Paketici za SVE 2010

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Pearl
Posts: 3402
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#1 Paketici za SVE 2010

Post by Pearl »

Udruženje altruista „DOBRO“ po četvrti put organizuje akciju pod nazivom „Paketići za SVE“ koja ima za cilj da barem na jedan dan usreći djecu iz socijalno ugroženih porodica sa područja čitave Bosne i Hercegovine.

U 2008. godini smo, zahvaljujući nesebičnoj podršci građana, pripremili 2460 novogodišnjih paketića za djecu iz gradova širom Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Travnik, Goražde, Zvornik, Jablanica, Doboj, Vitez i mnogi drugi gradovi), uključujući i djecu iz povratničkih porodica, a prošle godine smo obradovali 1320 djece iz Sarajeva, Breze, Kaknja, Visokog, Goražda, Zavidovića, Vareša, Zvornika, Mostara, Olova, Zenice i mnogih drugih bh. gradova. Građani su nam pomogli svojim novčanim prilozima, slatkišima, igračkama, školskim priborom i odjećom za najugroženiju djecu. Više informacija o prethodnim akcijama možete naći na našoj stranici.

Ove godine nam je cilj usrećiti još veći broj djece. Da bismo to uspjeli trebamo vašu pomoć. Ovim putem vas pozivamo da nam pomognete da se djeca bar taj jedan dan, sa paketićem u ruci, osjećaju kao djeca i zaborave na surovu realnost koja ih okružuje. Pridružite nam se u realizaciji krajnjeg i jedinog cilja - da što više djece s osmijehom na licu i nadom u srcu dočeka novu godinu.

U nastavku možete naći više informacija, kao i načine na koje nam možete pomoći.

paketiciZašto ova akcija?

Nažalost realnost je takva da mnoga djeca u BiH neće osjetiti radost novogodišnjih i svih drugih praznika na onaj dječiji način, primanjem paketića, jer se njihovi roditelji bore da im osiguraju ono osnovno za život, a svaki slatkiš ili igračka su već luksuz. Mi želimo što većem broju te djece izmamiti osmijeh na lice i uljepšati im barem jedan dan.

Kome idu pripremljeni paketići?

Djeci uzrasta od 1-14 godina, koja zbog prilika u kojima odrastaju neće dobiti paketić za predstojeće praznike. Mi ćemo napraviti početnu listu porodica u stanju socijalne potrebe koje planiramo posjetiti i uručiti im paketiće. Planiramo proširiti tu listu svakom novom informacijom o djetetu kojem možemo uljepšati svakodnevnicu.

Kako funkcioniše akcija?

1. Kontaktirati nas kako bismo dogovorili preuzimanje vašeg doprinosa u stvarima (slatkiš, igračke, školski pribor) koji ste prethodno pripremili (donacije u stvarima ćemo primati od sredine novembra, nakon što obezbijedimo prostor za pakovanje i odlaganje paketića)
2. Kontaktirati nas kako bismo dogovorili preuzimanje vašeg doprinosa u novcu
3. Uključiti se u proces pakovanja i uručivanja paketića (pakovanje paketića će se obavljati tokom mjeseca decembra)
4. Dostaviti nam informaciju o porodici za koju mislite da bi mogla biti korisnik ove akcije
5. Prikupiti sredstva za paketiće na vašem fakultetu, u školi, radnom mjestu, komšiluku, porodici…
6. Proslijediti ovu informaciju svim ljudima za koje mislite da bi se mogli/htjeli uključiti, ili postaviti na vašu stranicu/blog/forum…

Nadamo se da će se svako od vas opredijeliti za neku od navedenih tačaka i tako dati svoj doprinos ovoj akciji.

Uplate u BiH se mogu vršiti na račun Udruženja „DOBRO”:

Udruženje altruista „DOBRO”
Broj računa: 1610000055480034, Raiffeisen bank dd BiH
Svrha uplate (obavezno navesti): Humanitarna akcija: Paketići za SVE

Uplate iz inostanstva mogu se vršiti direktno preko stranice www.dobro.ba ili na devizni račun Udruženja DOBRO:
Raiffeisen Bank dd BiH, IBAN: BA391610600002202657, SWIFT: RZBABA2S

Za sve dodatne informacije o ovoj akciji, stojimo vam na raspolaganju.

Kontakt podaci:
telefon: 062 621 524
email: [email protected]
Pearl
Posts: 3402
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#2 Re: Paketici za SVE 2010

Post by Pearl »

Prvo prikupljanje stvari za paketiće je u subotu, 20.11.2010, od 12-14h, u zgradi Unionkomerca, ulica: Džemala Bijedića 2 (velika žuta zgrada preko puta Veterinarskog fakulteta).
Ulaz je kroz garažna vrata (prije glavnog ulaza, veliki ulaz lijevo u suteren - bit će nalijepljen plakat na vratima).

Prikupljamo slatkiše, igračke (nove i polovne ali očuvane), školski pribor, knjige, slikovnice, kape, šalove, rukavice, stvari za bebe, novac (za kupovinu stvari za paketiće).

Za sada odjeću ne primamo, dok ne dobijemo potvrdu od Centara za socijalni rad, škola i organizacija sa kojima sarađujemo u ovoj akciji da žele preuzeti odjeću.
Pearl
Posts: 3402
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#3 Re: Paketici za SVE 2010

Post by Pearl »

Četvrto prikupljanje stvari za paketiće je u subotu, 11.12.2010, od 12-16h, u zgradi Unionkomerca, ulica: Džemala Bijedića 2.

Kao i do sada, prikupljamo slatkiše, igračke (nove i polovne ali očuvane), školski pribor, knjige, slikovnice, kape, šalove, rukavice, stvari za bebe, novac (za kupovinu stvari za paketiće).
Pearl
Posts: 3402
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#4 Re: Paketici za SVE 2010

Post by Pearl »

Paketići za SVE 2010 - rezultati akcije

Akcija koju je po četvrti put organiziralo Udruženje DOBRO privodi se kraju. Da podsjetimo, akcija PAKETIĆI ZA SVE organizirana je sa ciljem da radost praznika, na poseban način, osjete i djeca socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji jedva mogu priuštiti ono osnovno za život i kojima je svaki slatkiš ili igračka luksuz.

Mnogi građani, firme, organizacije odazvale su se pozivu i sudjelovali u akciji doprinosima u vidu igračaka, slatkiša, knjiga, slikovnica, školskog pribora, novca i sl. Volonteri akcije su tokom decembra skupljali priloge, i iste pakovali u prostorijama koje nam je besplatno ustupila na korištenje firma Unionkomerc.

Također, zahvaljujući podršci firme TKD Šahinpašić, volotneri Udruženja su i ove godine bili prisutni na Zimskom salonu knjige i prikupljali donacije u slikovnicama, knjigama, novcu.

Paketiće su dobili mališani iz mnogobrojnih bosansko-hercegovačkih gradova:

- Lukavac (27 paketića)
- Maglaj i okolina (77 paketića)
- Breza (130 paketića)
- Vareš (61 paketić)
- Zavidovići (22 paketića)
- Visoko (54 paketića)
- Kupres (40 paketića)
- Ustikolina (44 paketića)
- Brčko (34 paketića)
- Srebrenik (100 paketića)
- Olovo (27 paketića)
- Istočno Sarajevo (djeca iz Udruženja slijepih i slabovidnih lica) (10 paketića)
- Zvornik (107 paketića)
- Djeca iz Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulici, Sarajevo (30 paketića)
- O.Š. „Dobroševići“ (50 paketića), Sarajevo
- Sedma osnovna škola (50 paketića), Sarajevo
- O.Š. „Džemaludin Čaušević“ (50 paketića), Sarajevo
- O.Š. „Osman Nakaš“ (50 paketića), Sarajevo
- Udruženje Roma (100 paketića), Sarajevo

Za mališane iz Sarajeva 26.12.2010. godine upriličena je posebna manifestacija u Domu armije. Paketiće je dječici podijelio Djeda Mraz (Mladen Jeličič Troka), a zabavljali su ih klaun Saša i „Srce puno osmjeha“, Capoeira djevojke i momci, glumci Mirela Lambić, Ragib Karamehmedović, Nela Đenisijević, Mediha Musliović i Enis Beslagić, te Arman Alatović, Aleksandar Remić i Kemal Lutvica koji su svojom izvedbom dječijih pjesmica obogatili program pripremljen za mališane. Tom prilikom su podijeljena 162 paketića.

Ukupno u okviru akcije obradovano je oko 1200 mališana.

Nakon svega, riječ „kraj“ za ovu akciju je teško izgovoriti… Ovaj mjesec darivanja i volontiranja u akciji PAKETIĆI ZA SVE pokazao je prvenstveno kako je mnogo dobrih ljudi svuda oko nas, voljnih i spremnih pomoći. Ova akcija pokazala je kako je potrebno samo malo ljubavi, odricanja, truda da se djetetu pruži mnogo sreće i radosti.

Radost i veselje djece na priredbi s Djeda Mrazom neprocjenjiva su nagrada svim učesnicima u akciji! I upravo zbog njih ova akcija zapravo nema kraj… već je ona samo početak novih ideja i nekih novih akcija…

Zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su učestvovali i podržali ovu akciju!
Post Reply