Pane Lajcak

Petrovic77

#1 Pane Lajcak

Post by Petrovic77 »

Bosanci i Hercegovci koji vole ovu zemlju su u zadnjih petnaestak godina upoznali dosta diplomata. Prezimena kao sto su Owen i Stoltenberg su bivala dio nase svakodnevnice, a medju tim emisarima je bilo kako prijatelja BiH, tako i otvorenih neprijatelja. Paddy Ashdown je uradio sve da bi ojacao drzavu i po tom ce ga se pamtiti. S druge strane, zemljak mu David Owen, Bosancima i Hercegovcima padne na pamet kada trebaju recimo psu dati ime.

Stav Bosanaca i Hercegovaca (ocigledno) ipak nije to sto motivise ljude poput Vas i to donekle razumijem. Odobrenje ili kritika na vas rad dolazi s drugog mjesta i s tim se mirimo. Ali zelimo vjerovati da i ti centri moci cije interese zastupate, svoje ciljeve zele bar kamuflirati prividom pravde, ljudskosti i casti. Onaj ko je od strane "medjunarodne zajednice" nametnutim embargom zavezanih ruku docekao JNA kolone, zna da u Vasem djelovanju ljudskost i pravda ne igraju neku bitnu ulogu. Ali bilo bi lijepo kada bi se to bar pokusalo tako predstaviti. Treba biti jasan, prezivjeti kanonade u Sarajevu iscekujuci reakciju demokratskog svijeta, a ocuvati povjerenje u medjunarodno pravo nije moguce. Ali dajte da bar pokusamo stvoriti privid da je drugacije.

Nedavno je Vas zamjenik Rafi Gregorijan, postavio jako bezobrazno pitanje u vezi Silajdzicevog djelovanja, a kojim se pita zasto je Silajdzic uopste pristao na Dejtonski sporazum ako mu se isti ne svidja. Gregorijan ignorise cinjenicu da se tada granatiralo gradove, da se jos uvijek kao divljac hvatalo ljude po sumama od Srebrenice do Kladnja i da je na drzavno vodjstvo tih dana vrsen pritisak od strane celnih ljude zemlje iz koje Gregorijan dolazi.

Pritisak intenziteta kakvim Vi sada pokusavate progurati kozmeticku reformu policije, kojom glavni grad drzave nece dobiti kontrolu nad policijom u manjem entitetu, nego ce tu kontrolu izgubiti i u Hercegovini, cime se dalje slabi drzavu a jaca nacionaliste.

Lagumdzija, Silajdzic i Tihic su taj Vas plan odbili iz identicnih razloga. Vi to mozete ignorisati i taj zakon ipak nametnuti. Ali mi, Bosanci i Hercegovci koji ne zelimo etnicke policije znamo da pristanak za to nismo dali, izmedju ostalog i zato da nam neki drugi Gregorijan, u neko drugo vrijeme, ne moze postavljati bezobrazna pitanja.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Paddy Ashdown je uradio sve da bi ojacao drzavu i po tom ce ga se pamtiti.
Da li bi molim te naveo sta je to sve sto je on uradio da bi ojacao drzavu? :?

A za ovo o 'bezobraznim pitanjima' zaista nemam sta reci. Veca nebuloza od ovog prvog napisanog :roll:
etovidis

Post by etovidis »

Silajdzic je potpisao Dayton, a sada ucvrscuje RS i koci reforme. Super. :-)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Situacija potpuno identicna kao u Dejtonu(sa razlikom nema ubijanja i opsade gradova BIH)...

Danas mnogi kritikuju Silajdjica i Aliju sto su potpisali Dejton..a isti danas kritikuju Silajdjica sto odbija ono sto je kao trebao da odbije i u DEjtonu....

pa se pitam ako su Alija i Silajdjic morali pod pritiskom MZ radi zaustavljanja rata i daljnjeg ubijanja gradjana BIH potpisati nakaradan Dejton..zasto danas ne dati podrsku Silajdjicu da ne pristane na plemenske policije i razgradnju BIH.....ovdje neki stavljaju svoj licni ego i mrznju prema nekoj stranci i pojedincu na takav nivo da su cak spremni ici i na podjelu BIH i raditi protiv njene cjelovitosti samo radi zadovoljenja licnog ili stranackog ega.....kukavice u ratu su kukavice i u miru....borba za casnu i pravednu stvar nema alternative...
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

zavrzlama wrote:Situacija potpuno identicna kao u Dejtonu(sa razlikom nema ubijanja i opsade gradova BIH)...

Danas mnogi kritikuju Silajdjica i Aliju sto su potpisali Dejton..a isti danas kritikuju Silajdjica sto odbija ono sto je kao trebao da odbije i u DEjtonu....

pa se pitam ako su Alija i Silajdjic morali pod pritiskom MZ radi zaustavljanja rata i daljnjeg ubijanja gradjana BIH potpisati nakaradan Dejton..zasto danas ne dati podrsku Silajdjicu da ne pristane na plemenske policije i razgradnju BIH.....ovdje neki stavljaju svoj licni ego i mrznju prema nekoj stranci i pojedincu na takav nivo da su cak spremni ici i na podjelu BIH i raditi protiv njene cjelovitosti samo radi zadovoljenja licnog ili stranackog ega.....kukavice u ratu su kukavice i u miru....borba za casnu i pravednu stvar nema alternative...

Bravo.
Jos nikada nisam cuo za koga bi oni to glasali i ko je njima dobar.
Area_51

Post by Area_51 »

zavrzlama wrote:Situacija potpuno identicna kao u Dejtonu(sa razlikom nema ubijanja i opsade gradova BIH)...

Da nisu stalno u vlasti a ucinak nikakav, da nisu djecu izmjestili vani i briga ih za djecu ovdje, da nisu uposlenici italijanksih firmi koje prodaju nase firme, da ih nije briga za poskupljenja vec samo za privatizaciju izbornog plijena, da djeluju bez programa i obecanja na izborima, da cine nesto osim sto svadjom ucvrscuju mandat, mozda bih ti povjerovao sto kazes. Ovako, nema sanse.

Kad bi podjela drzave njih ostavljala u vlasti, oni bi je prvi podjelili. Sto posto.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Interesantno je da isti oni koji pravdaju potpisivanje Dejtona nekakvim moranjem danas se zalazu za totalnu radikalizaciju i odgovara im Harisova politika nerada, valjda zato jer

a) su dovoljno daleko, i ne misle izlagati ni svoje ni guzice svoje djece novom ratu
b) Harisova politika nema ama bas nikakvog uticaja na njihov zivot
c) im je to jedino opravdanje jer su i sami dio masinerije koja je zasluzna za ovakvo stanje u drzavi.

Svakom njegovo na obraz.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

_BosanaC wrote:Interesantno je da isti oni koji pravdaju potpisivanje Dejtona nekakvim moranjem danas se zalazu za totalnu radikalizaciju i odgovara im Harisova politika nerada, valjda zato jer

a) su dovoljno daleko, i ne misle izlagati ni svoje ni guzice svoje djece novom ratu
c) im je to jedino opravdanje jer su i sami dio masinerije koja je zasluzna za ovakvo stanje u drzavi.

Svakom njegovo na obraz.

Bosanac....nije radikalizacija borba za normalnu drzavu i normalnu policiju....

Drugo treba razdvojiti ..Silajdjica...od onog sto Silajdjic odbija.....nije Radmanovic ni blizu Dodika....ali nas ne tangira Radmanovic nego politika koju Radmanovic zastupa.....

Dali bi ti opravdao odbijanje Lajcakovog plana da je bilo ko drugi umjesto Harisa....jer ispada eto ako Haris ukida rs i odbija plemenske policije..necu to prihvatiti iako je protiv BIH...

BIH na prvom mjestu..licna neslaganja sa pojedincima i strankama na desetom mjestu..
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jedno je pricati o odbijanju reforme policije, drugo je odbiti uopste pricu o reformi policije, a trece je u pricu o reformi policije upakovati Silajdzica kao zrtvu okolnosti koja nikako, vec petnaest godina, da pocne uciti na vlastitim greskama, a svako ko je protiv njegove politike ga ili licno mrzi, ili nije BH patriota, ili njegov IQ nije dovoljno veliki da shvati kako to Silajdzic doprinosi boljitku svih nas koji smo trenutno u BiH i cija guzica je direktno pogodjena Silajdzicevim (ne)radom.

Uostalom, ako neko moze napisati da je Esdaun bio iskren prijatelj Bosne i Hercegovine ne znam zasto me uopste cudi da Silajdzica okiva u zvijezde i hinjski potura pricu o nekakvim 'bezobraznim' pitanjima.

I opet cu ponoviti - isti taj Silajdzic nas 'sacuva' od aprilskog paketa amandmana samo zato da bi zajahao na vlast, jer je svjestan bio da je taj paket prosao da njega danas ne bi bilo na vlasti i da bi mozda pisali, kao sto to neko ranije vec navede, o smanjenju PDV-a ili ukidanju istog i za filantropska, pored filozofskih, udruzenja.
mate bosnjak

Post by mate bosnjak »

_BosanaC wrote:Jedno je pricati o odbijanju reforme policije, drugo je odbiti uopste pricu o reformi policije, a trece je u pricu o reformi policije upakovati Silajdzica kao zrtvu okolnosti koja nikako, vec petnaest godina, da pocne uciti na vlastitim greskama, a svako ko je protiv njegove politike ga ili licno mrzi, ili nije BH patriota, ili njegov IQ nije dovoljno veliki da shvati kako to Silajdzic doprinosi boljitku svih nas koji smo trenutno u BiH i cija guzica je direktno pogodjena Silajdzicevim (ne)radom.

Uostalom, ako neko moze napisati da je Esdaun bio iskren prijatelj Bosne i Hercegovine ne znam zasto me uopste cudi da Silajdzica okiva u zvijezde i hinjski potura pricu o nekakvim 'bezobraznim' pitanjima.

I opet cu ponoviti - isti taj Silajdzic nas 'sacuva' od aprilskog paketa amandmana samo zato da bi zajahao na vlast, jer je svjestan bio da je taj paket prosao da njega danas ne bi bilo na vlasti i da bi mozda pisali, kao sto to neko ranije vec navede, o smanjenju PDV-a ili ukidanju istog i za filantropska, pored filozofskih, udruzenja.

Interesantno je da isti oni koji pravdaju potpisivanje Dejtona nekakvim moranjem danas se zalazu za totalnu radikalizaciju i odgovara im Harisova politika nerada, valjda zato jer

Svakom njegovo na obraz.
Ti imas dvije nocne more a to su Haris Silajdjic i dijaspora.
O Harisu i o onim gradjanima BiH koji ne zive u BiH mislis sve najgore.
To se jednostavno vidi u svakom tvom postu.
Tebi uopste nije vazno zasto je Haris potpisao to sto je potpisao niti zasto nece da potpise to sto mu danas nude.
Tebe sustina ne interesuje.
Tebe interesuje Haris.
Ti znaci mislis da bi on trebao prihvatiti Lajcakov prijedlog.
Ne boj se-prihvatit ce-morat ce. Kao i Dayton.
Poslije ces moci da ga dozivotno proklinjes sto je to uradio.
A mozda i neces morati. Mozda ti taj prijedlog odgovara.
Ne sekiraj se odgovara i Dodiku-tu se slazete.
A sto se tice onih bosanaca koji ne zive u BiH.
Prateci vec dugo tvoje stavove ti bi sve njih najradije otpisao.
Hiljadu put si napisao-"sklonili svoje guzice".
Kako te nije sramota.
99% tih ljudi su Bosnjaci-prutjerani sa najlunskom vrecom u ruci-ako su uopste prezivjeli.
Dijaspora je za tebe olicenje zla, cuj ne zive u BiH a nesto traze.
Ti bi im svima ukinuo pravo glasa-zabranio povratak.
I u tome se slazes sa Dodikom.
U cemu se ti uopste s njim ne slazes?

_BosanaC

Post by _BosanaC »

A ti si mi valjda psihijatar, sta li? :D

I imas samo jednu nocnu moru - mene? :D

Hvala, to mi zaista laska 8-)
Fratris

Post by Fratris »

Zasto se po ovim temama stalno povlaci mit da je iko morao potpisati Dayton? Oni koji su ga potpisali su ga potpisali ne iz nekih dubokih uvjerenja nego da ostanu na vlasti. Da je Silajdzic moralan covjek ko sto nije, odbio bi ga potpisati i bio bi politicki marginaliziran. Al jebes cast kad imas vlast.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Fratris wrote:Zasto se po ovim temama stalno povlaci mit da je iko morao potpisati Dayton? Oni koji su ga potpisali su ga potpisali ne iz nekih dubokih uvjerenja nego da ostanu na vlasti. Da je Silajdzic moralan covjek ko sto nije, odbio bi ga potpisati i bio bi politicki marginaliziran. Al jebes cast kad imas vlast.

Pa bi padom Prijedora...Gorazde dozivilo sudbinu Srebrenice...pa bi padom Doboja...Sarajevo dobilo 10 000 granata za samo jedan dan...ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi ..pa bi danas pricali sto Silajdjic nije potpisao pa da se u miru ispravljaju greske iz Dejtona....
Fratris

Post by Fratris »

zavrzlama wrote:
Pa bi padom Prijedora...Gorazde dozivilo sudbinu Srebrenice...pa bi padom Doboja...Sarajevo dobilo 10 000 granata za samo jedan dan...ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi ..pa bi danas pricali sto Silajdjic nije potpisao pa da se u miru ispravljaju greske iz Dejtona....
Nisi me shvatio. Dayton bi bio potpisan ovako ili onako, samo je pitanje bilo tko je spreman staviti potpis. Amerikanci bi nasli covjeka koji je spreman to napraviti. Na kolektivnoj razini, nema razlike. Na individualnoj razini, Silajdzic je mogao odbiti. Gurnuli bi ga u stranu, i netko drugi bi potpisao, ali bi on imao cistu savjest.
cyprus

Post by cyprus »

etovidis wrote:Silajdzic je potpisao Dayton, a sada ucvrscuje RS i koci reforme. Super. :-)
Bolji, a kraći opis stvarno još nisam vidio. Bravo. :thumbup:
Area_51

Post by Area_51 »

mate bosnjak wrote: Ti imas dvije nocne more a to su Haris Silajdjic i dijaspora.
Tebi uopste nije vazno zasto je Haris potpisao to sto je potpisao niti zasto nece da potpise to sto mu danas nude.
Tebe interesuje Haris.
Kako te nije sramota.
99% tih ljudi su Bosnjaci-prutjerani sa najlunskom vrecom u ruci-ako su uopste prezivjeli.
Koliko ja vidim ovo je sarajevo-x.com portal. Znas ovdje u Sarajevu, kad je bilo najteze, najveci broj raje nije se fatao noge sa kesicom, jedan manji dio sa Grbavice, Dobrinje, Lukavice, Aerodromskog naselja jeste i presao na tada slobodu teritoriju, ali veci dio njih je jednostavno odleprsao i SKLONIO DUPE. Zbog toga, malo smo ovdje osjetljivi na nase dijasporce, koji su tako ono znas malo pobjegli, a onda dodju na ljeto ovdje setaju u najboljoj garderobi i sve znaju. A posebno vole govorit sta bi mi ovdje trebalo da radimo a sta ne bi trebalo. Zato smo jako osjetljivi na doticne. Slozices se ovdje sa mnom da je ovdje najvise raje u nekoj vezi sa Gradom Sarajevo, ima i drugih i svaka im cast, ali nas Sarajlije ponekad treba samo razumijeti.

Sto se tice konja iz Laktasa, mi smo za njega svakako Teheran, iz samo njemu znanih razloga, sto ga diskredituje da bismo se njim slagali u bilo cemu, ali eto kad je interes drzave, treba imati snage pa se s njim nosit.

E sad kljucno, znas koliko bi mi svi ovdje mogli s Dodikom se prepucavat i biti sto duze u vlast. Ja mislim dozivotno, jer je to NAJLAKSA strategija. Ne trebe biti ni narocito pametan. Zato bjesomucno tragamo za tom vrstom politike, koja se u razumnom vremenu moze nosit sa Dodikom, ali tako da ostvarimo sto vise elemeanta za nasu Bosnu i Hercegovinu. Sve necemo dobit, to je meni jasno, kao sto nece sve ni Dodik dobit. Sta je onda znanje. Oteti politicki sto vise od onog dripca iz Laktasa. Koliko je, barem do sada, Haris u tome uspio. Ja mislim jedno 0%, a lafe on obeca 100%. Zivio.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Molio bih forumaše da objasne ako je Lepi trebao da potpiše neka obrazlože zašto , zašto je to dobro li loše za Bosnu , u diskusiji ne treba pojačavati šupljicu o Dejtonu (to je gotova stva)r ili o tajkunsko privatizacijskim sposobnostima njegovih sljedbenika (svi imaju slične osobine i kvalitete).
Interesujeme KO ZNA ZAŠTO JE ODBIJANJE STAVALJANJA POTPISA LOŠ ILI KATASTROFALAN POTEZ I ZAŠTO JE TREBAO ,DA POTPIŠE.
Da se zna da ja mislim da je jedina gora stranka od sda njegova stranka , a da je stranka haman ko sda sdp sa zlajom na čelu.
ZNači ko zna u par rečenica , tebao je staviti potpis zato što.......,dobro je što nije stavio potpis ................
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Area_51 wrote:
mate bosnjak wrote: Ti imas dvije nocne more a to su Haris Silajdjic i dijaspora.
Tebe interesuje Haris.
Kako te nije sramota.
Koliko ja vidim ovo je sarajevo-x.com portal. Znas ovdje u Sarajevu, kad je bilo najteze, najveci broj raje nije se fatao noge sa kesicom, jedan manji dio sa Grbavice, Dobrinje, Lukavice, Aerodromskog naselja jeste i presao na tada slobodu teritoriju, ali veci dio njih je jednostavno odleprsao i SKLONIO DUPE. Zbog toga, malo smo ovdje osjetljivi na nase dijasporce, koji su tako ono znas malo pobjegli, a onda dodju na ljeto ovdje setaju u najboljoj garderobi i sve znaju. A posebno vole govorit sta bi mi ovdje trebalo da radimo a sta ne bi trebalo. Zato smo jako osjetljivi na doticne. Slozices se ovdje sa mnom da je ovdje najvise raje u nekoj vezi sa Gradom Sarajevo, ima i drugih i svaka im cast, ali nas Sarajlije ponekad treba samo razumijeti.

Sto se tice konja iz Laktasa, mi smo za njega svakako Teheran, iz samo njemu znanih razloga, sto ga diskredituje da bismo se njim slagali u bilo cemu, ali eto kad je interes drzave, treba imati snage pa se s njim nosit.

E sad kljucno, znas koliko bi mi svi ovdje mogli s Dodikom se prepucavat i biti sto duze u vlast. Ja mislim dozivotno, jer je to NAJLAKSA strategija. Ne trebe biti ni narocito pametan. Zato bjesomucno tragamo za tom vrstom politike, koja se u razumnom vremenu moze nosit sa Dodikom, ali tako da ostvarimo sto vise elemeanta za nasu Bosnu i Hercegovinu. Sve necemo dobit, to je meni jasno, kao sto nece sve ni Dodik dobit. Sta je onda znanje. Oteti politicki sto vise od onog dripca iz Laktasa. Koliko je, barem do sada, Haris u tome uspio. Ja mislim jedno 0%, a lafe on obeca 100%. Zivio.
Nemojmo se lagati, ako vec moramo bacati politicki korektne mahalske supljake. Krajem '92, dobrim dijelom 93 a bogami i 94 bi bar 90% Sarajlija dalo mnogo sta da su mogli izaci.

Cesto i pomislim da je Karadziceva i Mladiceva najveca takticka greska bila upravo to sto su potpuno okruzili grad i onemogucili izlaz.
Area_51

Post by Area_51 »

ibro dirka wrote: Nemojmo se lagati, ako vec moramo bacati politicki korektne mahalske supljake. Krajem '92, dobrim dijelom 93 a bogami i 94 bi bar 90% Sarajlija dalo mnogo sta da su mogli izaci.

Cesto i pomislim da je Karadziceva i Mladiceva najveca takticka greska bila upravo to sto su potpuno okruzili grad i onemogucili izlaz.
Nisi ti mene skontao, cijele 92, do marta 93, sto preko Dogloda sto preko cuvene piste, mogao si otici gdje si htio, 94 proradio plavi put, onda jos i tunjel, kazu ovako je ispravno kazat :-D . Sve sto tada imade namjeru, velikom vecinom se ufati noge. Da, Sarajlija. Na taj dio, cijenjene populacije sam mislio, koji vole sa jako velike distance da nama govore sta cemo ovdje radit.
kucuk

Post by kucuk »

Mislim da se Harisove sanse za politicku karijeru, u jedinstvenoj drzavi smanjuju.
On to zna, i ovdje sigurno nije u pitanju licni interes nego interes gradjana.
U toj drzavi ako je bude moraju doci do izrazaja ljudi koji ce imati biracko tijelo u svatri naroda./on je previse kompromitovan kod Srba i ne vjerujem da bi ikad dobio koji glas/
Da se on bori za nacionalne drzavice, onda bi se to moglo povezivati sa licnim interesima.
U drzavi koju bih ja volio, iako sam se sklonio, buducnost bi imale mjesovite politicke partije, partije koje bi zastupale odredjene socijalne kategorije i interese a ne kao kod nas jedini interes je nacionalni interes, kod svih, a drzavom bi upravljali politicari koji bi imali povjerenje svih gradjana./jeste to izgleda utopija ali bih volio/
MZ i Lajcek bi trebali forsirati takve ljude i takve politicke partije i opcije. To jeste proces koji ce potrajati, ali oni to mogu ako hoce, jer i proces razgradnje drzave traje vec dugo.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

@Area51
Bojim se da si nesto krivo nacuo. 92 je otislo tek nekoliko konvoja, a preko tunela/piste (pa dalje) se moglo samo sa debelom stelom (koju doticnih 90% nije moglo imati).

Kad je poceo haos (rat izmedju HVO-a i Armije) tek je tada postalo umalo pa nemoguce.
Area_51

Post by Area_51 »

ibro dirka wrote:@Area51
Bojim se da si nesto krivo nacuo. 92 je otislo tek nekoliko konvoja, a preko tunela/piste (pa dalje) se moglo samo sa debelom stelom (koju doticnih 90% nije moglo imati).

Kad je poceo haos (rat izmedju HVO-a i Armije) tek je tada postalo umalo pa nemoguce.
Dragi moj net prijatelju, koliko bih mogao samo da ti nemogucih primjera navedem, samo sto bih bez veze izlozio neugodnosti neke osobe ako im imena spomenem. Bas tih trenutatka, kad je kako kazes bilo nemoguce a veliki broj raje pravo u Split. Ono kao fol, Jevrejski konvoj. Sjeti se cuvene Dzenane Bregine, nek ona bude jedini moj danasnji primjer jer joj suprug sam ovo ispricao, kojoj je legenda Krusko napisao, PUSTI OVU, a ona sa tim papiricem rukom napisanim, skroz do Splita dosla. Lova je tada cinila sve. Otislo je jako mnogo ljudi.
kucuk wrote:Mislim da se Harisove sanse za politicku karijeru, u jedinstvenoj drzavi smanjuju.
On to zna, i ovdje sigurno nije u pitanju licni interes nego interes gradjana.
U toj drzavi ako je bude moraju doci do izrazaja ljudi koji ce imati biracko tijelo u svatri naroda./on je previse kompromitovan kod Srba i ne vjerujem da bi ikad dobio koji glas/
Da se on bori za nacionalne drzavice, onda bi se to moglo povezivati sa licnim interesima.
U drzavi koju bih ja volio, iako sam se sklonio, buducnost bi imale mjesovite politicke partije, partije koje bi zastupale odredjene socijalne kategorije i interese a ne kao kod nas jedini interes je nacionalni interes, kod svih, a drzavom bi upravljali politicari koji bi imali povjerenje svih gradjana./jeste to izgleda utopija ali bih volio/
MZ i Lajcek bi trebali forsirati takve ljude i takve politicke partije i opcije. To jeste proces koji ce potrajati, ali oni to mogu ako hoce, jer i proces razgradnje drzave traje vec dugo.
Postujem ovo sto si rekao, ali samo zamisli recimo nas dvojicu, hocemo da ostanemo na vlasti sto duze, danas, u ovo vrijeme. Koju bi taktiku primjenili, ja bih ovu Harisovu, bez ljutnje. Kad si neprekidno od pocetka u vlasti kao oni, naucis se mnogo trikova. Mogao bih objasnit zasto tako njegovi kadrovi razmisljaju i on sam, ali da sad ne budemo pretendenciozni, previse bi bilo. Ali je svakako lako shvatljivo. Sto vise Dodika napadas, to on tebe nesto kao napada, u sustini se nista ne desava, vrijeme tece dalje. Znas sta onda dodje kao problem. Ovaj Lajcak, trazi nesto do kraja septembra. A k tome, neciji je igrac.

