Panislam ili nacionalizam?
- amoninan
#26 Re: Panislam ili nacionalizam?
Zašto je Bosna u epicentru diskusije?
-
HZArnel
#27 Re: Panislam ili nacionalizam?
da li ja dobro vidim il' neki ne razumiju pojam panislam?
panislam=ujediniti sve drzave pod ednu novu,teokratsku,serijatsku,islamsku drzavu.
Znaci od Magriba do Indije sve jedna drzava islamskog ustroja.
panislam=ujediniti sve drzave pod ednu novu,teokratsku,serijatsku,islamsku drzavu.
Znaci od Magriba do Indije sve jedna drzava islamskog ustroja.
slazemo se @arte.faktarte.fakt wrote:hilafet je upravo strusen na kartu nacionalizma ... u svakom slucaju muslimani trebaju da se malo razbude i dodju sebi i menu se bajki tipa sekularizam ...
-
HZArnel
#29 Re: Panislam ili nacionalizam?
po koji put da naglasim iznio sam hipoteticke pretpostavke,ravne snovimavox-populi wrote: Zar zaista mislis da ce se ta kriticna masa ikada stvoriti? Cak i teoretski je to nemoguce jer i medju muslimanima koji zive u Evropi dio onih koji zele neki panislamizam je minoran.
opet isto...nisam govorio o broju pristalica nego broju muslimana,te mase je lako stvoriti,tj.dici ljude pobuniti ih,samo trebas dobru propagandu da smislis i imas dobro organizivan tim.vox-populi wrote: Ovdje ne smijes zaboraviti da broj muslimana (mada, opet, nisam siguran da broj onih koji zele panislamizam raste) u BiH raste samo na cca. 35% teritorije.
vox-populi wrote: I ovdje moras uzeti u obzir da svi ti silni imigranti upravo bjeze iz zemalja koje su serijatski organizovane. Nisam bas siguran da iz serijata bjeze u Evropu da bi u njoj opet napravili serijat.
samo sam pobrojao broj" ljudskih glava",kojim je moguce ponuditi isti "cilj."vox-populi wrote:Slicno kao i za Evropu s tim da je u Americi broj imigranata manji a broj konvertita veci.
isto kao i prethodno.vox-populi wrote:Ovdje ili nisi dobar sa geografijom ili nisi dobar sa mozgom. Cak i kada bi bilo ovako kao sto pises i kada bi u BiH, Albaniji i Sandzaku postojala vecina koja zeli serijat, to je i dalje jedno malo ostrvo okruzeno "krscanskim" morem.
Sjeverna Afrika, Orijent i druge islamske zemlje su kao drzave nastale na islamskim principima i tamo je panislam itekako moguc.
opet pogresno tumacis moje konstatacije.vox-populi wrote:Ovaj dio je tesko komentarisati. Zalazes se za neku teokratiju iz koje je masa evropskih muslimana pobjegla. Ono sto je sigurno je da musliman nije jednako neko ko zeli serijatsku drzavu. Takvih je jako malo. Problem je sto se takvi obicno dizu u zrak pa zauzimaju neproporcijalno visok medijski prostor. Vecina muslimana koji zive u Evropi zive tu jer im je bolje nego u njihovim maticnim drzavama. I sigurno ima jos puno toga da se uradi kako bi Evropa postala savrseno mjesto zivljenja za sve svoje stanovnike. Ali serijat nije jedna od stvari koja ce unaprijediti polozaj bilo koga u Evropi.
Za sve moras imati podlogu,ugodan teren pa tako i za ovo...e da bi stvorio "raj na zemlji" potrebna je ponajprije reforma u skolsko-obrazovnom sistemu svih muslimanskih drzava,kroz skolovanje im ukorijeniti sve serijatske vrijednosti a ne kapitalisticke,kojima smo trenutno izlozeni.
-
HZArnel
#30 Re: Panislam ili nacionalizam?
pa ako ti je toliko glupava nisi je morao obogatiti samo tim jednim rolanjem,mogao si i reci zasto nprBiH-x wrote:Koja glupava tema
-
theTruePath
#31 Re: Panislam ili nacionalizam?
