Hafis wrote:pemanapemani wrote:
Sarajevo jeste sjebano i ima milon mana, ali je svjetlosnim godinama, po toleranciji, udaljeno od Beograda i Zagreba, a za Hercegovinu je jedinica mjere.
Mogao sam i ja to isto napisati za Prnjavor, Živinice...ili Orašje. nigdje veze...obična floskuletina bez i jednog jedinog argumenta.
Hvala bogu da postoji ''tolerancija'' kada se broj jednog naroda popeo na preko 95%
, i nema više nikakve potrebe pokazivanja mišića. Ja mislim da je Tokio još tolerantniji od Sarajeva.......a tek Grude ili Šekovići...a bogami i Kalesija.
Nele , Nele tu smo temu apsolvirali davnih dana.nije fer to sto pises. Napisano je o tome milion stranica sa kojima bi mogao razvuci auto put sa 12 traka od Haga do Beograda preko Zagreba. Ali valja se praviti nevjest , podmetati , trolati , prvocirati , podyebavati , insinuirati itd .
Od tih miliona stranica izdvajam 5 recenica sa Deutsche Welle
Do danas nije utvrđeno koliko je sarajevskih Srba bliskih Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koju je tada vodio Radovan Karadžić, napustilo grad uoči izbijanja sukoba u proljeće 1992. godine. Neki od njih su, prema kasnijim kazivanjima, mislili da grad napuštaju „privremeno, dok se politička situacija ne smiri“. No, obruč koji je oko Sarajeva zatvoren 6. aprila 1992. godine, pukao je tek 1995. godine pod pritiskom Daytona.
Srbi koji su ostali u Sarajevu tokom opsade (prema nekim procjenama bilo ih je između 30.000 i 40.000) dijelili su sudbinu svojih sugrađana, što znači da su svakodnevno bili izvrgnuti artiljerijskim, snajperskim i avio napadima bivše Vojske Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Mnogi su usljed tih napada poginuli ili ranjeni.
Tokom opsade mnogi su stanovnici napustili Sarajevo
Tokom opsade, uslovi života bili su gotovo nepodnošljivi zbog čega su mnogi stanovnici privremeno ili trajno napustili Sarajevo. Putevi izlaska iz opkoljenog grada vodili su preko kontrolnih punktova VRS (najčešće most „Bratstva i jedinstva“ na Grbavici) ili Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) uspostavljenih izvan područja koje je oko Sarajeva kontrolirala VRS (prema Kiseljaku ili Mostaru). „Srbi su u to vrijeme imali 'privilegiju' da su mogli napustiti Sarajevo“,
Egzodus nakon „reintegracije“
Prema ocjeni analitičara, do velikog egzodusa Srba iz Sarajeva došlo je 1996. godine, kada su gradska područja koja su tokom rata bila pod kontrolom VRS (Grbavica, Vogošća, Ilidža, Ilijaš, Hadžići) „reintegrirana“ u Federaciju BiH. Tadašnje vođstvo RS-a pozvalo je srpsko stanovništvo da napusti pomenuta područja. „Poznata je aktivnost Momčila Krajišnika i rukovodstva RS-a da iseljavaju Srbe prije nego što se ta mjesta predaju Federaciji“,
Kada skoknes do Zagreba posto su Monteno i Berber umrli onda upitaj Jasnu Beri , Miljenka Jergovica, Niksu Bratosa , Seju Sexona , Zeljka Bebeka ,Drezena Zerica , Gerturudu Munitic , Sandru Bagaric i mnoge mnoge druge ...dakle upitaj ih ,, kako, kada , gdje i na koji nacin su ih protjerali iz
Sarajeva. a sada nastavi u revijalnom tonu da siris dezinformacije i prosipas sovinizam i netrpeljivost prema Bosni, Bosancima i Sarajevu.