantuju vremenom... :zzzz:
Chat Nick

Post by Chat Nick »

privremeni wrote: A znamo gdje je bio i poglavar SPC-a za vrijeme Srebrenicke tragedije.
Izvinite na upadu, znam da nije u vezi teme nego me zanima gdje je bio poglavar SPC-a za vrijeme Srebrenicke tragedije?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

saporo wrote:
u drugom svjetskom ratu je grupa najpoznatijih i "najvidenijih" bosnjaka jasno ustala protiv ubijanja i maltretiranja srba, cigana i svih ostalih koje su njemci smatrali neprijateljima
pored dosta gramatičkih grešaka i rasističkih naziva nedostaju ti najveće žrtve drugog svjetskog rata (koje nisu bile u borbenim dejstvima): Židovi

elem oko tog pisanja i žalbi na ubijanje...

zašto ti Bošnjaci nisu formirali određene jurišne odrede i posali ih na Jasenovac u cilju oslobađanja onih zatvorenika koji su još bili živi... dok su se ovi bavili piskaranjem...
violentjack

Post by violentjack »

O cemu ti..i koji su ''ti Bosnjaci'' :-?
Truba

Post by Truba »

violentjack wrote:O cemu ti..i koji su ''ti Bosnjaci'' :-?
pa oni koji su pisali pisma protiv ubijanja Srba Židova Roma i ostalih
violentjack

Post by violentjack »

Pa naravno da su pisali i spasili pola gradskih Srba tada

Sarajevska..Tuzlanska i ostale deklaracije :oops:
Chat Nick

Post by Chat Nick »

violentjack wrote:Pa naravno da su pisali i spasili pola gradskih Srba tada

Bolje bi ti bilo da se vratis na temu "Kako je lijepo biti GLUP"
Truba

Post by Truba »

violentjack wrote:Pa naravno da su pisali i spasili pola gradskih Srba tada
ma jašta dok su se neki bavili piskaranjem
gladni promrzli logoraši su tek negdje 1945. pokušali proboj iz logora...
vidi_vidi_vidi

#14 Re: PAPIN POSJET JASENOVCU I IZVINJENJE?

Post by vidi_vidi_vidi »

vidi_vidi_vidi wrote: Nadam se da je neko ovu temu prije dva dana obrisao greskom, jer u njoj nema nista uvredljivo za bilo koga. Mene samo zanimaju stavovi forumasa u vezi toga sta oni misle da li bi papa trebao doci u Jasenovac i izvinuti se, ili ne bi trebao da dolazi u Jasenovac niti da se izvinjava.
Kao uvod u diskusiju kopirao sam tekst iz kojeg se vidi da pravoslavni svecenici to ocekuju od pape, a jedan od razloga zbog kojeg ocekuju da se izvine i njima je to sto je katolicka crkva vec nesto slicno uradila u slucaju Grcke.
Samo da se podsjetimo sta je tema
privremeni

Post by privremeni »

Chat Nick wrote:
privremeni wrote: A znamo gdje je bio i poglavar SPC-a za vrijeme Srebrenicke tragedije.
Izvinite na upadu, znam da nije u vezi teme nego me zanima gdje je bio poglavar SPC-a za vrijeme Srebrenicke tragedije?
U svojim odajama i bavio se "duhovnim stvarima" kao i tamo neki papa 50 godina ranije. :zzzz:
Chat Nick

Post by Chat Nick »

privremeni wrote:...
A ja pomislio da je jurisao sa nozem u zubima na Srebrenicu...
Truba

Post by Truba »

privremeni wrote:
Chat Nick wrote:
U svojim odajama i bavio se "duhovnim stvarima" kao i tamo neki papa 50 godina ranije. :zzzz:
pa jel njegov posao da se bavi o duhovnim stvarima?

a ne ko pojedini... oružje u ruke...

svi svećenici što su se latili oružja (onaj fratar u petrićevcu) su expresno izbačeni iz crkve... inače proces izbacivanja iz crkve traje godinama...

a kad već spominjete Srebrenicu u ovom kontekstu... znate li šta su u to doba radili članovi SDA... dijelili bosnu sa HDZ-om...
Truba

Post by Truba »

Chat Nick wrote:
i meni je to palo na pamet... ali čovjek reče da se bavio duhovnim stvarima

čuj molim te... da se pop bavi duhovnim stvarima... svašta
verbal

Post by verbal »

Chat Nick wrote:
nije jurisao, ali jeste blagosiljao koljace prije polaska u "junacki boj" i o tome postoje video zapisi.
verbal

Post by verbal »

saporo wrote:stoga ja vec godinama ponavljam da je srpski narod krvozedni, nacionalisticki i tradicionalno genocidan narod, kakvih je i ranije bilo kroz historiju...

ti si momak glup i ocigledno pun mrznje.
Truba

Post by Truba »

verbal wrote:
saporo wrote:stoga ja vec godinama ponavljam da je srpski narod krvozedni, nacionalisticki i tradicionalno genocidan narod, kakvih je i ranije bilo kroz historiju...

ti si momak glup i ocigledno pun mrznje.
ma nemoj tako :roll:
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

verbal wrote:
Chat Nick wrote:
nije jurisao, ali jeste blagosiljao koljace prije polaska u "junacki boj" i o tome postoje video zapisi.
Ja vec rekoh ako mi neko vas DOKAZE daje to istina

Ja cu se iskljucit iz Srpske pravoslavne crkve istoga casa kunem se
Hristom!!!

Dakle hocu dokaze

A ako ih nemate onda ne lupajte gluposti!!

Pokazi mi te zapise?
2H2SO4

Post by 2H2SO4 »

naravno da Papa treba da se izvine Srbima,jer Vatikan je direktno umjesan u uspjesno sakrivanje u Vatikanu (dvije godine) i prebacivanje Poglavnika Ante Pavelica a sve preko svecenika Krunoslava Draganovica...
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Avangardan10 wrote:
Ja vec rekoh ako mi neko vas DOKAZE daje to istina

Ja cu se iskljucit iz Srpske pravoslavne crkve istoga casa kunem se
Hristom!!!

Dakle hocu dokaze

A ako ih nemate onda ne lupajte gluposti!!

Pokazi mi te zapise?
I ovo potpisujem
privremeni

#25 Re: PAPIN POSJET JASENOVCU I IZVINJENJE?

Post by privremeni »

vidi_vidi_vidi wrote:
vidi_vidi_vidi wrote: Nadam se da je neko ovu temu prije dva dana obrisao greskom, jer u njoj nema nista uvredljivo za bilo koga. Mene samo zanimaju stavovi forumasa u vezi toga sta oni misle da li bi papa trebao doci u Jasenovac i izvinuti se, ili ne bi trebao da dolazi u Jasenovac niti da se izvinjava.
Samo da se podsjetimo sta je tema
zakasnio si izgleda :lol: :lol:
ali cu ponoviti, smijesni su sto to traze ( a misle i da su lukavi), ako ovi sami do sada nisu osjetili potrebu za necim takvim.
Post Reply