E sad, znas sta se vidi, ono kao iz aviona. Kazes nije cilj Harisovcima biti u vlasti, oni brate moj i prijatelju, imaju poriv, od 92 do 07 neprekidno su vladajuca stranka, a malo im, treba jos. Tako da ovdje tvoj argument ne stoji.

Sta bi bilo dobro potpisat, ja bih najradje izabrao sad, ovdje, trenutno, aprilski paket amandmana, cijela slika bi se politicka promijenila, ma nek budu i izbori novi ako treba, ali bi adaktirali pricu o policiji, stavili je u novi pravni okvir, te nadam se iskreno poceli razmisljati, o kako kazes socijalnim problemima, ima ih previse za jednog covjeka.

Znas sta predstavlja Lajcakov najveci problem, kao i Silingov i Esdaunov. Kad se izbori zavrse, oni pustise da se politicari same dogovore oko vladajucih koalicija, koji se u stvari samo dogovore oko raspodjele fotelja i nista vise. Sadasnji haklamasi kako su dosli na vlast samo JEDAN zakon su usvojili. Ako hoces partnere za Evrope, onda si gospodine Lajcak morao uticati na formiranje vladajuce koalicije na nacin da izaberes partnere. To je Volfgang Petric jedini uradio, ucestvovao u formiranju vlasti, ako mogu biti tako slobodan da kazem i jedini koji je osjetljiv rezultat u nasoj drzavi imao. Ovi svi ostali zajedno, NULA POENA.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Area_51 wrote:
ibro dirka wrote:@Area51

Dragi moj net prijatelju, koliko bih mogao samo da ti nemogucih primjera navedem, samo sto bih bez veze izlozio neugodnosti neke osobe ako im imena spomenem. Bas tih trenutatka, kad je kako kazes bilo nemoguce a veliki broj raje pravo u Split. Ono kao fol, Jevrejski konvoj. Sjeti se cuvene Dzenane Bregine, nek ona bude jedini moj danasnji primjer jer joj suprug sam ovo ispricao, kojoj je legenda Krusko napisao, PUSTI OVU, a ona sa tim papiricem rukom napisanim, skroz do Splita dosla. Lova je tada cinila sve. Otislo je jako mnogo ljudi.
Mogu i ja, ali tu se svejedno radi o promilima ili, u najgorem slucaju, sitnim postotcima. Ne sjecam se kako je sudjukica izasla, ali se sjecam jevrejskog konvoja koji je (mislim) i zadnji tog tipa. Koliko je tu bilo naroda, nekoliko stotina?

Mada dobro kazes, za dobru lovu (i kontakte) se moglo izaci. Samo sto 90% naroda o kojem govorimo nije imalo ni jedno ni drugo. Nije svako Bregina Dzenana.

U ovoj svoj prici mi je najgore i najsmjesnije kada pogledam ko obicno zastupa ovakve teze (nista licno, o tebi ne znam apsolutno nista, ni dobro ni lose). Po mojim iskustvima ovakvih supljaka, 90% post-Dejtonovskih ultrapatriota koji ih prosipaju i koji su, eto, kivni na "dijasporu", se tokom rata zubima i noktima drzalo radnih obaveza, nekakvih jedinica PVO (bez i jednog ispravnog PAM-a, a kamoli radara), veza, "kontakata sa UNPROFOR-om" itd. Preostalih 10% se ispalilo i prije aprila 92. Toliko licemjerje i laz mislim da je moguce samo kod nas.
Area_51

Post by Area_51 »

ibro dirka wrote:
Mogu i ja, ali tu se svejedno radi o promilima ili, u najgorem slucaju, sitnim postotcima. Ne sjecam se kako je sudjukica izasla, ali se sjecam jevrejskog konvoja koji je (mislim) i zadnji tog tipa. Koliko je tu bilo naroda, nekoliko stotina?

Mada dobro kazes, za dobru lovu (i kontakte) se moglo izaci. Samo sto 90% naroda o kojem govorimo nije imalo ni jedno ni drugo. Nije svako Bregina Dzenana.

