...a i zasto?
Sta mislite o panislamu?
Nacionalizma,nadam se,cemo se samo "okvirno"doticati,jer je vise politika nego religija iako se stoljece prepleta sa doticnom,no,nema veze.
Pan-Islamism (الوحدة الإسلامية) is a political movement advocating the unity of Muslims under one Islamic state — often a Caliphate.[1] As a form of religious nationalism, Pan-Islamism differentiates itself from other pan-nationalistic ideologies, for example Pan-Arabism, by excluding culture and ethnicity as primary factors towards unification.komi wrote:pan pivo
sto?bijela wrote:ni jedno, ni drugo, ne zaboga.
imas ova dva ili da nas izbrisu/asimilirajuvox-populi wrote:Da li da zaista postanemo dzamahirija ili da se medjusobno poubijamo?
Zanimljiv izbor.
Sreca pa ne zivim vise dole.
HZArnel wrote:...da li bi zeljeli,svi muslimani pod 1 zastavu.
pricamo o hipoteticilerdi wrote:![]()
E svašta. Pa u Bosni u vrijeme Turaka nije bilo moguće ostvariti nešto slično, a ne sad. Kome se sviđa ima države koje su šerijatske i ja to zaista poštujem. Bujrum tamo pa živi taj život. Ovdje je ipak to jako, jako teško za ostvariti. Ako se malo skontaš, vidjet češ da ova ideja nema čak ni podršku kod večeg broja Bošnjaka, a o ostalim je suvišno i govoriti.
Što se tiče nacionalizma, on je u zadnjih 20 godina rekao sve sam za sebe, tako da je suvišno i komentarisati.
Zaključak: Ni jedno ni drugo
evo poslusat cu tebijela wrote:HZarnel, ako želiš o panislamizmu da se priča, kao ideji... bolje je da izbriseš BiH iz tog konteksta.
inače, ništa od teme, niko normalan neće htjeti da se odavde neki muslimanski-politički pipci protežu do Istanbula/Kaira/Damaska i nazad.
ne, greška u postavci - nisu muslimani izgubili napredak gubljenjem hilafeta,HZArnel wrote: evo poslusat cu te![]()
ma mene zanima jedna kontoverza:kad je halifat unisten sa njim je unisteno za sto su se muslimani borili(1islamska drzava,politicni progres,razvoj matematike,astronomije,znanosti ukratko itd).
Da li je to putokaz povratku "starih vremena"?!
Ja ipak mislim da je ocuvanje vjerskog identiteta, pa i islamskog itekako moguce. Bez panislamizma i bez nacionalizma. Pitanje je samo sta se sve smatra pod islamskim vjerskim identitetom. Ako tu ubrajas i serijatski uredjenu drzavu, onda ti, u slucaju BiH, nece pomoci ni panislamizam a ni bilo kakav nacionalizam. Jednostavno, BiH je geografski u Evropi a tu zeli biti i na druge nacine, kroz razne evro-integracije. Evropa je, iako danas sekularna, izgradjena na krscanskim principima. To ne znaci da u BiH musliman ne moze biti musliman ali itekako znaci da islamski uredjena BiH ne moze biti dio evropske porodice. Mozda cak ni geografski.HZArnel wrote:imas ova dva ili da nas izbrisu/asimilirajuvox-populi wrote:Da li da zaista postanemo dzamahirija ili da se medjusobno poubijamo?
Zanimljiv izbor.
vox-populi wrote:Da li da zaista postanemo dzamahirija ili da se medjusobno poubijamo?
Zanimljiv izbor.
Cijela Sjeverna Afrika,Orijent,Albanija,Kosovo,Sandzak i Bosna,dovoljno?Sa pretenzijama na Europubez_ideje wrote:A dje bi bila ta drzava?
Mislim,u RS ne bi zadirala garant,tesko i u Hercegovinu ......sta ostaje
Amerika je najvece zlo koje danas imamo,utjeha nam je,hvala bogu da ni jedan imperij nije vjecan.Mislim da je s pravom neki porede sa Antikristom.ljubav_aha wrote:vox-populi wrote:Da li da zaista postanemo dzamahirija ili da se medjusobno poubijamo?
Zanimljiv izbor.
Sreca pa ne zivim vise dole.![]()
ja sam za pan am
Mi smo ga srušili! Na nama je da ga ponovo sagradimo, inša-Allah!arte.fakt wrote:hilafet je upravo strusen na kartu nacionalizma ... u svakom slucaju muslimani trebaju da se malo razbude i dodju sebi i menu se bajki tipa sekularizam ...
Zar zaista mislis da ce se ta kriticna masa ikada stvoriti? Cak i teoretski je to nemoguce jer i medju muslimanima koji zive u Evropi dio onih koji zele neki panislamizam je minoran.HZArnel wrote:Sad sam umoran da citiram pa trazim citate,a manje vise svi ste svjesni da nijedna revolucija ne moze se izvesti bez logistike i mase koja ce ideju sprovesti u djelo.Cak je i Marija Antoneta znala da sve sto je revolucija donijela moze se izbrisati jedino primjenjujuci isti recept.![]()
Ovdje ne smijes zaboraviti da broj muslimana (mada, opet, nisam siguran da broj onih koji zele panislamizam raste) u BiH raste samo na cca. 35% teritorije.HZArnel wrote: A ne mislim ja napraviti drzavu u kojoj su 100% muslimani,ni halifat to nije bio,jednostavno,cinjenica su sledece:
-u BiH islam polako postaje dominantna religija(zbog migracije)
I ovdje moras uzeti u obzir da svi ti silni imigranti upravo bjeze iz zemalja koje su serijatski organizovane. Nisam bas siguran da iz serijata bjeze u Evropu da bi u njoj opet napravili serijat.HZArnel wrote: -Evropa polako postaje zapadnoislamski svijet(cak i u sloveniji je najbrze rastuca religija islam,taj podatak imam,kasnije cu se editovat i postaviti)
Slicno kao i za Evropu s tim da je u Americi broj imigranata manji a broj konvertita veci.HZArnel wrote: -na Americkom tlu islam je najbrze rastuca religija(i to kao i za prethodno-dok kahvenisem)
Ovaj dio je tesko komentarisati. Zalazes se za neku teokratiju iz koje je masa evropskih muslimana pobjegla. Ono sto je sigurno je da musliman nije jednako neko ko zeli serijatsku drzavu. Takvih je jako malo. Problem je sto se takvi obicno dizu u zrak pa zauzimaju neproporcijalno visok medijski prostor. Vecina muslimana koji zive u Evropi zive tu jer im je bolje nego u njihovim maticnim drzavama. I sigurno ima jos puno toga da se uradi kako bi Evropa postala savrseno mjesto zivljenja za sve svoje stanovnike. Ali serijat nije jedna od stvari koja ce unaprijediti polozaj bilo koga u Evropi.HZArnel wrote: Sta je vjerski identitet?!
Vjerski identitet je potpuno poistovijecen sa vjerom(definicija koja se namece pridrzavajuci se ovakve hipoteze panislama),u nasem primjeru islamom.Licemjerno bi bilo ako bi prihvatili i uradili jedno,a ono sto je za nas "pretesko" ostavili i napustili.Dakle potreban je potpun integritet.
Zasto nacija vs panislam?
Ovaj prvi ,svako ce reci fikcija,slazem se,zahtijeva "cjepidlacenje",definisan je narodom sa istim karakterkistikama koji zive na odredjenoj zemlji.Panislam je potpuna suprotnost,ujedinjuje sve drzave pod jednu teokratsku.
Cinjenica je da prozapadno obrazovan covjek ne moze voditi ovakvu jednu seriatsku drzavu,zato je tu reforma nuzno potrebna,jer se musliman mora uciti arapskih vrijednost a ne materijalistikih-zapadnih,cega nema cak ni u Saud. Arabiji,pa je stoga i panislam iluzija i utpoija kako je neko nazva.
Ovdje ili nisi dobar sa geografijom ili nisi dobar sa mozgom. Cak i kada bi bilo ovako kao sto pises i kada bi u BiH, Albaniji i Sandzaku postojala vecina koja zeli serijat, to je i dalje jedno malo ostrvo okruzeno "krscanskim" morem.HZArnel wrote: Cijela Sjeverna Afrika,Orijent,Albanija,Kosovo,Sandzak i Bosna,dovoljno?Sa pretenzijama na Europu