Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
hAZNADAR

#1276 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Odlican tekst i treba se procitati

Katolicki-pastir-medu-coporom-vukova-bosanskohercegovacke-politike

http://www.tportal.hr/vijesti/384554/Ka ... itike.html

citat:
To se najbolje moglo vidjeti po tome što su se tisuće hodočasnika nakon svečane mise na Koševu, mnogi od njih crveni od sunca koje je nemilosrdno pržilo cijeli dan (pa čak i kad je poslijepodne na pola sata počela pada slabašna ljetna kiša), razmiljele po Baščaršiji u potrazi za ručkom. Dočekani su s gostoprimstvom, uključujući i one koji su nosili šalove s verzijom hrvatskog grba koja počinje s bijelim poljem, a više od tisuću novinara koji su 6. lipnja bili u Sarajevu, nije zabilježilo ijedan incident ili neugodnost vrijednu spomena.

Na Baščaršiji su se mogli kupiti i razni suveniri s likom pape Franje (odmah uz one s Titovim likom!) pa nema sumnje da je njegov dolazak bio i prilika da se zaradi, ali su cijene bile daleko povoljnije nego one u Međugorju. A Baščaršijom su hodali brojni hodočasnici, od kojih je većina očito bila iz Hrvatske (što se vidjelo po hrvatskim zastavama i majicama na kojima je znalo pisati iz koje župe dolaze), ali i iz Srbije, Crne Gore, no i udaljenijih država poput Albanije i Ukrajine. Ionako šareno Sarajevo se 6. lipnja obogatilo i bojama, primjerice, šokačkih narodnih nošnji, pa se na Baščaršiji nakon koševske mise moglo vidjeti i snaše u punoj opremi kako traže dobre ćevape.
Danguba

#1277 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

DaysleepeR wrote:sada slijedi nekako najvažnija posjeta, a to je Angela Merkel, ponovo dolaze bitni ljudi u državu, treba iskoristiti njenu posjetu, Dodo na aparatima, kao i ostali nacionalisti, opet izvana dolaze poruke kako nacionalizam i politike torova nemaju budućnost.
Da je Izrael da ljudski prezivimo a za Merkelovu plaho i ne brinem.
Doci ce i diplomatskim rijecnikom uputiti par poruka. Ko shvati, shvatio je a ko ne nastavit ce po starom.
DaysleepeR

#1278 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Danguba wrote:
DaysleepeR wrote:sada slijedi nekako najvažnija posjeta, a to je Angela Merkel, ponovo dolaze bitni ljudi u državu, treba iskoristiti njenu posjetu, Dodo na aparatima, kao i ostali nacionalisti, opet izvana dolaze poruke kako nacionalizam i politike torova nemaju budućnost.
Da je Izrael da ljudski prezivimo a za Merkelovu plaho i ne brinem.
Doci ce i diplomatskim rijecnikom uputiti par poruka. Ko shvati, shvatio je a ko ne nastavit ce po starom.
ja to gledam sa ekonomske strane, i dolazak pape i onakva prezentacija države kao i dolazak Angele Merkel je ohrabrenje za strane investicije. isto kao što su česte Erdoganove posjete bile praćene sa veliki ulaganjima turskih biznismena, nadam se istom i od strane EU biznisa nakon posjete pape a posebno Angele. jebeš poruke.
Danguba

#1279 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

Nama niko ne moze pomoci(a mnogi su imali dobre namjere) dok se mi sami ne promijenimo ili preciznije, nasi uhljupi na vlasti koji sve saslusaju i nastave po starom.
Njima ne odgovaraju tako jake licnosti. BiH bliza EU njima blizi kraj. E sada...
almir90

#1280 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by almir90 »

Znači crnci i samoubice bombaši iz Teherana opet morali svima jasno pokazati ko zapravo pripada evropskoj civilizaciji. Alal ti vera, nakon toliko muka i ne prespavanih noći u nadi i molitvi da crnci naprave sranje za Papin doček, a ono prođe sve u najboljem redu. :izet:

Dakle, još jedan u nizu događaj koji jasno govori o našem mentalitetu i ponašanju, ma koliko to drugi pokušavali da iskrive i predstave nas drugačije. Nadam se da će biti još događaja s kojima ćemo uvijek svima pokazati jasno ko smo, i šta smo. Da mi nismo nikakvi ISIL-ovci i bradate spodobe koje terorišu sve oko sebe.

Što se tiče o nekakvom istrebljenju katolika (Hrvata), oni su sami sebe istrijebili sa svojom politikom, niko im nije uperio pištolj u glavu u naredio da odu, sve je to na dobrovoljnoj bazi. Odlaze i naši, pa ne kukamo da na "istrebljuju" i "majoriziraju".

I za kraj, dušmanima želim dug i napaćen život. :D
Last edited by almir90 on 08/06/2015 00:56, edited 1 time in total.
asker

#1281 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by asker »

Freamon Lester wrote:Draga braćo i sestre,
Čitam ondje: "Dobrodošao natrag!" Hvala, jer jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade. Sarajevo je grad-simbol. Stoljećima je bio mjesto suživota narodâ i religijâ, tako da je prozvan „Jeruzalemom Zapada". U nedavnoj je prošlosti postao simbol ratnog razaranja. Sada je u toku lijepi proces pomirenja i prije svega sam zbog toga išao tamo: kako bih podupro miran suživot različitih naroda; to je naporan, težak, ali i moguć put! I dobro im ide. Još jednom zahvaljujem vlastima i svim građanima na toplom dočeku. Zahvaljujem dragoj katoličkoj zajednici, kojoj sam htio donijeti ljubav opće Crkve. Posebno zahvaljujem također svim vjernicima: pravoslavnima, muslimanima, židovima kao i pripadnicima drugih vjerskih manjina. Cijenim nastojanja oko saradnje i solidarnosti među tim osobama različitih vjeroispovijesti, potičući ih da nastave raditi na duhovnoj i moralnoj obnovi društva. Oni rade zajedno kao prava braća. Neka Gospodin blagoslovi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu!

Sve receno. Katanac na temu i nadam se da ce zdravlje posluziti ovog velikog covjek pa da nam navrati jos jednom nekada.. :izet:
:thumbup:
Uokvirit i kljucat temu!
megaman4

#1282 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by megaman4 »

uh ta Angela Merkel. :izet: Najmoćniji političar današnjice, čak moćnija i od Obame. Nimalo ne odgovara našim vladarima što ona dolazi nakon Pape. S njom nema za.jebancije. Na udaru će biti mnogi, najviše ONI koji koče BiH ka EU, a tu grupu predvodi Dodik, koji je od Amera pušten niz kanalizaciju. Izgubio je moć. Ove sve silne posjete se ne dešavaju baš tako slučajno. Gdje još ima da u razmaku od mjesec dana dolaze dvije velike ličnosti, prvo Papa, pa zatim Merkel? EU ne želi izgubiti BiH, jer su vidjeli da jedino u BiH još postoji iskren model multikulturalnosti i multietničnosti, što je u EU u opasnoti i pod velikim znakom pitanja, jer desničari žele promijeniti bit EU zauvijek. Dobro je Papa rekao da se Evropa i Svijet moraju ugledati na BiH. :thumbup:
insomnia78

#1283 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Image
agnostic_front

#1284 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by agnostic_front »

Odakle ovo da Angela dolazi?
megaman4

#1285 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by megaman4 »

agnostic_front wrote:Odakle ovo da Angela dolazi?
dolazi 9 jula 2015.
Ljakan

#1286 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ljakan »

luxury1 wrote: Sarajevo je muslimanski grad i BiH je muslimanska drzava.
I kazu nema trave u Sarajevu.
agnostic_front

#1287 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by agnostic_front »

megaman4 wrote:
agnostic_front wrote:Odakle ovo da Angela dolazi?
dolazi 9 jula 2015.
Gdje piše to?
Cherry-Cherry

#1288 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Cherry-Cherry »

Hoće li nam opet srediti grad, oprati ulice, da sve bude tip-top? :)
madner

#1289 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by madner »

Slobodanove biljeske iz birtije.

Ima li sta svjezije? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1290 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

ovo s merkelovicom je skoro pa jednako važno
treba i to dobro organizirati
Thorgerson

#1291 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Ja bi i Obamu doveo ove godine, dok su nam drotovi u formi. :D

Rijesi rebus.
Image

Image
It_is_a_Leclerc

#1292 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja sam pod dojmom ove posjete još.

I bilo je divno što je Papa u jučerašnjem Angelusu na Trgu Sv. Petra rekao divne riječi o BiH. Tačno se vidi da nije, za razliku od političara iz vana, došao da nas tretira kao mala, divlja plemena koja treba prevaspitati, već kao neko ko je došao da od nas uči, a i da i mi nešto od njega naučimo. I drago mi je da je prepoznao izvjesne napore u cilju pomirenja u našem društvu. I pohvalio nas :thumbup:

Što se Angele Merkel tiče, njena posjeta je u strogo političkom smislu vrlo ozbiljan i važan događaj. Angela Merkel ne dolazi da prošeta Sarajevom. Budite sigurni. Njemačka inicijativa je već trebala da daje rezultate. Umjesto toga, oni koji su je trebali provoditi se vjenačavaju i razvode. Sigurno će u rasporedu biti jedan sastanak sa bh. političarima, možda čak iza zatvorenih vrata, sa ponudom - Uzmi ili ostavi, i vrlo ozbiljnom i snažnom porukom.
BHCluster

#1293 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

"Ja idem u Audiju A8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način", kazao je Dragan Čović

A da prestanete pljackati?

"Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu", kazao je papa Franjo u septembru 2013. godine.
:thumbup:
kritichar

#1294 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by kritichar »

vjerovatno je zato i odabrao Sarajevo, a ne Zagreb ili Beograd, doduše u kosmopolistki Beograd mu ne da SPC
pa smo vidjeli kako jedan muslimanski grad i muslimanska država ugosti poglavara druge religije
a to sve ukazuje da je Bosna leglo bradatih terorista, za razliku od multietničkih, multikonfesionalnih evropskih metropola u okruženju
DaffyDuck

#1295 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by DaffyDuck »

kritichar wrote:
vjerovatno je zato i odabrao Sarajevo, a ne Zagreb ili Beograd, doduše u kosmopolistki Beograd mu ne da SPC
pa smo vidjeli kako jedan muslimanski grad i muslimanska država ugosti poglavara druge religije
a to sve ukazuje da je Bosna leglo bradatih terorista, za razliku od multietničkih, multikonfesionalnih evropskih metropola u okruženju
:lol: :lol:
il kako Dodo kaze, to nam podvaljuju iluziju Saraj'va, nema tako krscana :zzzz:

On topic: nisam izdrzala, pa sam se u subotu pokupila i sa svojim djecakom otisla da masem papi Franji ispred katedrale. Bilo je prelijepo, grad je bio prekrasan, pun veselih ljudi, dobre energije. Nek nam dodje cesce :-D :-D
zateznistub

#1296 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

Thorgerson wrote:Ja bi i Obamu doveo ove godine, dok su nam drotovi u formi. :D

Rijesi rebus.
Image

Image
dodo na aparatima... :izet:
Jolpaz

#1297 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Jolpaz »

Zapostavise laktasenka i odmah reaguje kao uvredjena mlada, gdje ces mene u drugi red:D
black

#1298 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by black »

Image
Image
Image
BHCluster

#1299 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

Kenjac
Ali Kemal

#1300 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Papina posjeta je jos jedno izvrsno zajebavanje naroda i spin na nivou. Narod misli da je Papa dosao zbog njih, ne znajuci da je Papa dosao u stvari da podrzi vlast, koja je jedina profitirala u svemu tome, a i sam Papa je uzivao u svom show programu.
Gradjani Sarajeva, a i sire, su usput jos malo popljackani, a da toga nisu ni svjesni, uzeti ko levati. Sav taj cirkus je kostao i neko je ponovo uzeo lovu, a zna se ko je platio.
Naivnijeg puka do bosanskohercegovackog rijetko gdje da ima :oops:
Post Reply