Panorama krov - Da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Kataklinger

#1 Panorama krov - Da ili ne?

Post by Kataklinger »

Pozdrav

Pitanje isključivo za one koji su imali/ili imaju auto sa panorama krovom. S jedne strane, prednosti su definitivno ugodnija vožnja (posebno tokom proljeća i ljeta), osvjetljeniji interijer i hajmo reći atraktivniji izgled automobila. S druge strane, nešto skuplje auto, vječiti strah da ne "rokne" nešto na krov jer staklo je staklo (nisam upoznat koliko je izdržljivo), veća temperatura interijera tokom toplijih perioda, i naravno mogućnost kvara i velika cijena popravka.
Više - nego +, međutim nije na odmet prodiskutovati o ovome.
lavic

#2 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by lavic »

Imao sam tri auta sa metalnim/farbrickim siberom i sad zena vozi p 206 sa tim panorama/staklenim siberom.
Svi su kupljeni polovni pa se oprema nije mogla birati, da kupujem novo to ne bih nikad stavio, iskreno ja za tim nema potrebu i ja ne vidim nikakvu prednost u posjedovanju istog, proljece/zima ako otvoris ubi u glavu, a ljeti przi i kroz staklo, bez obzira sto je fabricki tamno.
Imao sam samo jednom kvar na ovom staklemon siberu, pukli su plasticni klizaci koji pomicu krov i oni su vezani na sajlu. Dvije nove sajle i ruke je bilo oko 160 KM.
Industrialyzer

#3 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Industrialyzer »

Ako kupujes novo auto, sa upaljenom klimom neces osjetiti da grije vise nego inace. Staklo je takvo da ne propusta toplotu u tolikoj mjeri. Sto se izdrzljivosti tice, ne brini, preko zime mi je ledenica pala, doduse ne velika, nikakvih tragova nije bilo.
citroen xm

#4 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by citroen xm »

Ja na trenutnom autu ima fabrički šiber, a imao sam ga još na par auta. Otvara se u dva položaja. Ne bih ga mijenjao ni za šta drugo od opreme koja se nudila na ovom autu. Sjajna stvar. Što se panorama tiče, rado bih je posjedovao. Jedina mana je cijena ako se razbije, ali zato platiš godišnje osiguranje stakala koje nije skupo i uživaš.
530i

#5 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by 530i »

Nisam ljubitelj ni panorama krovova, ni klasičnih šibera. Nisam posjedovao niti jedan auto s tim, ali se jesam vozio par puta. Kod Citroenovih modela npr. sa produženom šoferšajbom štitinici za sunce mi dođu tačno kod glave i smetaju i teže ih je koristiti...vrijedi i o tome razmisliti ako si iznadprosječno visok. Uostalom jeftinije je održavati komad lima u vidu krova nego li staklo...a ko voli nek izvoli.
citroen xm

#6 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by citroen xm »

Sve je stvar ukusa. Običan krov naravno ne zahtjeva nikakvo održavanje, ali zato nema ni uživanja sa otvorenim dijelom krova po recimo ovakvom vremenu.
Mustafapasa

#7 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Mustafapasa »

Imam nissan qashqai koji ima panorama krov i 90% krova mi cini staklo koje:
-Ima pokretnu navlaku (nebo ispod stakla) koje po potrebi otvaram ili zatvaram s tim sto mogu dozirati koliko cu otvoriti a koliko ne,
-Ljeti malo vise grije ako ga ne presvuces zastitnom folijom,
-Je super jer daje drugaciji osjecaj u voznji kako tebi tako i drugima,
-Je super tokom snijega/kise jer sve vidis i dozivljavas drugacije...itd itd
Jedini minus je to kao ako pukne,mada se radi o bas debelom staklu i kosta oko 3-4.000KM...
Ja sam def.za a ako zelis uzivo vidjeti kako je ovo, javi se u pp
dgL_

#8 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by dgL_ »

posjedujem elektricni panorama krov, medjutim atrakcija mi je bilo prvo ljeto i proljece... stalno je bio otvoren i nesto sam se gotivio.. alivjeruj mi zadnja 2 ljeta haman da ga nisam ni otvorio... na more sam otisao niti jednom ga nisam otvorio... znas kak oti to ide... svaki fazon isfura... tkavi smo mi ljudi prokleti, dzaba :) sto se tice ostecenja, nije to bas tako lohotno kako ti mislis... moze izdrzati dosta... to znaj
saiks

#9 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by saiks »

Lijepo na izgled,ali ne bih volio imati u autu kad te nevrijeme vjetar i led zateknu u Hercegovini. :D
jefferson

#10 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by jefferson »

