Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
chelo

#1 Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by chelo »

Kako se ponasati ovih dana, na dubokim minusima?
Iskopao sam sebi parking mjesto, tacnije rov oko auta, medjutim ne zelim da se pomjeram niti vozim, sto zbog uskog grla u gradu, a drugi razlog je i sto bih vrlo lako mogao ostati bez tog mjesta.
Vozim dizela 1.5dci. Koliko je lose za akumulator i dizel uopste paliti ga po 15min u leru. Radim ovo ne bi li vozilo procrikulisalo malo.
Da li treba duze raditi, da li ga uopste paliti, koliko komirajuce za auto i akumulator moze biti da se ne upali nikako na ovim minusima vise dana? Sta vi radite ovih dana po tom pitanju?
2AK-47

#2 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by 2AK-47 »

Možeš ga paliti svaki dan, kako god hočeš, mada ako imaš uredan antifriz, i ako ti neče zalediti nafta u rezervoaru, tj. ako je zimska može i da ga nepališ nikako. Ja svoj auto nekad ne maknem smjesta po 4-5 mjeseci.
Bakir1

#3 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Bakir1 »

ja svoj auto palim svaki dan,bez obzira vozio se ili ne i to u jutarnjem i vecernjem periodu po 15 min minimalno sa iskljucenim svim potrosacima,ali svim,ni ventilacija ni grijanje zadnje sofersajbe,cak i radio ugasim.
sve tekucine koje se nalaze u njemu sto duze stoje to se vise zgusnu,na -16 koliko je bilo prije par jutara zaledilo je ulje u mjenjacu pa su to bile sizifove muke.
obavezno pali i pomjeri po par metara naprijed nazad.
nece mu nista biti ako ga i ne palis,tj nemas namjeru koristiti ali za ne daj Boze bolje je da mozes upaliti nego suprotno.
ukoliko nemas namjeru korisiti auto duze vrijeme,radi akumulatora,skini isti i nosi u kucu ili stan.
naravno ako to nece ostaviti neke posljedice na elektroniku motora ;-)
ElRe

#4 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by ElRe »

Ja mog 1.6 benzina, čim upalim krećem i vozim u intervalu 2000-2500 o/min, i tako do posla, jer mi je relacija kratka pa motor ne postigne radnu temperaturu.
Bakir1

#5 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Bakir1 »

problem i jeste nedovoljan interval dopune akumulatora,kratke relacije sa svim potrosacima na minusu su smrt za akumulator.
jedna napomena rucnu nikako ne ostavljati podignutu ;-)
OldTown

#6 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by OldTown »

pretpostavljam Renault je u pitanju... svako 2-3 dana upalis po 15-20 minuta... za njega dosta...
chelo

#7 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by chelo »

Spustio sam rucnu neki dan. Trebala je dok nije napadao. Nadam se najboljem kad bude trebalo krenuti uskoro:-)
daxon

#8 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by daxon »

Ukoliko ga pališ dozvoli mu da se zagrije na radnu temperaturu, jer u suprotnom može doći di nakupljanja emulzije na čepu od ulja, tzv. "majoneza" do koje dolazi zbog kondezacije.
Nepaljenje automobila u nekom kraćem roku ne može štetiti motoru, međutim, niske temperature mogu iscrpiti akumulator, akumulator se može na neki način zaštititi, "ušuškati" u samom vozilu ili ga izvaditi i odnjeti na toplo.
(u slučaju vađenja akumulatora iz vozila, treba se informisati, da li u tom slučaju ECU prijavljuje grešku koju bi kasnije morao resetovati na dijagnostici, ovo je pojava kod nekih novijih vozila)
milojicabrzi

#9 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by milojicabrzi »

Auto je preporucljivo upaliti i malo provozati barem jednom u 7 dana, cisto da tekucine procirkuliraju, da se lezajevi razrade, da se sistem pokrene.