U ovoj svoj prici mi je najgore i najsmjesnije kada pogledam ko obicno zastupa ovakve teze (nista licno, o tebi ne znam apsolutno nista, ni dobro ni lose). Po mojim iskustvima ovakvih supljaka, 90% post-Dejtonovskih ultrapatriota koji ih prosipaju i koji su, eto, kivni na "dijasporu", se tokom rata zubima i noktima drzalo radnih obaveza, nekakvih jedinica PVO (bez i jednog ispravnog PAM-a, a kamoli radara), veza, "kontakata sa UNPROFOR-om" itd. Preostalih 10% se ispalilo i prije aprila 92. Toliko licemjerje i laz mislim da je moguce samo kod nas.
Ma ja i govorim o nekoliko stotina ljudi. Pa kako sam kazes, ti su najpametniji, oni bi jos jedan rat, ma kakav Dejton, daj sve ispocetka. A oni vani nas sigurnome.

Ja sam bio ovdje, sve osjetio na svojoj kozi, nisam bio LARD i PVO :) , znam i takve, tako da mene novi rat kao ideja, uopce ne privlace. Samo trazim nacin da ova nasa zemlja uspije, ne kao eksperiment, vec kao tisucljetna realnost. Nemam nikakve veze sa Alijom i njegovim jaranima. :-D Isto tako, mislim da Haris u taktici fula, ili ima hidden scenario vezan za tisucljetno obnasanje vlasti. Legitimno misljenje.
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

zavrzlama wrote:
Fratris wrote:Zasto se po ovim temama stalno povlaci mit da je iko morao potpisati Dayton? Oni koji su ga potpisali su ga potpisali ne iz nekih dubokih uvjerenja nego da ostanu na vlasti. Da je Silajdzic moralan covjek ko sto nije, odbio bi ga potpisati i bio bi politicki marginaliziran. Al jebes cast kad imas vlast.

Prijedor, Banjaluku, Doboj, - Ovo su tri grada koja su '95 bila razbijena. Dakle rasturena, vojska RS je izgubila definitivno kontrolu nad njima bilo je pitanje dana da Armija BiH ih osvoji.

Zasto bi Gorazde palo u situaciji gdje vlada opste rasulo i panika kod cetnika a nije palo kad su bili najjaci. Nigdje logike u tvom pisanju. Ispade da bi cetnici eventualnim padom Banjaluke, Doboja, i Prijedora postali supermeni i pokorili Bosnu za tili cas??? Kao da su ovi cetnici oko Gorazda nesto drugaciji od onih oko Banjaluke, njihove svetinje i glavnog im grada.

A to da bi na Sarajevo palo 10 000 granata za samo jedan dan. Padalo je i prije. Znaci granate smiju padati kada Armiju BiH ne ide, a ne smiju kada ih krene. Po tvome ispadadaArmija BiH nije imala pravo na pobjedu, vec samo na to da na nju i na gradjane ne padaju granate. Kada se to ostvari kada se taj cas desi, kada dobije obecanje od cetnika da na Sarajevo nece ispaljivati vise granate ona ce automatski prestati sa djelovanjem.

Znaci tebe ne zanima pravda, ne zanima te sto je nekome silovana majka, sestra, cerka. Ne zanima te sto je neko izgubio kompletnu familiju. Tebi je jedini cilj da te covjek prestane samarati, da ti prestane cvoke opaljivati. Da prestane sa silovanjem tvoje majke sestre i cerke. Tebe ne zanima hoce li cerku tvoga sina sutra silovati, nek je tebi dobro a sutra... Novi dan nova nafaka.Ili MZ nece dozvoliti da nam se nesto slicno ponovi, jest da im se u Srebrenici omaklo, ali MZ je ipak MZ. "Rob koji ne pokuša da se riješi ropstva, zaslužuje duplo ropstvo." , Dudajev.(burek-blogger.) Ili, onaj ko potpise Dejtonski sporazum zasluzuje ovakve prijedloge reforme policije ni manje ni vise.
ili bi u Tuzli od granata poginulo stotine ljudi .
U Federaciji je od 2004. god do januara 2007. god. izvrsilo samoubistvo 1026 demobilisanih boraca Armije BiH, a broj je vjerovatno i veci, jer "policija cesto ne evidentira o kojim kategorijama stanovništva je rijec". Od ove brojke su vecina iz tuzlanskog kantona. Jesi li se ikad zapitao zasto najbolji ljudi ove drzave oduzimaju sebi zivot u ovolikom broju, otprilike jedan bivski pripadnik Armije BiH dnevno.
Post Reply