Da i moja Mikica (nimfica) ima tu veliku precku, kao supljikavi kamen. Super joj je, vecinu vremena provodi na njoj, i vec ju je oglodala. Bila je crvena, sad je bijelaCholina_Lokica wrote: Ja sam u Sarajevu kupila kod Armana drvene preckice, vjerovatno imaju jos uvijek. Kod mene su u oba kaveza dio drvene, i dio su one debele ne znam od cega su, kao supljikavi kamen, ne znam kako drugacije da opisemAli sam skontala da su im pravo kul za noge, ne moraju da savijaju prstice i pate se, nego su u nekom prirodnijem polozaju, plus sto na to struzu kljun i turpijaju nokte
Papagaji - pitanja i odgovori
Moderator: anex
-
anonimus03
#401 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
- Partizzanka
#402 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
negdje sam cula da te "pjeskovite" preckice i nisu bas zdrave ...
najbolje je da u kavezu imaju grane razlicitih debljina od onih najtanjih (mogu stajati na preckama tj zicama za susenje vesa) do onih koje su pravo debele -
ove tanje sluze za jacanje misica a deblje (koje mogu biti i malo ukoso postavljene) za turpijanje noktiju
najbolje je da u kavezu imaju grane razlicitih debljina od onih najtanjih (mogu stajati na preckama tj zicama za susenje vesa) do onih koje su pravo debele -
ove tanje sluze za jacanje misica a deblje (koje mogu biti i malo ukoso postavljene) za turpijanje noktiju
- Cholina_Lokica
#403 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Meni je problem sto ovim mojima uopste ne fercera to turpijanje noktiju na drvene preckice, bilo da su debe, ukoso, tanke... Do sad jedino ove kamene fercerajuPartizzanka wrote:negdje sam cula da te "pjeskovite" preckice i nisu bas zdrave ...
-
anonimus03
#404 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Hvala na infoPartizzanka wrote:negdje sam cula da te "pjeskovite" preckice i nisu bas zdrave ...
- Partizzanka
#405 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
nisu dobre ybog toga sto je taj pijesak ustvari zaljepljen za tu papirnu tubu ... e to ljepilo nije dobra opcija da pticice grickaju
- Cholina_Lokica
#406 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Ne znam.. Ja kod ovih mojim nisam jos vidjela nikakav papir i ljepilo... I kod rozena i kod tigrica je samo malo izgrebano ne copkaju to previse, pogotovo rozenPartizzanka wrote:nisu dobre ybog toga sto je taj pijesak ustvari zaljepljen za tu papirnu tubu ... e to ljepilo nije dobra opcija da pticice grickaju
-
anonimus03
#407 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Onda to nije to. Jer ovo sto moja ima je bas kao kamen, ne zaljepljeni pijesak. Mali ima pijesak posebno u zdjelici.Partizzanka wrote:nisu dobre ybog toga sto je taj pijesak ustvari zaljepljen za tu papirnu tubu ... e to ljepilo nije dobra opcija da pticice grickaju
-
m3do
#408 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Pozdrav, imam malu papigicu tigricu i u posljednje vrijeme cesto kise.. ako je neko imao slicna iskustva molim vas da ih podijelite..
- DoradO
#409 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
koliko je to cesto, ovaj moj koliko se mogu sjetitipokoji dan u sedmici zna nekoliko puta ''kihnuti'' ali nista ozbiljnije nije bilom3do wrote:Pozdrav, imam malu papigicu tigricu i u posljednje vrijeme cesto kise.. ako je neko imao slicna iskustva molim vas da ih podijelite..
- ruud
#410 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Vozdra raja
dobio sam jednu malu, lijepu i raspjevanu ptičicu, bastarda
guglanjem naiđoh da je to mjesanac stiglica i kanarnica ,
naime ptičica izgleda otprilike ovako, samo malo drukčijih boja...

mene zanima dosta toga, pa onaj ko zna nek me posavjetuje..
Naime hranu sam također dobio i to je VitaMix (Poljooprema Sarajevo) da li je to adekvatna hrana i je li dovoljno ptičicu hraniti samo sa ovom hranom?
Kakvu vodu da joj dajem, svjezu česmovaču ili stajaću, ili mozda cak kupovnu?
U kavezu koji izgleda otprilike ovako
http://www.chinatraderonline.com/Files/ ... 022102.jpg
imam samo hranilicu i pojilicu i ona dva plastična štapa na kojim stoji.
Dno kaveza je plasticno i stavljam obicni papir jer mi lakse njega mijenjati nego prati plastiku.
Mene zanima šta mi još treba u kavezu? da li ima neka bolja solucija umjesto ovih plastičnih držalica? Šta bi mogao staviti na dno kaveza(sijeno, pijesak) ?
Svaka info i savjet od nekoga ko ja imao ili ima ovu ptićicu ili jednostavno ko se razumije, je dobro dosla
...
hvala unaprijed..
ps. tema je o papagajima, a ja pitam za kanarinca-bastarda, valjda nije frka
dobio sam jednu malu, lijepu i raspjevanu ptičicu, bastarda
guglanjem naiđoh da je to mjesanac stiglica i kanarnica ,
naime ptičica izgleda otprilike ovako, samo malo drukčijih boja...

