Paljenje kur'ana u afganistanu.

Karl Hungus

#51 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Karl Hungus »

Nebitan32 wrote:
zambaklija wrote::shock: :shock: jbga,ja ili sam lud ,glup,smotan itd...jer niš nekontam???? :shock: dođu neki oslobode,manje-više,tu zemlju od onih idiota šo nedaju ženama nikakvo,ama baš nikakvo pravo sem da rađaju,od onih što su zabranili televizore,muziku,radio aparate ,zapadni način odijevanja itd...donekle im pokušavaju urediti zemlju,što je po mom mišljenju nemoguće,i ovi se bune ,urliču tamo zbog neke nehotično zapaljene knjige,eto toliko im je u vjeri dobro da žive bez čarapa na nogama u glinenim kućama,bo majku trebaju smjesta svi izći i podići okolo zid i nek se kokaju kako znaju i umiju :shock: :shock: :run:
Izvjestaj s FOX news?

Zasto idete iz krajnosti u krajnost? Ameri svakako nisu tu radi dobrobiti afganistanaca nego radi njih samih to jeste njihovih interesa pa samim time se i nije cuditi ubistvima dijece, civila i paljenju svetih knjiga.
Sta je alternativa? Da ostanu talibani?
Ili mozda da im dodju ruski i kineski krvoloci?
Nebitan32

#52 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

Karl Hungus wrote:
Nebitan32 wrote:
zambaklija wrote::shock: :shock: jbga,ja ili sam lud ,glup,smotan itd...jer niš nekontam???? :shock: dođu neki oslobode,manje-više,tu zemlju od onih idiota šo nedaju ženama nikakvo,ama baš nikakvo pravo sem da rađaju,od onih što su zabranili televizore,muziku,radio aparate ,zapadni način odijevanja itd...donekle im pokušavaju urediti zemlju,što je po mom mišljenju nemoguće,i ovi se bune ,urliču tamo zbog neke nehotično zapaljene knjige,eto toliko im je u vjeri dobro da žive bez čarapa na nogama u glinenim kućama,bo majku trebaju smjesta svi izći i podići okolo zid i nek se kokaju kako znaju i umiju :shock: :shock: :run:
Izvjestaj s FOX news?

Zasto idete iz krajnosti u krajnost? Ameri svakako nisu tu radi dobrobiti afganistanaca nego radi njih samih to jeste njihovih interesa pa samim time se i nije cuditi ubistvima dijece, civila i paljenju svetih knjiga.
Sta je alternativa? Da ostanu talibani?
Ili mozda da im dodju ruski i kineski krvoloci?

Ni drugi ni treci ni cetvrti. Okupator nikad nije donio dobro pa tako nece ni ovi. To se vidi iz dana u dan. Afganistanu prventveno treba mir. Konstantne vanjske agresije i rat su dovele do haoticnog stanja. Prva etapa je da se izbace okupatori. To je uslov svih uslova. Afganistanci ce naci najbolji put za njih same.
dosadan1

#53 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by dosadan1 »

[ Nebitan32 Prva etapa je da se izbace okupatori. To je uslov svih uslova. Afganistanci ce naci najbolji put za njih same.
Lijepo receno! Na zalost ne ostvarljivo.... Kod mene stanuje jedan bracni par iz Afganistana. Tip je ozenio "amidzicku" od brata kcerku ....i imaju dvoje djece i kazu da su takvi brakovi normalni, da bi se zastitilo bogatstvo porodice. Cuj ba!
Nebitan32

#54 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

diebels wrote:
[ Nebitan32 Prva etapa je da se izbace okupatori. To je uslov svih uslova. Afganistanci ce naci najbolji put za njih same.
Lijepo receno! Na zalost ne ostvarljivo.... Kod mene stanuje jedan bracni par iz Afganistana. Tip je ozenio "amidzicku" od brata kcerku ....i imaju dvoje djece i kazu da su takvi brakovi normalni, da bi se zastitilo bogatstvo porodice. Cuj ba!
Rat je nesto najgore sto se moze desiti jednoj drzavi i narodu. Dok traje ratno stanje, zaostaje se na svakom polju, ekonomski, skolski, kulturoloski itd... A Afganistan je tako dugo u ratnom stanju pa se i ne treba cuditi nekim stvarima. Potreban im je dugotrajan mir kako bi se vratili u normalne tokove.

Inace podaci o poginulim NATO vojnicima u Afganistanu. Povecanje iz godine u godinu.

http://icasualties.org/OEF/ByMonth.aspx
simpozijum delirijum

#55 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by simpozijum delirijum »

ako poslije 10 godina nisu uspijeli postici nista u toj divljoj zemlji ?
Afganistanski policajac je juce ubio metkom u glavu dva visoka Americka oficira , Pukovnika i Majora
bili su na sastanku sa Afganistanskim policajcima
ogorcen paljenjem Ku'rana od strane USA armije , nije bio pripadnik Talibana
vrijeme je da se strane trupe povuku iz Afganistana jer ne mogu vjerovati cak ni saveznicima
NATO i USA trupe su u velikoj nevolji trenutno , napadaju ih sa svih strana a protesti se sire i u Pakistanu
cak i konzervativni FOX news izvjestava o trenutnom belaju tamo ;
http://www.myfoxny.com/dpps/news/afghan ... 5_18219997
Arteta

#56 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Arteta »

simpozijum delirijum wrote:ako poslije 10 godina nisu uspijeli postici nista u toj divljoj zemlji ?
Afganistanski policajac je juce ubio metkom u glavu dva visoka Americka oficira , Pukovnika i Majora
vrijeme je da se strane trupe povuku iz Afganistana jer ne mogu vjerovati cak ni saveznicima
NATO i USA trupe su u velikoj nevolji trenutno , napadaju ih sa svih strana a protesti se sire i u Pakistanu
Tih stvari treba biti sto vise...jer ce se jedino tako Ameri nauciti pameti.
Nebitan32

#57 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

simpozijum delirijum wrote:ako poslije 10 godina nisu uspijeli postici nista u toj divljoj zemlji ?
Pa ako gledas realno ameri su tamo okupatori pa samim time i legitimna meta. Ti saveznici kako ih nazivas i ne cine vecinu stanovnika Afganistana. Karzai i njegova ekipa drze samo glavni grad a i to je upitno. Ostalo slabo ili nikako. Ali to je kompleksna drzava. Dovoljno je da pogleda ovu mapu. Tesko je uskladititi sve stavove. Kad tome dodas i one izvana...

http://i101.photobucket.com/albums/m51/ ... nic_lg.jpg

http://icasualties.org/OEF/ByMonth.aspx
Bitte_Halt_ja_ja

#58 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

da samo sto su ovi ubijani bas iz razloga sto je knjiga spaljena, to je bio povod. Tu su meni zavrsili sa zdravim razumom. A ako vecina zeli amerikance da napuste terotorij u zadnjih 10 godina su mogli masovnim protestima davno uciniti...ili bar pokusati. A ubijati radi knjige je van svake pameti. Glupost je sto su spalili i trebalo je reagovati ili mirnim protestima ili jednostavno uputiti zalbu i traziti izvinjenje. Ali ovo nema smisla.

Jednostavno takav bolesni mentalniu sklop mi ne ide u glavu ko je spreman ubiti dva covjeka radi toga. Pa makar i da su oni licno spalili....ali eto vidim da je ovdje kod nekih sasvim legitimno ubijati i za par mejseci ili godina niko nec spominjati ubistva nego zaboga spaljenu knjigu, isto kao sto se sa karikaturama radi. Ima sva porava svijeta da nacrta i onda neki idioti odluce da ubiju nekoga ko ama bas nikakve veze nema s tim.
Tyke

#59 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Tyke »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:da samo sto su ovi ubijani bas iz razloga sto je knjiga spaljena, to je bio povod. Tu su meni zavrsili sa zdravim razumom. A ako vecina zeli amerikance da napuste terotorij u zadnjih 10 godina su mogli masovnim protestima davno uciniti...ili bar pokusati. A ubijati radi knjige je van svake pameti. Glupost je sto su spalili i trebalo je reagovati ili mirnim protestima ili jednostavno uputiti zalbu i traziti izvinjenje. Ali ovo nema smisla.

Jednostavno takav bolesni mentalniu sklop mi ne ide u glavu ko je spreman ubiti dva covjeka radi toga. Pa makar i da su oni licno spalili....ali eto vidim da je ovdje kod nekih sasvim legitimno ubijati i za par mejseci ili godina niko nec spominjati ubistva nego zaboga spaljenu knjigu, isto kao sto se sa karikaturama radi. Ima sva porava svijeta da nacrta i onda neki idioti odluce da ubiju nekoga ko ama bas nikakve veze nema s tim.
Da je najsladje brstiti iz tudje avlije odavno mi je znano, ali zasto te "saljivdzije" ne prave karikature svoje supruge, ili djeteta svoga kako na lancu vuce oca kao psa (jer je i dosao takav vakat da dijete roditelju naredjuje)?

Nazalost protestanti ginu, ni krivi ni duzni, vec samo naivni i izrevoltirani.
jefferson

#60 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by jefferson »

Tyke wrote:
jefferson wrote:
Ovi sto su zapalili Kuran su glupi, nista vise.
Medjutim, ti imas problema sa samim razumjevanjem demokratije.
Ja uopste ovo ne opravdavam, ali u demokratskoj drzavi ako vec pricas o tome, mozes zapaliti i kuran i bibliju, a da ti niko nista nemoze.
U americi svaki dan neko zapali zastavu ili bibliju, jer mu je to zagarantovano ustavom (koji za forumase koji imaju problema sa shvatanjem zakona, vazi samo na teritoriju SAD, kao sto ej slucaj i sa zakonima ostalih zemalja). Puno puta su razne grupe pokusale da paljenje americke zastave zabrane zakonom, ali im nije uspjelo.
Znaci, demokratija znaci da mozes zivjeti slobodno, ali da isto tako moras prihvatiti drugo misljenje.
Dodji u SAD, zapali bibliju u svom dvoristu, i na tvoju zalost, ljude ce cisto zaboliti ona stvar.
Ja mislim da su afganistanci upravu. Na njihovoj zemlji pale Kuran, i to je OK. Ali ono sto nikako ne mogu svariti je kada pocnu SRAT oko toga sto je neko nacrtao neki crtez u danskoj i sl. E to se zove hipokrizija.
Nista beznacajnije i manje bolnije od paljenja Kur'ana nije niti javno objavljivanje karikature Poslanika a.s. Ciljano iskrivljavanje i ismijavanje lika Poslanika a.s. kroz karikaturu jeste ismijavanje Islama i svih onih koji ga praktikuju. Ako je zabranjeno crtanje ikakvog lika Muhammeda a.s. (niti ikada iko pokusa da nacrta), zasto onda namjerno to raditi? Isto tako, u slucaju same teme, zasto paliti Kur'an, ako ti je to zabranjeno i ako nije to Sveta knjiga tvoje vjere!?
Ako je i istina sto velis za paljenje Biblije, to je samo dokaz njihovog vjerovanja u istu i jedan od razloga zasto sve vise amerikanaca prelazi na Islam.
Ko je to zabranio crtanje poslanika ili slicno u danskoj? Koliko znam u danskoj se to en mzoe zabraniti, niti se moze zabraniti paljenje biblije u americi. To nema veze sa vjerovanjem nego sa osnovnim ljudskim pravima, ali cini mi se je bespotrebno pricati nekome o ljudskim pravima, slobodi izrazavanja i sl ljudima koji misle da mogu nesto zabraniti u drugoj zemlji. Mislim nigdje veze. Zato ce afganistan, S. Arabija, Iran i sl uvijek biti tu gde jesu dok ne skontaju da ako neko hoce da zapali kuran, bilbiju i sl, je njegovo pravo, bez obzira koliko to glupo bilo. Zapaliti BILO KOJU knjigu je cin koji je nadsve primitivan, ali eto, ima nekih koji i to rade.
Nebitan32

#61 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

Kao sto je vec objasnjeno za muslimane je to uvreda i to ce uvijek naici na negodovanje. Za muslimane je islam iznad svega tako da su neki zakoni potpuno nebitni. Oni ne mogu biti iznad Bozijih zapovijedi. Sad sto neki to ne shvataju i guraju prst u oko je njihov problem. A paljenje Kur'ana ili pravljenje karikatura je najveca uvreda.

A to ko je gdje dogurao je vrlo diskutabilno.

Vidim u SAD ljudi gaze jedni druge kako bi dosli do patika. Padaju mrtve glave. Ulijece policija s tazerima i suzavcima.
http://www.youtube.com/watch?v=aLAGGNv0 ... re=related

Ili pak za jedan DVD? ili t-shirt ? ili hamburger ? Napredak? Civilizacija?
http://www.youtube.com/watch?v=zLVhlyOk ... re=related

A da ne pricamo o policijskoj brutalnosti gdje s tim istim taserima daju elektrosokovi zene, dijecu i babe s +70 godina.