Bosnjaci bi bili za jedino ako bi to Turska predvodila na svoj nacin,a zna se sta je turski islam(rakija,zene itd)

- ljubav_aha
#32 Re: Panislam ili nacionalizam?
pan am je uvijek kriv za sveHZArnel wrote:Amerika je najvece zlo koje danas imamo,utjeha nam je,hvala bogu da ni jedan imperij nije vjecan.Mislim da je s pravom neki porede sa Antikristom.ljubav_aha wrote:
ja sam za pan am
Samo pogledaj ko su prvi doseljenici na "tla indijanaca"sve ce ti biti jasno.
-
HZArnel
#33 Re: Panislam ili nacionalizam?
prevedi kao globalizacijaljubav_aha wrote:pan am je uvijek kriv za sveHZArnel wrote:Amerika je najvece zlo koje danas imamo,utjeha nam je,hvala bogu da ni jedan imperij nije vjecan.Mislim da je s pravom neki porede sa Antikristom.ljubav_aha wrote:
ja sam za pan am
Samo pogledaj ko su prvi doseljenici na "tla indijanaca"sve ce ti biti jasno.
- NightSkyWalker
#34 Re: Panislam ili nacionalizam?
Sta je panislam?
Ko je i na koji nacin pokusao da sprovede panislam?
- piupiu
#35 Re: Panislam ili nacionalizam?
Ne znam sta ci ti ovo 'pan', islam je sam po sebi nadnacionalan. S moje tacke gledista, i prema istorijskim izvorima koje sam citala, islam je vrlo brzo nakon svog nastanka zapravo i postao mehanizam ujedinjenja arapskih plemena i sa istorijsko-pozitivisticke tacke gledista se na njega gleda kao na arapsku kolonijalnu ideologiju (u politickom smislu). Meni se ne cini da bi Turci ili Malezani, na primjer, bili jako sretni u tom nekom 'pan'-drustvu, da ne kazem kako bi Indija s osmijehom usla u takav savez.
Mislim, cije bi poimanje Islama bilo primarno (kako god se na to gledalo sa teoloskog stanovista, razlicite prakse proizilaze iz razlicitih kulturnih kodeksa, htio to neko sebi priznati ili ne)???
Drugo, zapadne vrijednosti nisu samo materijalizam i nacionalizam, zapadne vrijednosti su i univerzalni humanizam, i sekularizam, i univerzalna ljudska prava, i jednakost spolova pred zakonom, i socijalna drzava, itd ....
Nacionalizam? Prerascemo i to jednog dana, ko nam je kriv sto smo zaostali. Svijet se krece prema kombinaciji nad-nacionalnog i regionalnog identiteta, sad je pitanje da li je taj nadnacionalni identitet i nad-religijski ... i da li takvo nesto uopste moze postojati, sto bi, zapravo, bio idealan sistem za ljudska bica ...
Drugo, zapadne vrijednosti nisu samo materijalizam i nacionalizam, zapadne vrijednosti su i univerzalni humanizam, i sekularizam, i univerzalna ljudska prava, i jednakost spolova pred zakonom, i socijalna drzava, itd ....
Nacionalizam? Prerascemo i to jednog dana, ko nam je kriv sto smo zaostali. Svijet se krece prema kombinaciji nad-nacionalnog i regionalnog identiteta, sad je pitanje da li je taj nadnacionalni identitet i nad-religijski ... i da li takvo nesto uopste moze postojati, sto bi, zapravo, bio idealan sistem za ljudska bica ...
-
HZArnel
#36 Re: Panislam ili nacionalizam?
Sve islamske drzave u jednoj.Bilo za vrijeme kalifata.Kasnije raspala radi nacionalistickih teznji jednih odn drugih odn svih.NightSkyWalker wrote:Sta je panislam?
-
HZArnel
#37 Re: Panislam ili nacionalizam?
ma treba nam "pan" islam bi trebao da bude nad nacijom al' to dansa nije slucaj nigdje u svijetu osim mozda Iranu.piupiu wrote:Ne znam sta ci ti ovo 'pan', islam je sam po sebi nadnacionalan. S moje tacke gledista, i prema istorijskim izvorima koje sam citala, islam je vrlo brzo nakon svog nastanka zapravo i postao mehanizam ujedinjenja arapskih plemena i sa istorijsko-pozitivisticke tacke gledista se na njega gleda kao na arapsku kolonijalnu ideologiju (u politickom smislu). Meni se ne cini da bi Turci ili Malezani, na primjer, bili jako sretni u tom nekom 'pan'-drustvu, da ne kazem kako bi Indija s osmijehom usla u takav savez.Mislim, cije bi poimanje Islama bilo primarno (kako god se na to gledalo sa teoloskog stanovista, razlicite prakse proizilaze iz razlicitih kulturnih kodeksa, htio to neko sebi priznati ili ne)???