Super stvar.
Ja imam auto sa komplet panorama krovom, i posto volim propuh, ljeti je extra.
Vozio sam takodje isto auto na +48 stepeni u hladu kroz pustinju, i uz klima uredjaj nikakvih problema nije bilo. Krov je presvucen posebnom folijom koja odbija daleko vise UV zracenja nego ostala stakla koja su zatamnjena. Takodje, ima posebno platno koje dodje ispod krova, tako da i ono sprecava prodiranje suncevih zraka. Kada je hladnije, i povuces platno a ostavis krov zatvoren, opet je unutra ugodnije sa prirodnom svjetloscu.
Qler

#11 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Qler »

Definitivno DA :)
mayab

#12 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by mayab »

Nisam imao panorama krov, ali sam na prijasnjim autima imao šibere, što staklene, što limene , i da sam u mogućnosti, opet bih kupio auto sa šiberom, ili još bolje panorama staklenim krovom!
Dakle, od mene DA! :thumbup:
cobrabih

#13 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by cobrabih »

lavic wrote:Imao sam tri auta sa metalnim/farbrickim siberom i sad zena vozi p 206 sa tim panorama/staklenim siberom.
Svi su kupljeni polovni pa se oprema nije mogla birati, da kupujem novo to ne bih nikad stavio, iskreno ja za tim nema potrebu i ja ne vidim nikakvu prednost u posjedovanju istog, proljece/zima ako otvoris ubi u glavu, a ljeti przi i kroz staklo, bez obzira sto je fabricki tamno.
Imao sam samo jednom kvar na ovom staklemon siberu, pukli su plasticni klizaci koji pomicu krov i oni su vezani na sajlu. Dvije nove sajle i ruke je bilo oko 160 KM.
Pozdrav, kod koga si popravljao panoramu, imam slican problem?
rovac13

#14 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by rovac13 »

Meni led nedavno ubio dva auta jedan pored drugog.

Onaj sto ima obicni krov ima vise stete,puno udubljenja ima na krovu.

Ovaj sa panoramom manje stete,panorami nije bilo nista,samo zadnji kraj krova malo,gdje je limarija :)
Euphoria

#15 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Euphoria »

Meni je to lijepo. Doduse nisam dugo vlasnik automobila sa panorama krovom. Neki dan je bio u suncu, kad sam usla u auto 1000 stepeni, kontam zbog panorame. Jucer i danas vidim da nije, i kad nije otvorena auto se pregrije. Kad radi klima jako je ugodno, samo ja primaknem puno jediste pa je nekako ni ne vidim dok vozim :)
HAVANA

#16 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by HAVANA »

Da :-D
Travnički Noćni Šetač

#17 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Travnički Noćni Šetač »

Imam električni šiber, kompletan set IR stakala sa fabrikim zatamnjenjem... odlična stvar i kad bih mogao birati uvijek bih izabrao takvu opciju...
preludezalude

#18 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by preludezalude »

citroen xm wrote:Ja na trenutnom autu ima fabrički šiber, a imao sam ga još na par auta. Otvara se u dva položaja. Ne bih ga mijenjao ni za šta drugo od opreme koja se nudila na ovom autu. Sjajna stvar. Što se panorama tiče, rado bih je posjedovao. Jedina mana je cijena ako se razbije, ali zato platiš godišnje osiguranje stakala koje nije skupo i uživaš.
Ja jos nisam naisao na osiguranje koje nudi kasko osiguranje stakala i da ukljucuje staklene povrsine na krovu.
citroen xm

#19 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by citroen xm »

Ok, nije ni bitno. Ja bih ipak, ako bi mogao birati, izabrao panoramu ili šiber.
lavic

#20 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by lavic »

cobrabih wrote:
lavic wrote:Imao sam tri auta sa metalnim/farbrickim siberom i sad zena vozi p 206 sa tim panorama/staklenim siberom.
Pozdrav, kod koga si popravljao panoramu, imam slican problem?
Pezo servis Dedovic.
Gray

#21 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Gray »

Sada tražim novi auto i uzimam isključivo sa panoramom, to mi je želja :D
rovac13

#22 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by rovac13 »

preludezalude wrote: Ja jos nisam naisao na osiguranje koje nudi kasko osiguranje stakala i da ukljucuje staklene povrsine na krovu.
Sto mora biti kasko stakala.

Ja uzeo kasko sudar plus,pokrivena i panorama.Vremenske nepogode,sudar kad si ti kriv,cak cini mi se i kradja auta.
Better Man

#23 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Better Man »

Uzmeš full kasko i mran si od svake štete na autu.
rovac13

#24 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by rovac13 »

Moze li i full kasko za 150 KM
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#25 Re: Panorama krov - Da ili ne?

Post by Entropio »

Panorama krov je sranje. Dva puta ga otvorio, jednom da isprobam i drugi put da pokazem nekome.

Zimi ga svakako ne otvaras, a ljeti... zasto bi otvarao pa da ti sunce direktno przi u glavu? Vjetar? Upalim klimu i rahat. Kakve panorame, kakvi siberi.
Post Reply