calculator wrote:hrle1976 wrote:A muke legalno smanjiti porez.
Firma iz BiH preda sva prava firmi koja je registrovana kao Holding kompanija u Republici Irskoj u zamjenu za royalties. Taj holding se upravlja iz neke uprave gdje je porez blizu nula 0% ili je nula. To omugucava Irski zakon. Taj holding je vlasnik svih prava firme iz BiH. Holding daje pravo drugoj Irskoj firmi pod imenom LTD. da upravlja sa poslom te firme iz BiH, naravno opet u zamjenu za royalties. Da se i tu izbjegne 12,5% korporaciskog poreza izmelju Holdinga i LTD treba ubaciti i trecu B.V. firmu iz Nizozemske koja drzi prava na royalties. NL zakon odobrava da se suma -2% prebaci iz NL u drzavu gdje je Holding. Zakaonski sve po knjigi.
Lupetaš

Nemoj meni govoriti da lupetam, jer ovo sa porezimam imam u malom prstu. Lakse za na uciti nego savladati laika da nauci igrati remija!
Evo ti primjer.
1: Ja kupim od agencije koja je filijala u Sloveniji reklamu. (Ovdje me savjetuju samo)
(prodaja se stvorila u "vakum prostoru") Ono je u Sloveniji ali odgovornost za prodaju je u Irskoj))
2: Ista agencija prebaci sav trosak na svoju maticu u Irskoj. (Zato sto matica u Irskoj ima licencu da opravlja svu prodaju tj. IP)
3: Matica u Irskoj bi morala platiti 12,5% ali zato sto radi pod licencom iz NL. Ona mora da preda sav kapital u NL (opet IP)
(ovo omogucavaju Irski i Nizozemski zakoni)
4: Nizozemska kompanija opet mora da posalje sve pare u jednu dugu Irsku kompaniju koja je nad svim vlasnik tkz. global i stoji iza svega sto je od fime. Zapravo vlasnistvo.
(opet zakon u Irskoj kaze ako ta firma nema office u Irskoj i upravljase iz neke druge drzave nije duzna da placa porez u Irskoj)
5: Pare su legle negdje na Bahamasima gdje je procenat gotovo nula.
Filijala je samo za savjetovanje.
Prva irska firma ima pravo samo da prodaje pod licencom
Nizozemska firma izdaje licencu za prodaju
Druga Irska firma je vlasnik svega u firmi koja izdaje licencu da druga firma moze izdati licencu za neku radnju
U prevodu.
Ja kao vlasnik dam licencu svom bratu da moze dati licencu mojoj sestri da moze da izradi prodaju koja ce dati licencu mojoj drugoj sestri da izvrsi savjetovanje koje je samo prepakovano.
Ti platis filijali koja isto vremeno sve prebacuje na maticu koja joj dopusta da radi radnju - matica obracunava i salje sve onom koje ovlastio, onj sto je tu radnju ovlastio salje dalje onom ko je njega ovlastio da ovlasti onog tj. tu neku "maticu".
Ti u Sloveniji platis 100€ za neku reklamu. Filijala iz Slovenije ima troska do Irske matice 80€, Irska matica ima troska do Nizozemke koja joj je dala licencu 70€ ta opet ima trosak od 70€ do glavnog tj. holdinga.
Od onih 30€ je otislo za plate radnika, troskove odrzavanja, fees i porez. Kad nadjes sumu poreza od tih 30€ odnosno 20 u primjeru Slovenije. Ona skontas da mozda je to 5€ jer troskovi odrzavanja filijale u Sloveniji su 15€ - Zato se zaradi 100€ a drzavi vidi samo 5€ kroz porez.
Sve legalno i po knjigi.
Zasto Irskoj i Nizozmeskoj nije u interesu da izmejene zakone. Irska dobija radna mjesta. Nema puno od poreza na ovaj nacin ali hiljade i hiljade ljudi ima radno mjesto u tim gigantima. Nizoemska dobija oko 2% na IP porez za otvaranje postanskog sanduceta. Znaci upada im u kapital 2% od milijardi i milijardi a ulaganje je komad papira i postansko sanduce. Sta ima Slovenija od ovog svega pa ima malo na porezu i malo na kojem radniku. Opet i to bolje nego nista. Ono sto je negativno u Sloveniji konkurencija do domacih malih koji ne mogu partiti te trendove. Ovi mogu cijene da kalibriraju kako zele i hoce. Ali to se zove kapitalizam. Ko se protivi ovom on se protivi kapitalizmu i trzsistu tj. otvorenom.
I ovo se nece nikada moci ukloniti jer globalnog poreznog sistema nece nikada biti prije ce 3SR poceti nego to da ikad postignu. Neke zemlje nemaju potrebu da imaju visoke poreze a neke imaju. To je problem svake drzave.
Da prevedem kako je:
Ja kao strani faktor tj. firma kazem necu vam ja placati ceste, skole i bolnice. Evo ja nudim poslove i plate a neka vasa vlada od vasih plata naplati za ceste, skole i bolnice.