pakao dvije djevojcice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

amrica

#1 pakao dvije djevojcice

Post by amrica »

Citam ovo na sa-x-u i stomak me boli, ali, nazalost, mogu povjerovati da je istina. I da je ovo jedna od rijetkih istina koje izadju na vidjelo. Imamo i mi svojih friclova, samo sramota o tome pricati, bolje sutiti i trpiti nego da selo zna, ili se praviti da se nista ne zna...

A Centri za socijalni rad, ucitelji, nastvanici, skolski pedagozi, psiholozi, direktori... i svi koji su placeni ne samo da uce djecu skolsko gradivo nego i da vide kada nesto nije u redu, su odlicno odradili svoj posao... :cry:

I taj "dobri" stric ili amidza je trebao prijaviti, ali gdje ce na brata :roll: Mada je toj jadnoj djeci izgleda bio jedini spas.

O roditeljima i toj zenskoj spodobi ne treba trositi rijeci, lijepa Amerika i nekoliko dozivotnih robija bez prava pomilovanja.

"Novi Travnik
Otac i maćeha sedam godina zlostavljali djevojčice
Dvije maloljetne djevojčice iz okoline Novog Travnika nakon sedmogodišnjeg fizičkog zlostavljanja spas od batina zatražile su u šumi. Nakon više od deset sati skrivanja, pronađene su i smještene na sigurno mjesto. Za višegodišnju agoniju kroz koju prolaze svi su znali, a tek sada je uslijedila reakcija, objavila je Federalna televizija.

Prvi put od rođenja djevojčice ne strahuju od fizičkog zlostavljanja koje je nad njima vršio vlastiti otac i maćeha. Nakon sedam godina pakla, odlučile su pobjeći.

Starija sestra prije tri godine završila je osnovnu školu i u vlastitoj kući bila klasično roblje. Iako je bila odličan đak, na takmičenja je išla krišom. Svakodnevne batine s mlađom sestrom pokušavala je izbjeći bijegom kod bake, međutim, otac je zlostavljao i nju.

Vlastitu majku ove djevojčice i ne znaju, kažu da živi u susjednom gradu, a jedina podrška im je najstariji očev brat, koji ih je počesto spašavao od smrti. Nesretne djevojčice sada su na sigurnom, ali, kažu, za njihov pakao znali su svi i niko nije reagirao. Centar za socijalni rad poduzeo je sve zakonom propisane mjere, a procedura traje.

Zlostavljači - otac i maćeha, ali i majka koja ih ne želi - žive svoje živote bez imalo srama. Očekivati je da ih barem institucije države konačno kazne, a djevojčicama osiguraju normalan život. "
todd_smith

#2 Re: pakao dvije djevojcice

Post by todd_smith »

Ovakvih slucajeva ima i previse kod nas :/

Inace, mislim da se trebaju imena "roditelja" slobodno pustiti u javnost.
Topla voda

#3 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Topla voda »

problem je sto samo ako to izadje u medije,ako se pojavi na netu il federalnom dnevniku,mi samo tada to uzimamo za istinu i iscudjavamo se

a takvih stvari,okolo nas..previse..

nismo osjetljivi,samo jedna informacija koja ce popuniti nas dan,u nasoj pojedinacnoj utrci za novcem

nazalost
JThomas

#4 Re: pakao dvije djevojcice

Post by JThomas »

magična fraza: "to je njihova stvar".

a institucije kažu: "nije naša nadležnost".

ubi nas linija manjeg otpora.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Truba »

truli zapad
Pasiflora

#6 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Pasiflora »

amrica wrote:"majka koja ih ne želi "
Ovo je potpuno bolesno. Vjerovatno se raskotila (izvinjavam se zbog izraza) u tom drugom mjestu pa su joj VLASTITA djeca teret. UBIJ SE GLUPACO!!!! :x
samo malo

#7 Re: pakao dvije djevojcice

Post by samo malo »

Nema svrhe upozoravati na odgovorne institucije, evo ja sam po struci nekakav pedagog socijalnog tipa, pa ne mogu naci posla u svojoj bransi vec radim nesto sasvim deseto.

Zna se ko radi po socijalnim institucijama, od zla oca od gore matere.

I nemojte to porediti sa zapadom, tamo su djeca zasticena na svaki moguci nacin. Sa nekim izuzecima.
MAN-lion's coach

#8 Re: pakao dvije djevojcice

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:40, edited 1 time in total.
Apocalypto

#9 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Apocalypto »

MAN-lion's coach wrote:Štaćeš ti u državi koja ima mentalitet kamenog doba g
Jozef Fritzl je u ultra modernoj Austriji kćerku držao u podrumu 24 godine i silovao je i planirao je pustiti i osloboditi jer mu ''nije više privlačna'' :shock: .
Pa Kinez koji je godinama silovao kćerke koje su zatrudnile 18 puta(i pored smrtne kazme koja se u Kini primjenjuje)....

U svim društvima i kulturama postoje izrodi i izopačeni umovi,čije duše napaja nečista krv koja će im narediti da kad-tad počine monstruznosti.
vodoinstalater

#10 Re: pakao dvije djevojcice

Post by vodoinstalater »

Užasno je pročitati ovakve stvari. Uvijek se sjetim slučaja koji se desio u mojoj sredini a koji se razotkrio čitavih petnaestak godina nakon svog početka.
Kako biti proaktivan u svojoj sredini kada su ovakvi slučajevi u pitanju?
samo malo

#11 Re: pakao dvije djevojcice

Post by samo malo »

Apocalypto wrote:
MAN-lion's coach wrote:Štaćeš ti u državi koja ima mentalitet kamenog doba g
Jozef Fritzl je u ultra modernoj Austriji kćerku držao u podrumu 24 godine i silovao je i planirao je pustiti i osloboditi jer mu ''nije više privlačna'' :shock: .
Pa Kinez koji je godinama silovao kćerke koje su zatrudnile 18 puta(i pored smrtne kazme koja se u Kini primjenjuje)....

U svim društvima i kulturama postoje izrodi i izopačeni umovi,čije duše napaja nečista krv koja će im narediti da kad-tad počine monstruznosti.
tipicno, relativizacija.

Jozef ce robijati dozivotno, u Bosni robijaju dozivotno takvi monstrumi?

U Bosni vrhovni vjerski poglavari staju na njihovu stranu, pa sta dalje govoriti.
MAN-lion's coach

#12 Re: pakao dvije djevojcice

Post by MAN-lion's coach »

.............
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:40, edited 1 time in total.
Komšinica

#13 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Komšinica »

Centar za socijalni rad poduzeo je sve zakonom propisane mjere, a procedura traje.
Ma da... sve mora proći propisanu proceduru. Čovjek bi još pomislio da smo uređena država. A zar ne postoji neka alternativa, neka opcija da se žrtve sklone dok traje ta procedura?

Prosto za nepovjerovati da su svi znali i okretali glavu od toga, šutili... Ne znam, stvarno se ponekad zapitam kakvi smo to ljudi.
djana h

#14 Re: pakao dvije djevojcice

Post by djana h »

Ah,ljudi kao ljudi,tek kad neko nacrta ovako nesto i izadje u javnost mi dizemo svoj glas.A,toliko je ovakvih slucajeva svuda oko nas,u svakom gradu toga ima,ali mrzi nas da zavirimo kroz tudji prozor.
Trebalo bi samo ubrzati procedure u ovakvim teskim slucajevima,radi pomoci djeci koja su patila godinama.
Najtuznije je kako pojedinci maltretiraju svoju djecu,a neko ih zeli i ne moze da ih dobije,a pruzili bi djeci svu ljubav.
Nisu djeca za svakoga.Postenije bi bilo da su ih dali u dom nego da ih maltretiraju jer im djeca ocigledno smetaju.
xDenisx

