paljenje kratkih svjetala po danju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Android Knego
#51 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ako se dobro sjecam ovaj zakon je u Hrvatskoj korigovan iz razloga sto se dnevnim svjetlima smanjuje sposobnost opazanja pjesaka, iz vozackog ugla...
- charvel.
#52 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Majstore, puno pises al nista ne kazes. Neka auta se prave sa dnevnim svjetlima, neka ne prave... nije to poenta strucnjak, poenta je da ta svjetla pouzdano doprinose sigurnosti ona bi bila mandatorna na svakom autu barem u zadnjih 40 godina. Kad mora bit sigurnosni pojas, onda bi stavili i to da bude kad bi koristilo icemu, razumijes?emko1234 wrote:halo filozofe,ne znam u kojim se ti autima inace vozas al garant nisi primjetio da se u 90% novih auta svijetla automatikom pale kad upalis auto..kod novijih i skupljih auta imas led diode koje predstavljaju dnevno svijetlo a i kod sve vise malih auta imas iste te diode koje manje trose,imaju duzi vijek trajanja i ne zagadjuju okolinu jer rade na drugacijem principu od klasicnih sijalica..charvel. wrote:Mani se EU, mucni svojom glavom. Auta se prave vec 100 godina, i da svjetla po danu ista pomazu ona bi bila mandatorna za svako proizvedeno auto, ne bi ti trebo zakon za to. Kad mogu stavit branik il pojas, stavili bi i da se svjetla ne mogu ni ugasit u voznji nikako... stavili bi da ne mozes ni upalit auto bez svjetala da ima ikakve veze.technoGeek wrote:Znaci punionica dzepova svuda u EU, samo sto su oni napredniji pa imaju dnevna svjetla... Samo se iznervirati na ovom forumu
Nisam vozo po EU, ne znam dal se i kod njih moraju danju palit svjetla, al ako imaju onda ce to i oni ukinut jer nema smisla.
Nisu ljudi bili budale 100 godina i eto sad nadosli da si sigurniji sa svjetlima.
Ako ti ne pazis u voznji dzaba ti da auta sva imaju i rotacije...
auta koja nemaju taj svjetlosni sklop imaju isto dnevno svjetlo koje manje trosi i sijalicu i gorivo..
znam da se kod vw i kad ugasis na tabli svjetla ona gore vani,golf v i skoda octavia,samo kad upalis pozicije onda kratka ne gore nego su upale pozicije..
ako je to tako bezveze zakon sto su svi poceli ugradjivat dnevna svjetla na auta..od hyundai i kie,preko citroena do audija bmw-a i mercedesa?
dokazano je da bilo koje svjetlo na prednjoj strani auta povecava vidljivost,a pogotovo diode..odes na stranicu hella-e i vidis testove ako te zanima..
I upravo sto ne postoji definitivan stav o ikakvoj koristi tih dnevnih svjetala, zato se i ti zakoni apliciraju proizvoljno u raznim zemljama. Negdje se mora, negdje ne mora. Jesul to Austijanci il Amerikanci gluplji od tebe kad kazu da im ne treba svjetlo da bi vozali po danu? Razumijem da to treba Skandinavcim gdje im je dnevno svjetlo lose, al realno, meni to svjetlo u Bosni nista ne znaci, samo jos jedna bespotrebna obaveza zbog koje mogu bit kaznjen.
A razlog sto dosta novih auta imaju ta dnevna svjetla, vjeruj to nije nije zato sto to spasava zivote, il sto pomaze sigurnosti... vec zbog trzisne utrke.
Ako ima potraznje za upaljenim farovima po danu onda ce ti proizvodjac ponudit auto sa dnevnim svjetlima koja manje trose, jer znaju da ako oni to ne ponude ponudice konkurencija. Ne zato sto to prakticno icemu koristi. A potraznje ima samo zato sto postoje ti zakoni gdje ljudi moraju vozat sa svjetlima htjeli to oni ili ne.
Znaci, da to stvarno pravi neku razliku onda bi to moralo bit na svakom autu u svakoj zemlji na svijetu, ko sto je pojas npr., al to nije slucaj, stoga...
- Janjicar
#53 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Definitivno trebaju da budu upaljena
Lakse se uoci vozilo, a sto se tice potrosnje goriva ja bih volio da svako vozilo trosi 15 litara al da niko ne pogine u saobracaju.
Lakse se uoci vozilo, a sto se tice potrosnje goriva ja bih volio da svako vozilo trosi 15 litara al da niko ne pogine u saobracaju.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#54 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
@charvel.
Prijatelju, ne pališ ti svjetla danju zbog sebe nego zbog drugih ucesnika u saobraćaju
.Konacno, ako se izbjegne nesreca zato sto te je neko pravoremeno uočio, upalio si ih i zbog sebe
.Putevi u Austriji i putevi u BiH, drastična razlika
.
Prijatelju, ne pališ ti svjetla danju zbog sebe nego zbog drugih ucesnika u saobraćaju
-
emko1234
#55 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ma pricas ciste gluposti koje nemaju veze sa zivotom.
cuj prije 40 godina,pa prije 40 godina najbrzi auto koji si mogao kupit i koji je pravljen u tvornici nije isao preko 250 km/h il eto malo vise..danas 70% novih auta koji se prodaju postizu brzine do 200km/h..
90% puteva po europi cini autoput,uslovi na cestama su se visetruko promjenili..prije 40 godina nije bilo nijednoauto koje je imalo h4 sijalicu a kroz 5-10 godina diode ce ti postat standard a ksenon ce imat svako drugo auto koje izlazi iz fabrike..sta mislis sto se preslo na xenon i kasnije na diode?
naravno da ce se neke stvari i zakoni prilagodit uslovima i mogucnostima auta koje izabacuje savremena autoindustrija..sto se su se pocele ugradjivat led diode u zadnje farove?ne da bi se ustedio litar na 5000km,nego zato sto je brzina reakcije led diode za 1/3 vec od sijalice s volfram zicom..tako da kad pritisnes kocnicu na 100km/h led dioda ce reeagovat dijelic sekunde prije il ti ga 6 metara prije..sto upozovara covjeka iza tebe ranije da si poceo kocit i njemu daje vise prostora za manevar..
i ovo sto kazes da se negdje mora negdje ne mora,to je tacno al to ne znaci da su upravu il jedni il drugi al to nije argument da svjetla nisu korisna..to je do zakona drzave..recimo u njemackoj imas dijelove auto puta gdje vozis koliko mozes i gdje nema ogranicenja,u svici koja je do svabije ogranicenje je 120 svugdje..jel to zato sto put u svici ne valja a u svabiji valja?
naravno da nije,nego svako ima svoje zakone..a u kod svakog proizvodjaca auta imas strucnjaka koji provjerava jel nesto ok il nije..ako 90%ljudi stavi da je ok i da treba imat dnevna svjetla,ne znam sto bosno misli da je neko budala.
cuj prije 40 godina,pa prije 40 godina najbrzi auto koji si mogao kupit i koji je pravljen u tvornici nije isao preko 250 km/h il eto malo vise..danas 70% novih auta koji se prodaju postizu brzine do 200km/h..
90% puteva po europi cini autoput,uslovi na cestama su se visetruko promjenili..prije 40 godina nije bilo nijednoauto koje je imalo h4 sijalicu a kroz 5-10 godina diode ce ti postat standard a ksenon ce imat svako drugo auto koje izlazi iz fabrike..sta mislis sto se preslo na xenon i kasnije na diode?
naravno da ce se neke stvari i zakoni prilagodit uslovima i mogucnostima auta koje izabacuje savremena autoindustrija..sto se su se pocele ugradjivat led diode u zadnje farove?ne da bi se ustedio litar na 5000km,nego zato sto je brzina reakcije led diode za 1/3 vec od sijalice s volfram zicom..tako da kad pritisnes kocnicu na 100km/h led dioda ce reeagovat dijelic sekunde prije il ti ga 6 metara prije..sto upozovara covjeka iza tebe ranije da si poceo kocit i njemu daje vise prostora za manevar..
i ovo sto kazes da se negdje mora negdje ne mora,to je tacno al to ne znaci da su upravu il jedni il drugi al to nije argument da svjetla nisu korisna..to je do zakona drzave..recimo u njemackoj imas dijelove auto puta gdje vozis koliko mozes i gdje nema ogranicenja,u svici koja je do svabije ogranicenje je 120 svugdje..jel to zato sto put u svici ne valja a u svabiji valja?
naravno da nije,nego svako ima svoje zakone..a u kod svakog proizvodjaca auta imas strucnjaka koji provjerava jel nesto ok il nije..ako 90%ljudi stavi da je ok i da treba imat dnevna svjetla,ne znam sto bosno misli da je neko budala.
- daxon
#56 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
EU: Dnevna svjetla na automobilima
Od danas svi novi automobili moraju biti opremljeni dnevnim svjetlima
Od danas nadalje sve nove vrste osobnih i malih dostavnih vozila morati će biti opremljena dnevnim svjetlima (DRL). Od kolovoza 2012. to će se pravilo primjenjivati i na kamione i autobuse. DRL svjetla su posebna svjetla koja se automatski pale kada se pokrene motor te se njihovom upotrebom očekuje povećanje sigurnosti na cestama zbog bitnog podizanja vidljivosti motornih vozila za druge korisnike cesta. Ova svjetla imaju nisku stopu potrošnje energije u usporedbi sa postojećim "kratkim" svjetlima. U zemljama koje su ranije usvojile obvezu korištenja DRL svjetala već su vidljivi pozitivni pomaci u stanju sigurnosti cesta.
Potpredsjednik Europske komisije, odgovoran za industriju i poduzetništvo, Antonio Tajani, izjavio je: "DRL svjetla će znatno pridonijeti našem cilju smanjenja žrtava na europskim cestama. Ovo je također dobra vijest i za zaštitu okoliša budući da će se kroz manju stopu potrošnje energije smanjiti i emisije CO2 u usporedbi sa "kratkim" svjetlima.
Prema nedavno provedenom istraživanju o DRL svjetlima, pješaci, biciklisti i motociklisti u mogućnosti su puno ranije i jasnije uočiti vozila opremljena DRL svjetlima nego ona koja koriste obična "kratka" svjetla. Gledano s ekološke strane, energetska potrošnja je za 25-30% manja nego kod standardnih svjetala, a ukoliko se koristi LED tehnologija pri izradi istih, potrošnja pada za još dodatnih 10%.
Direktiva 2008/89/EC o obveznom opremanju vozila DLR svjetlima, koja danas stupa na snagu, značajno će pridonijeti sigurnosti na europskim cestama te će uskladiti nacionalne zahtjeve o obveznoj ugradnji DRL u nove modele vozila koji su se do sada razlikovali od zemlje do zemlje.
Izvor: Europa.eu, Europa Press Releases – RAPID
-
technoGeek
#57 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Gdje su sad strucnjaci koji su govorili da nema nikakve koristi od svjetala po danu 
- charvel.
#58 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Dabogda da to ista pomogne, stvarno, al taj tekst se ne dotice onog sto ja govorim. To vazi samo za EU, dok npr. u Americi to ne vazi. Jesul to Ameri nazadni u odnosu na EU il sta? Dok je pojas obavezan na svakom autu svugdje u svijetu, ta svjetla ce bit obavezna u EU - ocito to dvoje nije isto jer se pouzdano zna da pojas spasava zivot dok su ta svjetla dvojbena u njamanju ruku.
Kod njih nit moras imat upaljena svjetla, nit se moraju auta proizvodit sa tim, nego upali ako ti godi, a ne moras ako neces sto je i najpostenije. Ne govorim ja to tek tako, i ja sam vozac i znam da nisam imo problema sa uocavanjem saobracaja i prije tog zakona za upaljena svjetla, tako da mogu govorit i iz prve ruke.
Opet, dabogda pomoglo i smanjilo broj stradanja na ulicama, al nesto mislim da nikad nije bilo do svjetala...
Kod njih nit moras imat upaljena svjetla, nit se moraju auta proizvodit sa tim, nego upali ako ti godi, a ne moras ako neces sto je i najpostenije. Ne govorim ja to tek tako, i ja sam vozac i znam da nisam imo problema sa uocavanjem saobracaja i prije tog zakona za upaljena svjetla, tako da mogu govorit i iz prve ruke.
Opet, dabogda pomoglo i smanjilo broj stradanja na ulicama, al nesto mislim da nikad nije bilo do svjetala...
-
juzna_strana
#59 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
@charvel
Jeste da je glupost kad covjek mora tesko zaradjenih 40 ak maraka dati za glupavu kaznu,
ali vjeruj da je auto koji pretice u suprotnom smjeru,npr tamo prema Zenici duplo uocljiviji sa ukjucenim svjelima..Pogotovo kada je brzina iznad 100 km/h..
Meni se do desavalo,gadno je bas ako je auto recimo sive boje..
Jeste da je glupost kad covjek mora tesko zaradjenih 40 ak maraka dati za glupavu kaznu,
ali vjeruj da je auto koji pretice u suprotnom smjeru,npr tamo prema Zenici duplo uocljiviji sa ukjucenim svjelima..Pogotovo kada je brzina iznad 100 km/h..
-
emko1234
#60 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
pa naravno da su nazadni,sto se tice nekih tehnickih i sigurnosnih rjesenja,sigurno 10 godina kasne za europom..do prije 5 godina u pola americkih auta nisi mogao ni narucit farove s ksenon lampama..charvel. wrote:Dabogda da to ista pomogne, stvarno, al taj tekst se ne dotice onog sto ja govorim. To vazi samo za EU, dok npr. u Americi to ne vazi. Jesul to Ameri nazadni u odnosu na EU il sta? Dok je pojas obavezan na svakom autu svugdje u svijetu, ta svjetla ce bit obavezna u EU - ocito to dvoje nije isto jer se pouzdano zna da pojas spasava zivot dok su ta svjetla dvojbena u njamanju ruku.
sto se tice usporedbe pojas vs svjetla,pojas je nesto sto ti sigurno moze spasit zivot jer ga fizicki osjetis cim ga stavis pa si i samim tim svjesniji njegova djelovanja.
mozda su ti svjetla vec spasila zivot a toga nisi bio svjestan,kako ti tako i ja i peti i deseti..cinjenica je da kad imas upoaljena svjetla na otvorenoj cesti,onaj ko ti dolazi u susret ce te puno lakse uocit,kad vozis autoputem pri preticanju ces prije vidjet auto koje ti brzo dolazi a ima upaljena svjetla nego ono bez svjetala,isto tako kad je su uslovu na losi i kad je smanjena vidjljivost prije ces primjetit auta koja imaju upaljena svjetla..
ja ne znam kako to sam nisi mogao zakljucit do sad..
- charvel.
#61 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Slazem se, al zasto npr. zakon ne vazi samo za siva auta, il samo na magistralama, to bi imalo puno vise smisla... jer sta ce meni po gradu svjetla? Realno, ni za sta ne trebaju jer ti je sve kreni-stani zbog semafora, a ionako ne mozes ic preko 50kmh i da hoces. Koja je svrha toga?juzna_strana wrote:@charvel
A da ja sad krenem iz Tz prema Sa, upaljena svjetla bi mi definitivno pomogla pri vecim brzinama... al sad da te policija zaustavlja kad krenes autom do grada - besmislica (a to je oko 95% moje voznje).
Last edited by charvel. on 21/04/2012 17:31, edited 1 time in total.
- sorcerer
#62 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
jbga nisam isao u osnovnu tako da ne znam tu fiziku.......docekaces i ti i ja kroz mjesec dana ,ja jedva cekam ,mozda imam para a mozda i nemam ,ali u oba slucaja ne placam kazne,jer postujem propise i ne volim kad me zaustavljaju..potrosio sam ja goriva vise nego si se ti vode napio ali pretpostavka je majka svih zajeba,tako da ne zelim ulaziti dalje u rasprave i spamovati temu ...samo cu ti to reci ,uzivaj u svojoj cyber filozofiji kao i tvoji drugovi emko i ostali ,ja cu uvijek biti glup ,a vi pametni....silver testelone wrote:
osnovna škola jarane, osnovna, osmi razred iz fizike se radi optika, de otvori knjigu živ bio... a ima i po netu... nisam reko da naočale ne mogu pomoći, nego ne mogu pomoć dovoljno... al nebitno, eto nisam bitan ja...
U Bosni sam svjetla po dani vidio prvi put u ratu kod vozila NATO vojnika... Zašto? Vjerovatno vojnici ćoravi?
pazi da ne dočekaš ukidanje svjetalanego budi frajer pa plaćaj kazne ako ti svjetlo toliko smeta
a možda nemaš para za kazne, pa ne smiješ rizikovat 30 KM jbg, nećeš onda imat za gorivo... jbg a možda ipak uštediš gorivo ako ugasiš svjetlo
a de kako i frižider popravi da ne svijetli kad otvoriš vrata po dani, potroši ti struju bezveze, račune valja plaćat
kralj si svega mi
-
juzna_strana
#63 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
@Charvel
Potpuno se slazem s tobom. Po gradu je to bespotrebno,samo punjenje budzeta s ledja zaboravnih vozaca..
Ima puno precih stvari na koje bi policija trebala obratiti paznju.
Na otvorenoj cesti mislim da je ok,barem meni..
Potpuno se slazem s tobom. Po gradu je to bespotrebno,samo punjenje budzeta s ledja zaboravnih vozaca..
-
emko1234
#64 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
charvel* puno pitanja brate postavljas na pogresnom mjestu,vjerovatno je lakse zakon stavit isti za sve da se neko ne bi nasao ostecen i da ne bi nepottrebno pala prodaja auta sa sivom bojom..
ja imam dojam,koliko se ti bunis isto ko da ti to paljenje svjetala oduzma pola sata,pa ti sad tesko da kad odes na kafu pola sata ranije palit svjetla radi pet minuta voznje..
punjenje budjeta?
pa jebem mu majku,jel tesko upalit svjetlo kad sjednes u auto?ako jest onda nemoj vozit,na neki nacin te to uci i disciplini..sjednes,svezes se,upalis auto,upalis svjetla i krenes.
ako zaboravljas upalit svjetlo po gradu,zaboravit ce i sutra kad krenes na put..uzmimo da ti se u gradu nece nista desit,sutra ubijes 5 ljudi zbog toga sto nisi upalio svjetla..i sta onda? a sve krene tako sto ti je tesko upamtit da ih upalis i radi voznje od 5 minuta..
e zato postoji kazna,nije kazna samo punjnje budjeta..nego valjda trebas naucit nesto iz kazne,valjda ste nesto naucili u skoli..il kad su vas mama i tata kaznjavali za nesto,nisu to radili da bi sebi vrijeme popunili nego da vi naucite nesto..
ja imam dojam,koliko se ti bunis isto ko da ti to paljenje svjetala oduzma pola sata,pa ti sad tesko da kad odes na kafu pola sata ranije palit svjetla radi pet minuta voznje..
punjenje budjeta?
pa jebem mu majku,jel tesko upalit svjetlo kad sjednes u auto?ako jest onda nemoj vozit,na neki nacin te to uci i disciplini..sjednes,svezes se,upalis auto,upalis svjetla i krenes.
ako zaboravljas upalit svjetlo po gradu,zaboravit ce i sutra kad krenes na put..uzmimo da ti se u gradu nece nista desit,sutra ubijes 5 ljudi zbog toga sto nisi upalio svjetla..i sta onda? a sve krene tako sto ti je tesko upamtit da ih upalis i radi voznje od 5 minuta..
e zato postoji kazna,nije kazna samo punjnje budjeta..nego valjda trebas naucit nesto iz kazne,valjda ste nesto naucili u skoli..il kad su vas mama i tata kaznjavali za nesto,nisu to radili da bi sebi vrijeme popunili nego da vi naucite nesto..
-
lenanimra
#65 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ja vozim tehnički ispravno auto,ali dosta krševa koji se jedva vuku prolaze tehnički pregled i oni su najgori uzrocnici saobracajnih nezgoda,i ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobracaju.Država da se brine toliko za sigurnost nebi puštali takva vozila u promet,juzna_strana wrote:@Charvel
-
juzna_strana
#66 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
@lenanimra
Tacno tako,zato mi se nekad cini da im je sigurnost prometa zadnja u prioritetima..
Bihamk kada radi akcije sigurnosti,prosjek neispravnih bude 50-ak posto,to je katastrofa..
Ne znam da li su ikada napisali kaznu izvodjacu radova za rupe na cesti koje adekvatno ne zakrpe..
Mi trebamo ozbiljniji pristup problemu,od svjetala pa nadalje.
Tacno tako,zato mi se nekad cini da im je sigurnost prometa zadnja u prioritetima..
Bihamk kada radi akcije sigurnosti,prosjek neispravnih bude 50-ak posto,to je katastrofa..
Ne znam da li su ikada napisali kaznu izvodjacu radova za rupe na cesti koje adekvatno ne zakrpe..
Mi trebamo ozbiljniji pristup problemu,od svjetala pa nadalje.
-
goran16v
#67 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Da ne ulazim treba li, ne treba li, zakon nalaze da treba, upali i vozi,ako neces platices kaznu pa ces svejedno upaliti.
Meni je pravo negativno iskustvo kad iz drzave u kojoj su svjetla obavezna (BiH) i naviknut da mi to pomaze tj ioslanjam se na svjetla iz suprtognog pravca u pracenju saobracaja udjem u drzavu gdje nisu kao npr. SRB ili HR ljeti, pa npr metalk prljavo-trolu sivu Asconu u tri nijanse boje; ili kakav slican prepoznatljiv auto jarke boje registrujem (ne vidim, nego bas registrujem) neposredno ispred mene.
Meni je pravo negativno iskustvo kad iz drzave u kojoj su svjetla obavezna (BiH) i naviknut da mi to pomaze tj ioslanjam se na svjetla iz suprtognog pravca u pracenju saobracaja udjem u drzavu gdje nisu kao npr. SRB ili HR ljeti, pa npr metalk prljavo-trolu sivu Asconu u tri nijanse boje; ili kakav slican prepoznatljiv auto jarke boje registrujem (ne vidim, nego bas registrujem) neposredno ispred mene.
- Armadilo
#68 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Svjetla obavezno imati upaljena po danu.. Kad vidim auto bez svjetala, uopste ne kontam da se krece a kad ima upaljeno onda sam potpuno svjestan toga..
- insomnia78
#69 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
E jbg ja ne znam kako ste vi do sada vozili, dok se nisu palila svjetla. 
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
- sorcerer
#70 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
insomnia78 wrote:E jbg ja ne znam kako ste vi do sada vozili, dok se nisu palila svjetla.
- 68847
#71 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Dan.
A šta vidite?
Automobile?
Ne.
Vidite svjetla na automobilima (pogotovu u daljini).

A šta vidite?
Automobile?
Ne.
Vidite svjetla na automobilima (pogotovu u daljini).

-
emko1234
#72 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ja vidim G2, s desne strane odmah s ugasenim svjetlima, mora da ga vozi neki hrvatski @sorcerer

- sorcerer
#73 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
na tvoju zalost ne vozim golfaemko1234 wrote:ja vidim G2, s desne strane odmah s ugasenim svjetlima, mora da ga vozi neki hrvatski @sorcerer![]()
![]()
- zli_hordas
#74 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ma nek moraju biti upaljena svijetla ali mi je glupo radi toga placati kaznu jer se covjeku bruku puta desi da zaboravi mahinalno a i ruzno je vidjeti pocrnjele farove pogotovo kod taksista.
-
emko1234
#75 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
pa nisam rekao da si ti..napisao sam da je to mozda nekih hrvatski vozac koji dijeli tvoje misljenje..neki buntovnik koji ima 200-300 kuna viska..sorcerer wrote:na tvoju zalost ne vozim golfaemko1234 wrote:ja vidim G2, s desne strane odmah s ugasenim svjetlima, mora da ga vozi neki hrvatski @sorcerer![]()
![]()
![]()