mene zanima dosta toga, pa onaj ko zna nek me posavjetuje..
Naime hranu sam također dobio i to je VitaMix (Poljooprema Sarajevo) da li je to adekvatna hrana i je li dovoljno ptičicu hraniti samo sa ovom hranom?
Kakvu vodu da joj dajem, svjezu česmovaču ili stajaću, ili mozda cak kupovnu?
U kavezu koji izgleda otprilike ovako
http://www.chinatraderonline.com/Files/ ... 022102.jpg
imam samo hranilicu i pojilicu i ona dva plastična štapa na kojim stoji.
Dno kaveza je plasticno i stavljam obicni papir jer mi lakse njega mijenjati nego prati plastiku.
Mene zanima šta mi još treba u kavezu? da li ima neka bolja solucija umjesto ovih plastičnih držalica? Šta bi mogao staviti na dno kaveza(sijeno, pijesak) ?
Svaka info i savjet od nekoga ko ja imao ili ima ovu ptićicu ili jednostavno ko se razumije, je dobro dosla
hvala unaprijed..
ps. tema je o papagajima, a ja pitam za kanarinca-bastarda, valjda nije frka
-
ice2cube
#411 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
@ruud - ja svojoj tigrici dajem tekucu vodu odmah direktno iz cesme, hranim je sa sjemenkama nekim ne mogu sad da se sjetim i povremeno dam neko voce, povrce npr. banane, jabuke.
- ruud
#412 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
@ice2cube - hvala na onfo 
i ja svom dajem jabuku koju rado jede a ja uzivam da gledam kako to radi
bananu jos nisam dao ali cu.
Kakav ti je kavez, tacnije me zanima dno kaveza, da li je prazno ili si stavio neki pjesak ili nesto drugo?
i ja svom dajem jabuku koju rado jede a ja uzivam da gledam kako to radi
Kakav ti je kavez, tacnije me zanima dno kaveza, da li je prazno ili si stavio neki pjesak ili nesto drugo?
-
super_woofer
#413 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Ljudi jel i njima sada hladno?? ja se smrzoo a i ona drhti
pa sam kavez pokrio..
- ruud
#414 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ja svog bastarda pored radijatora stavio 
- Cholina_Lokica
#415 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Ja onima svojima otkako je ovo hladno umotavam kaveze po citav dan... Jebem li im mamu i grijanje poumirace mi od zime sve ptice, palim im grijalicu...
- ruud
#416 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
a koje su ptice kod vas
ja opet mislim da im nije toliko zima, kako i ove vanjske-divlje prezive...
ja opet mislim da im nije toliko zima, kako i ove vanjske-divlje prezive...
- Cholina_Lokica
#417 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Kod mene su tigrice i rozenkoli. Njima mora biti toplo, ove vanjske su navikle na ove temperature, a papagaji su tropske ptice, kojima je genetski da zive u toplom...
- sones
#418 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Ne bi trebalo da im je baš toliko hladno. Važnije je da im nema propuha. U Britaniji su se rozenkolisi namnožili u divljini i smatraju ih sada domaćim pticama, sve potomci papiga koje su nekad pobjegle iz kaveza. Jata od 300 komada. Istina, tamo baš nema minusa kao kod nas, ali valjda nema ni u stanu.Cholina_Lokica wrote:Kod mene su tigrice i rozenkoli. Njima mora biti toplo, ove vanjske su navikle na ove temperature, a papagaji su tropske ptice, kojima je genetski da zive u toplom...
Teže im padaju nagle promjene. A sama temperatura nije takav problem. Naravno, ako je ptica zdrava (raznovrsna hrana, voće i povrće, pijesak...)
Ali svako svoju pticu najbolje poznaje. Znam da bi mojima bio veći stres da im pokrivam kavez nečim nego sama hladnoća.
- Cholina_Lokica
#419 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Pa i ovo im je bila nagla promjena temperature
Znam ja sve to, i u Beogradu su se namnozili mali aleksandri 
Kod mene je inace u stanu jako toplo, tako da im je ovo sad grozno, i nemaju nista protiv pokrivanja kaveza, tako da ih ususkavam, jadni poplavili vise
Kod mene je inace u stanu jako toplo, tako da im je ovo sad grozno, i nemaju nista protiv pokrivanja kaveza, tako da ih ususkavam, jadni poplavili vise
- ruud
#420 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ja sam u svom prvom postu ovdje pitao, da li im treba pijesak ili nesto slicno, je li treba dno kaveza pokriti pijeskom, koji pijesak?sones wrote: Naravno, ako je ptica zdrava (raznovrsna hrana, voće i povrće, pijesak...)
i sta se od povrca moze davati bastardima
ja sam svom davao do sad samo voce, jabuku koju jede s merakom, a evo sam mu ubacio i banane al nju nece ni da pogleda
- Cholina_Lokica
#421 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Imas ja mislim u svim pet shopovima pijesak za papagaje, pa mozes uzeti
- ruud
#422 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
imas li mi jos sta reci sta bih trebao imati u kavezu od tih stvarcica?
i sta bi jos, trebao-morao davati bastardu od hrane i sl. ?
- Cholina_Lokica
#423 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
Nemam ti pojma, sad tek vidim da je kod tebe kanarinac
Sa njima nisam bas najbolja, i ne znam je li uopce za njih isti ovaj pijesak kao za papagaje 
- Friesian
#424 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
ma pijesak je pijesak tako da, role, neces pogrijesiti

- ruud
#425 Re: Papagaji - pitanja i odgovori
role