Shvatite da ima onih koji NE ZELE takav "napredak". Pustite vise da svak zivi kako hoce.

http://www.youtube.com/watch?v=zLVhlyOk ... re=related
Halcyon

#62 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Halcyon »

Nebitan32 wrote:Shvatite da ima onih koji NE ZELE takav "napredak". Pustite vise da svak zivi kako hoce.
:thumbup:

Aferim!
dječak sa šibicama

#63 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by dječak sa šibicama »

Slazem se, treba pokupiti prnje i ostaviti divljake da se medjusobno potamane, kad ne znaju ni za sta drugo.

Bitno da Kurani ostanu citavi, a sto je zabranjena muzika, televizija, sto se vrse javne egzekucije, sto su zenama oduzeta sva prava, nebitni detalji. Neka ba talibana, Amerikanci su zli.
zambaklija

#64 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by zambaklija »

dječak sa šibicama wrote:Slazem se, treba pokupiti prnje i ostaviti divljake da se medjusobno potamane, kad ne znaju ni za sta drugo.

Bitno da Kurani ostanu citavi, a sto je zabranjena muzika, televizija, sto se vrse javne egzekucije, sto su zenama oduzeta sva prava, nebitni detalji. Neka ba talibana, Amerikanci su zli.
:thumbup:
Nebitan32

#65 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

dječak sa šibicama wrote:Slazem se, treba pokupiti prnje i ostaviti divljake da se medjusobno potamane, kad ne znaju ni za sta drugo.

Amerikanci svakako nisu dosli u Afganistan da poboljsaju zivot tamosnjeg naroda. (Kao i u X zemalja do sada) Naprotiv. Dosli su da im jos vise zagorcaju zivot. A sto se tice samih talibana. Pa njih je upravo podrzavala, financirala i obucavala SAD. Godinama. Svjesno i bez skrivanja. Jesi li upoznat s tim? O cemu uopste pricamo?

Narod u SAD je pogubljen. Neinformiranost, dupli arsini, bezobranost lazi i mitomanija su vam konstantni. Nevjerovatno kakva se debilizacija vrsi nad americkim narodom. Jedan od zadnjih primjera je gdje prikazuju proteste iz Grcke kao neke antiputinove proteste u Rusiji. Jedan video.
http://www.youtube.com/watch?v=UcLgk-UomEg

Treba vam biti jasno da postoje ljudi koji ne zele amerikanizaciju cijele planete i pogotovo pljacke i otimacine tudih bogastava.

A to ko je divljak a ko ne mozes opet provjeriti na linku kojem sam postavio iznad gdje u SAD padaju mrtve glave radi obicnih......... patika.

Afganistan je tu gdje jeste radi silnih "dobrocinitelja" kao sto su Britanci, Rusi, Amerikanci itd... Upravo su oni stvorili haos u drzavi. Prva etapa je da oni odu jednom i zauvjek. A Afganistanci ce naci najbolji put za njih same.
dječak sa šibicama

#66 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by dječak sa šibicama »

Ma pusti sad amerikance, kad odu amerikanci, ovi u Afganistanu ce se medjusobno poubijati, kao sto se i ubijaju.

Raznose autobombama skole u koje idu djevojcice.
Nebitan32

#67 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by Nebitan32 »

dječak sa šibicama wrote:Ma pusti sad amerikance, kad odu amerikanci, ovi u Afganistanu ce se medjusobno poubijati, kao sto se i ubijaju.

Raznose autobombama skole u koje idu djevojcice.
Ne mozes gledati rezultat a da ne uzimas u obzir ono sto je dovelo do tog rezultata. I niko ne moze znati sta je najbolje za Afganistance do njih samih. Kao sto i ti sam najbolje znas sta je to najbolje za tebe.

Treba prestati s donjom politikom :

Image
simpozijum delirijum

#68 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

7 Americkih instruktora ranjeno kada su demonstranti bacili granatu na njih ispred vojne baze
http://news.yahoo.com/seven-americans-w ... 05164.html
Nijemci se povukli iz par manjih baza poslije demonstracija , zabarakadirani u svojim bazama i bunkerima NATO i USA trupe postadose kao taoci a ne "oslobodioci"
Afganistan nazivaju i "grobnica imperija "
divlja i surova zemlja od Aleksandra Makedonskoga pa do Britanske imperije i SSSR i sada USA i NATO
svi se prije ili kasnije povuku podvijena repa,... naci cu link u kojem je Britanska armija tamo 1870 i neke godine pokusala osvojiti Afganistan i samo je nakon par godina na ranjenom konju do tadasnje Indije ( danasnji Pakistan ) dosao komandir Britanaca sa par prezivjelih , izgubio je skoro sve ljude ( njih na hiljade ! dok su se povlacili napadali ih gerilski kao sto i danas cine ) a planinski teren sa planinama i preko 4000 metara nadmorske visine je savrsen za gerilu
Britanci nerado spominju tu katastrofu i dan danas
RedJohn

#69 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by RedJohn »

Kur'an se jedino pali kad je pravo star ,kad se raspada ,jer nije lijepo ga baciti u smeće!
ragib

#70 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by ragib »

Sasvim_Obican wrote:Dva paradoksa - jedni nikako da shvate da svako ima pravo paliti kakvu god knjigu želi, crtati koga god želi i govoriti šta god želi u liberalnim i demokratskim društvima. Drugima nikako da uđe u glavu da vrijeđanjem bilo koga ne doprinose ni sebi, ni svojoj ideji.

Ali govoriti o slobodi i naricati nad nepoštivanjem vjerskih sloboda muslimana u Afganistanu, zemlji u kojoj se žene i dalje zbog pogrešnog pogleda kamenuju na smrt, a katolici i jevreji proganjaju kao u srednjem vijeku, mi je malo deplasirano.
jel dozvoljeno negiranje recimo holokausta ili je zakonski to kaznjivo?
simpozijum delirijum

#71 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

mali kuriozitet :D , Ruski film o njihovoj intervenciji u Afganistanu , zestoka akcija i za razliku od Holivudskih ratnih filmova Rusi su prikazali kako i oni masovno ginu te brutalne scene borbi prsa u prsa
naci cu taj film na DVD
produkcija je odlicna
uvodna scena ;
simpozijum delirijum

#72 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

paljenje Ku'rana je samo vrh ledenoga brijega , ako analiziramo vojne intervencije u zadnjih 20-ak godina ( osim u slucaju Srbije ) vidimo dva faktora , pogotovo poslije 9/11;
zemlje sa Muslimanskom vecinom napadnute od strane drzava sa vecinskom Krscanskom vecinom uz faktor rasizma
bijeli covjek protiv ostalih
zvuci pojednostavljeno , ali je tako , zadnja na spisku rasturenih drzava je Libija
sudar dvaju kultura nepotreban potpuno , i ima elemenata sovinizma i rasizma prema sada vec preko 10 drzava protiv kojih se tajno i javno vode ratovi od strane takozvane "elite" bijela covjeka
sto je u stvari samo nastavak neo-kolonijalizma i bitka za resurse , te sprijecavanje naroda za samoopredijeljenje
karikature i paljenje svetih knjiga , uz hajku u medijima takovanih "zapadnih demokracija" te hajka na imigrante u Evropi ( najvise u Francuskoj zabrana nosenja burki i sada i u Njemackoj zbog "neintegrisnaja imigranata "te zabrana gradnje minareta u Svajcarskoj i jos mnogo primjera pokazuje ipak jednu histeriju pred "Islamskom opasnoscu ")
teroristi i extremisti medju Muslimanima postoje i to se ne moze negirati
ali ovakvom agresivnom i sovinistickom i brutalnom politikom gole sile ?
ne moze se postici mir i zajednistvo vec samo jacati extremizam na svim stranama
harač

#73 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by harač »

ovo je ko u monti pajtonu...

ovi spale kur'an, nakon čega afganistanci izađu i počnu se međusobno ubijati ... mogu samo zamisliti šta ameri misle: "pa, bolje da se sami pobijete, nego da vas mi ubijamo". :-)
MuaDib

#74 Re: Paljenje kur'ana u afganistanu.

Post by MuaDib »

S obzirom na pismenost Afganistanaca i lakoću manipuliranja tim narodom, ovo je smišljeno izveden incident.
Pošto u Rusi minirali Američke naume oko Sirije, ovo im je došlo kao odličan način zaobilaženje trenutnog neuspjeha u Siriji. Cijeli svijet bruji o demonstracijama u Afganistanu, dok su infomacije o Siriji kratke i smanjenog intenziteta.
Dakle klasična provokacija, u cilju skretanja pažnje svjetske javnosti da sirijskog neuspjeha, zbog ruskog uplitanja.
Locked