Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hordo
#1 Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Jutros nisam uspio upaliti auto pokušao sa 2-3 puta verglao je i malo mu je falilo da upali ali nisam uspio nakon toga na tabli automobila mi se palila lampica od ulja i upozorenje na Njemačkom "Pritisak od ulja". U autu ima G12 (antifriz) tečnosti, motorno ulje uredno mjenjano.Temperatura napolju je bila 26 stepeni ispod 0, šta mi je činiti dali ponovo pokušavati paliti ga ili čekati da napolju malo otopli i dali je neki veći problem u pitanju???
- amar1994
#2 Re: RE: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Pricrkaj da otopli , koje ti je ulje u autu, nadam se da nije 10w40 , ako jeste nemoj ni pokusavati [emoji6]Hordo wrote:Jutros nisam uspio upaliti auto pokušao sa 2-3 puta verglao je i malo mu je falilo da upali ali nisam uspio nakon toga na tabli automobila mi se palila lampica od ulja i upozorenje na Njemačkom "Pritisak od ulja". U autu ima G12 (antifriz) tečnosti, motorno ulje uredno mjenjano.Temperatura napolju je bila 26 stepeni ispod 0, šta mi je činiti dali ponovo pokušavati paliti ga ili čekati da napolju malo otopli i dali je neki veći problem u pitanju???
Sent from my C6603 using Tapatalk
- Hordo
#3 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Jeste 10W40, hvala za savjet 
- dulekrele
#4 Re: RE: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
ni ja nisam mogao upaliti. Mozes li pojasniti u vezi ulja ?amar1994 wrote:Pricrkaj da otopli , koje ti je ulje u autu, nadam se da nije 10w40 , ako jeste nemoj ni pokusavati [emoji6]Hordo wrote:Jutros nisam uspio upaliti auto pokušao sa 2-3 puta verglao je i malo mu je falilo da upali ali nisam uspio nakon toga na tabli automobila mi se palila lampica od ulja i upozorenje na Njemačkom "Pritisak od ulja". U autu ima G12 (antifriz) tečnosti, motorno ulje uredno mjenjano.Temperatura napolju je bila 26 stepeni ispod 0, šta mi je činiti dali ponovo pokušavati paliti ga ili čekati da napolju malo otopli i dali je neki veći problem u pitanju???
-
Korisnik03
#5 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
buraz mozda ti ne rade grijaci. ja imam passata 1.9 96kw i sinoc na -20 i jutros na -25 na po kljuca upalio. ja nove grijace stavi prije 10 dana. i bez problema pali. nije mi radio ni jedan grijac pa mi je na -7 malo vise verglo nekih 2-3 sekunde i odma taj dan sam ih zamjenio i sad na po gluca na -25. kod mene je ulje 5w40Hordo wrote:Jutros nisam uspio upaliti auto pokušao sa 2-3 puta verglao je i malo mu je falilo da upali ali nisam uspio nakon toga na tabli automobila mi se palila lampica od ulja i upozorenje na Njemačkom "Pritisak od ulja". U autu ima G12 (antifriz) tečnosti, motorno ulje uredno mjenjano.Temperatura napolju je bila 26 stepeni ispod 0, šta mi je činiti dali ponovo pokušavati paliti ga ili čekati da napolju malo otopli i dali je neki veći problem u pitanju???