Hipoteticki gledano,sa pravilnim preuzgojom djece kroz skolstvo bi se moglo postici da i malezijci i turci budu pristalice tog istog panislamizma.
A poimanje islama?!
Hm...mislim da bi se trebalo jedino kuran i sunnet koristiti za tumacenje islama.
Zapadne vrijednosti?!
Socijalna drzava u nasim snovima,cijeli sistem se zasniva na trudu i manipulisanju pojedinca situacijom,bez toga ne mozes uspjeti.
- sheikh
#38 Re: Panislam ili nacionalizam?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ovu temu kao da je napisala Martina Mlinarević-Sopta???????

- arte.fakt
#39 Re: Panislam ili nacionalizam?
hahahah da te vrijednosti mozda postoje na papiru ali ne i u praksi , pogotovo taj univerzalni humanizam i sekularizam mozes okacit macku o rep ...piupiu wrote:Ne znam sta ci ti ovo 'pan', islam je sam po sebi nadnacionalan. S moje tacke gledista, i prema istorijskim izvorima koje sam citala, islam je vrlo brzo nakon svog nastanka zapravo i postao mehanizam ujedinjenja arapskih plemena i sa istorijsko-pozitivisticke tacke gledista se na njega gleda kao na arapsku kolonijalnu ideologiju (u politickom smislu). Meni se ne cini da bi Turci ili Malezani, na primjer, bili jako sretni u tom nekom 'pan'-drustvu, da ne kazem kako bi Indija s osmijehom usla u takav savez.Mislim, cije bi poimanje Islama bilo primarno (kako god se na to gledalo sa teoloskog stanovista, razlicite prakse proizilaze iz razlicitih kulturnih kodeksa, htio to neko sebi priznati ili ne)???
- piupiu
#40 Re: Panislam ili nacionalizam?
Zavisi gdje ga trazis i sta uzimas za primjer. Isto to mozes reci i za neke univerzalne vrijednosti Islama kad poredis razlicita drustva ...arte.fakt wrote:hahahah da te vrijednosti mozda postoje na papiru ali ne i u praksi , pogotovo taj univerzalni humanizam i sekularizam mozes okacit macku o rep ...piupiu wrote:Ne znam sta ci ti ovo 'pan', islam je sam po sebi nadnacionalan. S moje tacke gledista, i prema istorijskim izvorima koje sam citala, islam je vrlo brzo nakon svog nastanka zapravo i postao mehanizam ujedinjenja arapskih plemena i sa istorijsko-pozitivisticke tacke gledista se na njega gleda kao na arapsku kolonijalnu ideologiju (u politickom smislu). Meni se ne cini da bi Turci ili Malezani, na primjer, bili jako sretni u tom nekom 'pan'-drustvu, da ne kazem kako bi Indija s osmijehom usla u takav savez.Mislim, cije bi poimanje Islama bilo primarno (kako god se na to gledalo sa teoloskog stanovista, razlicite prakse proizilaze iz razlicitih kulturnih kodeksa, htio to neko sebi priznati ili ne)???
-
HZArnel
#41 Re: Panislam ili nacionalizam?
hm....i ti citas index.hr aa?sheikh wrote:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobra je ona osoba,sto jes' jes'
Hvala na komplimentu
-
HZArnel
#42 Re: Panislam ili nacionalizam?
ali islam nije primjer licemjera kao zapadpiupiu wrote:Zavisi gdje ga trazis i sta uzimas za primjer. Isto to mozes reci i za neke univerzalne vrijednosti Islama kad poredis razlicita drustva ...arte.fakt wrote:hahahah da te vrijednosti mozda postoje na papiru ali ne i u praksi , pogotovo taj univerzalni humanizam i sekularizam mozes okacit macku o rep ...piupiu wrote:Ne znam sta ci ti ovo 'pan', islam je sam po sebi nadnacionalan. S moje tacke gledista, i prema istorijskim izvorima koje sam citala, islam je vrlo brzo nakon svog nastanka zapravo i postao mehanizam ujedinjenja arapskih plemena i sa istorijsko-pozitivisticke tacke gledista se na njega gleda kao na arapsku kolonijalnu ideologiju (u politickom smislu). Meni se ne cini da bi Turci ili Malezani, na primjer, bili jako sretni u tom nekom 'pan'-drustvu, da ne kazem kako bi Indija s osmijehom usla u takav savez.Mislim, cije bi poimanje Islama bilo primarno (kako god se na to gledalo sa teoloskog stanovista, razlicite prakse proizilaze iz razlicitih kulturnih kodeksa, htio to neko sebi priznati ili ne)???