Nikako nemoj skidati akumulator, ako je u pitanju novije auto, pogubit ce ti se kodovi od radija u autu, a vrlo lako i promijeniti sifre na zastiti od paljenja... akumulator se moze vaditi kod starijih auta, godista golfova 2, ali ne bih preporucio kod novijih auta, koja imaju zastitu sa elektronskim kodovima.

Bitno je paziti da je dobar permant u sistemu hladjenja, da brisaci ne ostanu zaledjeni, da koji prozor ne ostane otvoren ili potrosac (radio i sl) da ne ostane upaljen.

Prije paljenja vozila, koje je stajalo pod snijegom, dobro ocistiti snijeg, narocito ispod blatobrana, i okoline motora, da ne bi usis auta povukao snijeg umjesto zraka (voda se ne moze kompresovati i takav slucaj cesto vodi ozbiljnijem kvaru motora).

Bitno je auto odrzavati cistim i pristupacnim ako bi moglo zatrebati...
Dr.Mr.Fr.

#10 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dr.Mr.Fr. »

Bakir1 wrote:problem i jeste nedovoljan interval dopune akumulatora,kratke relacije sa svim potrosacima na minusu su smrt za akumulator.
jedna napomena rucnu nikako ne ostavljati podignutu ;-)
:thumbup:
condy

#11 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by condy »

Auto je najbolje provozati 15 min da se zagrije motor na radnu temperaturu i ponovo vratiti. Ukoliko se to ne može zbog parking mjesta onda ga upaliti na pet do deset minuta svako par dana bez jačeg davanja gasa jer je to samo kontraproduktivno po hladan motor u leru, naročito ako je turbo, kojem u leru treba puno više da se zagrije i koji se neće niti zagrijati za to vrijeme na radnu temperaturu, niti to treba očekivati. Dobar antifriz je sada najbitniji... :)

Ukoliko je dizel, kontakt dva puta ponoviti prije startovanja motora, da grijači dovoljno zagriju naftu koja se skupi na niskim temperaturama a može i zalediti.

Ne dirati akumulator!
Bakir1

#12 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Bakir1 »

savjeti su svih da se auto ne ostavlja da radi u leru duze od 5 min nego da se postepeno grije.
ja ipak sa druge strane zadnjih 15 godina u zimskom periodu ujutro ostavljam auto da radi najmanje 20 min a nekada i vise pa jos nisam vidio kontra efekte toga.
da ne bude zabune jedan te isti auto je tih 15 godina bio u tom rezimu ;-)
nema veze sa staroscu auta napajanje strujom,kija se ne vozi,pitao u servisu da li moze bez akumulatora tj bez jednog pola rekli moze i to je to,tako je vec duze vrijeme i nista joj ne fali
emko1234

#13 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by emko1234 »

ako auto neces voziti najbolje ga ja ne cistit.to naravno mozes ako je auto novije.ovaj snijeg koji je trenutno vani je suh i odlican je izolator.ako je akumulator ispravan i ako je auto ispravno s iskljucenim svim potrosacima,moze sigurno i 15 dana stajat bez ikakvih problema.skidanja akumulatora ne bi preporucio osim na starijim autim.a kad vec upalis auto najbolje je pustit da odradi jedno 15-20 minuta tj da digne temperaturu mada sam cuo da ne valja da auto radi u mjestu.tj kad se upali da se odmah vozi nakon 5 minuta najvise.
sto se tice vozanja,vozim svoj auto svaki dan.jedino sto sam primjetio je da mi je potrosnja skocila iznad prosjeka cak 2litra,al to je vjerovatno zbog cestog stajanja i voznje u prva 3 stepena prijenosa.uzeo sam sredstvo za ciscenje vjetrobrana koje ledi na -60 tako da nema zime.ostalo sve radi kako treba.
goran16v

#14 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

Niske temperature smanje kapacitet akumulatora za 30%, paljenje auta efektivno izvuce vise struje iz akululatora nego sto se za vrijeme kraceg rada u mjestu (do 30 min) moze napuniti tako da tek povremeno paljenje bez voznje u zimskom periodu moze imati kontra efekat. Druga mana povremenog paljenja bez koristenja auta su nepotrebni hladni startovi. Nakon svake stanke u radu motora ulje se hladi i slijeva u karter tako da nakon ponovnog paljenja u prvim trenucima motor ostaje suh i potrebno je odredjeno vrijeme da ulje dodje do svih dijelova a zatim i da se zagrije da pocne sa optimalnim podmazivanjem. Svako nepotrebno paljenje motora je nepotreban hladni start, a svaki hladni start steti motoru.
nosara

#15 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by nosara »

goran16v wrote:Niske temperature smanje kapacitet akumulatora za 30%, paljenje auta efektivno izvuce vise struje iz akululatora nego sto se za vrijeme kraceg rada u mjestu (do 30 min) moze napuniti tako da tek povremeno paljenje bez voznje u zimskom periodu moze imati kontra efekat. Druga mana povremenog paljenja bez koristenja auta su nepotrebni hladni startovi. Nakon svake stanke u radu motora ulje se hladi i slijeva u karter tako da nakon ponovnog paljenja u prvim trenucima motor ostaje suh i potrebno je odredjeno vrijeme da ulje dodje do svih dijelova a zatim i da se zagrije da pocne sa optimalnim podmazivanjem. Svako nepotrebno paljenje motora je nepotreban hladni start, a svaki hladni start steti motoru.
Znaci niko ne bi trebao vozit relacije krace od 30 minuta...? Idi, bre...! :D I ovo za ulje, pa ne slije se sve u karter, motor je uvijek podmazan onoliko koliko je dovoljno za bezbjedan hladan start... Cuj, steti motoru... :lol:

Kome je bibi ok moze ga ostavit otkopanog, zakopanog, nema veze... Kome nije, dzaba mu sve...
goran16v

#16 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by goran16v »

nosara wrote:
goran16v wrote:Niske temperature smanje kapacitet akumulatora za 30%, paljenje auta efektivno izvuce vise struje iz akululatora nego sto se za vrijeme kraceg rada u mjestu (do 30 min) moze napuniti tako da tek povremeno paljenje bez voznje u zimskom periodu moze imati kontra efekat. Druga mana povremenog paljenja bez koristenja auta su nepotrebni hladni startovi. Nakon svake stanke u radu motora ulje se hladi i slijeva u karter tako da nakon ponovnog paljenja u prvim trenucima motor ostaje suh i potrebno je odredjeno vrijeme da ulje dodje do svih dijelova a zatim i da se zagrije da pocne sa optimalnim podmazivanjem. Svako nepotrebno paljenje motora je nepotreban hladni start, a svaki hladni start steti motoru.
Znaci niko ne bi trebao vozit relacije krace od 30 minuta...? Idi, bre...! :D I ovo za ulje, pa ne slije se sve u karter, motor je uvijek podmazan onoliko koliko je dovoljno za bezbjedan hladan start... Cuj, steti motoru... :lol:

Kome je bibi ok moze ga ostavit otkopanog, zakopanog, nema veze... Kome nije, dzaba mu sve...
Zapravo u pravu si, kad verglas i time smanjis kapactet akumulatora koji je ionako zbog negativne temp 1/3 manji, za 5-6 min rada alternatora ces ga nasibicati punog ko sipak ako je to bio cilj paljenja.
I za slijevanje ulja u karter si u pravu, gravitacija u cilindrima i magistralama za podmazivanje ne postoji, uljna pumpa nepotrebna skula da nam otmu pare, radna temperatura motora, pritisak i temp ulja nepotrebne velicine. Svaka cast, veliki si strucnjak...
lajkujMe

#17 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by lajkujMe »

Svako paljenje auta isprazni akumulator po dosta, potrebno je vise od 15 min da se vrati na prijasnje stanje napona, moja preporuka je da ga vozis svaki drugi ili treci dan jedno 20 minuta, imao sam prosle zime negativno iskustvo da mi se potpuno nov akumulator ispraznio posto nisam palio 3 dana auto, ostavio sam ga tako cak mjesec dana da naposljetku kad sam ga upalio guranjem i radom u leru od cak 40 min da se akumulator napunio samo da se lampice upale na 30 sekundi a paljenje nije bilo moguce. Morao sam ga odnjeti elektricaru da bude na punjacu citavu noc (oko 12 sati).
Dendrlix

#18 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dendrlix »

Ja svog upalim svaka dva dana i radi 20-ak minuta. Nemam nikakvih problema sa paljenjem, upali "na po' kljuca" na -17. Akumulator je Bosch-ov star godinu i po.
Aphex_

#19 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Aphex_ »

Sto se tiče vode za šajbu/antifriza, ne preporučujem ni jedno ni drugo, nego rakiju, ona ne smrzava :)
nosara

#20 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by nosara »

Dendrlix wrote:Ja svog upalim svaka dva dana i radi 20-ak minuta. Nemam nikakvih problema sa paljenjem, upali "na po' kljuca" na -17. Akumulator je Bosch-ov star godinu i po.
Ma jasta... Ako je sve ispravno, nema zime... :wink:
Dendrlix

#21 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dendrlix »

Aphex_ wrote:Sto se tiče vode za šajbu/antifriza, ne preporučujem ni jedno ni drugo, nego rakiju, ona ne smrzava :)
Litar "moče" za sajbu 2 KM. Litar rakije 10 KM. Sta ce mene grijat? Da necu "moču" piti? :)
zilla_

#22 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by zilla_ »

Dendrlix wrote:Ja svog upalim svaka dva dana i radi 20-ak minuta. Nemam nikakvih problema sa paljenjem, upali "na po' kljuca" na -17. Akumulator je Bosch-ov star godinu i po.
upalićeš dizela al malo sutra ako se nije palio par dana na ovim minusima... bez obzira bilo auto novo ili ne isti je efekat... džaba ti sve kad nafta zaledi onda da ti je auto tek ispod čekića opet neće upalit ko što ti reče na po ključa... kod mene inače pali ko mina na svim minusima al jesam li ga ostavio par dana a da ga nisam upalio bgmi vergla malo duže dok ne sastavi...

uzmi jednu flašu od litar, naspi u nju dizel i ostavi nek prenoći na ovim minusima... biće 50% leda u toj flaši i još plus izdvoji se tonu nekakvih mješavina... lično sam se uvjerio u to :-)
Dendrlix

#23 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Dendrlix »

Ne znam za dizlo, vozim na beMzin.

:D
hopi

#24 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by hopi »

koliko ja znam ne preporuča se bezveze paliti auto, pogotovo ako nećete ići negdje i voziti ga, jer ako radi u leru u mjestu ne može nadoknaditi struju pa to samo dalje šteti akumulatoru, više ga prazni nego da samo stoji.
a ja kada sam vozio dizela, tj mercedesa 190 znam da se može stavljati 10 do 15 posto benzina kada su jači minusi pa eto vlasnici starijih dizel vozila mogu i ovo probati tj ko ima problema sa paljenjem.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#25 Re: Paljenje i odrzavanje parkiranog auta na minusima!

Post by Pitar sa Kariba »

Dizel je malo tezi zimi, da bi upalio treba mu vise struje grijaci, kompresija... Fol je da ga ne palis ako nemas vremena da ga pustis da odradi makar 20 do 30 min, pomakni ga malo sa mjesta radi guma. Ja svoj nisam otkopao skroz samo naprijed i nazad zbog izduvnih gasova i radi, akumulatoru druga zima. Upali iz drugog treceg puta svaki drugi dan.
Post Reply