-
preludezalude
#6 Re: RE: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Upalit ce on samo ga treba pojacati drugim akumulatorom. Pali li lampicu od grijaca? Ja sam jutros preklemavao prijateljevu oktaviju. On ispraznio ionako slab akumulator ali mu je problem bio sto se nisu grijaci uopste palili. Ja mu malo cackao oko releja i osiguraca (pod haubom) i grijaci proradise i auto upali. Jedino zakljucujem da je relej od silne zime zastekao i kad sam ga malo prodrmao i iskuckao da je proradio. Jutros u Tuzli na pojedinim mjestima bilo -25. Sto se tice te lampice od pritiska ulja, kod nekih vozila kad dovoljno dugo stoji kontakt ukljucen a nisi upalio auto, javi da nema pritiska ulja. Npr kod mene javi da nesto nije u redu sa pokazivacima u instrument tabli. Sto se tice ulja 10w-40, to ulje nije lose ali jednostavno nije namjenjeno za ovako niske temperature. To ulje na ovako niskim temperaturama je vjerovatno zgusnuto kao med i samom motoru je tesko vrtiti kroz tu gustinu (prosto objasnjeno). Kad ga upalis ne daji gas jer u tim prvim momentima je jako lose podmazivanje. Trebat ce minut-dva da se ulje zagrije i "otpusti".amar1994 wrote:Pricrkaj da otopli , koje ti je ulje u autu, nadam se da nije 10w40 , ako jeste nemoj ni pokusavati [emoji6]Hordo wrote:Jutros nisam uspio upaliti auto pokušao sa 2-3 puta verglao je i malo mu je falilo da upali ali nisam uspio nakon toga na tabli automobila mi se palila lampica od ulja i upozorenje na Njemačkom "Pritisak od ulja". U autu ima G12 (antifriz) tečnosti, motorno ulje uredno mjenjano.Temperatura napolju je bila 26 stepeni ispod 0, šta mi je činiti dali ponovo pokušavati paliti ga ili čekati da napolju malo otopli i dali je neki veći problem u pitanju???
- amar1994
#7 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Evo prelistajte , ima video poredjenja
To ulje je ok za kasno proljece, ljeto i ranu jesen
http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web ... bakrw.html
To ulje je ok za kasno proljece, ljeto i ranu jesen
-
tempuser
#8 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Zove rodjak sa Bjelasnice, A3 TDI par god star upali i ugasi! Doduse on je iz DBK, ne znam ima li njihov dizel aditive za minuse i jel dosao sa njihovim gorivom pa dca mu je nafta smrzla.
- Altsa
-
l33t
#10 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
ne zna frajer marku svoga auta 
-
preludezalude
#11 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Jbt kao da zivimo u 80-im pa nafta jos smrzava. Eto dokaza kakvo nam jos smece prodaju pod gorivo.tempuser wrote:Zove rodjak sa Bjelasnice, A3 TDI par god star upali i ugasi! Doduse on je iz DBK, ne znam ima li njihov dizel aditive za minuse i jel dosao sa njihovim gorivom pa dca mu je nafta smrzla.
- basicm
#12 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
A inace u G2 ne ide to ulje, zato ne paliamar1994 wrote:Evo prelistajte , ima video poredjenja![]()
To ulje je ok za kasno proljece, ljeto i ranu jesen![]()
To je do auta, pravi auti pale [emoji12]
Sent from my iPhone using Tapatalk
- amar1994
#13 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
basicm wrote:A inace u G2 ne ide to ulje, zato ne paliamar1994 wrote:Evo prelistajte , ima video poredjenja [emoji106]
To ulje je ok za kasno proljece, ljeto i ranu jesen![]()
http://www.liqui-moly.com/liquimoly/web ... bakrw.html.
To je do auta, pravi auti pale [emoji12]
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
tempuser
Palis se bezveze u napamet. Dizeli voze bez problema sa gorivom iz BiH ako nisu supali na divljim pumpama, ljudi dosli sa gorivom koje su sipali pred pud u Dubrovniku.preludezalude wrote:Jbt kao da zivimo u 80-im pa nafta jos smrzava. Eto dokaza kakvo nam jos smece prodaju pod gorivo.tempuser wrote:Zove rodjak sa Bjelasnice, A3 TDI par god star upali i ugasi! Doduse on je iz DBK, ne znam ima li njihov dizel aditive za minuse i jel dosao sa njihovim gorivom pa dca mu je nafta smrzla.
Procitaj clanak sa linka (evo ispod opet), u HR se po zakonu gorivo od 16.11. do 29.2. aditivira do -15, a na Bjelasnici sinoc -27.
http://www.jutarnji.hr/autoklub/servis/ ... n/5477527/
-
preludezalude
#15 Re:
Ma ne palim se bez veze. Pa i to sto se u Hrvatskoj aditivira do -15 je bez veze i van pameti. Onda ispade da sa takvim gorivom zimi mozes samo po dalmaciji. Cim krenes u unutrasnjost ne smijes zanociti nigdje.tempuser wrote:Palis se bezveze u napamet. Dizeli voze bez problema sa gorivom iz BiH ako nisu supali na divljim pumpama, ljudi dosli sa gorivom koje su sipali pred pud u Dubrovniku.preludezalude wrote:Jbt kao da zivimo u 80-im pa nafta jos smrzava. Eto dokaza kakvo nam jos smece prodaju pod gorivo.tempuser wrote:Zove rodjak sa Bjelasnice, A3 TDI par god star upali i ugasi! Doduse on je iz DBK, ne znam ima li njihov dizel aditive za minuse i jel dosao sa njihovim gorivom pa dca mu je nafta smrzla.
