na koliko mjesta recimo u kanjonu ugra, ili kanjonu bistrice ili preko karaule, ili da ne nabrajam vise, imas toliko preglednosti (a stalno sa sunca prelazis u hlad)?Brdar wrote:ma glupost, ako ga neces vidit ovako neces ni sa dugim i plus maglenkama, ne kontam sto ce im to....![]()
![]()
ako ti nemozes kao normalan vozac primjetit auto sa nekih 300-400 metara onda ti nisi za voznje.
paljenje kratkih svjetala po danju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- holowey
#201 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
-
technoGeek
#202 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Oj hljebe... ljudi pricaju o brzoj uocljivosti, a ovaj opet prica o vidljivosti... Ne mogu da vjerujem, vidjet ce svako auto sa svjetlima ili bez, samo ce ga prije uociti sa upaljenim svjetlima, i u tome je poenta
- sorcerer
#203 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ja od danas palim duga po danu da me svi uoce
-
silver testelone
#204 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
svjetla manje-više... da si ti malo mozak upalio...sorcerer wrote:ja od danas palim duga po danu da me svi uoce
- sorcerer
#205 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ne znam gdje je prekidac ,cekam da mi ti pokazes ,posto kontam da si ti najpametnijisilver testelone wrote:svjetla manje-više... da si ti malo mozak upalio...sorcerer wrote:ja od danas palim duga po danu da me svi uoce
-
silver testelone
#206 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
ne znam jbg... neko to i nema... da sam ti ga ja ugradio, znao bi... vidi jbg... raspitaj se malo ko ti je ugrađivo te stvari...sorcerer wrote:ne znam gdje je prekidac ,cekam da mi ti pokazes ,posto kontam da si ti najpametnijisilver testelone wrote:svjetla manje-više... da si ti malo mozak upalio...sorcerer wrote:ja od danas palim duga po danu da me svi uoce
-
delightful
#207 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
sorcerer i silver, obojici opomena pred zbog neprimjerene komunikacije.
- sorcerer
- johntra
#209 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
dobro su se sjetili....
- DoradO
#210 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
dobra vijest... al ja ih ionako nikad u gradu ne palim
- tf2_spy
#211 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
van grada sam ih palio i kad nije bilo obavezno, i to ću uvijek radit. korištenje svjetala po gradu mi je uvijek bilo besmisleno, tako da mi je drago da će to ukinut..
-
530i
#212 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Hvala znanim i neznanim božanstvima pa su se i naši vlastodršci dozvali pameti...
Napravio sam ovo ljeto preko 500km po Hrvatskoj, što autoputevima, što magistralama i apsolutno nikakav problem kada se vozi bez upaljenih svjetala...
Napravio sam ovo ljeto preko 500km po Hrvatskoj, što autoputevima, što magistralama i apsolutno nikakav problem kada se vozi bez upaljenih svjetala...
- Zatamnjena stakla
#213 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Šteti okolini530i wrote:Hvala znanim i neznanim božanstvima pa su se i naši vlastodršci dozvali pameti...![]()
- shalla
#214 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Da ne tražim ima li tema, interesuje me da li policija kažnjava ukoliko su na autu upaljena samo tzv dnevna svjetla (kojih sad sve više i više ima jer se vozaju sve novija i novija auta). Interesuje me iz razloga što kad su upaljena ta dnevna svjetla nazad ništa nije upaljeno, dakle nema zadnje signalizacije za dnevna svjetla pa me interesuje da li to naši vrli policajci karakterišu kao prekršaj...
Hvala
Hvala
-
vnm
#215 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
u zakonu nisu predvidjena dnevna svjetla, tako da ti moze napisati kaznu ako hoce. cak sam na nekom forumu citao da je neko sa audijem fasovao kaznu za to.
- johntra
#216 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Upućeno je više amandmana od strane dilera na taj član ZOBS-a, a iako imaju obećanja da će se to ugraditi u Zakon, do sada izgleda nema ništa od toga...
-
vnm
#217 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
drug moj znas i sam koliko im treba da isprave stvari. ja nisam siguran jesu li do danas popravili onaj clan u vezi parkiranja.
- O'zone
- Globalni moderator
#218 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
VELIKA POTROŠNJA STRUJE I GORIVA: Upotreba kratkih svjetala na vozilima tokom dana u BiH mogla bi biti UKINUTA do kraja godine
Utorak | 21.08.2012.
Naime, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH formiraće posebnu radnu grupu koja će, u okviru izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, razmotriti pristigle inicijative o gašenju svjetla tokom dana, čije će usvajanje zavisiti od jačine priloženih argumenata
auto svjetlaIz tog razloga smo kontaktirali bh. stručnjake iz oblasti saobraćaja, čija mišljenja su podjeljena, pa su neki za uvođenje LED tehnologija, drugi za ostavljanje ove odredbe, a neki samo za svjetla u zimskom periodu.
Ševal Kovačević, diplomirani inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, smatra da inicijative imaju opravdanje sa stanovišta potrošnje struje i goriva na vozilima i do dva odsto.
"To je opravdano pogotovo što ne spadamo u neke maglovite krajeve, a posebno u ljetnim mjesecima", rekao je on i dodao da bi u zimskom periodu trebalo imati na umu smanjenu vidljivost, te da bi odredbu tada trebalo aktivirati, kao što se radi sa zimskom opremom.
Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da oni podržavaju usklađivanje sa zakonima zemalja EU, te ugradnju dnevnih svjetala izrađenih LED tehnologijom.
"Obavezna upotreba kratkih svjetala na vozilima u BiH je tehnički i ekološki prevaziđeno rješenje. Predlažemo da vozila koja imaju fabrički ugrađen mehanizam za paljenje kratkih svjetala imaju period ugradnje dnevnih svjetala od tri godine, a vozila starija od pet godina rok od godinu dana", rekao je Jaćimović i dodao da bi ugradnja dnevnih LED svjetala koštala između 50 do 70 KM.
Istakao je da je korištenje kratkih svjetala po danu trebalo da poveća vidljivost vozila i tako smanji mogućnost saobraćajnih nesreća, ali da evropska istraživanja upućuju na potpuno suprotne rezultate.
On je dodao da su dokazane negativne posljedice korištenja kratkih svjetala po danu, povećana potrošnja goriva od oko tri odsto i često pregorijevanje sijalica, te trošenje ostalih komponenti sistema.
Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza (AMS) RS, rekao je da oni pozitivno ocjenjuju uvođenje obavezne dnevne upotrebe svjetala na motornim vozilima u BiH, jer povećava bezbjednost učesnika u saobraćaju. "Ne postoje nedostaci, već samo prednosti uvođenja zbog povećanja stepena bezbjednosti na putevima RS i BiH", rekao je Pećanac. On je naveo da je na prvom mjestu bezbjednost vozača i saputnika, te da je to stav od kojeg AMS RS neće odstupiti.
U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, rekli su da će biti sprovedene šire konsultacije po tom pitanju, jer je povećan interes nakon inicijativa grada Banjaluka i Kantona Sarajevo da to drugačije bude regulisano.
"Formiraćemo posebnu radnu grupu za dio zakona vezan za upotrebu svjetala u saobraćaju u toku dana. Na vozilima na kojima su već ugrađena dnevna svjetla se pale bez obzira na zakonsku regulativu i stoje upaljena tokom čitavog dana", rekli su u Ministarstvu i dodali da će sagledati stanje u drugim zemljama EU i dati razloge za ili protiv, sa jakim argumentima.
Stav stručnjaka
Prednosti Nedostaci
- bezbjednost - potrošnja struje
- vidljivost - potrošnja goriva
- pregorjevanje sijalica
- prevaziđeno rješenje
- besmisleno rješenje
Prva inicijativa
Podsjećamo da je grad Banjaluka pokrenuo inicijativu prema nadležnim organima u BiH kako bi došlo do izmjene zakona kada su u pitanju upaljena svjetla na automobilima u toku dana.
Gradonačelnik Dragoljub Davidović tada je rekao da je veliki broj evropskih zemalja koje su primjenjivale takve direktive, odustao od ovog zakona, jer su ušli u projekat štednje energije, ali i uvidjeli besmisao paljenja svjetala na vozilima po danu.
Sad će tek biti zanimljivo ovo me podsjeća na uvođenje fiskalnih sistema ima da isprave zakon da ti ne trebaju svjetla tokom dana ali da su potrebna LED svjetla e LED svjetla će da ugrađuje par firmi i da izdaje certifikat za njih pošto večina vozila nema fabrička LED svjetla a ovi planiraju između 50 i 70 KM po vozilu eto para ko slame.
Vrlo vjerovatan scenario
-
zLatk0
#219 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ali nek budu kako treba normalna LED , a ne k da ne valjaju (kineska posljednja klasa)
Freshly frozen Desire HD SRT8
Freshly frozen Desire HD SRT8
-
goran16v
#220 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Ako nesto mora biti upaljeno, a u trendu zakona razvijenih zemalja nesto ce morati biti, onda sam ja radije za opciju fabrickih oborenih svjetala nego za opciju ugradjivanja kinsekog aftermarket LED tefericha na auto, pa ne znam koliko da zagrijavaju planetu i trose vise goriva
- Simple Man
#221 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Jutros sam popusio kaznu zbog upaljenih "dnevnih svjetala", drot je navalio da moraju biti kratka svjetla i nema druge.
Elem, nalog stize uskoro na kucnu adresu
Pitanje 1: moze li se pisati kazna za dnevna svjetla, napominjem da nisam nista sam eksperimentis'o sa ugradnjama, takav je fabricki far i uglavnom koristim dnevna svjetla do predvecer...kada se smraci, prelazim na kratka.
Pitanje 2: Ako u zakonu pise da moraju biti upaljena kratka svjetla, hoce li mi drot pisati kaznu ako ja upalim duga svjetla ?
Upaljena duga svjetla ce vise smetati vozacima iz suprotnog pravca, nego da nemam nikako upaljena svjetla.
A sta cemo sa raznoraznim svjemirskim dvicama i kadetima sa neonkama, maglenkama, xenon sranjima bez sociva koja u pola bijelog dana ubijaju u oci. Pa vise on mene ugrozava sa chinese xenonima nego ja njega sa dnevnim svjetlima.
I ljut sam k'o konj...fuj
Pitanje 1: moze li se pisati kazna za dnevna svjetla, napominjem da nisam nista sam eksperimentis'o sa ugradnjama, takav je fabricki far i uglavnom koristim dnevna svjetla do predvecer...kada se smraci, prelazim na kratka.
Pitanje 2: Ako u zakonu pise da moraju biti upaljena kratka svjetla, hoce li mi drot pisati kaznu ako ja upalim duga svjetla ?
Upaljena duga svjetla ce vise smetati vozacima iz suprotnog pravca, nego da nemam nikako upaljena svjetla.
A sta cemo sa raznoraznim svjemirskim dvicama i kadetima sa neonkama, maglenkama, xenon sranjima bez sociva koja u pola bijelog dana ubijaju u oci. Pa vise on mene ugrozava sa chinese xenonima nego ja njega sa dnevnim svjetlima.
- sorcerer
#222 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
takvi me najvise nerviraju,ali za njih nema kazne jer je zakon nedefinisan po tom pitanju,a i policajci ga ne primjenjuju za svakog isto....Simple Man wrote: A sta cemo sa raznoraznim svjemirskim dvicama i kadetima sa neonkama, maglenkama, xenon sranjima bez sociva koja u pola bijelog dana ubijaju u oci. Pa vise on mene ugrozava sa chinese xenonima nego ja njega sa dnevnim svjetlima.
-
kakaljin
#223 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
pa koriste se samo kratka svjetla, duga su samo za upozoravanje i kada nema nikoga na magistralnom putu navece da bolju imas preglednost. duga svijetla smetaju ostalim vozacima koji su ispred tebe ili idu tebi u susret, ovo se ne primjenjuje na vozila koja stoje pored puta.Simple Man wrote:Jutros sam popusio kaznu zbog upaljenih "dnevnih svjetala", drot je navalio da moraju biti kratka svjetla i nema druge.
a to ostalo sto golfovi koriste kineska sranja umjesto xenona je za policiju i tehnicki pregled. to bi trebolo zesce kaznjavati, jer su vecinom vozila tehnicki neispravna
- Simple Man
#224 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Jasno je meni druze cemu sluze duga svjetla i nikad ih ne palim bez potrebe jer znam koliko mogu smetati.
Nego sam htio reci sljedece, recimo da sam imao upaljena duga svjetla, drot me vjerovatno ne bi ni zaustavio nego bi samo pomislio da imam rastelovana kratka svjetla (a ima ih na hiljade takvih). Na taj nacin bih vjerovatno zasmetao nekim vozacima i prosao nekaznjen.
Sa dnevnim svjetlima nikome nisam smetao ali sam ispusio kaznu jer poBogu si nece me vidjeti ovaj iz suprotnog pravca.
E sad, ocigledno je da se zakoni kroje da se pune budzeti a ne da se zastiti vozac i poveca sigurnost.
Do nove godine ce pisati kazne sto palim dnevna svjetla, a od nove godine ce pisati onima koji nemaju ugradjena dnevna svjetla...cirkus!
Nego sam htio reci sljedece, recimo da sam imao upaljena duga svjetla, drot me vjerovatno ne bi ni zaustavio nego bi samo pomislio da imam rastelovana kratka svjetla (a ima ih na hiljade takvih). Na taj nacin bih vjerovatno zasmetao nekim vozacima i prosao nekaznjen.
Sa dnevnim svjetlima nikome nisam smetao ali sam ispusio kaznu jer poBogu si nece me vidjeti ovaj iz suprotnog pravca.
E sad, ocigledno je da se zakoni kroje da se pune budzeti a ne da se zastiti vozac i poveca sigurnost.
Do nove godine ce pisati kazne sto palim dnevna svjetla, a od nove godine ce pisati onima koji nemaju ugradjena dnevna svjetla...cirkus!
-
zLatk0
#225 Re: paljenje kratkih svjetala po danju
Nazovi MUP i vidi sta ce ti oni reci i onda im reci svoju situaciju
-------------------
Prodaja: Skener Canon CanoScan LIDE 100
Valjkasta sijalica za auto, 42mm 16led x2
Game Boy Color sa svim papirima i 6 originalnih igri
-------------------
Prodaja: Skener Canon CanoScan LIDE 100
Valjkasta sijalica za auto, 42mm 16led x2
Game Boy Color sa svim papirima i 6 originalnih igri