paljenje kratkih svjetala po danju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Paljenje kratkih svjetala po danju?

DA
62
51%
NE
60
49%

Total votes: 122

lenanimra

#1 paljenje kratkih svjetala po danju

Post by lenanimra »

po meni jedan od glupljih zakona,u po bijela dana,kroz naselje se voziš i još moraš imati upaljena oborena svjetla,meni puno korisniji zakon da se koriste kratka svjetla kroz naselje kad se pali ulična rasvjeta ili nešto slično,ovo sad totalni fail :x
radostan dan

#2 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by radostan dan »

Koliko sam čuo, krenulo je ukidanje ovog zakona po nekim zemljama u Evropi.
Tahta

#3 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Tahta »

ja sam čuo da je u Hrvatskoj ukinuto prošle godine ?
technoGeek

#4 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by technoGeek »

U Hrvatskoj u odredjenom periodu ne moraju paliti danju kratka svjetla, a kada se priblizi oktrobar-novembar, onda stupa na snagu obaveza da se pale kratka svjetal i po danu, i obaveza traje mozda negdje do marta-aprila. Uglavnom im nisu upaljena kratka svjetla kroz cijelo godisnje doba kao kod nas.

I nije bas glupost s kratkim svjetlima upaljenim preko dana, pogotovo kada su otvorene ceste i upekne zvjedan, isparavanje toplote iz asfalta i siva auta koja se stope s okolinom, jedva da ih i primijetis. Jedina glupost u zakonu je sto nisu dodali stavku za dnevna svjetla, gdje ljudi koji ih imaju moraju opet paliti kratka jer to ovi nasi ne priznavaju. Druga je stvar kod Golfa 6 sto dnevno svjetlo izgleda kao kratko za one koji ne znaju pa policija i ne zaustavlja, ali na novoj Octaviji i ostalim autima je glupost paliti kratka pored dnevnih. Citava drzava je u k, ko ce se od njih uopste sjetiti za dnevna svjetla da dodaju neke zakone.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Bobi »

Postavljac teme garant platio kaznu pa mu sad to "glupost" :D.Automobil sa upaljenim svjetlima se uoci mnogo ranije.Jedna sekunda moze sprijeciti nesrecu.
dottore

#6 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by dottore »

lenanimra wrote:po meni jedan od glupljih zakona,u po bijela dana,kroz naselje se voziš i još moraš imati upaljena oborena svjetla,meni puno korisniji zakon da se koriste kratka svjetla kroz naselje kad se pali ulična rasvjeta ili nešto slično,ovo sad totalni fail :x
vjeruj da bi mi blio neobicno da su sad svima pogasena svjetla... :mrgreen:

mnogo je bolje sa upaljenim svjetlima, pogotovo na zimskom ili kisnom danu :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#7 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Romeo 80 »

Bobi wrote:Postavljac teme garant platio kaznu pa mu sad to "glupost" :D.Automobil sa upaljenim svjetlima se uoci mnogo ranije.Jedna sekunda moze sprijeciti nesrecu.
U praksi dokazano da jednostavno nije istina! Pojedine zemlje poput Austrije su tu glupost izbacile iz zakona jer se pokazalo da niti je sigurnost povećana, niti je broj nesreća smanjen, a samo se povećava zagađenje vazduha na osnovu povećane potrošnje goriva.

Nikad mi neće biti jasno kako to ljudi misle da se auto bolje vidi po suncu s upaljenim svjetlima?! Pa baš tada se svjetlo automobila "pomiješa" sa sunčevom svjetlošću i njenim odsjajem od asfalta pa nit je vuk sit, niti su ovce na broju...
lenanimra

#8 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by lenanimra »

Bobi wrote:Postavljac teme garant platio kaznu pa mu sad to "glupost" :D.Automobil sa upaljenim svjetlima se uoci mnogo ranije.Jedna sekunda moze sprijeciti nesrecu.
nisam platio kaznu,naime vožnja auto putem sa upaljenim kratkim svjetlima,to mogu prebolit,ali vožnja kroz naseljeno mjesto ili gradska vožnja,ako je faktor za primjecivanje vozila to sto su mu svjetla kratka upaljena,budimo realni,kad se voziš posebno ljetnim danima auto koje ti ide u susret jedva da ces zapazit da on ima upaljena kratka svjetla.
Naime jaran mi je platio kaznu al što mu je pregorila jedna žarulja u po bijela dana od oborenih svjetala,a ovi trotovi jedva dočekali
vnm

#9 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by vnm »

zar nije tako da moraju dozvoliti da promijenis sijalicu na licu mjesta ako te zaustave? moguce da sam to ovdje procitao a neko bacio suplju. :)
emko1234

#10 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by emko1234 »

radi se o odlicnom zakonu,suplja prica je da neces u po bijela dana po bilo kojim vremenskim uslovima lakse primjetit auto koje ima upaljena svjetla..bilo da se radi o dnevnim svjetlima koje ima vecina novih auta od srednje klase bilo da se radi o kratkim..
po meni jedan od boljih zakona koji je prisutan u 3/4 civilizovanog svijeta..ako proizvodjaci fabricki ugradjuju takve farove trebalo bi bit jasno da se radi o korisnoj stvari..
campa_xxx

#11 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by campa_xxx »

"paljenje kratkih svjetala po danju" ....bode u oci
Ja sam za paljenje svjetala po danu :-D
juzna_strana

#12 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by juzna_strana »

