Zasto nebi radili?corsa wrote:Jeste, ali ti ne rade potrosaci, kao na primjer svjetla i ostala elektronika.NediM17 wrote:Naravno da hoce. Par puta mi se desilo da akumulator jednostavno skroz crkne bez upozorenja, nece ni centralnu bravu da otkljuca.
Fino me neko preklema, i mogu gdje hocu, do gasenja motora.
Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#276 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
- corsa
#277 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Govorim u slucaju da alternator ne puni i potrosaci nece raditi ukoliko je prazan akumulator.
-
NediM17
#278 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
U tom slucaju nece raditi ni motor. Treba struja za ECU, pumpu goriva, bobine, to je minimum.
Ja govorim o slucaju gdje je akumulator mrtav, a alternator ispravan. Takav auto kad se startuje na ovaj ili onaj nacin se moze voziti bilo gdje bez ikakvih poteskoca do gasenja.
Ja govorim o slucaju gdje je akumulator mrtav, a alternator ispravan. Takav auto kad se startuje na ovaj ili onaj nacin se moze voziti bilo gdje bez ikakvih poteskoca do gasenja.
-
tempuser
#279 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ipak nece biti... Ako je akumulator neispravan i ako ne moze postici napon od 12V neces ti nigdje...NediM17 wrote:Naravno da hoce. Par puta mi se desilo da akumulator jednostavno skroz crkne bez upozorenja, nece ni centralnu bravu da otkljuca.
Fino me neko preklema, i mogu gdje hocu, do gasenja motora.
-
NediM17
#280 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
-
tempuser
#281 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Sta vrli moj inzenjeru zatvara strujni krug? Izvadi akumulator iz auta pa vidi sta ce se desiti sa tom opskrbom el. energije...NediM17 wrote:Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
-
NediM17
#282 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
I to mi se jednom desilo, da mi je u pola voznje spala klema sa akumulatora. I vrli moj inzenjeru, auto je vozio i radio. 
-
tempuser
#283 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ne izmisljaj ziv bio...NediM17 wrote:I to mi se jednom desilo, da mi je u pola voznje spala klema sa akumulatora. I vrli moj inzenjeru, auto je vozio i radio.
-
NediM17
#284 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Jedino ako je klema spala dok je auto stajao, ali cisto sumnjam.
-
dgL_
#285 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Nece se desiti nista, iako to nije preporucljivo raditi... Bez akumulatora upaljen automobil mozes voziti na mjesec.. Zato fakat ti dobro rece covjek.. Ne lupetaj bezveze... Znam da si naviko da si vazda upravu, idi pokusaj, snimi i uvjeri se...tempuser wrote:Sta vrli moj inzenjeru zatvara strujni krug? Izvadi akumulator iz auta pa vidi sta ce se desiti sa tom opskrbom el. energije...NediM17 wrote:Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
-
preludezalude
#286 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Gorane, strujni krug na zatvara akumulator.tempuser wrote:Sta vrli moj inzenjeru zatvara strujni krug? Izvadi akumulator iz auta pa vidi sta ce se desiti sa tom opskrbom el. energije...NediM17 wrote:Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
-
NediM17
#287 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Definitivno aku. ne zatvara strujni krug, iako sam davao promil sanse da je tako.
I kada sam govorio o tome da mi je spala klema u voznji, da, def. se desilo u voznji. Najgore sto se moze desiti jeste da u momentu kada spadne klema napon punjenja rapidno skoci, i ako u tom momentu nista ne crkne, kasnije nece.
P.S. Ali naravno da ce Goran sad da krene sa ubjedjivanjem svekolikog forumskog pucanstva da je "mlijeko crno". Ali dobro, ne bi Goran bio Goran kad to ne bi bilo tako.
I kada sam govorio o tome da mi je spala klema u voznji, da, def. se desilo u voznji. Najgore sto se moze desiti jeste da u momentu kada spadne klema napon punjenja rapidno skoci, i ako u tom momentu nista ne crkne, kasnije nece.
P.S. Ali naravno da ce Goran sad da krene sa ubjedjivanjem svekolikog forumskog pucanstva da je "mlijeko crno". Ali dobro, ne bi Goran bio Goran kad to ne bi bilo tako.
