Pakistan mijenja zakon za silovane žene!
-
reformator
#1 Pakistan mijenja zakon za silovane žene!
Mnogi slučajevi u pakistanskom pravosuđu prepuštaju se Sharia sudu,koji presude donosi prema islamskim zakonima.Tako su silovane žene svjedočenjem petorice muškaraca morale dokazivati da im je čast povrijeđena protiv volje,u protivnom ih se zbog preljuba kažnjavalo kamenovanjem.Zbog brojnih kritika nacionalno vijeće je odlučilo uvesti reforme zakona,koje bi odobravale da slučajeve silovanja preuzmu civilni sudovi.Islamističke stranke usprotivile su se zakonskim promjenama i bojkotirale njegovo izglasavanje u parlamentu,tvrdnjama da novi zakon vrijeđa vjeru i odobrava "slobodni seks".No cini se da će se zakon ipak promijeniti sudeći po obećanjima predsjednika Pervezza Musharrafa od koga se očekuje da ratificira novi zakon.
-
Kwaheri
#2 Re: Pakistan mijenja zakon za silovane žene!
Konacno... se nesto mijenja...reformator wrote:Mnogi slučajevi u pakistanskom pravosuđu prepuštaju se Sharia sudu,koji presude donosi prema islamskim zakonima.Tako su silovane žene svjedočenjem petorice muškaraca morale dokazivati da im je čast povrijeđena protiv volje,u protivnom ih se zbog preljuba kažnjavalo kamenovanjem.Zbog brojnih kritika nacionalno vijeće je odlučilo uvesti reforme zakona,koje bi odobravale da slučajeve silovanja preuzmu civilni sudovi.Islamističke stranke usprotivile su se zakonskim promjenama i bojkotirale njegovo izglasavanje u parlamentu,tvrdnjama da novi zakon vrijeđa vjeru i odobrava "slobodni seks".No cini se da će se zakon ipak promijeniti sudeći po obećanjima predsjednika Pervezza Musharrafa od koga se očekuje da ratificira novi zakon.
Podatak koji si preuzeo, je dodushe netacan, ali zadovoljstvo mi je cuti da ce neko u pakistanskom zakonu izmijeniti ono sto sto nije ni po ljudskim, a ni po Bozijem zakonu ispravno
Vec dugo se oni bore za tu izmjenu, na hajr
-
Svemirski_Jebach
ma hebem ja sve te ko fol islamske drzave gdje plemena jos sude...
- Bosanac sa dna kace
Samo da im sa tim zakonom nece bit ko sa onom skolom stoj bilo skoro, kaze otvorili skolu prije 15 godina, i inspekcija otkrila da se u toj skoli vec 15 godina umjesto djece, uzgajaju pilici!

- Producent
Hebem ja Ameriku gdje po statistici State Dept. svakih 90 sekundi se desi oruzana pljacka, a svakih 10 sekundi 1 zena bude silovana (dok ovo napisah dosta ih je u zemlji demokratije fasovalo!). Nastranu sto mozes rahat ubit zenu (ko O.J. Simson) pa te dobri advokati izvuku i pored svih dokaza....Svemirski_Jebach wrote:ma hebem ja sve te ko fol islamske drzave gdje plemena jos sude...
-
rashid
Nemoj tako ... ipak rukavica koju su nasli kao dokaz, nije bila njegova, jer je bila 2 broja manja nego njegova rukaProducent wrote:Hebem ja Ameriku gdje po statistici State Dept. svakih 90 sekundi se desi oruzana pljacka, a svakih 10 sekundi 1 zena bude silovana (dok ovo napisah dosta ih je u zemlji demokratije fasovalo!). Nastranu sto mozes rahat ubit zenu (ko O.J. Simson) pa te dobri advokati izvuku i pored svih dokaza....Svemirski_Jebach wrote:ma hebem ja sve te ko fol islamske drzave gdje plemena jos sude...
- cHupjahalic@
#7 Re: Pakistan mijenja zakon za silovane žene!
Citala sam dnevnike zena koje su silovane na Zapadu koje same kazu da osjecaju kao da ih ljudi oko njih "kamenuju".reformator wrote:Tako su silovane žene svjedočenjem petorice muškaraca morale dokazivati da im je čast povrijeđena protiv volje,u protivnom ih se zbog preljuba kažnjavalo kamenovanjem.
A zasto? - Zato sto ni ove vlasti ne poduzimaju nista previse da bi se oni koji siluju djevojke/ zene iz dana u dan kaznili pa da osjete kako je biti zrtva necega sto ti ostavlja rane citav zivot.
Mi zene/ djevojke se samo mozemo nadati da nam se nikad tako nesto nece desiti, jer na kraju ipak ostajemo mi same koje cemo morati tjerati da pravda ispliva na povrsinu a sanse da uspijemo su 1: 10000000000.
-
Kwaheri
vidim kvotiranja...pa rekoh da malo pojasnim...
Pakistanski zakon o bludu nije serijatski. Vjerovatno zbog nekih plemenskih uticaja ili cega jos, mozda cak i loshe namjere, u zakon o bludu je uvrsteno i silovanje, sto u serijatu nije. Silovanje pripada zakonu o napadu na integritet, prema kojem ona nije duzna nista da dokazuje ukoliko prijavi napad, jer se ona prema serijatu tretira kao zrtva, sto u pakistanskom zakonu kada je rijec o silovanju ne postoji. Tamo su u principu najveci problem, tzv. "silovanja casti" i naravno napadi na sluskinje, koje su mahom djevojcice od nekih 15-16 godina. Silovane, cute o tome dok se ne ukaze trudnoca, a onda ju isljeđuju kao kriminalca
Naravno, veliki uticaj na takav sistem ima i sistem klasnog drustva, koji uprkos islamskim zabranama, i dalje zivi u tom dijelu svijeta.
Pakistanski zakon o bludu nije serijatski. Vjerovatno zbog nekih plemenskih uticaja ili cega jos, mozda cak i loshe namjere, u zakon o bludu je uvrsteno i silovanje, sto u serijatu nije. Silovanje pripada zakonu o napadu na integritet, prema kojem ona nije duzna nista da dokazuje ukoliko prijavi napad, jer se ona prema serijatu tretira kao zrtva, sto u pakistanskom zakonu kada je rijec o silovanju ne postoji. Tamo su u principu najveci problem, tzv. "silovanja casti" i naravno napadi na sluskinje, koje su mahom djevojcice od nekih 15-16 godina. Silovane, cute o tome dok se ne ukaze trudnoca, a onda ju isljeđuju kao kriminalca
-
_BosanaC
Sad me fakat zakopka...
Jel' silovanje, ili ne daj Boze pedofilija, kada djevojcica od 14 godina rodi dijete, jer je otac '93. proda nekom bratu koji je dosao iz neke njam njam drzave da nam otvori oci? Jel' tu Serijat iznad drzavnih zakona BiH?
Jel' silovanje, ili ne daj Boze pedofilija, kada djevojcica od 14 godina rodi dijete, jer je otac '93. proda nekom bratu koji je dosao iz neke njam njam drzave da nam otvori oci? Jel' tu Serijat iznad drzavnih zakona BiH?
-
Kwaheri
Bosanac, moze li se ona po zakonu BiH udati u cetrnaestoj godini?_BosanaC wrote:Sad me fakat zakopka...
p.s.
ne bih komentirala oca koji udaje dijete od 14...
-
PITARKA_SA
veliki primitivizam,i svaki put kada cujem,vidim,procitam neke "bombasticno divne zakone" takvih zemalja,kosa mi se digne na glavi i dodje mi da povratim
- uozo
Sto se tice silovanja, u takvim prosperitetnim zemljama, ono je skoro uvijek praceno najnehumanijim i najcudnijim postupcima, koje ce vecina od nas tesko ili nikada razumijeti.
Meni su najodvratniji dogadjaji, koji su dosta cesti na istoku Turske, u Iranu ili Iraku i u kojima se cesto silovana djevojcica od 14-15 godina, a cesto i mladja, ubije po odluci familijskog starjesine. I to najcesce rade njen brat koji mozda ima par godina vise, ali mora biti maloljetan, jer dobije manju kaznu. Ili nesto uzasno poput, slucajeva u kojima neki brko od 50 godina siluje djevojcicu i onda je njen otac njemu da za zenu, mada on vec ima kcerku stariju od nje.
I takve stvari se ne desavaju bas tako rijetko. Vise ce biti da su redovna pojava. U Turskoj je u toku kampanja povecanja kazne za takve slucajeve jer se cesto desavalo da ubice sestre dobiju godinicu ili dvije, i sve u cilju sprecavanja ovakvih tragedija!!!
Meni su najodvratniji dogadjaji, koji su dosta cesti na istoku Turske, u Iranu ili Iraku i u kojima se cesto silovana djevojcica od 14-15 godina, a cesto i mladja, ubije po odluci familijskog starjesine. I to najcesce rade njen brat koji mozda ima par godina vise, ali mora biti maloljetan, jer dobije manju kaznu. Ili nesto uzasno poput, slucajeva u kojima neki brko od 50 godina siluje djevojcicu i onda je njen otac njemu da za zenu, mada on vec ima kcerku stariju od nje.
I takve stvari se ne desavaju bas tako rijetko. Vise ce biti da su redovna pojava. U Turskoj je u toku kampanja povecanja kazne za takve slucajeve jer se cesto desavalo da ubice sestre dobiju godinicu ili dvije, i sve u cilju sprecavanja ovakvih tragedija!!!
-
_BosanaC
Govorim o konkretnom primjeru, na zalost nije hipoteticka situacija...zena wrote:Bosanac, moze li se ona po zakonu BiH udati u cetrnaestoj godini?_BosanaC wrote:Sad me fakat zakopka...
p.s.
ne bih komentirala oca koji udaje dijete od 14...bar su meni to jos djeca
![]()
A ne, udala se nije "gradjanski", jer je ocu bilo dovoljno da se vjenca serijatski. Jer koliko znam po nasem zakonu gradjansko vjencanje ne bi u tim godinama ni moglo doci u obzir.
-
PITARKA_SA
..a da i ne pocinjemo temu o spolno osakacivanju djevojaka/zena..
uhh...kako bi ga jos jendom osunetila pa makar me spalili istog momenta
ocito nema kraja takvim stvarima,a svijet samo suti i sa strane gleda..
fuj,u kojem vijeku se sve to desava..na kakvoj planeti mi zivimo boze dragi....
i sto je jos gore,nema nikakvih konkretnih naznaka da ce se ista promjeniti ,barem ne u bliskoj buducnosti..nemam rijeci,stvarno i uvijek se tako iznerviram kada cujem,vidim,procitam ovakve nebulozne stvari
uhh...kako bi ga jos jendom osunetila pa makar me spalili istog momenta
ocito nema kraja takvim stvarima,a svijet samo suti i sa strane gleda..
fuj,u kojem vijeku se sve to desava..na kakvoj planeti mi zivimo boze dragi....
i sto je jos gore,nema nikakvih konkretnih naznaka da ce se ista promjeniti ,barem ne u bliskoj buducnosti..nemam rijeci,stvarno i uvijek se tako iznerviram kada cujem,vidim,procitam ovakve nebulozne stvari
-
Kwaheri
BosanaC, serijat ima nesto sto se zove 'urf, a to je postivanje zakona zemlje u kojoj zivish, ukoliko se ne kose sa serijatom. Odluka da se djevojka ne moze udati u 14. građanska je vazeca i po serijatu dakle. Onaj ko je to dopustio ogrijesio se i o građanski i o serijatski zakon. Dakle, ukoliko joj ne bi bilo dozvoljeno sklopiti brak po građanskom zakonu._BosanaC wrote:Govorim o konkretnom primjeru, na zalost nije hipoteticka situacija...zena wrote:Bosanac, moze li se ona po zakonu BiH udati u cetrnaestoj godini?_BosanaC wrote:Sad me fakat zakopka...
p.s.
ne bih komentirala oca koji udaje dijete od 14...bar su meni to jos djeca
![]()
A ne, udala se nije "gradjanski", jer je ocu bilo dovoljno da se vjenca serijatski. Jer koliko znam po nasem zakonu gradjansko vjencanje ne bi u tim godinama ni moglo doci u obzir.
Serijat drugacije tretira punoljetnost, ali brak se ne moze sklopiti ukoliko djevojka ne da svoj pristanak. IZ je, koliko znam, uvela proceduru, prema kojoj zvanicno ne sklapa "serijatske" brakove, osim onima koji su ga prethodno sklopili pred predstavnicima građanske vlasti, jer Iz nema nikakav instrument prisile niti insrument zastite ugovora koji se potpisuje, i kao takva mora biti u skladu sa vazecim građanskim zakonom da bi taj ugovor o braku bio valjan.
btw...da sam to bila ja, da me neko, kako ti kazes "prodo", zvala bih policiju i tuzila ih obojicu ... Ili nesto josh gore... Muslimanka ne moze biti ropkinja, a to je skoro pa klasicni primjer ropstva... Makar mi babo bio...
Bilo je i '93 policije..koja bi mi stala u zastitu.
-
digger
#16 Re: Pakistan mijenja zakon za silovane žene!
I naravno biti primjenjiv negdje u zapadnom Pakistanureformator wrote:...No cini se da će se zakon ipak promijeniti sudeći po obećanjima predsjednika Pervezza Musharrafa od koga se očekuje da ratificira novi zakon.
-
_BosanaC
Za to da IVZ ne vjencava ukoliko ne postoji vec gradjansko rjesenje do sada nisam cuo, posto u gradu odakle sam ja IVZ glat vjencava serijatski sve one koji izraze zelju. Zadnji prijatelj koji se ozenio bio je prvo skoro dva mjeseca serijatski u braku sa zenom pa su se tek onda vjencali gradjanski.zena wrote:BosanaC, serijat ima nesto sto se zove 'urf, a to je postivanje zakona zemlje u kojoj zivish, ukoliko se ne kose sa serijatom. Odluka da se djevojka ne moze udati u 14. građanska je vazeca i po serijatu dakle. Onaj ko je to dopustio ogrijesio se i o građanski i o serijatski zakon. Dakle, ukoliko joj ne bi bilo dozvoljeno sklopiti brak po građanskom zakonu.
Serijat drugacije tretira punoljetnost, ali brak se ne moze sklopiti ukoliko djevojka ne da svoj pristanak. IZ je, koliko znam, uvela proceduru, prema kojoj zvanicno ne sklapa "serijatske" brakove, osim onima koji su ga prethodno sklopili pred predstavnicima građanske vlasti, jer Iz nema nikakav instrument prisile niti insrument zastite ugovora koji se potpisuje, i kao takva mora biti u skladu sa vazecim građanskim zakonom da bi taj ugovor o braku bio valjan.
btw...da sam to bila ja, da me neko, kako ti kazes "prodo", zvala bih policiju i tuzila ih obojicu ... Ili nesto josh gore... Muslimanka ne moze biti ropkinja, a to je skoro pa klasicni primjer ropstva... Makar mi babo bio...
Takodje poznajem neke koji su se prije skoro godinu vjencali serijatski a gradjanski jos ni ne pomisljaju...
- danas
pa reci im da im je brak nevazeci prd drzavom. u BH je priznat samo gradjanski brak_BosanaC wrote:
Takodje poznajem neke koji su se prije skoro godinu vjencali serijatski a gradjanski jos ni ne pomisljaju...
djeca ce im biti vanbracna. zena nece moci naslijediti muzevu imovinu, ako se njemu sta desi.... i tako dalje, i tako duze....
Last edited by danas on 17/11/2006 14:38, edited 1 time in total.
-
Kwaheri
Upravo to...B.Medjed wrote:Sto se tice silovanja, u takvim prosperitetnim zemljama, ono je skoro uvijek praceno najnehumanijim i najcudnijim postupcima, koje ce vecina od nas tesko ili nikada razumijeti.![]()
Meni su najodvratniji dogadjaji, koji su dosta cesti na istoku Turske, u Iranu ili Iraku i u kojima se cesto silovana djevojcica od 14-15 godina, a cesto i mladja, ubije po odluci familijskog starjesine. I to najcesce rade njen brat koji mozda ima par godina vise, ali mora biti maloljetan, jer dobije manju kaznu. Ili nesto uzasno poput, slucajeva u kojima neki brko od 50 godina siluje djevojcicu i onda je njen otac njemu da za zenu, mada on vec ima kcerku stariju od nje.![]()
Nikada necu razumjeti...
Odnos prema zenama, poslugi u kuci...svim"nizim" bicima u njihovim malim jadnim glavama i dusama...
Ima ljudi...al najvise pogani...
Kakve sam brodove iluzija potopila
ali i kakvih sam divnih "malih" ljudi upoznala...
Da im Bog bude na pomoci...
-
Kwaheri
_BosanaC wrote:Za to da IVZ ne vjencava ukoliko ne postoji vec gradjansko rjesenje do sada nisam cuo, posto u gradu odakle sam ja IVZ glat vjencava serijatski sve one koji izraze zelju. Zadnji prijatelj koji se ozenio bio je prvo skoro dva mjeseca serijatski u braku sa zenom pa su se tek onda vjencali gradjanski.zena wrote:BosanaC, serijat ima nesto sto se zove 'urf, a to je postivanje zakona zemlje u kojoj zivish, ukoliko se ne kose sa serijatom. Odluka da se djevojka ne moze udati u 14. građanska je vazeca i po serijatu dakle. Onaj ko je to dopustio ogrijesio se i o građanski i o serijatski zakon. Dakle, ukoliko joj ne bi bilo dozvoljeno sklopiti brak po građanskom zakonu.
koji medzlis?
ako ti je problem pp
...a to su ovi, kojima ne treba nista osim ljubavi...imaju ljudi pravo i na to... ali nema nikakve institucije iza te tapije...
kako ce upisati djecu? Znaju li da otac iz tog braka moze samo "priznati" dijete, koje se i dalje pred zakonom vodi kao vanbracno?
Ja govorim o zakonu. Ne o emocijama. Jer ima ljudi koji i bez icega zive zajedno, ni po Bozijem, ni građanskom zakonu...kako rekoh, ne treba im nista
- nebojeplavo
Bračna i vanbračna djeca su u potpunosti izjednačena pred zakonom i nema drugačijeg tretmana, osim možda u glavama pojedinih ljudi, ali to je druga tema
A što se tiče vanbračne zajednice, istu reguliše federalni Porodični zakon ako traje najmanje 3 godine ili kraće ukoliko dobiju zajedničko dijete, i u velikom dijelu je izjednačena sa bračnom zajednicom.
P.S. Samo građanski brak se priznaje pred zakonom.
A što se tiče vanbračne zajednice, istu reguliše federalni Porodični zakon ako traje najmanje 3 godine ili kraće ukoliko dobiju zajedničko dijete, i u velikom dijelu je izjednačena sa bračnom zajednicom.
-
Kwaheri
e pa fino. opet ponavljam, ne govorim o emocijama, vec o zakonima. Samo, ima jedna kvaka, ne znam kako to ide kod nas, ali znam da je u Hrvatskoj (barem je bilo) nesto drugacije... Djetetu u maticnoj knjizi upisuju da je "vanbracno". Meni bi to smetalo... mozda u mojoj glavi nesto nije u redu, al eto, smetalo bi mi. I ne trebam nikakva razuvjeravanja pozivanjem na zaostalost i tako to.. Nemam nista protiv vanbracne djece. Nek su ziva i zdrava. Ali bih voljela takvo nesto zaobici u svom zivotu.nebojeplavo wrote:Bračna i vanbračna djeca su u potpunosti izjednačena pred zakonom i nema drugačijeg tretmana, osim možda u glavama pojedinih ljudi, ali to je druga tema![]()
....naglasavam opet, ne znam kako to stoji kod nas u zakonu, valjda se nekad informiram. Zasada su mi to viska informacije.
-
Vozdra_123
jopet sranje u Ruvandi
manje suplje nego fino po bosni "osunetite" junake koji dobiju par dana kazne za silovanje
manje suplje nego fino po bosni "osunetite" junake koji dobiju par dana kazne za silovanje
-
sabanss
IZ ne vjencava serijatski ljude ukoliko nisu gradjanski vjencani ili ukoliko ne donesu potvrdu o prijavi vjencanja ukoliko zele da serijatsko vjencanje ipak bude prije (treba postovati i zelju tih ljudi). Takodje serijatski IZ vjencava samo punoljetne osobe. Ne sirite dezinformacije.
-
_BosanaC
Ova voda nije radio aktivna, ona je samo malo radio aktivnasabanss wrote:IZ ne vjencava serijatski ljude ukoliko nisu gradjanski vjencani ili ukoliko ne donesu potvrdu o prijavi vjencanja ukoliko zele da serijatsko vjencanje ipak bude prije (treba postovati i zelju tih ljudi). Takodje serijatski IZ vjencava samo punoljetne osobe. Ne sirite dezinformacije.
I ko siri kakve dezinformacije?