Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
meni paljenje kratkih svjetala po danu godisnje ne potrosi energije koliko ste vi potrosili na ovu glupu raspravu. a sto se mene tice niti mi je tesko upaliti, niti mi smeta kad neko upali/ne upali.
insomnia78 wrote:I stvarno ljudi ko ne vidi auto u normalnim dnevnim uslovima ne treba ni voziti.
isto se moze reci i za ljude kojima je mrsko okrenuti jedan prekidac kad upalis i opet kad ugasis auto, a pogotovo one kojima smeta povecana potrosnja goriva od 0,1l/100km.
da se razumijemo, policija dere na glupim zakonima a ne provode one bitne, sto jeste jeste.
a trosi 1l/100km ,nije stvar u teskoci paljenja svjetala nego bezveznom trosenju para
nek je potrosnja i 0.1 koliko je auta u drzavi? koliko je to para? ne shvatate bit onoga sto hocu da kazem ...
a normalno da ce svako upaliti svjetla kad je smanjena vidljivost...
sorcerer wrote:tema je paljenje svjetla po dan(j)u
a trosi 1l/100km ,nije stvar u teskoci paljenja svjetala nego bezveznom trosenju para
nek je potrosnja i 0.1 koliko je auta u drzavi? koliko je to para? ne shvatate bit onoga sto hocu da kazem...
Troši i klima (ko je ima) pa je opet palimo. Tja.
Lično sam za malo veću potrošnju ako će me neki "stručnjak" uočiti pa odustati od namjere da me raspali.
Meni je sega rasprava... Ne ulazeci u korisnost upaljenih svjetala, postivanje ovog zakona ne zahtjeva vrhunsko znanje iz kvantne fizike nego jednostavnu On/Off operaciju pri cemu stvara nemjerljivo mali trosak, sto je daleko manje zahtjevno od npr davanja zmigavaca i sad je veliki problem ne postovati ga! Mislim da postoji mali milion zakona koje postujemo bez pogovora a pojma nemamo sta je korist tog zakona. Banalan primjer, Zakon kaze da moras promjeniti vozacku u roku od 30 dana od promjene mjesta prebivalista. Svi ga postujemo, kosta nas, a kakva je korist?
goran16v wrote:....Zakon kaze da moras promjeniti vozacku u roku od 30 dana od promjene mjesta prebivalista. Svi ga postujemo, kosta nas, a kakva je korist?
Opštedržavna... a time je i nama svima bolje.
Platiš pa imaju više para da ti daju kad zatreba.
Što i rade.
Naravno.
Sorry za OT
sorcerer wrote:nasmij se gorane pa sracunaj mjesecno koliko nekome ode u dzep zbog toga sto svi okrenemo prekidac na on
Sto sva prica krece sa koliko nekome ode u dzep zbog toga i toga. Ide u dzep i ovako i onako,. Ne okreni na on i ode 40 KM i sta si napravio? Fol je u tome sta i koliko mene ovaj zakon kosta da ga primjenjujem, kosta me 1/2 sek kad palim i gasim svjetla i nesto minimalno girivo i to je sve tako smjesno u odnosu na jedno jedino zaustavljanje od 40 KM.
goran16v wrote:... Fol je u tome sta i koliko mene ovaj zakon kosta da ga primjenjujem, kosta me 1/2 sek kad palim i gasim svjetla i nesto minimalno girivo i to je sve tako smjesno u odnosu na jedno jedino zaustavljanje od 40 KM.
jeste li vi svi slijepi ili ja pisem na spanskom??
ko govori o kaznama?
vecina zemalja u Evropi je ukinula svjetla po danu prije 2 god ,kod nas jos nisu,u maju ce se usvojiti..
koliko je drzava zaradila za te 2 god. samo na gorivu od svih auta u bih? ne racunajuci KAZNE....jel sad kontas?
sorcerer wrote:jeste li vi svi slijepi ili ja pisem na spanskom??
ko govori o kaznama?
vecina zemalja u Evropi je ukinula svjetla po danu prije 2 god ,kod nas jos nisu,u maju ce se usvojiti..
koliko je drzava zaradila za te 2 god. samo na gorivu od svih auta u bih? ne racunajuci KAZNE....jel sad kontas?
