paljenje kratkih svjetala po danju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Paljenje kratkih svjetala po danju?

DA
62
51%
NE
60
49%

Total votes: 122

530i

#226 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by 530i »

Ne znam samo odakle ta glupost da će se tzv. dnevna svjetla morati naknadno ugraditi...to samo bosanske seljačine mogu izjaviti :x
Obavezno je (u EU) da auto ima ABS, airbagove, skoro i ESP, ali se to neće ugrađivati na vozila koja su prije kupljena i koja se voze i sada...pobogu.
Simple Man

#227 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Simple Man »

530i wrote:Ne znam samo odakle ta glupost da će se tzv. dnevna svjetla morati naknadno ugraditi...to samo bosanske seljačine mogu izjaviti :x
Obavezno je (u EU) da auto ima ABS, airbagove, skoro i ESP, ali se to neće ugrađivati na vozila koja su prije kupljena i koja se voze i sada...pobogu.
To sam negdje procitao a i nacuo sam od poznanika koji radi u minisarstvu.
Opet dolazimo do iste price, zakoni se kroje i usvajaju da se otima od gradjana, nikakve veze sa sigurnoscu u saobracaju.
Predvidjam klasicni scenarij, predlozi se zakon i usvoji se. Ministar koji ga je progurao ima veze sa firmom kojoj ce namjestiti isti posao i dalje sam racunaj. Ugradnja od 50 KM do 70 KM puta broj vozila bez dnevnih svjetala i sve ti je jasno.
Simple Man

#228 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Simple Man »

zLatk0 wrote:Nazovi MUP i vidi sta ce ti oni reci i onda im reci svoju situaciju

-------------------
Prodaja: Skener Canon CanoScan LIDE 100
Valjkasta sijalica za auto, 42mm 16led x2
Game Boy Color sa svim papirima i 6 originalnih igri
Mislim da cemo o ovome raspraviti na sudu. Pa ko koga zezne.
goran16v

#229 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by goran16v »

Simple Man wrote:
530i wrote:Ne znam samo odakle ta glupost da će se tzv. dnevna svjetla morati naknadno ugraditi...to samo bosanske seljačine mogu izjaviti :x
To sam negdje procitao a i nacuo sam od poznanika koji radi u minisarstvu.
Opet dolazimo do iste price, zakoni se kroje i usvajaju da se otima od gradjana, nikakve veze sa sigurnoscu u saobracaju.
Predvidjam klasicni scenarij, predlozi se zakon i usvoji se. Ministar koji ga je progurao ima veze sa firmom kojoj ce namjestiti isti posao i dalje sam racunaj. Ugradnja od 50 KM do 70 KM puta broj vozila bez dnevnih svjetala i sve ti je jasno.
Koliko znam dnevna svjetla ce se biti obavezna svaki novoproizvedeni auto, a ne u svaki auto.
Simple Man

#230 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Simple Man »

Koliko znam dnevna svjetla ce se biti obavezna svaki novoproizvedeni auto, a ne u svaki auto.[/quote]

Sta god ovo znacilo ?

"Obavezna upotreba kratkih svjetala na vozilima u BiH je tehnički i ekološki prevaziđeno rješenje. Predlažemo da vozila koja imaju industrijski ugrađen mehanizam za paljenje kratkih svjetala imaju period ugradnje dnevnih svjetala od tri godine, a vozila starija od pet godina rok od godinu dana", rekao je Jaćimović i dodao da bi ugradnja dnevnih LED svjetala koštala između 50 do 70 KM.''

Koje to vozilo nema industrijski ugradjen mehanizam za paljenje kratkih svjetala ?
Ima ga i Golf II star 20 godina i Kia stara godinu dana, zar ne ?
goran16v

#231 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by goran16v »

Simple Man wrote:Koliko znam dnevna svjetla ce se biti obavezna svaki novoproizvedeni auto, a ne u svaki auto.
Sta god ovo znacilo ?