#15 Re: pakao dvije djevojcice

Post by xDenisx »

moderator wrote:Opet pocela samo suplja, a niko da proba reci "kako da pomognemo tim djevojcicama i kako da pomognemo svim ostalima koji jos uvijek sute i ne izlaze iz svog pakla"...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
djana h

#16 Re: pakao dvije djevojcice

Post by djana h »

moderator wrote:Opet pocela samo suplja, a niko da proba reci "kako da pomognemo tim djevojcicama i kako da pomognemo svim ostalima koji jos uvijek sute i ne izlaze iz svog pakla"...
Svi smo vecinom voljni pomoci slicnim slucajevima,ali kako?U mom komsiluku je jedno vrijeme stanovao kao podstanar mladi bracni par,sa troje djece.Bili su jako siromasni,zasita smo im svi pomagali,sto novcano,sto sa garderobom i hranom.kroz teski zimski period,valjda zbog neimastine i svega jedna komsinica je primjetila modricu na zeninom licu.Svi smo se uzbunili,ali niko nije smogao snage da zovne policiju.Pomisljali smo,sta ako joj odvedu muza,ostace sama,ipak joj je hranioc pa kakav je god.To je tuzno,ali tako je.Svi mozemo ovdje busati u prsa i pricati kako bismo silno reagovali,ali kad dozivite takvu ruznu situaciju,na svasta covjek pomisli.
Cak,vjerujem i da bi ta zena bila protiv toga da smo zvali policiju ili centar za socijalni rad.
Postavlja se pitanje kako pomoci a da ne rasturite porodicu?
amrica

#17 Re: pakao dvije djevojcice

Post by amrica »

"Kako rade naše institucije?
Tužilaštvo SBK još ne zna za slučaj zlostavljanja djevojčica
Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona još nije obaviješteno o zlostavljanju dvije maloljetne djevojčice iz okoline Novog Travnika koje su nakon sedmogodišnjeg fizičkog maltretiranja spas od batina oca i maćehe potražile u šumi, potvrdila nam je glasnogovornica Tužilaštva SBK-a Milica Đotlo.
Piše: N. Jamaković

Razloge takve "neinformisanosti" valja tražiti u činjenici da je direktorica Centra za socijalni rad Novi Travnik Mirjana Mehičić na putu[/b], a glasnogovornik MUP-a SBK-a Sefir Baručija se čak ni ne javlja na mobitel. Doduše, Baručija nas je još prošle sedmice obavijestio da je na godišnjem odmoru, ne preciziravši dokad.

A u Centru za socijalni rad su nam rekli kako niko osim direktorice ne može davati bilo kakve informacije za javnost. Tako javnost mora čekati na njen povratak s puta.

Milica Đotlo ističe da se u slučajevima poput ovog, gdje su zlostavljana djeca, obično hitno postupa i pokreće istraga, no ovog puta oni koji bi trebali hitno obavijestiti Tužilaštvo i dostaviti raspoloživu dokumentaciju su, očito, zakazali.

Da cijela priča bude apsurdnija, vijest su još u ponedjeljak objavili mediji.

Kako je izvijestila Federalna televizija, za višegodišnju agoniju kroz koju su prolazile djevojčice svi su znali, ali je tek sada uslijedila reakcija. Dobro je, barem to, da su djevojčice sada na sigurnom.

Valja nam se još samo malo strpiti dok nadležne institucije poduzmu odgovarajuće mjere protiv zlostavljača, oca i maćehe, ali i majke koja ne želi svoje kćerke. "

Klasika, jedna institucija, koja je samo po imanu javna, je, u biti, privatno vlasnistvo jedne osobe, ako nje nema, kraj! Nema nicega, ni donosenja odluka, ni spasavanja zivota, cak ni jednostavnog davanja izjava. Robovlasnicko-kapitalisticki sistem.
Mislim da je svaki direktor duzan nekoga ovlastiti da radi njegov posao dok je na putu?