A je li kontas da ce se drzava namiriti preko tvojih i mojih ledja this or another way i da nema nikakve potrebe da se bavis racunicom koliko je drzava zaradila za te 2 god. Da te ne gule na svjetlima gulili bi te na izduvnim gasovima, kakvoj ekologiji, digli cijenu goriva za onoliko koliko gube zbog ugasenih svjetala. Zakon je takav kakav je, ne ulazeci valja li ili ne, mislim da nije nikakav problem postovati ga.
sorcerer wrote:jeste li vi svi slijepi ili ja pisem na spanskom??
ko govori o kaznama?
Ako mene pitaš, ja kontam al ne kontam - ako je tačno:
EU: Dnevna svjetla na automobilima
Od danas svi novi automobili moraju biti opremljeni dnevnim svjetlima
Od danas nadalje sve nove vrste osobnih i malih dostavnih vozila morati će biti opremljena dnevnim svjetlima (DRL). Od kolovoza 2012. to će se pravilo primjenjivati i na kamione i autobuse....
...onda se pitam da li je većina ukinula i da li će i BiH?
A koliko je/su država/e zaradila/le...? To ne znam.
emko1234 wrote:@sparky
ako mozes poredit kvalitetu ceste u austriji i bosni,onda shvatam zasto ti ne kontas moj primjer s preticanjem i svjetlima,ti bas dobro ne vidis..
ja koristim te ceste,nisam ih gledao na diskaveriju.
usput,u austriji nisi obavezan da palis svjetla.
Evo primjer, kisa pada u po dana, lije da ni brisaci ne mogu obrisati, vozi se sporo, i prilazis raskrsnici gdje nemas prvenstvo prolaza. Normalno usporit ces i pogledati, ali po takvom nevremenu ces jako tesko uociti auto bez upaljenih svjetala nego obratno.
Niko ovdje ne govori da li vidimo po danu, pitanje je uocljivosti, ali teska je ovo tema izgleda, bolje zakljucati
Prije ovog famoznog zakona, odkada se ja sjećam...u 70-im, 80-im, 90-im, u slučaju kiše (jači i slabije), svaki normalan vozač je palio kratka svjetla.....nije mu trebao zakon........odnosno u slučaju slabije vidljivosti................šta sad.... ti dobio vozačku prije nekoliko godina i držiš predavanje......nama, koji bi do Bitolja vozili u rikverc uz pomoć retrovizora
Bogme i ja se sjećam 70-ih itd. al' mi nije drago kad (jedva) uočim nekog bez svjetala.
Džaba sva priča.
Bolje se vide i usred bijela (sunčanog) dana a one bez svjetala teže i kasnije vidim.
Meni to izgleda neosporivo (a i pokazane statistike dokazuju).
O svim drugim aspektima i mogućnostima rješavanja negativiteta se može raspravljati.
sorcerer wrote:emko, da mozda u SI sistem uvrstimo tebe kao jedinicu za online pamet?
ti razmisljas na cemu nas drzava uzima i koliko su nas zavrnuli u zadnje dvije godine na jednom glupom saobracajnom pravilu i meni predlazes da budem jedinica za pamet na forumu???
znaci nisam odavno procitao da se neki glupljom pricom opteretio..
evo ja predlazem da ti budes jedinica za glupost..
68847 wrote:Bogme i ja se sjećam 70-ih itd. al' mi nije drago kad (jedva) uočim nekog bez svjetala.
Džaba sva priča.
Bolje se vide i usred bijela (sunčanog) dana a one bez svjetala teže i kasnije vidim.
O svim drugim aspektima i mogućnostima rješavanja negativiteta se može raspravljati.
....znači nije ti trebao (kao ni meni) Zakon da te natjera da upališ svjetla "u sred bijela dana"......malo magle, kiše, znači malo slabija vidljivost, pališ svjetla ........hebo te u ovoj državi se od svega pravi problem..........
68847 wrote:Bogme i ja se sjećam 70-ih itd. al' mi nije drago kad (jedva) uočim nekog bez svjetala.
Džaba sva priča.
....znači nije ti trebao (kao ni meni) Zakon da te natjera da upališ svjetla "u sred bijela dana"......malo magle, kiše, znači malo slabija vidljivost, pališ svjetla ........hebo te u ovoj državi se od svega pravi problem..........
Nije trebalo.
Nije trebalo ni, kako rekoh, da od 1973. vežem pojas (koji sam sam ušarafo u Fiću ; bio mi fazon a poslije ispalo i da mora tako )