"Obavezna upotreba kratkih svjetala na vozilima u BiH je tehnički i ekološki prevaziđeno rješenje. Predlažemo da vozila koja imaju industrijski ugrađen mehanizam za paljenje kratkih svjetala imaju period ugradnje dnevnih svjetala od tri godine, a vozila starija od pet godina rok od godinu dana", rekao je Jaćimović i dodao da bi ugradnja dnevnih LED svjetala koštala između 50 do 70 KM.''

Koje to vozilo nema industrijski ugradjen mehanizam za paljenje kratkih svjetala ?
Ima ga i Golf II star 20 godina i Kia stara godinu dana, zar ne ?[/quote]

Pa znaci da svaki auto proizveden nakon 1.1.2013 mora imati ugradjena dnevna svjetla.
Mislim da se gosn. Jacimovic gadjao terminima osim ako pod mehanizmom za paljenje kratkih svjetala ne podrazumjeva automatsko paljenje oborenih svjetla, a ode moja dva auta jedan ima "mehanizam" a stariji je od 5 god i to je softverski podesena opcija kojoj ne treba 3 sata a kamoli 3 godine, a drugi nema, a mladji je. Ako pod mehanizmom misli na to onda fakat ne kotam ni ja sta je pisao htio da kaze...
Ne bih zelio reci da je pravilo ali se puno puta dokazala da je HR par godina ispred nas u ovim stvarima i da su mjenjali zakone prema pristupnim pregovorima sto i nas ceka (zapravo malo po malo se uvode, zabrana uvoza starije od 7 god je zamjenjena homologacijom, uvedeni atesti za plin itd sve sto je tamo zazivilo prije par god) tako da su dosli do zakona o atestiranju i tehnickoj ispravnosti koja ne dozvoljava drugu dimenziju guma bez atestiranja a kamo li ugradnju dnevnih svjetala kako se kome prohtije ukoliko nemaju odgovarajuce ateste, tako da mislim, ako nam EU bude dirigovala zakone, a hoce, da od ovog nece bit nista...
technoGeek

#232 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by technoGeek »

Ma samo da se pare uzmu. Sta treba neko s oldtimerom stavljati one diode na auto ? Najgore u svemu ovome je sto ce biti ovlastene firme koje ce vrsiti ugradnju, a to znaci da ce nas samo izmusti.

@simple man - Ne salji na sud dzabe, jer zakon je jasno definisan i nalaze upotrebu kratkih svjetala. Znaju i oni sta su dnevna svjetla, ali zakon je takav kakav jest, prvenstveno mislim na dnevna svjetla u maglenkama kao kod Skode, i one ostale LED diode kod drugih.

Najbolje prolaze oni sa Golf 6ticama, kod njih je dnevno u faru :D
zLatk0

#233 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by zLatk0 »

Ako ce mi Philipsove daylight staviti necu se buniti, a ugradjivat ce ž klasu i uzeti pritom 30 sebi u dzep..

-------------------
Prodaja: Skener Canon CanoScan LIDE 100
Valjkasta sijalica za auto, 42mm 16led x2
Game Boy Color sa svim papirima i 6 originalnih igri
Simple Man

#234 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Simple Man »

technoGeek wrote:Ma samo da se pare uzmu. Sta treba neko s oldtimerom stavljati one diode na auto ? Najgore u svemu ovome je sto ce biti ovlastene firme koje ce vrsiti ugradnju, a to znaci da ce nas samo izmusti.

@simple man - Ne salji na sud dzabe, jer zakon je jasno definisan i nalaze upotrebu kratkih svjetala. Znaju i oni sta su dnevna svjetla, ali zakon je takav kakav jest, prvenstveno mislim na dnevna svjetla u maglenkama kao kod Skode, i one ostale LED diode kod drugih.

Najbolje prolaze oni sa Golf 6ticama, kod njih je dnevno u faru :D
Ma i kod mene su fabricke diode u faru, znaci nije u pitanju neka divlja nadogradnja isl.
A zainatio sam se jarane, idem do kraja pa makar platio duplu kaznu ali ne dam da me maltretiraju tako
bez razloga.
Cijedi postenog gradjanina...dok mu iza ledja prolazi Fordov kombi bez tablica...
Joj kako me je huja uhvatila :D
goran16v

#235 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by goran16v »

Simple Man wrote:
Ma i kod mene su fabricke diode u faru, znaci nije u pitanju neka divlja nadogradnja isl.
A zainatio sam se jarane, idem do kraja pa makar platio duplu kaznu ali ne dam da me maltretiraju tako
bez razloga.
Cijedi postenog gradjanina...dok mu iza ledja prolazi Fordov kombi bez tablica...
Kako mislis bez razloga????? Zakon je vrlo precizan da su oborena svjetla obavezna, ti nisi imao upaljena svjetla i drot ti je naplatio kaznu 100% po zakonu, a ne bez razloga.
Razumijem ja sve prednosti i logiku oko dnevnih svjetala ALI bez obzira sto nam je zakon apsurdan i neprilagodjen savremenim automobilima jer ne poznaje pojam dnevnih svjetlala nije tvoje da ga individualno i selektivno primjenjujes u zavisnosti kakav ti je auto, nego si duzan da ga postujes. To sto ti radis je namjerno krsenje i ja tu ne vidim nikakvo maltretiranje kad te zaustave. Takodjer ne vidim sta bi mogao postici tim tjeranjem do kraja? Mislis da drotovi i sudije itekako nisu svjesne razlike izmedju dnevnih i oborenih i da su ti sanse 0. Mozes angazovati ne znam kojeg vjestaka hoces ali niko ti dnevna svjetla nece priznati pod oborena i tu se priza zavrsava.
Simple Man

#236 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Simple Man »

goran16v wrote:
Simple Man wrote:
bez razloga.
Kako mislis bez razloga????? Zakon je vrlo precizan da su oborena svjetla obavezna, ti nisi imao upaljena svjetla i drot ti je naplatio kaznu 100% po zakonu, a ne bez razloga.
Razumijem ja sve prednosti i logiku oko dnevnih svjetala ALI bez obzira sto nam je zakon apsurdan i neprilagodjen savremenim automobilima jer ne poznaje pojam dnevnih svjetlala nije tvoje da ga individualno i selektivno primjenjujes u zavisnosti kakav ti je auto, nego si duzan da ga postujes. To sto ti radis je namjerno krsenje i ja tu ne vidim nikakvo maltretiranje kad te zaustave. Takodjer ne vidim sta bi mogao postici tim tjeranjem do kraja? Mislis da drotovi i sudije itekako nisu svjesne razlike izmedju dnevnih i oborenih i da su ti sanse 0. Mozes angazovati ne znam kojeg vjestaka hoces ali niko ti dnevna svjetla nece priznati pod oborena i tu se priza zavrsava.
Upravu si 100%, zakon bih apsolutno postovao da i ovo sto policija radi nije individualno i selektivno primjenjivanje u zavisnosti od toga kakav mi je auto.
Vjerovatno bih puno bolje prosao da sam mu dao cenera i produzio ali ne dam jarane.
Neka su mi sanse 0, platicu na kraju i kaznu, i takse i sudske troskove ali mu ne dam cenera.

Poznate su meni ove price za izvlacenje para za dorucak/rucak, cak sam se susretao sa pitanjima tipa cime su mi punjene gume...samo se trazi razlog da se izvuce koja marka. To je cak islo do tako otvorenih pitanja, npr. kad ces platiti tu janjetinu i sl...
Neka samo rade svoj posao kako treba i prema kome treba...nek' me ne peglaju glupostima jesu li kratka ili su dnevna. Upaljena su i k'o ne vidi auto duzine 4 metra ''bez svjetala'', ne treba se ni nalaziti u saobracaju.
Post Reply