_mufljuz_ wrote:insomnia78 wrote:A imas opciju i da svoje auto koristis ko sluzbeno
Pa klepis amortizaciju od firme i jos ti zbog poslovne kilometraze skinu pofino i poreza
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
nesto slicno sam primijetio u svojoj firmi neki radnici i sefica imaju to kao da placaju neku rentu mjesecno i mogu da auto koriste koliko hoce, auto naravno placa firma, kao i benzin u njemackoj ponasaju se prema autu kao da je njihovo a kad rade moraju ga koristit kao sluzbeno - pa je vjerovatno to vrlo rasirena opcija u svabiji....
Nisi ti mene skonto
Evo npr kod mene kolega otprilike cetiri puta sedmicno zapuca u Pariz, dvjestotinjak km u jednom pravcu, znaci dok ode i vrati se i malo tamo eto ti 500km dnevno
Znaci mjesecno oko 8000
E sad ima tu caka
On npr ide sa svojim privatnim autom, firma mu plati gorivo, koje on koristi i privatno normala, plati mu amortizaciju
Plus sto ovdje kad racunas porez na kraju godine, na kilometrazu koju prelazis do posla dobijas postotak koji ti skinu
Realno, on ide na pos'o u Pariz mada nam firma nije tamo, sa svojim autom znaci mjesecno predje oko 8000km, godisnje se tu nabere jako lijep postotak koji ti skinu od poreza, ne znam sad tacno, ima kalkulator, al jako lijep postotak
Posto se meni na mojih npr 100km, posto idem sa svojim autom samo do posla, za ostalo sluzbeno:D, zauhar skine
Jbg placeno mu gorivo, nikad ne sipa iz svog dzepa, amortizacija i umanjen porez
Jest da kilometar sat okrece ko lud
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk