Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Rasprave o vjerskim temama.
SkyLimit

#1 Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by SkyLimit »

Svaka čast Papi,kad bi ljudi zaista poštovali ovakve poruke ne bi bilo nikakvih problema,ali nažalost svjedoci smo da i danas postoje ljudi koji su spremni čak i ubiti nekoga samo zbog razlitičitih vjerskih uvjerenja.

Evangelii Gaudium apostolski dokument Pape Franciskusa:

"U ovom vremenu obnavljanje dobrih odnosa sa pripadnicima islama je od velike važnosti, što je u nekim zemljama sa hrišćanskom tradicijom sasvim normalno, i u kojima muslimani mogu slobodno njegovati svoje običaje i vršiti vjerske obrede, dok su istovremeno integrisani u društvo.

Nikada se ne smije zaboraviti da muslimani priznaju Abrahama i da zajedno s nama vjeruju i mole se samo jednom Bogu milosnom, koji će kada dodje sudnji dan, suditi svim ljudima.

Svete islamske knjige sadrže dijelove hrišćanskog učenja, u kojima se može vidjeti da su Isus Hristos i Marija predmet najdubljeg poštivanja i uvažavanja. Zaista je zadivljujuće gledati, kako su mladi i stari, žene i muškarci u islamu sposobni u obavljanju svojih dnevnih molitvi, i kako prakticirajući svakodnevno svoje obrede služe svojoj vjeri i Bogu. Istovremeno su mnogi od njih ubijedjeni da njihovi žvoti u cjelini dolaze od Boga, te da taj život moraju i živjeti za Boga.

Isto tako oni vide obavezu da u etičkom smislu, putem činjenja dobrih djela i milosrdnim odnosom prema sirotinji, i na taj način svjedoče Boga.

Njegovati i unapredjivati dijalog sa islamom, za to treba posebno obrazovanje što je od velike važnosti, gdje se neće samo isticati, kako je neko čvrst i srećan u korijenima svoga identiteta, već da ima sposobnost da prizna vrijednosti onom drugom, kao i da razumije njegovu zabrinutost, da uvažava njegovu potrebu, kao i da se zalaže, da se to zajedničko vjerovanje iznese na svjetlo.

Mi hrišćani moramo useljenike islamske vjeroispovijesti, a koji dolaze u naše zemlje, primiti toplo i sa poštivanjem, kao što se i mi nadamo i molimo, da budemo toplo primljeni i poštivani u zemljama sa islamskom tradicijom. Molim vas. Ja molim sa osjećajem najdublje skrušenosti pripadnike islama, da u pogledu iste one slobode, koju muslimani uživaju u hrišćanskim zemljama , to isto omoguće kršćanima i da im priušte slobodu izvršavanja vjerskog obreda, kako bi živjeli u svojoj vjeri.

U pogledu nekih događaja vezano za nasilje jednog dijela islamskih fundamentalista, naše simpatije prema autentičnim pripadnicima islama, trebaju nas odvratiti od generaliziranja i etiketiranja , jer pravi islam u intepretaciji knjige Kurana, ne poznaje nasilje.”
kerima1

#2 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by kerima1 »

već da ima sposobnost da prizna vrijednosti onom drugom,
Samo oni koji vrijede priznaju vrednotu. :thumbup:
Jako lijepo receno od strane Pape,isto ovako u proslosti su se istinski muslimani i krscani pazili i postovali za razliku ovog danasnjeg sveopceg haosa i netrepljivosti.
dacha bosanac

#3 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Uz dužno poštovanje svakoga, uz držanje neistomišljenika i onih koji ne vjeruju na isti način svojim bližnjima (uz nadasve i prijateljske odnose sa istima), ovo što je papa izjavio je glupost. Tačnije, ovo što je on izjavio je New Age teologija - jedan je Bog, ali je više puteva do njega (i nije bitno kojim putem ideš).
Poštovanje drugoga nema veze sa slaganjem ili ne slaganjem oko teoloških stavova. Poštovanje drugoga je naredba. Neslaganje u teologiji je nešto što nema i ne može da ima veze sa poštovanjem ljudi kao ljudi.
Zato ova papina izjava nema nikakvog smisla, jer islamska i kršćanska (i judaistička) teologija nikako ne mogu da idu ruku pod ruku.

edit: Zato nema nikakve potrebe za pominjanjem Abrahama, Isusa, Marije ili bilo koga drugog u ovom kontekstu.
Challenger__

#4 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

Đe si Dačo Sarajlijo.

:)
vazi

#5 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by vazi »

dacha bosanac wrote:Uz dužno poštovanje svakoga, uz držanje neistomišljenika i onih koji ne vjeruju na isti način svojim bližnjima (uz nadasve i prijateljske odnose sa istima), ovo što je papa izjavio je glupost. Tačnije, ovo što je on izjavio je New Age teologija - jedan je Bog, ali je više puteva do njega (i nije bitno kojim putem ideš).
Poštovanje drugoga nema veze sa slaganjem ili ne slaganjem oko teoloških stavova. Poštovanje drugoga je naredba. Neslaganje u teologiji je nešto što nema i ne može da ima veze sa poštovanjem ljudi kao ljudi.
Zato ova papina izjava nema nikakvog smisla, jer islamska i kršćanska (i judaistička) teologija nikako ne mogu da idu ruku pod ruku.

edit: Zato nema nikakve potrebe za pominjanjem Abrahama, Isusa, Marije ili bilo koga drugog u ovom kontekstu.
ne mislim kao ti :)

i te kako je vazno traziti zajednicke , dodirne tacke koje bi mogle zbliziti narode pripadnike razlicitih vjeroispovijesti. Kad se dvoje ljudi upoznaju prvo sto pokusaju, ako zele da se bolje upoznaju, je trazenje zajednickih tacaka da se stvori neka zajednicka baza na kojoj ce se odnos graditi. Zasto se isti princip ne moze primjeniti i na vece grupe ljudi razlicitih vjeroispovjesti da ne kazem na drzave, to ostavljam papi :)

I zar nije bolje i ljepse da papa posalje ovakvu poruku vec poruku o islamskom fundamentalizmu i da nastavi praviti amalgam i ubacivati sve u istu vrecu?
dacha bosanac

#6 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Pozdrav i tebi Čelendžer :)

@vazi: vidi, jedno je razgovarati, upoznavati "tuđe". Ali iskreno, razlike u teološkom smislu su velike, da se ne lažemo. Ja samo mislim da poruke mira i suživota ne treba da se mješaju sa pokušajem teološkog "ujedinjenja". Moja diužnost je da volim svakoga, da mu ne pravim probleme za njegovo lično ispoljavanje vjere ili bilo čega drugoga. Tu ne trebam da se slažem teološki sa nekim. Teologija nam za taj dio nije ni potrebna. Zato smatram da je ne treba miješati u ovo.
Challenger__

#7 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

Znači, Njofra Nju Ejdžer.

:shock:
:-D

:lol:
Challenger__

#8 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

Zadivljujuća iskrenost.
Di Canio

#9 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Di Canio »

Papa je čafir ko ga j...
dacha bosanac

#10 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Challenger__ wrote:Znači, Njofra Nju Ejdžer.

:shock:
:-D

:D pa, blizu je. Elem,ja stvarno ne razumijem zašto se u neke potpuno normalne ljudske osobine mora mješati i teologija?!?

Nego da se vrnem na Njofru i ove Nju Ejdžerske stvari :-D Mnogi pogrešno shvataju ekumenske skupove, ekumenske dijaloge i sl. Čim se o tome priča, odmah se govori o prihvatanju suprotnoga u kontekstu "svi mi vjerujemo u istog Boga, samo malo drugačije". E, to malo, baš i nije malo. Bez obzira što ja smatram da neko ima pogrešno vjerovanje, moje je da ga kao čovjeka poštujem, a i apsolutno poštujem da je neko debelo ubjeđen u svoje teološke stavove koje neće da mijenja, nego li da mi počne sa pričom iz onih prethodnih navodnika.
Evo ti jedan primjer. Jednom na nekoj sarajevskoj emisiji (mislim da je na FTV-u) gostuje jedan franjevac (čini mi se iz Fojnice, al' ne mogu biti siguran...prošlo je dosta vremena). I poče on da priča upravo o tome kako svi mi vjerujemo isto, samo malo drugačije, kako nema veze jesi li musliman ili kršćanin i sl. I meni ne bi mrsko da nazovem na telefon, i uključe me u emisiju i ja ga pitam da mi odgovori (ali ne "politički" korektno :D ) kako na sav taj svoj govor objašnjava Isusove riječi da niko ne dolazi k Ocu osim kroz Njega (Isusa). Naravno, odgovor je bio tuc-muc...nije ništa ni odgovorio. Zašto? Pa da ne bi ne daj Bože nekoga uvrijedio. E tu se razlikujemo. Naši teološki stavovi namju šta da vrjeđaju drugu stranu ako se ponašamo kao ljudi, i ako nas ti teološki stavovi ne dovode do agresivnosti i nasilja.
Zato, ponavljam se, ne treba miješati ljudskost sa teologijom. ;-)
Challenger__

#11 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

Razumijem. Evo ti jedan - sasvim ne New Age - presto. Bachov.

Slušao sam ga dok sam čitao tvoj odgovor. BTW, znaš li da je barok koncipiran kao antiteza reformaciji, luteranstvu? Da je izdašno finansiran i podstican od RKC, kad ono... najveći izdanak baroka - Bach, luteran!
dacha bosanac

#12 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Nisam znao da je barok koncipiran na tome. Eto, naučih nešto novo. Hvala za tu informaciju ;)
Challenger__

#13 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

dacha bosanac wrote:Nisam znao da je barok koncipiran na tome. Eto, naučih nešto novo. Hvala za tu informaciju ;)
Da, to je izvan svake sumnje. Čak i mala wiki za početnike poznaje tu činjenicu.

:wink:
The popularity and success of the Baroque style was encouraged by the Roman Catholic Church, which had decided at the time of the Council of Trent, in response to the Protestant Reformation, that the arts should communicate religious themes in direct and emotional involvement.
Baroque, klikni ovde
Challenger__

#14 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

Ako ova mala prepiska izazove forumaške sumnje, reci ti njima: "Nas dvojica se znamo iz Eshatona"? "Čega ba"? Ama onaj Kemin kafić...

vazi

#15 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by vazi »

dacha bosanac wrote:Pozdrav i tebi Čelendžer :)

@vazi: vidi, jedno je razgovarati, upoznavati "tuđe". Ali iskreno, razlike u teološkom smislu su velike, da se ne lažemo. Ja samo mislim da poruke mira i suživota ne treba da se mješaju sa pokušajem teološkog "ujedinjenja". Moja diužnost je da volim svakoga, da mu ne pravim probleme za njegovo lično ispoljavanje vjere ili bilo čega drugoga. Tu ne trebam da se slažem teološki sa nekim. Teologija nam za taj dio nije ni potrebna. Zato smatram da je ne treba miješati u ovo.
razumijem tvoj pristup temi medjutim ja stvari vidim drugacije. Mislim da je muslimanima potrebno da neko kaze ovo sto je papa rekao. Ti mozda zivis u sarajevu , sigura, svoja raja , svoja mahala? Polozaj muslimana u svijetu je malo drugaciji posebno od kad se kamikaze raznose po stanicama i na mjestima gdje ima skupova (dovoljan danasnji primjer iz rusije cini mi se) Zato je jako vazno da neko kaze da se svi muslimani ne stavljaju u istu vrecu i da da malo svjetla na islam, kao sto je papa ucinio.

Davno procitah jednu knjigu, preporucujem je svakome, autor je Karl Josef Kuschel "sto zidove, krscane i muslimane dijeli - a sto ih ujedinjuje"
dacha bosanac

#16 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Challenger__ wrote:Ako ova mala prepiska izazove forumaške sumnje, reci ti njima: "Nas dvojica se znamo iz Eshatona"? "Čega ba"? Ama onaj Kemin kafić...

Challenger__

#17 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Challenger__ »

:lol: :lol: :lol:
dacha bosanac

#18 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

vazi wrote:

razumijem tvoj pristup temi medjutim ja stvari vidim drugacije. Mislim da je muslimanima potrebno da neko kaze ovo sto je papa rekao. Ti mozda zivis u sarajevu , sigura, svoja raja , svoja mahala? Polozaj muslimana u svijetu je malo drugaciji posebno od kad se kamikaze raznose po stanicama i na mjestima gdje ima skupova (dovoljan danasnji primjer iz rusije cini mi se) Zato je jako vazno da neko kaze da se svi muslimani ne stavljaju u istu vrecu i da da malo svjetla na islam, kao sto je papa ucinio.

Davno procitah jednu knjigu, preporucujem je svakome, autor je Karl Josef Kuschel "sto zidove, krscane i muslimane dijeli - a sto ih ujedinjuje"
Jarane, nemam ja problema sa tim da se o muslimanima priča drugačije i u ljepšem svjetlu u odnosu na "muslimane". Samo mislim da tu ne treba mješati teološke stvari, ništa drugo.
ratamahatta

#19 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by ratamahatta »

kerima1 wrote:
Jako lijepo receno od strane Pape,isto ovako u proslosti su se istinski muslimani i krscani pazili i postovali za razliku ovog danasnjeg sveopceg haosa i netrepljivosti.

Kada se ono bijase pazili, za vrijeme krstaskih ratova ili ranije :D
Last edited by ratamahatta on 29/12/2013 22:03, edited 1 time in total.
vazi

#20 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by vazi »

dacha bosanac wrote:
vazi wrote:

Jarane, nemam ja problema sa tim da se o muslimanima priča drugačije i u ljepšem svjetlu u odnosu na "muslimane". Samo mislim da tu ne treba mješati teološke stvari, ništa drugo.
zasto ih ne bi trebalo mijesati ako su zasnovane na cinjenicama ( jer za vjernike to jesu cinjenice)?
dacha bosanac

#21 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dacha bosanac »

Vidi, poštovanje čovjeka nema veze sa istim ili suprtnim vjerovanjem. Teologiju ne treba mješati u to. O teološkim stvarima treba razgovarati (ako već do toga dolazi) mimo ovog prvog. E sad, hoćel' se neko složiti da svi vjerujemo isto ali samo malo drugačije, ili da vjerujemo totaslno suprotno, to je sasvim druga priča ;-)
kerima1

#22 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by kerima1 »

ratamahatta wrote:
kerima1 wrote:

Kada se ono bijase pazili, za vrijeme krstaskih ratova ili ranije :D
Ne znam je li ti poznat primjer kad je Omer drugi halifa usao u Palestinu,kako su ga docekali tamosnji krscani,ponudili mu da klanja ako hoce u crkvi itd.Sve se moze da se hoce,samo svijet je postao takav da iz inata se ratovi vode,mrzi,likuje zato nam i jest kako nam je. :)
Hvala ovom papi sto je ovo izjavio,mada sto gore neko napisa teologije su na razlicite ipak ostalo je covjek rekao sve fino,za razliku od onog zadnjeg proslog pape debila odma je u startu napao na muslimane.
Last edited by kerima1 on 30/12/2013 11:28, edited 1 time in total.
ratamahatta

#23 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by ratamahatta »

Kada se ono bijase pazili, za vrijeme krstaskih ratova ili ranije :D[/quote]
Ne znam je li ti poznat primjer kad je Omer drugi halifa usao u Palestinu,kako su ga docekali tamosnji krscani,ponudili mu da klanja ako hoce u crkvi itd.Sve se moze da se hoce,samo svijet je postao taka da iz inata se ratovi vode,mrzi,likuje zato nam i jest kako nam je. :)
Hvalaovom papi sto je ovo izjavio,mada sto gore neko napisa teologije su na razlicite ipak ostalo covjek rekao sve fino,za razliku od onog zadnjeg proslog papu debila odma je u startu napao na muslimane.[/quote]

Puno gledas Al'Jazera-u....uzmi malo i istorije, pa ces da vidis :0
Nocty

#24 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Nocty »

sto se nije izjasnio da je isus gljiva
underwater

#25 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by underwater »

kerima1 wrote:Hvalaovom papi sto je ovo izjavio,mada sto gore neko napisa teologije su na razlicite ipak ostalo covjek rekao sve fino,za razliku od onog zadnjeg proslog papu debila odma je u startu napao na muslimane.
Mogo' je ovaj papa i da shuti ... da ne kaze nista.
Al ovo sto je reko' ... u svakom slucaju je izjava godine, rukavica u lice zhidovima .
Mozda ima istine u predskazanjima da je on - zadnji papa :mrgreen:
Papa Franjo :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply