palačinci

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Green Grass

#1 palačinci

Post by Green Grass »

eh ovako, pošto sam slaba kuharica, odnosno nikakva, mene interesuje recept za iste ali za jednu osobu, eventualno dvije. tražila sam po netu, ali sve nešto komplikuju, meni trebaju najobičniji i ne za pet osoba. :) dakle, kod mene se ništa ne podrazumijeva jer ne znam kuhati, npr. dodaš malo brašna, malo mlijeka, to malo kod mene može značiti litar mlijeka ili žlica jedna. :mrgreen:
Ljuska_u_BaklaFi

#2 Re: palačinci

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Paaaaa da ti kazem, ja uvijek pravim za jednu osobu ali mu malo bude ono smjese sto je u receptu za, brat bratu, 5 osoba.... :lol:
Green Grass

#3 Re: palačinci

Post by Green Grass »

meni treba smjesa za maksimum nekih šest palačinaka. :)
SHTEVELEC

#4 Re: palačinci

Post by SHTEVELEC »

Probaj ovako - 1 jaje, 4 supene kasike brasna, malo soli i secera (koliko uhvatis izmedju prstiju) i mlijeko. Mlijeko dodajes pomalo, smjesa treba da bude malo gusca (recimo k'o jogurt)... Ovo ti je za nekih 3-5 palacinaka (zavisi koliko velike/debele pravis)
le piaf

#5 Re: palačinci

Post by le piaf »

1 jaje
malo soli, malo secera,
0,2 l kisele vode
brasno (glatko za pite i kolace) dodavati kasiku po kasiku dok smjesa ne bude gustoce kao za palacinke :lol: ma kao tekuci jogurt sto kaze SHTEVELEC, najbolje se procjeni kad uzmes kutljacu kojom ces vaditi te palacinke u tavu, zagrabis malo smjese,zavrtis je tako da smjesa oblozi cijelu unutrasnju povrsinu kutljace i ako to ide lagano ostavljajuci trag, onda je dobra gustoca...nadam se da ne zakomlikovah jos vise :-) uglavnom uvijek se moze dodati i jos kisele kao i jos brasna dok se ne postigne prava gustoca
na kraju dodati malo vanilije ili one tecne iz ampule ili vanilin secer...vazno je da smjesa malo "odmori" da se brasno poveze sa vodom ;) a kisela voda je jako vazan sastojak

kod vece kolicine moze se dodati i mlijeko a isla bi onda 2 jaja i 1 zumanac

sretno!!!
Post Reply