Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Friesian

#376 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

ukoliko ne pomogne kamilica slobodno uvedi AD kapi..
naja22

#377 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by naja22 »

Papagaj mi stalno sad otvara usta znaci svaku sekundi i kao da hoce da povrati ?? A maloprije je dok je bio pusten jeo papir ??? Takodjer izduzuje vrat :S

p.s. prestao je, nadam se da ce biti OK stvarno me zna prepasti ponekad :-)
naja22

#378 Papagaj hitno

Post by naja22 »

brisi..
aux

#379 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by aux »

kako cu najlakse prepoznati muzjaka i zenku,imam 3 tigrice mlade oko 1 godinu i imam jednu nimficu oko 4 godine starosti i kako da ove tigrice razmnozavam,znam da im treba napraviti gnijezdo i odvojiti ih ali kako cu znati kako je skotna
anonimus03

#380 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

Tigrice prepoznas po onom dijelu iznad kljuna, tamo gdje su mu nosnice, ako je muska treba biti plave boje, ako je znkica onda smedjkaste. Za razmnozavanje ti ne bih znala reci, imala sam par tigrica, imali su i gnijezdo (kupila u pet shopu i stavila malo slame) ali nikad nista nije bilo... Tebi sretno, nadam se da ces imati mlade :-D
aux

#381 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by aux »

tufahija18 wrote:Tigrice prepoznas po onom dijelu iznad kljuna, tamo gdje su mu nosnice, ako je muska treba biti plave boje, ako je znkica onda smedjkaste. Za razmnozavanje ti ne bih znala reci, imala sam par tigrica, imali su i gnijezdo (kupila u pet shopu i stavila malo slame) ali nikad nista nije bilo... Tebi sretno, nadam se da ces imati mlade :-D
hvala puno na odgovoru eto izgleda umjesto 3 muzjaka i jedne zenke ispade da je samo jedan muzjak i 3 zenke blago se njemu :) nadam se i ja jer nikad ptica dosta bas su zaraza a jos cu malo po netu prostudirati kako da ih razmnozavam a mozda se jos neko javi i ovdje pa da objasni,jos jednom hvala :kiss:
Partizzanka

#382 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

ne mozes ti njih razmnozavati, oni ako se spoje oni ce se sami razmnozavati
ali ti kod zenkica mozes povecati želju za nosenjem jaja ... jajcana hrana (kuhana jaja, plazma keks maaalo plazma keksa) kalcij kocka i sipina kost ... povecati temperaturu (naprviti im proljece u kuci) i postaviti gnjiezdo ...
bull21

#383 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by bull21 »

Imam tigricu već ~5 godina. Dobrog je zdravlja, ali ima veliki problem - neće da leti. Nikako, otvorim kavez, neće da izađe, samo stoji unutra. Prilikom novog sipanja hrane, primjetih da joj se na prsima pojavila rana, otprilike par centimetara. Šta da radim ljudi? Od čega može to biti? Da joj nije samo perje otpalo sa tog mjesta pa je golo ili je nešto ozbiljnije? :(
Evo sad se i češe od kavez. I to baš kao da pritišće imam osjećaj. :(
Partizzanka

#384 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

ako tigrica nece da leti to je vjerovatno yato sto se ne osjeca sigurnom vani
moyes je probati nagovoriti tako sto ces ostaviti neke poslastice (bar klas i sl) van kaveya pa da ona iyadje da jede i moyda joj se omili
yalosno je ako cijeli zivot provede u kavezu :(

ako bi mogao slikati ranu
pa da vidimo
jel samo opalo perje ili je bas rana? moguce da ima grinje -- za to ju je dobro malo okupati (uzmes onu pumpicu sto se cvijece njome prska ALI NEKORISTENU ILI neku u kojoj je samo voda bila ne hemikalije i deterdženti) sa mjesavinom vode i maaaalo maaaalo jabukovog sicreta bukvalno jednu mini kasiku sirceta na jednu casu vode recimo.

ALI TO SMIJES SAMO AKO JE FAKAT UZROK grinje ... jer ako je otvorena rana ... onda ne smijes

javi se na pp ako treba jos pomoci
imam i mail jednog veta koji ti može malo pomoci putem maila koliko toliko

ne bi bilo lose da je odvedes vetu ali ako si u bih gdje ces je nositi vani po tom kijametu
bull21

#385 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by bull21 »

Image

Kako da je okupam po ovoj zimi. :cry:
sones

#386 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by sones »

Ja sam imala papagaja koji je jednostavno bio predebeo i nije htio da leti.
Kasnije kad je smršao, i to se promijenilo (doveli smo ga od tetke kod mojih papagaja).
Kako partizzanka rače, mogli bi biti neki paraziti. Valjda ima da se negdje kupi nešto protiv istih. Treba pitati veta.
Desi se i da papige od depresije sebi čupaju perje.

Što se razmnožavanja tigrica tiče, kod njih je najveći fol da se nađe par koji se "voli". Onda ostanu do kraja života skupa. (Osim jedne moje "poludjele" tigrice. Kad sam mislila da je previše malih papiga (više zbog nje, da se odmori", ja im sklonila gnijezdo. A ona je ubila svog "muža" zato što joj valjda nije mogao osigurati gnijezdo. A ja nisam znala da to može. Bilo mi pravo krivo poslije).

Kad se upare, ubaci im se drvena kućica-gnijezdo. Ja nisam ništa stavljala unutra, a čitam da se može staviti pilotine. Onda ona snese jaja, svaki drugi dan po jedno. ODmah leži na njima, pa se zato zna desiti u isto vrijeme da ima jaje i gotovo odraslo mlado u gnijezdu (snese do 11-12 jaja). Mladi ostaju u gnijezdu 5 sedmica. Tata ih hrani, i nju i mlade, a ponekad i sam uđe u gnijezdo, mada mislim da je to više što mu je dosadno samo napolju - hoće da je blizu svoje drage. Treba paziti da ishrana bude raznovrsna i kvalitetna, inače će se ženka iscrpiti.

Može se desiti da ženka bude agresivna prema drugim ženkama. Ako kavez nije jako veliki, trebalo bi par odvojiti.

Nimfe nisam imala, ali po onome što sam čitala o njima, teško se razlikuju polovi. A razmnožavanje, ako se upare, je vrlo slično tigricama, samo što im treba malo veće gnijezdo.
Partizzanka

#387 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

jel ti u kuci zima bull?
nije nadam se
ako u kuci nije ispod nekih 20stepeni onda je slobodno mozes okupati samo je malo poprskati vodom i to po tom dijelu

ali meni ovo ne lici da se sama cupala - inace cupaju se vece papige tipa zako i kakadui ne male

mozes li jos malo bolje jasnije uslikati sliku jer ovo je pravo mutno
ima li ista bijelo oko nosa oko kljuna??
i na noyicama kako joj iygledaju nozice??
DoradO

#388 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DoradO »

...meni na ovoj slici izgleda pomalo ''ocerupano'' bas kao sto je i moj sada a mitari se i jako je lose raspolozen, ne dolazi kad ga zovem ne vristi i sl, samo se cupka i spava... vidis li mu na tom djelu slucajno da li izrasta novo perje, one iglice :)

samo hocu da kazem da sam do sada propratio mnogo mitarenja moje tigrice i uvijek je na jednom mjestu izrazajnije

npr... na slici se vidi vec kad mu je pocelo rasti ali prvo jutro kad sam ga vidio ja sam mislio da mu nema spasa, ni jedne perke na ''celu'' nije imao a koza ima je takva da izgleda kao rana, jos nece da jede... :-) al za par dana sve dodje na svoje

Image
bull21

#389 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by bull21 »

Nema tih iglica. Već baš čelavi. Kako vidjeh, povećalo se to sada u visinu i golo je baš. Perje na stomaku joj izgleda isto kao da je počešljano, baš po sredini gubi perje i sa obje strane se produžava ta rupa i izgleda kao da je počešljano. Ne mogu nikako da uslikam da valja.
DoradO

#390 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DoradO »

koliko cesto si ti sa njom prijatelju...ili neko od ukucana, ono prica, igranje i tako to... nadam se da je ne zapostavljas jer je 5 god sa tobom al et nako jos jedino mi to ostaje da je u pitanju...kad su usamljeni da pocnu sami sebi cupati perje ... :(
RA1922

#391 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by RA1922 »

Ja sam ponosni vlasnik papiga koje se zovu Crvenoglave novozelandske Kozice u svijetu poznatije kao Kakariki.
Imam radni par i zenka trenutno lezi na jajima. 10 Jaja do danas i mislim da ih nece biti vise. Prve mlade ocekujem u sljedecoj sedmici.

Zenka:
Image
Muzijak
Image

Ovo su slike kad tek dosli kod mene. Sad su u mnogo boljem stanju neko kod prethodnog vlasnika.

Ljubavni cin :)
Image
Cholina_Lokica

#392 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Ali zasto im stavljate plasticne preckice :?
RA1922

#393 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by RA1922 »

Cholina_Lokica wrote:Ali zasto im stavljate plasticne preckice :?
Sto se mene tice ja trazim da zamjenim. Zivim u Mostaru i nemam radnju koja ima. U sjemenarnoj imaju neke al su grozne. Cim odem u Sarajevo kupujem ih ;-)
anonimus03

#394 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

Monchi wrote:
Sto se mene tice ja trazim da zamjenim. Zivim u Mostaru i nemam radnju koja ima. U sjemenarnoj imaju neke al su grozne. Cim odem u Sarajevo kupujem ih ;-)
Nemas ih kupiti u Sa, barem nije bilo prije, sad nisam ni gledala. Ja sam svojima nabrala grane, nasla na internetu koje biljke nisu otrovne, i fino ih dobro oprala, i izrezala, stavila u kavez. Oni uzivaju, kad god dobiju novu granu, prvih mjesec dana im je zabava ljustiti koru i istesat je fino i onda uzivaju :-D :-D :-D
RA1922

#395 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by RA1922 »

Koliko znam grana Sipka nije otrovna za njih ako nije prskana. Mogo bi to iskoristiti
anonimus03

#396 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

Monchi wrote:Koliko znam grana Sipka nije otrovna za njih ako nije prskana. Mogo bi to iskoristiti
Ne bih ti tacno znala reci, ali nadji na netu.
A mislim da ima i na ovoj stranici, na kojoj inace imas sve o malim pernatim cudovistima :-D :-D
www.papigice.net
RA1922

#397 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by RA1922 »

Hvala
Partizzanka

#398 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

Mozes grane breze, lijeske, vrbe ... samo da nije plastika
najbolje ti je breza
moze i javor ako se ne varam

www.papige.info ti je super forum predstavi pticice bit ce raji drago

cime hranis ptice sada u tom periodu razmnozavanja ?
RA1922

#399 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by RA1922 »

Uz pojacanu osnovnu hranu povremeno dobiju tvrdo kuhano jaje, a svakodnevno im dajem voca i povrca. Moji vole mrkvu i jabuku pa im dajem svakodnevno u manjim obrocima

Muzijak voli mrkvu :thumbup:
Image

Image

Nemojte me kuditi jer imam plan da im poboljsam uslove. Ja sam ptice dobio prije mjesec dana i vec su se parili. Stavio sam gnijezdo i dobio jaja. Cim mladi napuste moj par ce dobiti sto zasluzuje :-D
Cholina_Lokica

#400 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

tufahija18 wrote:
Monchi wrote:
Nemas ih kupiti u Sa, barem nije bilo prije, sad nisam ni gledala. Ja sam svojima nabrala grane, nasla na internetu koje biljke nisu otrovne, i fino ih dobro oprala, i izrezala, stavila u kavez. Oni uzivaju, kad god dobiju novu granu, prvih mjesec dana im je zabava ljustiti koru i istesat je fino i onda uzivaju :-D :-D :-D
Ja sam u Sarajevu kupila kod Armana drvene preckice, vjerovatno imaju jos uvijek. Kod mene su u oba kaveza dio drvene, i dio su one debele ne znam od cega su, kao supljikavi kamen, ne znam kako drugacije da opisem :D Ali sam skontala da su im pravo kul za noge, ne moraju da savijaju prstice i pate se, nego su u nekom prirodnijem polozaju, plus sto na to struzu kljun i turpijaju nokte :D
Post Reply