Iskreno, pojedinac ovdje ne moze pomoci. Moze se curicama skupiti neka lova, ali forumasi ne mogu pronaci trajno rjesenje, uz svu dobru volju.
Drugi par opanaka je generalna borba protiv "sutnje", i trpljenja zbog sramote sta ce selo reci, ili zbog straha, od batina, od toga da ce biti izbacene iz kuce, kaznjene na neke druge nacine, prvenstveno zbog neznanja. Djeca su zavisna od roditelja, ne samo materijalno, nego mama je mama i kad je najgora, i tata je tata, oni ne poznaju drugaciju vrstu roditelja, mnogima je utuvljeno u glavu da to tako mora biti, da su same krive za sve sto im se ruzno desava...
U normalnoj situaciji, curice bi se obratile nekome u skoli, taj bi automatski reagirao i pozvao Centar za socijalni rad i policiju, ako treba. Ali kod nas to ne fercera tako. Tata, otac, babo je svetinja, porodica je njegovo privatno vlasnistvo i niko ne smije da se petlja u to.
Ne vjerujem da iko u skoli djeci po manjim mjestima, sa tradicionalnim odgojem, iz asocijalnih, neobrazovanih sredina, odgojenih da slusaju tatu, ... kaze: ako vas tuku, dodjite, mi cemo vas odvesti na sigurno, taj koji vas tuce bice kaznjen...
To problem je preduboko u ovom mentalitetu i ne moze neka akcija pojedinaca mnogo uciniti. Jedino rjesenje je sistematsko obrazovanje prvenstveno onih koji su u direktnom kontaktu sa djecom i koji moraju djeci objasniti koja su njihova prava, da niko nema pravo da ih tuce, iskoristava, bilo seksualno bilo kao roblje, da ih izgladnjuje, da nisu obavezna gledati kako im otac tuce majku.... Mozda bi neka NVO ili veci dio nevladinog sektora zajednickim snagama mogla porenuti neku kampanju na tu temu. Ali dok bi to proslo kroz sve nivoe vlade, godisnje odmore, sluzbena putovanja.... bice jos puno djece u crnim hronikama.
Pri tome ne mislim na stampanje knjizica i pamfletica o djecijim pravima, gdje slatka rumena djecica zive u kucicama u cvijecu....
amrica

#18 Re: pakao dvije djevojcice

Post by amrica »

Nekad se moze nesto uraditi, nekad ne moze, realno.

Mama i tajo su sruseni na ulici, bila sam. Da se arzija moze srusiti ulicom, eto me vani. Da se moze izglasati zakon o porijeklu imovine, tu sam... Protiv terora bradonja bila na queer festu...

Ali ne mogu ja stoljetni mentalitet naseg covjeka mijenjati. Nisu ni partizani 45. dosli i carobnim stapicem objasnili seljacima da je novo doba doslo. Nego polako, prvenstveno kroz obrazovne institucije.

Drzava kakva god da je ima sredstva i mehanizme da pomogne, samo ima lose ljude na glavnim mjestima.

Sta bi bila konkretna akcija? Hodati po selima i traziti, od vrata do vrata, djecu i pitati : a jeste li vi zlostavljani? :?
Pikaboo

#19 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Pikaboo »

Prvi slucaj:
Mjesto radnje:moja zgrada.Otac,sizofrenicar,mlati zenu,sina i cerku.On pije tablete pa zalije pivom i onda poludi.Izbacio zenu iz kuce,zakljucao vrata i sizi u stanu,pisa po djeci.Zena sjedi vani i place.Cim smo skontali sta se desava,mama zove policiju a ja idem njemu na vrata.Mozda sam luda ali mislim da i sizofrenicari znaju koga mogu muciti i nisam neko ko moze pasivno posmatrati bilo koji vid terorisanja.Zalupam mu na vrata,on se od tamo dere pita ko je,nesto brljavi.Ja kazem otvori j**** vrata i pustaj tu djeci iz kuce.On otvara vrata,kaze meni gdje si (kaze moje ime) sta ima kod tebe?! Ja fino kazem,izvedi djecu.On izveo djecu poslusno,moji ih odveli zajedno sa majkom kod nas u stan,dosla murija,odvela ga i sutradan pustili.I danas ista stvar s tim sto sad ona isto njega mlatne.

Druga prica:
Stojim na balkonu i gledam zenu i dijete kako idu preko parka.Djete nesto kenjkavo.Godina mu mozda 5 ili 6.Zena stade,skide svoju cipelu i stiklom poce udarati dijete po glavi.Ja pocinjem da urlam sa balkona.KOmsije izlaze da vide sta je.NIKO NISTA!SVI SAMO GLEDAJU! Manijakusa i dalje marise dijete koje je sad vec krv oblila.Skida svoju maramu koju je imala oko vrata i zamota dijetetu glavu.Ja sam vec u medjuvremenu zvala policiju i trcim prema ludaci koja je ubrzala korak nebi li mi smugnula.Al' moze mi smugnut malo morgen.Stigla sam ja nju ali posto joj nemogu oteti dijete,ja idem za njom da vidim gdje zivi.Usput smo sreli policiju.Ja sam rekla sta je bilo i ko su jos svjedoci.Oni vide da je dijete krvavo.Odose sa zenom.Zvali su socijalnu sluzbu i to je sve sto znam.

Ne posmatrajte pasivno sta se desava oko vas.Ja znam da ja nikada necu.
uvjek dobar gost

#20 Re: pakao dvije djevojcice

Post by uvjek dobar gost »

Pikaboo wrote:Prvi slucaj:
Mjesto radnje:moja zgrada.Otac,sizofrenicar,mlati zenu,sina i cerku.On pije tablete pa zalije pivom i onda poludi.Izbacio zenu iz kuce,zakljucao vrata i sizi u stanu,pisa po djeci.Zena sjedi vani i place.Cim smo skontali sta se desava,mama zove policiju a ja idem njemu na vrata.Mozda sam luda ali mislim da i sizofrenicari znaju koga mogu muciti i nisam neko ko moze pasivno posmatrati bilo koji vid terorisanja.Zalupam mu na vrata,on se od tamo dere pita ko je,nesto brljavi.Ja kazem otvori j**** vrata i pustaj tu djeci iz kuce.On otvara vrata,kaze meni gdje si (kaze moje ime) sta ima kod tebe?! Ja fino kazem,izvedi djecu.On izveo djecu poslusno,moji ih odveli zajedno sa majkom kod nas u stan,dosla murija,odvela ga i sutradan pustili.I danas ista stvar s tim sto sad ona isto njega mlatne.

Druga prica:
Stojim na balkonu i gledam zenu i dijete kako idu preko parka.Djete nesto kenjkavo.Godina mu mozda 5 ili 6.Zena stade,skide svoju cipelu i stiklom poce udarati dijete po glavi.Ja pocinjem da urlam sa balkona.KOmsije izlaze da vide sta je.NIKO NISTA!SVI SAMO GLEDAJU! Manijakusa i dalje marise dijete koje je sad vec krv oblila.Skida svoju maramu koju je imala oko vrata i zamota dijetetu glavu.Ja sam vec u medjuvremenu zvala policiju i trcim prema ludaci koja je ubrzala korak nebi li mi smugnula.Al' moze mi smugnut malo morgen.Stigla sam ja nju ali posto joj nemogu oteti dijete,ja idem za njom da vidim gdje zivi.Usput smo sreli policiju.Ja sam rekla sta je bilo i ko su jos svjedoci.Oni vide da je dijete krvavo.Odose sa zenom.Zvali su socijalnu sluzbu i to je sve sto znam.

naklon.... još samo da služba za socijalni rad radi svoj dio posla.... ovakve oprimjere treba isticati i da budu nešto kao uzor... :thumbup:
Savjetnik Premijera

#21 Re: pakao dvije djevojcice

Post by Savjetnik Premijera »

uvjek dobar gost wrote:

Druga prica:

naklon.... još samo da služba za socijalni rad radi svoj dio posla.... ovakve oprimjere treba isticati i da budu nešto kao uzor... :thumbup:
Jos samo kada u centrima za socijalni rad, policiji i drugim sluzbama budemo imali odgovorne i sposobne ljude, kada se neki slucaj dovede do kraja, pa se javno objavi presuda.... ali daleko smo mi od toga. Cijeli sistem treba restart, jer se ovo vise nemoze popravljati. Kada po objavljenom konkursu ne budi zvali iz centrala stranke....
shuriken

#22 Re: pakao dvije djevojcice

Post by shuriken »

Druga prica:

respect!
HAVANA

#23 Re: pakao dvije djevojcice

Post by HAVANA »

shuriken wrote:

Druga prica:

respect!

+1
djana h

#24 Re: pakao dvije djevojcice

Post by djana h »

moderator wrote: Djana, ovaj komentar nije licne prirode, vec se odnosi na sve forumase.

Mozes pomoci makar tako sto neces imati dnevnu temu za ibrecenje, sto neces pricati o necijem problemu, ako vec ne zelis postupiti po savjesti pa nazvati policiju i istoj reci ON UBI HLJEB U NJOJ ALI ONA NECE DA ZOVE POLICIJU A JA NE MOGU VISE SLUSATI TO!!!
Mozes pomoci tako sto neces dozvoliti da ti to samo bude jedna od tema za kaficu, vec ces prici tom komsiji, ili poslati nekog svog, i reci "ne prestanes li praviti sranje, bice ozbiljnih posljedica".
Nije poenta samo ispirati usta zlocincima ako cemo samo cekati novi zlocin, novo ime i novu metodu mucenja, i onda se kolektivno ibretiti.
Nisam ni shvatila vas komentar kao da je licne prirode :)
Nema potrebe za velikim slovima,znam vrlo dobro da ovakve stvari izazovu veliku ljutnju,pogotovo sto smo vecinom nemocni bilo sta popraviti,osim u nekim slucajevima.
Nisam iz dosade na forumu,niti sam danasnju kafu pocela sa ovom temom:"Jao,moja ti,jesi cula za onaj slucaj u Travniku....?"
Tema je postavljena i ne vidim razlog zasto ne bi bilo ko napisao par rijeci osude.
Drugo,nije rjesenje pozvati policiju.Policija dodje,odvede nasilnika,nakon par sati on je opet kuci i bas tada propisno izmlati i zenu i djecu, pride.
nisam bezveze napisala da treba traziti druga rjesenja,i sve dok se ne iznadju u ovom nasem bezvoljnom drustvu tjesicemo se zvanjem policije.
lupp

#25 Re: pakao dvije djevojcice

Post by lupp »

Druga prica:

Meni je zao sto se ovakve stvari ne citaju malo cesce. Pa barem ponekad da se u novinama zadesi clanak koji govori o hrabrosti i pomoci jednih(jacih) drugima(slabijim, u ovom slucaju djeca) i pohvali se u njemu odredjeni pojedinac ili grupa osoba koji su ucinili nesto dobro. Neka sto vise ljudi vidi da se treba i moze pomagati kada se to hoce. U svakom slucaju bi to radije citao nego o nekom djedu koji nasljedjuje milijune iz afrike..

Djeca se trebaju zastiti ali u nasoj nemocnoj drzavi sa ovako nemocnom administracijiom i socijalnim radnicima(kojih ne poznajem pa ne bih prosudio kakvi su..) bojim se da buducnost onih djevojcica nece biti ruzicasta.

Inace se slazem sa Pikaboo, jedno dobro djelo vrijedi mnogo vise nego bezbroj praznih rijeci.
Post Reply