Papanluk na automobilima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#5726 Re: Papanluk na automobilima

Post by NediM17 »

supercali wrote:sreca pa ima forumasa koji me licno poznaju pa znaju da nemam tih problema

jesi se to prepoznao?
Naravno da nisam, jedino ako je Sandero Stepway trkaci auto, ali izgleda da se ti jesi prepoznao.

Takodjer, nekome ko nema komplekse ne bi bio problem ugraditi plin u bilo koji auto, pa taman se radilo i Focusu ST ili nekoj slicnoj sportskoj pili. Ne vidim sta je tu problem (osim kompleksa), usteda novca, ekoloska osvjestenost, nikakav pad performansi, a ako mislis da ih ima, jedan te pritisak tastera dijeli od benzina.
supercali

#5727 Re: Papanluk na automobilima

Post by supercali »

ocito nisi skonto poentu ili nisi bas fino sve procitao i shvatio
al nema veze nadoci ces
mayab

#5728 Re: Papanluk na automobilima

Post by mayab »

Image

:D
corsa

#5729 Re: Papanluk na automobilima

Post by corsa »

Gorštak wrote:http://www.olx.ba/artikal/7982731/renau ... ng-karman/

Prvi put da vidim na piku auto da nije stock a da mi nije ružno.

Jedino mi je điđi airbrush pin up vila na staklu. Ostalo je sve fino.
Jeste da nije stock, ali ga nije sredjivao Hamo u garazi. Fino ti pise Elia. Zato je tako dobar.
citroen xm

#5730 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Ne postoji benzinac u koji ja ne bih ugradio plin kada bih ga posjedovao i odlučio da duže zadržim. Da se odmah ogradim, super sportska auta(Ferari, Lambo, Bugati....) mi nisu interesantni tako da njih ne bih ni posjedovao.

Zašto ne voziti auto kakvo želiš po cijeni litra goriva ispod 1 KM? I ja sam od onih koji pored benzinca dizela ne bih kupovao, a plin mi omogućuje jeftiniju vožnju nego sa dizelom ma šta ko ovde pričao.
esso_sa

#5731 Re: Papanluk na automobilima

Post by esso_sa »

Na plin se kuha, na naftu ore, a na benzin vozi :D
sparky

#5732 Re: Papanluk na automobilima

Post by sparky »

Ja cu ugraditi plin u stojadina, pa kad vec nije brz, da bar bude ekonomican :)
esso_sa

#5733 Re: Papanluk na automobilima

Post by esso_sa »

sparky wrote:Ja cu ugraditi plin u stojadina, pa kad vec nije brz, da bar bude ekonomican :)
Kod tebe je to jednostavno. Stavis propan bocu pored sjedista, pruzis slauf do usisa u karburator i kad zafali konja uzbrdo, samo odvrnes ventil :D
A trkace mozes strasit da imas nitro i ides hitro :D
sparky

#5734 Re: Papanluk na automobilima

Post by sparky »

esso_sa wrote:
sparky wrote:Ja cu ugraditi plin u stojadina, pa kad vec nije brz, da bar bude ekonomican :)
Kod tebe je to jednostavno. Stavis propan bocu pored sjedista, pruzis slauf do usisa u karburator i kad zafali konja uzbrdo, samo odvrnes ventil :D
A trkace mozes strasit da imas nitro i ides hitro :D
Meni fali i nizbrdo :) samo me strah kocnica :)
direstraits0078

#5735 Re: Papanluk na automobilima

Post by direstraits0078 »

Ovo je pravi primjerak Ćuniranja:

Image

S ovakvim kocnicama nema straha ni od kakve uzbrdice. Da ne spominjemo nizbrdicu. :lol:
goran16v

#5736 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Zašto ne voziti auto kakvo želiš po cijeni litra goriva ispod 1 KM? I ja sam od onih koji pored benzinca dizela ne bih kupovao, a plin mi omogućuje jeftiniju vožnju nego sa dizelom ma šta ko ovde pričao.
Zasto se u stanu koji ima centralno grijanje ne iskljuciti na sistema pa se grijati na drva za 0.5 KM/m2 mjesecno umjesto za 1,3 KM/m2? Sve se moze samo je pitane ima li smisla...
Zasto se niko od ovih pilnovodja ne zapita zasto sva benz auta po defaultu ne dolaze sa LPG instalacijom...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5737 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
citroen xm wrote: Zašto ne voziti auto kakvo želiš po cijeni litra goriva ispod 1 KM? I ja sam od onih koji pored benzinca dizela ne bih kupovao, a plin mi omogućuje jeftiniju vožnju nego sa dizelom ma šta ko ovde pričao.
Zasto se u stanu koji ima centralno grijanje ne iskljuciti na sistema pa se grijati na drva za 0.5 KM/m2 mjesecno umjesto za 1,3 KM/m2? Sve se moze samo je pitane ima li smisla...
Zasto se niko od ovih pilnovodja ne zapita zasto sva benz auta po defaultu ne dolaze sa LPG instalacijom...
Zasto se neko ne zapita zasto neka auta dolaze sa ugradjenom fabrickom LPG instalacijom?
Ima smisla,ako neko misli da tako treba da uradi i zeli da se grije na drva i zeli da vozi auto na plin.
Ima li smisla mjenjati ulje na 7500 km,na pola servisnog intervala ili voziti 15000 km,onako kako je proizvodjac preporucio?
Last edited by mali_milojica on 13/03/2015 13:19, edited 2 times in total.
NediM17

#5738 Re: Papanluk na automobilima

Post by NediM17 »

goran16v wrote:
Poredjenje ti je jako glupo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5739 Re: Papanluk na automobilima

Post by _BataZiv_0809 »

Plin u autu ima vise aspekata.

Sa ekonomskog aspekta-to je odlicna usteda.

Sa aspekta ljubitelja automobila-plin u nekoj pili je svetogrdje.

Dakle i jedni i drugi su u pravu i u krivu.

Ni meni nije draga zelena naljepnica na mojoj Ljimozini, ali mi je draga para koja ostane u novcaniku :)
goran16v

#5740 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

mali_milojica wrote: Zasto se neko ne zapita zasto neka auta dolaze sa ugradjenom fabrickom LPG instalacijom?
Prvenstveno zbog ekologije i emisije stetnih gasova vozila koja se frekventno koriste u gradskim jezgrama. U sredjenim drzavama postoje jako rigorozna ogranicenja za auta s LPG istalacijom.
Koliko je vas plinasa postovalo znak zabrane ulaska auta sa LPG instalacijom npr. u garazu BBI-a? Kladim sze da 4/5 ne zna da taj znak postoji.
goran16v

#5741 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

NediM17 wrote:
goran16v wrote:
Poredjenje ti je jako glupo.
Poredjenje je jako adekvatno. Zasto se ne bi grijao jeftinije kad mozes? Jako je glupo iz rezona izbaciti faktor smisao...
goran16v

#5742 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

_BataZiv_0809 wrote:Plin u autu ima vise aspekata.

Sa ekonomskog aspekta-to je odlicna usteda.

Sa aspekta ljubitelja automobila-plin u nekoj pili je svetogrdje.

Dakle i jedni i drugi su u pravu i u krivu.

Ni meni nije draga zelena naljepnica na mojoj Ljimozini, ali mi je draga para koja ostane u novcaniku :)
To je otprilike realno stanje stvari!
madner

#5743 Re: Papanluk na automobilima

Post by madner »

Realno, da je jednak porez po kWh, ne bi opste o tome diskutovali.
mali_milojica

#5744 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
mali_milojica wrote: Zasto se neko ne zapita zasto neka auta dolaze sa ugradjenom fabrickom LPG instalacijom?
Prvenstveno zbog ekologije i emisije stetnih gasova vozila koja se frekventno koriste u gradskim jezgrama. U sredjenim drzavama postoje jako rigorozna ogranicenja za auta s LPG istalacijom.
Koliko je vas plinasa postovalo znak zabrane ulaska auta sa LPG instalacijom npr. u garazu BBI-a? Kladim sze da 4/5 ne zna da taj znak postoji.
Pazi,ja nemam auto sa plinskom instalacijom,niti sam ga kad imao. Samo branim rezon nekoga ko misli da mu to donosi ustedu i da time stedi novac. Koliko stedi,da li uopste stedi,koliko placa odrzavanje i sl stvari je njegova stvar.
Imam iskustvo rođaka koji je imao auto sa LPG instalacijom,s kojim sam presao BiH,HR,CG i SRB uzduz i poprijeko prateci trke i sajmove automobila,druzimo se,obilazimo se i tacno znam koliko je ustedio na svemu tome.
ZA 5 godina sa autom je presao 80 000 km,oko 15 000 km/god,godisnje je sipao cca dva rezervoara benzina (300 KM),trosio na odrzavanje LPG instalacije slovom i brojem 10 KM godisnje. Mozes sam izracunati kolika je usteda da je vozio iskljucivo na benzin ili dizel ekvivalentne snage od 150 KS.
citroen xm

#5745 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Zasto se u stanu koji ima centralno grijanje ne iskljuciti na sistema pa se grijati na drva za 0.5 KM/m2 mjesecno umjesto za 1,3 KM/m2? Sve se moze samo je pitane ima li smisla...
Kao što neko reče, poređenje ti je i više nego glupo.

Gdje u stanu držati 10 metara drva koja su ti potrebna za jednu sezonu? Gdje držati i metar, a ne 10. Dalje, grijanje na drva grije jednu prostoriju pa postoji velika šansa za pojavu kondeza u drugim prostorijama koje su zamrzivači.

Ali da ti kažem, postoji mnogo ljudi koji poništavaju ugovore sa kotlovnicama i prelaze na sistem centralnog grijanja na plin.

Što se tiče auta i plina, postoje provjereni sistemi, održavanje je minimalno, a goriva imaš na svakom ćošku plus postoje plinske boce koje posle ugradnje ne zauzimaju ništa od gepeka.

I da, veliki broj proizvođača posle ugradnje plina zadržava garanciju tako da ni to nije problem.
johntra

#5746 Re: Papanluk na automobilima

Post by johntra »

otišli ste daleko sa prepucavanjem oko plina na Puntu HGT. bit je bio na tom automobilu, a meni je plin kao pogonsko gorivo OK stavka...
madner

#5747 Re: Papanluk na automobilima

Post by madner »

Ko to zadrzi garanciju poslje ugradnje plina? :?
citroen xm

#5748 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Reno na primjer.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5749 Re: Papanluk na automobilima

Post by _BataZiv_0809 »

goran16v wrote:
Da budemo posteni, svi mi koji smo ugradili plin, ugradili bismo ga i u slucaju da je stetniji za zivotnu sredinu. Jer jbga takva drzava, svako radi sto mu je volja, a ja da pazim na okolinu i ne vozim za 70 kf po litru.

Dakle svima nam je motiv usteda koja se dobija ugradnjom, a ekoloska prihvatljivost je pride dobra stvar.

Svako zna sta je za njega najbolje i svako ima svoju racunicu.

Meni licno, puno veci papanluk je kad neko kupi neku pilu, a realno nema para da je odrzava. Pa onda se onda suga sa kineskim dijelovima, sa nekim lijevim gumama i tako dalje....

Mnogi moji jarani koji su bili u fazi prve kupovine auta su se zalijetali na neke Mercedese Okonje, BMW 5 iz 2000. Audi A6 istog godista... I svima sam govorio, jedno je imati para da kupis to auto. Drugo je imati para da ga adekvatno odrzavas.
mali_milojica

#5750 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

madner wrote:Ko to zadrzi garanciju poslje ugradnje plina? :?
Nije se dobro izrazio. Neko ko kupi nov auto sa "fabricki" ugradjenom LPG instalacijom,ima apsolutno sve garancije kao da je kupio isti auto bez LPG.
Post Reply