Procitaj clanak sa linka (evo ispod opet), u HR se po zakonu gorivo od 16.11. do 29.2. aditivira do -15, a na Bjelasnici sinoc -27.
http://www.jutarnji.hr/autoklub/servis/ ... n/5477527/
To sto se u BiH moze voziti bez probema ako nisu sipali na divljim pumpama... bas na to sam mislio kad sam rekao da nam se prodaje smece pod gorivo.
Ako je dizel kako treba i nije smece, nece zalediti na nasim temperaturama. Druga je stvar kada se to gorivo prekrsti nekoliko puta pa do krajnjeg potrosaca dodje i vode i ulja i ko zna ceka jos uz naftu.
-
tempuser
#16 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Pusti Hrvate da brinu svoje brige, ja vidim da se dizeli bez problema vozaju.
Svaka naftna firma ima svoj proizvod i svoj "recept" za aditive, EP i INA Euroclass, Petrol Power, Gazprom Power - nesto kako li se zove, to su razlike izmedju velikih i malih.
Svaka naftna firma ima svoj proizvod i svoj "recept" za aditive, EP i INA Euroclass, Petrol Power, Gazprom Power - nesto kako li se zove, to su razlike izmedju velikih i malih.
-
preludezalude
#17 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
U pravu si. I ja sam jutros vidio dosta dizelasa koji su sasvim normalno upalili. Druga je stvar sto ima i usminkanih grobova koji cim zima eto problema. Nekada su i golfovi dvojke dizeli palili na ovakvoj zimi, dok su bili novi ili relativno dobri.
-
tempuser
#18 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Pa bas i nisu, u vrijeme D1 i D2 sipanje gasa ili super je bila neminovnost!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Sta kaze nas zakon, kad je aditiviranje goriva u pitanju???? Je li preslika HR ili se razlikuje, i ima li ga uopste???preludezalude wrote:U pravu si. I ja sam jutros vidio dosta dizelasa koji su sasvim normalno upalili. Druga je stvar sto ima i usminkanih grobova koji cim zima eto problema. Nekada su i golfovi dvojke dizeli palili na ovakvoj zimi, dok su bili novi ili relativno dobri.
- Laplace
#20 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Kako ne zna? Pa, napisao je Wagenvolks (WV). [emoji2]l33t wrote:ne zna frajer marku svoga auta [emoji38]
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
- sparky
#21 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Jel bora upalila? Ako vergla, naprskaj u zračni filter neki parfem ili osvježivac u kojem ima alkohola i sastavice 100%
- kabal1337
#22 Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
pa dizlosparky wrote:Jel bora upalila? Ako vergla, naprskaj u zračni filter neki parfem ili osvježivac u kojem ima alkohola i sastavice 100%
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#23 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Ja sam nesto slicno vidio na peugeot 206 2.0 hdi, i upalio.kabal1337 wrote:pa dizlosparky wrote:Jel bora upalila? Ako vergla, naprskaj u zračni filter neki parfem ili osvježivac u kojem ima alkohola i sastavice 100%
-
dgL_
#24 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Konektovan ne treba ti alkohol, malo pljunes i ima da zvekne ko mladakonektovan wrote:Ja sam nesto slicno vidio na peugeot 206 2.0 hdi, i upalio.kabal1337 wrote:pa dizlosparky wrote:Jel bora upalila? Ako vergla, naprskaj u zračni filter neki parfem ili osvježivac u kojem ima alkohola i sastavice 100%
-
l33t
#25 Re: RE: Re: Paljenje auta Zimi Bora WV dizel 1,9
Laplace wrote:Kako ne zna? Pa, napisao je Wagenvolks (WV). [emoji2]l33t wrote:ne zna frajer marku svoga auta [emoji38]
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk