Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
naja22

#351 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by naja22 »

kjafiraginica wrote:Samo da se pohvalim - vec nekoliko sedmica imam tigricu, prelijepu, plavu. Kupili smo ga kao malo pile, a vec je veooma pitom, bez problema hoda po nama, po podu, gricka nas, stalno je s nama i mnogo se mazi. Nevjerovatno je da se tako brzo prilagodio i da nismo imali nikakvih porodjajnih muka. :D

Vrlo je znatizeljan, ljubomoran je na tastaturu i mnogo se druzi. Ima problem kad izlazimo iz kuce, slijece na nas i ne da nam mrdnuti, pa kasnimo :D

Uglavnom, ova tema nam je mnogo pomogla da se odlucimo na pticu i da se upoznamo sa njihovim navikama, i doprinjela je jednom udomljavanju koje nas je sviju usrecilo, pa i pticu. Velika hvala! :D

Image

Image

Image

Ljepotan, ti si prava sretnica ja imam isto tigricu vec skoro godinu dana kod mene a jos se nije sasvim navikao.. Pustam ga svakodnevno, mada nece na ruku i ne da se maziti a dobija svu paznju :( :(
DoradO

#352 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by DoradO »

imam pitanje vezano za tigrice... ja ovo imam oko 3 godine i sad zadnji put kad sma kupio hranu nece ni da pomirise samo bar hoce da jede, iskopa mi oci kad cuje kesicu od bara a danas opet kupim drugu hranu nece ni to da jede, strah me da ga pustim vise od dva dana da gladuje pa mu opet dam bar :roll: da li je neko imao ovakav slucaj sa pticom, da li je razmazen i hoce samo bar ili stvarno nesto nije u redu sa novom hranm (pa jos jednom)... a onu staru sa onim sarenim komadicima necega :-) (crveni zuti zeleni) ne mogu nigdje da nadjem...
Friesian

#353 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Friesian »

@lokice - imao sam rozenkolise kako samo tako i u paru, zatim su bili u kontaktu i sa mnogim tigricama, nimfama ali nikad mi nisu pravili belaj osim probijanja slusne opne svojom galamom :)
@ortega - rucno hranjene papige su puno skuplje od ovih kojima je to odradjeno prirodnim putem a iskreno velike razlike nema.. jedino bi to moglo biti bitno kod ogromnih papiga koje ti prst mogu otkinuti.. nisam siguran koje su sad cijene nimfi ali u mnogim pet shopovima mozes naici na mlade i zdrave ptice - samo ti treba par minuta da ih pratis, a to ti niko ne moze zabraniti... nimfe se jako lako pripitome jer su dosta lijene sto se letenja tice ali su spretne u hodanju..
@dorado - ne znam tacno o kojoj je hrani rijec.. moji nisu nikad pravili takve probleme.. bar nisam toliko cesto davao vec jednom sedmicno ali su imali dosta voca na raspolaganju.. i pretezno su jeli Bonami hranu.. ona je imala te zute, crvene i zelene kuglice.. mozda je to ta,..
Cholina_Lokica

#354 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Cholina_Lokica »

@Friesian
Kasnis haman mjesec :D Koliko je ovaj vec tu, sve poprilicno ok, jednom je ujeo jednu tigricu, ali nije nista strasno bilo :)
Friesian

#355 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Friesian »

hajd, bolje ikad nego nikad.. hahahha
sretno :D
Cholina_Lokica

#356 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Cholina_Lokica »

Hvala :D
Dosadnije ptice u zivotu nisam vidjela :lol:
DoradO

#357 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by DoradO »

evo napokon sam ubo hhranu koja se dopada malom gospodinu, tako da mi sad zjapi 2 kg hrane pa eo ako je neko horan mozemo se dogovoriti da doniram, bolje nego da se baca :D
almirony

#358 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by almirony »

zna li iko gdje se moze u BiH kupiti papiga Mali Aleksandar,rucno odhranjen? pozz
lego

#359 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by lego »

Šta izabrati crvenu rozelu ili malog aleksandra? Papagaj bi bio poklon mojoj devojčici, pa me zanima koja od ove dvije vrste je pitomija, odnosno mogu li se naučiti da pričaju?
Cholina_Lokica

#360 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

lego wrote:Šta izabrati crvenu rozelu ili malog aleksandra? Papagaj bi bio poklon mojoj devojčici, pa me zanima koja od ove dvije vrste je pitomija, odnosno mogu li se naučiti da pričaju?
Koliko se ja razumijem, mali aleksandar bi trebao biti pitomiji od rozele... I jedni i drugi se mogu nauciti da pricaju, s tim da je aleksandra lakse nauciti, rozelu treba poceti uciti dok je skroz mala
almirony

#361 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by almirony »

a ima li gdje kupiti mali aleksandar?
Cholina_Lokica

#362 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Bio je u jednom pet shopu u sarajevu. Ima 4 godine, vec zna pricati, i kosta 2300km sa kavezom i opremom... Ne znam da li su ga prodali, ili je jos uvijek kod njih
almirony

#363 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by almirony »

Cholina_Lokica wrote:Bio je u jednom pet shopu u sarajevu. Ima 4 godine, vec zna pricati, i kosta 2300km sa kavezom i opremom... Ne znam da li su ga prodali, ili je jos uvijek kod njih
to je bas previse para, da ja Zako ili Ara ok, ali cijena malih aleksandara kod odgajivaca u okruzenju je oko 70-150 eura
Cholina_Lokica

#364 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Pa u okruzenju... A kod nas ih haman pa nema, tako da se cijena prilagodjava tome. Ali je ovaj prelud, kako zensko udje u radnju pozdravlja se sa "Zdravo koko" :lol:
almirony

#365 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by almirony »

Cholina_Lokica wrote:Pa u okruzenju... A kod nas ih haman pa nema, tako da se cijena prilagodjava tome. Ali je ovaj prelud, kako zensko udje u radnju pozdravlja se sa "Zdravo koko" :lol:
aleksandri su poznati kao svojeglave i tvdoglave ptice, ali i vrlo inteligentne

lego

#366 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by lego »

Koliko se ja razumijem, mali aleksandar bi trebao biti pitomiji od rozele... I jedni i drugi se mogu nauciti da pricaju, s tim da je aleksandra lakse nauciti, rozelu treba poceti uciti dok je skroz mala

Hvala na odgovoru. Rezervisala sam aleksandra malog.
lego

#367 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by lego »

Bio je u jednom pet shopu u sarajevu. Ima 4 godine, vec zna pricati, i kosta 2300km sa kavezom i opremom... Ne znam da li su ga prodali, ili je jos uvijek kod njih

Nisu ga prodali, ali sad košta 2.500 KM.
Cholina_Lokica

#368 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

lego wrote:Bio je u jednom pet shopu u sarajevu. Ima 4 godine, vec zna pricati, i kosta 2300km sa kavezom i opremom... Ne znam da li su ga prodali, ili je jos uvijek kod njih

Nisu ga prodali, ali sad košta 2.500 KM.
Svasta.... To ako se ne prodaje povisi cijenu :-)
almirony

#369 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by almirony »

lego wrote:Koliko se ja razumijem, mali aleksandar bi trebao biti pitomiji od rozele... I jedni i drugi se mogu nauciti da pricaju, s tim da je aleksandra lakse nauciti, rozelu treba poceti uciti dok je skroz mala

Hvala na odgovoru. Rezervisala sam aleksandra malog.
ako nije direktno pitanje, gdje si rezervisala aleksandra?
minjonja

#370 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

tigrica skilji na jedno oko od jucer. nije crveno. stavljali smo kamilicu na gazu i malo preko oka mazali. to smo radili sa drugom tigricom + mazali hloramfenikol samo sto je taj imao crvenilo oko oka, ali ovaj nema, samo skilji, ne vidimo zbog cega. da li i ovom da mazemo hloramfenikol?
Partizzanka

#371 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

imas forum papige.info
tamo ima raje koja imaju puno tigrica pa pitaj nekoga mozda znaju
naja22

#372 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by naja22 »

Maloprije mi je tigrica dok je jela pocela odjednom brzo kihati, jel moguce da joj je sjemenka zapala u nosic pa zato ??
Uglavnom sam se prepao, ne bi znao sta uciniti.. :-)
Friesian

#373 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

@minjonja ne znam zasto svi trcite za antibiotikom pored antiinflamatorika i drugih stvari.. samim tim sto hloramfenikol nije nimalo bezazlen.. radije pokusaj sa AD kapima, vodenom otopinom (nemoj ni sa tim pretjerati).. ali naravno prvo provjeri da nema nesta u oku..

@naja moze biti od prasine iz hrane.. kise li jos?
naja22

#374 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by naja22 »

Ne, prestao je ubrzo :)
minjonja

#375 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

Friesian wrote:@minjonja ne znam zasto svi trcite za antibiotikom pored antiinflamatorika i drugih stvari.. samim tim sto hloramfenikol nije nimalo bezazlen.. radije pokusaj sa AD kapima, vodenom otopinom (nemoj ni sa tim pretjerati).. ali naravno prvo provjeri da nema nesta u oku..

@naja moze biti od prasine iz hrane.. kise li jos?
veterinarka nam je rekla prosli put da mazemo hloramfenikolom. ovom nismo jos stavljali nista osim kamilice, gledamo hoce li mu pomoci.
Post Reply