Polazem zakletvu na Bibliju u sudu npr.,Bozic-praznik(napominjem,sekluarne drzave),vjerska netolerancija itd itd.
- sheikh
#43 Re: Panislam ili nacionalizam?
HZArnel wrote:hm....i ti citas index.hr aa?sheikh wrote:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobra je ona osoba,sto jes' jes'![]()
Hvala na komplimentu
Frendu
Gdje je dobra
Ustasa ne moze biti dobar
vec na ovo smece od novinara !
samo pokusava napraviti raskol izmedju hercegovine i bosne??????
Skriveni simpatizer Ante Pavelica
fuuuuuuuuj
-
HZArnel
#44 Re: Panislam ili nacionalizam?
ma ja to k'o fol straga i kobejagi metaforickisheikh wrote:HZArnel wrote:hm....i ti citas index.hr aa?sheikh wrote:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobra je ona osoba,sto jes' jes'![]()
Hvala na komplimentu
Frendu![]()
Gdje je dobra
Ustasa ne moze biti dobar(ne mislim ovdje na hrvate ili katolike)
vec na ovo smece od novinara !
samo pokusava napraviti raskol izmedju hercegovine i bosne??????
Skriveni simpatizer Ante Pavelica
fuuuuuuuuj
i jos jednom hvala na komplimentu
-
Karajic10
#45 Re: Panislam ili nacionalizam?
Osnivacu teme: Nista od tog tvog panislama. Jedan ti je ranije rekao da ne poznajes geografiju dovoljno a ti bi pravio kojekakve panislamske kalifate. povezujes bosnu, sandzak, i albaniju sa bliskim istokom a izmedju te dvije teritorije more hriscana... ali ispravio si se pa si pokusao obraniti obraz rekavsi nesto slicno "ma to je ono nesto slicno snovima o cemu ja..." tema je trebala biti zatvorena nakon tog komentara.
-
Karajic10
#46 Re: Panislam ili nacionalizam?
i ne razumijem zbog cega govoris "hvala na komplimentu," kad je covjek rekao da je rijec o nekome tko je simpatizer Ante Pavelica? Znaci i ti si simpatizer Ante Pavelica...? ne bi me ni cudilo. Meni je bilo jasno o kome je rijec onog momenta kad si postavio komentar gdje kazes da u Islamu nema licemjerstva.
- sheikh
#47 Re: Panislam ili nacionalizam?
Karajic10 wrote:i ne razumijem zbog cega govoris "hvala na komplimentu," kad je covjek rekao da je rijec o nekome tko je simpatizer Ante Pavelica? Znaci i ti si simpatizer Ante Pavelica...? ne bi me ni cudilo. Meni je bilo jasno o kome je rijec onog momenta kad si postavio komentar gdje kazes da u Islamu nema licemjerstva.
To sam i ja htio napisati
Ali vidim da nije bas shvatio moje poentu pa mi se nije dalo objasnjavati ko je sta
-
HZArnel
#48 Re: Panislam ili nacionalizam?
vao,kakva nagla reakcija...Karajic10 wrote:Osnivacu teme: Nista od tog tvog panislama. Jedan ti je ranije rekao da ne poznajes geografiju dovoljno a ti bi pravio kojekakve panislamske kalifate. povezujes bosnu, sandzak, i albaniju sa bliskim istokom a izmedju te dvije teritorije more hriscana... ali ispravio si se pa si pokusao obraniti obraz rekavsi nesto slicno "ma to je ono nesto slicno snovima o cemu ja..." tema je trebala biti zatvorena nakon tog komentara.
prvo optuzit me da ne znam geografiju?! ovakav komentar

vidis li ti ikakvo "more" krscanskog svijeta?
da napomenem neshto vise od 10% muslimana zivi u Bugarskoj,Makedoniji oko 30% albanaca i turaka zajedno,ne racunajuci znacajan dio Bosanaca.
Mislim,ko je ovde Lud?
Uz pravilno demografsko preraspodjelu stanovnistva,posrednim uticajem arapskog kapitala moglo bi se cak i mnogo vise iztrzit.
Ja sam temu postavio kao hipotezu,"inspirisan" razmisljanjem rahmetli Alije Izetbegovica u "Islamskoj deklaraciji",koji kaze da se muslimani trebaju zauzimati za ovakav poredak a ne za nikakav nacionalno-kapitalisticki koncept.
Meni ne trebaju 4-vere oci da vidim situaciju koja se desava u svijetu:
Americki STATE DEPARTMENT:
Islam is one of the fastest-growing religions in the United States today. According to one recent survey, there are 1,209 mosques in America, well over half founded in the last 20 years. Between 17 and 30 percent of American Muslims are converts to the faith.
At the center of both traditional American life and the lives of the generally more recent Muslim immigrants is the family. As Shahed Amanullah, an engineer who lives in San Franciso, California, puts it, " American values are, by and large, very consistent with Islamic values, with a focus on family, faith, hard work, and an obligation to better self and society."
This booklet is a brief introduction to a complex subject, an attempt to explore in words and images the extraordinary range and richness of the way American Muslims live. That point of cross-cultural commonality -- the family -- is where we begin. read more...
Kanada:
Figures from the 2001 Canadian census released yesterday by Statistics Canada show that the number of people claiming to be of Muslim faith increased by 128.9 per cent to 579,640 in the decade beginning in 1991, making Islam the fastest growing religion in Canada. Two years ago, Muslims made up 2 per cent of this country's population.
Korea:

Soldiers from Zaitoon Unit pray after conversion ceremony at a mosque in Hannam-dong, Seoul on Friday./Yonhap
Europa:
Rast*: 1.84 %
Sljedbenika: 1.3 milijardu
Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaj u Aziji, Bliskom istoku i Evropi.
Najveća populacija muslimana nalazi se u zemljama sa brzim razvojem, kao što su: Indonezija, Bangladeš, Pakistan, Indija, Egipat i Iran. Islam je također najbrže rastuća religija u Evropi. Zbog velikog priliva iz Sjeverne Afrike, Turske, južne Azije, muslimani su uzdrmali (uglavnom) kršćanske sekularne zajednice čiji prirodni priraštaj stagnira već neko vrijeme. "Muslimansko pitanje" pokrenulo je anti-imigracijske pokrete u Francuskoj, Austriji, Danskoj, Holandiji i Njemačkoj te pokretanje oštre debate oko mjesta žene u islamu i vjerskim simbolima muslimana kao što je hidžab.
I za kraj:
"Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu", /1/ "i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze", /2/ "ti slavi Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On zaista pokajanje prima." /3/
Hvala!
-
HZArnel
#49 Re: Panislam ili nacionalizam?
hvala na komplimentu?!Karajic10 wrote:i ne razumijem zbog cega govoris "hvala na komplimentu," kad je covjek rekao da je rijec o nekome tko je simpatizer Ante Pavelica? Znaci i ti si simpatizer Ante Pavelica...? ne bi me ni cudilo. Meni je bilo jasno o kome je rijec onog momenta kad si postavio komentar gdje kazes da u Islamu nema licemjerstva.
Pa i sam znam ko je ona,jer volim ponekad procitat njene tekstove,a zasto hvala jer sam Ante Pavelic?!
Pa bolje da mene nazivaju A.P nego Aliju,cinjenica je da cuu biti prvi Bosanac sa idejom o Bosnjastvu kakvu je imao Ante o hrvastvu.Eto zasto...
ps.U islamu nema licemjerstva,ako te mrzi reci ce ti to u lice.
(sve sama ironija)
-
Karajic10
#50 Re: Panislam ili nacionalizam?
"U Islamu nema licemjerstva. Ako te mrzi, reci ce ti u lice."
Pa mene pola bosnjaka/muslimana (koje znam) mrzi jer ne vjerujem u Boga, a nijedan mi to nije rekao u lice. Nije li to po tvojoj definiciji licemjestvo?
Pa mene pola bosnjaka/muslimana (koje znam) mrzi jer ne vjerujem u Boga, a nijedan mi to nije rekao u lice. Nije li to po tvojoj definiciji licemjestvo?