Dobra stvar na otvorenim cestama,pogotovo prilikom preticanja automobila i motocikala iz suprotne trake..
U gradu nepotrebno..
lajkujMe

#13 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by lajkujMe »

Ima ili nema tog zakona meni svijedno posto me moje auto prisiljava da upalim minimalno dnevna svjetla (palim inace kratka) ako mi je upaljeno auto a ni jedna svijetla nisu upaljena PISTI pa PISTI nemozes uopste se koncetrirati na voznju ako ne upalis svjetla da taj iritirajuci zvuk prestane.
testovi

#14 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by testovi »

ja sam cuo da je to neki zakon koji obuhvata neke drzave itditd ..........
i nasi su tome pristupili ali nakon nekog vremena su htjeli da odustanu od toga ne znam kako rec da se iskljuce iz tog zakona tako da bi se ukinula obaveza svjetala ali im nisu dozvolil
sorcerer

#15 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sorcerer »

vrlo brzo se ukida taj clan ,pa nece biti obavezna svjetla po danu
sha_ba

#16 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by sha_ba »

u Svici nije obavezno.... kazu nema potrebe nikakve za tim... pa sad... koja je razlika izmedju njih i EU strucnjaka....
Qler

#17 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Qler »

Ja sam ih palio i prije zakona, a palit cu i kada ga ukinu. Ko mi kaze da se i po najvecem suncu, na otvorenom auto sa upaljenim svijetlima primjeti isto kao i sa ugasenim, laze.
insomnia78

#18 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by insomnia78 »

Ni u Francuskoj nije obavezno mada definitivno zna biti korisno

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
leo_

#19 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by leo_ »

ljudi moji, valja budzet puniti, valja narod pljackati, nemojte se na sve zaliti. :D
mozda bi najbolje bilo da donesu zakon da moramo svi rotacije imati (neke recimo zelene), pa da ih upalimo dok vozimo, to vala ne mores fuliti nikako.

naravno, morale bi to biti specijalne rotacije, sa cipom unutra, koje bi se proizvodile kod rodjaka od onih sto su proizvodili fiskalne kase. :) :lol: :D
leo_

#20 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by leo_ »

Qler wrote:Ja sam ih palio i prije zakona, a palit cu i kada ga ukinu. Ko mi kaze da se i po najvecem suncu, na otvorenom auto sa upaljenim svijetlima primjeti isto kao i sa ugasenim, laze.
pa dobro lafe, treba da ti se ostavi na volju, ako hoces pali svjetla, ali ako ti jedno pregori, pa nije pao secer u h2o. zar nije vaznije fatati po gradu one koji voze manijakalno, nego zaustavljati one koji nemaju svjetla upaljena? ne znam, more biti da ja lupam... :)
Qler

#21 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Qler »

Koristim Osram nightbreaker plus, kojima je inace kraci vijek, ali su odlicne. Nije mi zao za to dati pare. Prece je rijesiti citavu drzavu, pa onda oko svjetala se zahebavati, ali to nije tema emisije...
leo_

#22 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by leo_ »

Qler wrote:Koristim Osram nightbreaker plus, kojima je inace kraci vijek, ali su odlicne. Nije mi zao za to dati pare. Prece je rijesiti citavu drzavu, pa onda oko svjetala se zahebavati, ali to nije tema emisije...
AKo cemo pricati o tome sta je prece, da ja odmah idem, jer kod nas bi 200 godina trajalo samo nabrajanje sta je prece od preceg za uraditi.
ono sto ti ja kazem je da treba svakome ostaviti na volju da vozi kako hoce, ako u Evropi nigdje nije obavezno (barem tamo gdje sam ja isao), zasto onda kod nas mora biti? pa logicno, pare se klepaju na tome.
Josko Domorocki

#23 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by Josko Domorocki »

Qler wrote:Koristim Osram nightbreaker plus, kojima je inace kraci vijek, ali su odlicne. Nije mi zao za to dati pare. Prece je rijesiti citavu drzavu, pa onda oko svjetala se zahebavati, ali to nije tema emisije...
-----------
jel neko primjetio da vecina semafora u Sarajevu nema zeleno da trepce.,cak i zuto kratko traje .. :?
Ma neka svijetla ,kad naleti pljusak care fali vidljivosti ..
leo_

#24 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by leo_ »

Josko Domorocki wrote:
-----------
jel neko primjetio da vecina semafora u Sarajevu nema zeleno da trepce.,cak i zuto kratko traje .. :?
Ma neka svijetla ,kad naleti pljusak care fali vidljivosti ..
inace, pljusak spada u svakodnevnu pojavu, pa zato treba kaznjavati one koji ne upale svijetla?
jel' mozda neko skontao da je glavna fora ove price da se pokusamo razlikovati od teladi?! ako ne vidis, upali svijetlo, ako vidis, ugasi svijetlo, ako pada snijeg, nemoj u papucama izlaziti iz kuce. :)
technoGeek

#25 Re: paljenje kratkih svjetala po danju

Post by technoGeek »

Sto ima nejasnih likova... Pa ja kada zvjerlam okolo, gledam u cure i prilazim raskrsnici, normalno da cu prije uociti onoga ko ima svjetla, nego nekoga ko nema... Glupo je raspravljati sta ko vidi, jer ce covjeku upasti u oci ono sto bljesti, i prije ce prepounati farove nego auto koje ide bez njih, taman da se od zlata presijava... Skrenut ce pozornost, a to je ono sto je bitno....
Post Reply