-
tempuser
#288 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
I sta ce se desiti kad potrosaci povuku vise struje nego sto alternator proizvede?dgL_ wrote:Nece se desiti nista, iako to nije preporucljivo raditi... Bez akumulatora upaljen automobil mozes voziti na mjesec.. Zato fakat ti dobro rece covjek.. Ne lupetaj bezveze... Znam da si naviko da si vazda upravu, idi pokusaj, snimi i uvjeri se...tempuser wrote:Sta vrli moj inzenjeru zatvara strujni krug? Izvadi akumulator iz auta pa vidi sta ce se desiti sa tom opskrbom el. energije...NediM17 wrote:Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
- commendatore
#289 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
nece se nista nenormalno desit - imao sam auto koje je trazilo 100Ah akumulator pa sam jednom morao ici bez njega i bez ikakvih problema auto je islo...elektrohidraulicki mjenjac, bruka elektronike, navi sve je radilo....tempuser wrote:Sta vrli moj inzenjeru zatvara strujni krug? Izvadi akumulator iz auta pa vidi sta ce se desiti sa tom opskrbom el. energije...NediM17 wrote:Hajde Gorane ne lupataj majke ti. Jednom kada motor startuje (recimo ako je akumulator mrtav, preklemas), alternator ako je ispravan daje oko 14 volti i opskrbljuje sve potrosace el. energijom.
jednom mi je spala klema bog zna dje na drugom autu - i auto je vozilo i morao ga ugasit na granici - okrenuh kljuc auto mrtav - otvorim haubu spala klema - nabijem je ponovo na saricu i bog te veselio....
- basicm
#290 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ma moze bez akumulatora, pogotovo stariji dizeli. Nije preporucljivo zbog dioda na alternatoru, ali moze.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
NediM17
#291 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Ma nemate vi pojma. Pitajte Gorana inzenjera elekrotehnike sta zatvara strujni krug. 
-
dgL_
#292 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
De nam reci kako ce potrosaci jednog automobila povuci vise struje nego su inzinjeri predvidili da moze i stavili odgovarajuci alternator (odgovarajuce jacine) ?tempuser wrote:
I sta ce se desiti kad potrosaci povuku vise struje nego sto alternator proizvede?
-
tempuser
#293 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Tako sto razliku potrebne struje povuce sa akumulatora.dgL_ wrote:De nam reci kako ce potrosaci jednog automobila povuci vise struje nego su inzinjeri predvidili da moze i stavili odgovarajuci alternator (odgovarajuce jacine) ?tempuser wrote:
I sta ce se desiti kad potrosaci povuku vise struje nego sto alternator proizvede?
Sta mislis zasto se ljudima koji voze na kratke ture cesto prazne akumulatori?
- Optimist
#294 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
tempuser wrote:Tako sto razliku potrebne struje povuce sa akumulatora.dgL_ wrote:De nam reci kako ce potrosaci jednog automobila povuci vise struje nego su inzinjeri predvidili da moze i stavili odgovarajuci alternator (odgovarajuce jacine) ?tempuser wrote:
Zato sto se akumulator isprazni od konstantnog paljenja i vozanja na kratkim relacijama i zato sto se, prati sad, ne uspije dopuniti jer je vrijeme voznje-punjenja kratko.
-
dgL_
#295 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Hahahahahatempuser wrote:Tako sto razliku potrebne struje povuce sa akumulatora.dgL_ wrote:De nam reci kako ce potrosaci jednog automobila povuci vise struje nego su inzinjeri predvidili da moze i stavili odgovarajuci alternator (odgovarajuce jacine) ?tempuser wrote:
Lijepo si ti to smislio u svojoj glavi, ali vjeruj da ni izbliza to ne funkcionise tako
-
NediM17
#296 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
ElektrotehniĆar Goran16v PD. 
-
preludezalude
#297 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Cijena 1,90 KMamar1994 wrote:meni ovo rijesi problem sa kederimajunior3 wrote:Oprao sam ja.![]()
Praona blizu, kontam neće zalediti, al' kurac, dok sam došao zaledilo posve.
Morao sam strugat'.![]()
-
mirzet87sa
#298 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Koji mi dusman brise postove
AAHAHAHHAHAHHAHH GORANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
do kad se mislis provaljivati
-
tempuser
#299 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
Kako je lijepo znati da sam tolike komplekse nabio da me proganjas po forumu. Oce to kad je glava celava, stomak velik, kita mala, usi magarece, a osmak u kvaru, nastavi sam dalje...mirzet87sa wrote:Koji mi dusman brise postoveAAHAHAHHAHAHHAHH GORANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
![]()
![]()
-
mirzet87sa
#300 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!
ovakvi kao ja kresu zene dok su vozaci na putu.. pripazi malotempuser wrote:Kako je lijepo znati da sam tolike komplekse nabio da me proganjas po forumu. Oce to kad je glava celava, stomak velik, kita mala, usi magarece, a osmak u kvaru, nastavi sam dalje...mirzet87sa wrote:Koji mi dusman brise postoveAAHAHAHHAHAHHAHH GORANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
![]()
![]()