Papagaj kaluđerica

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
Gloria1982

#1 Papagaj kaluđerica

Post by Gloria1982 »

Poklanjam papagaja vrste Kaluđerica (Monk Parakeet - Quaker parrot). Mužjak je i star je 9 godina (može živjeti do 40 godina starosti). Ova vrsta je inače poznata kao jedna od najinteligentnijih vrsta papagaja koji veoma lako uče riječi i koji su veoma radoznali. Samo istinski ljubitelji papagaja koji bi željeli imati jednu ovakvu pametnu pticu i koji su spremni pružiti joj svu svakodnevnu ljubav i pažnju neka mi pošalju privatnu poruku kako bi se dogovorili oko detalja. Ponavljam: samo ljudi koji iskreno i istinski vole ptice!
Pasiflora

#2 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Pasiflora »

@Gloria, zasto ga dajes poslije 9 godina? Mislim, vec se navikao na vlasnika i ostalo...
Gloria1982

#3 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Gloria1982 »

Da, veoma se navikao na ovaj dom i na ukućane u ovom domu (posebno je samnom veoma blizak), ali živim sa roditeljima i moj otac nikad nije nešto volio papagaje i oduvijek se nadao da ćemo ovoga nekome pokloniti, ja sam to uvijek odlagala i nisam željela, ali...
Ovaj papagaj je inače veoma glasan, ima veoma prodoran glas, što meni lično nikada nije smetalo (i većini pravih ljubitelja ptica ne smeta) ali mom ocu jeste uvijek. Iako on ima 9 godina on nije proživio ni četvrtinu svog života. Inače je ptica koja se jako brzo adaptira na nova okruženja i veoma brzo prihvata sve promjene (to znam jer smo se selili sa njim u drugi stan, a i ostavljali smo ga povremeno sa prijateljima dok bi mi išli na ljetovanje jednom godišnje i sve je to jako dobro podnosio), pa me je ta činjenica ipak donekle ohrabrila da odlučim da ga poklonim nekome ko će mu pokloniti svu pažnju i ljubav. On je veoma radoznao papagaj i nadasve inteligentan, te ga zaista sve zanima. Voli da istražuje nova okruženja, da izviđa, da gleda i otkriva nove stvari. Presladak je i ima konstantan veliki kapacitet za učenje novih riječi i novih trikova. Naravno da bi u početku bio pomalo stidljiv u novom domu i povučen, ali veoma brzo bi se oslobodio i počeo da istražuje (mnogo brže nego na primjer tigrice koje su generalno mnogo plašljivije ptice).
Amazonka27

#4 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Amazonka27 »

koliko je pitom? Boravi li izvan kaveza...
Gloria1982

#5 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Gloria1982 »

Amazonka27 wrote:koliko je pitom? Boravi li izvan kaveza...
Pitom je. Meni dolazi na rame, ljubi me po licu, gricka mi kosu, šeta mi po ruci. Sa drugom osobom trebalo bi mu vremena da se navikne, ali vjerujem da uz strpljenje, ljubav i pažnju koja mu se daje da bi se on u potpunosti oslobodio i sa drugom osobom. Najbitnija je ljubav prema njemu i kvalitetno vrijeme provedeno s njim, jer papagaji dobro osjete da li ih neko uistinu voli ili ne.
U ovom periodu izlazi izvan kaveza jednom sedmično i šetka se po čitavom stanu, a prije je i mnogo češće izlazio. Obožava da se kupa i da se igra svojim igračkicama. Voli da prenosa razne stvarčice u kljunu i držeći ih u jednoj nogici igra se s njima. Najviše voli da se kupa sam u lavoru. Kupanje mu je veoma važno za perje i barem jednom sedmično treba da se kupa, a on svako kupanje prosto obožava. :)
Cholina_Lokica

#6 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Cholina_Lokica »

jeste li nasli ko ce ga uzeti?
Gloria1982

#7 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Gloria1982 »

Dile wrote:jeste li nasli ko ce ga uzeti?
Još uvijek ne, mada je bilo zainteresovanih. Putem ovih linkova možete skinuti dvije njegove slike, pa da vidite kako izgleda. Na prvoj jede kokice, a na drugoj se brčka. :)

http://rapidshare.com/files/260980293/Riki.jpg.html

http://rapidshare.com/files/260980730/1.jpg.html
Daphna

#8 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Daphna »

Pa kako ćeš se odlučiti kome ćeš ga pokloniti?

Šta misliš kako bi mu bilo u društvu sa jednom nimfom? :)
Cholina_Lokica

#9 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Cholina_Lokica »

Daphna wrote:Pa kako ćeš se odlučiti kome ćeš ga pokloniti?

taman sam htjela isto da pitam :)
Daphna

#10 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Daphna »

Dile wrote:
Daphna wrote:Pa kako ćeš se odlučiti kome ćeš ga pokloniti?

taman sam htjela isto da pitam :)
Vala Dile, ili kod tebe ili kod mene. Mislim da ptičici ništa ne bi falilo :-D
Cholina_Lokica

#11 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Cholina_Lokica »

sto jest, jest daphy :D
Daphna

#12 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Daphna »

Dakle? Da li je papagaj našao novi dom ili da se još uvijek nadam da će biti dobro društvo mom Pikiju? :-D
Gloria1982

#13 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Gloria1982 »

Daphna wrote:Dakle? Da li je papagaj našao novi dom ili da se još uvijek nadam da će biti dobro društvo mom Pikiju? :-D
Žao mi je što ću tebe i ostale razočarati. Našao je novi dom. :) Samo još da ga predamo, a to bi trebalo biti danas.
Daphna

#14 Re: Papagaj kaluđerica

Post by Daphna »

Gloria1982 wrote:
Daphna wrote:Dakle? Da li je papagaj našao novi dom ili da se još uvijek nadam da će biti dobro društvo mom Pikiju? :-D
Žao mi je što ću tebe i ostale razočarati. Našao je novi dom. :) Samo još da ga predamo, a to bi trebalo biti danas.
:(

Ma bitno je da njemu bude fino i da se brzo navikne na nove vlasnike... :-D ;-)
Locked