padobranstvo
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
crow
#1 padobranstvo
ima neki skydiver?
moze informacija na kojem drop-zonu u Bosni ima mogucnosti skokova iz aviona i od prilike kad?
Blue skies
moze informacija na kojem drop-zonu u Bosni ima mogucnosti skokova iz aviona i od prilike kad?
Blue skies
-
Glumica
crow, to ce ti u bih ici malo teze... buduci da nebo kontrolira sfor... samo ti oni u biti i lete... zracne snage bih nesto malo... sad recimo kad ja trebam imati obuku iz helikopterskog spasavanja sa zracnim snagama, moram 1001 peripetiju da prodjem dok izganjamo dozvole od sfora, jer se niko nema pravo obucavati ni u cemu sto se letenja tice, sem armije...
tako da ce to individualno da ide jako, jako tesko...
tako da ce to individualno da ide jako, jako tesko...
-
crow
Glumica, pa zar Sfor ne pokazuje neki interes za zblizavanje sa "obicnom" rajom? Pored tolikih aviona sa punim rezervarima goriva i jos punijim buđetom? J.... ga, pa i kod nas je slicno. Samo sto Sfor zamenjuje vojska, a oni su tako skupi....!!!!!
Hvala i vama Neki i winetou za informacije.
Hvala i vama Neki i winetou za informacije.
-
demagog
Evo ti link: http://www.saray.net/report/default.asp?id=r006
Ja skacem u inostranstvu pa malo pratim sta se dole dogadja na tom planu.
Koliko sam uspio da upratim aktivni su aeroklubovi u Bihacu, Prijedoru i Banja Luci, mozda ima jos negdje. Ako procitas clanak na ovom linku gore vidices da i iz Sarajeva idu da skacu u Bihac.
Blue skies
Ja skacem u inostranstvu pa malo pratim sta se dole dogadja na tom planu.
Koliko sam uspio da upratim aktivni su aeroklubovi u Bihacu, Prijedoru i Banja Luci, mozda ima jos negdje. Ako procitas clanak na ovom linku gore vidices da i iz Sarajeva idu da skacu u Bihac.
Blue skies
- DaysleepeR
Ova me tema inspirisala da postavim tekst jedne pjesme, kad vec pricamo o diverima 
Dio - Holy Diver
Holy Diver
You've been down too long in the midnight sea
Oh what's becoming of me
Ride the tiger
You can see his stripes but you know he's clean
Oh don't you see what I mean
Gotta get away
Holy Diver
Shiny diamonds
Like the eyes of a cat in the black and blue
Something is coming for you
Race for the morning
You can hide in the sun 'till you see the light
Oh we will pray it's all right
Gotta get away-get away
Between the velvet lies
There's a truth that's hard as steel
The vision never dies
Life's a never ending wheel
Holy Diver
You're the star of the masquerade
No need to look so afraid
Jump on the tiger
You can feel his heart but you know he's mean
Some light can never be seen
Dio - Holy Diver
Holy Diver
You've been down too long in the midnight sea
Oh what's becoming of me
Ride the tiger
You can see his stripes but you know he's clean
Oh don't you see what I mean
Gotta get away
Holy Diver
Shiny diamonds
Like the eyes of a cat in the black and blue
Something is coming for you
Race for the morning
You can hide in the sun 'till you see the light
Oh we will pray it's all right
Gotta get away-get away
Between the velvet lies
There's a truth that's hard as steel
The vision never dies
Life's a never ending wheel
Holy Diver
You're the star of the masquerade
No need to look so afraid
Jump on the tiger
You can feel his heart but you know he's mean
Some light can never be seen
-
crow
Za informaciju: U ex YU moze se skakat na drop-zonu u
SLO: - Maribor (C-206, U-66, ceroki, vikendom PC-6)
- Ptuj (C-206)
- Lesce (An-2)
HR: - Lucko (turbolet vikendom???)
- Grobnik (C-207)
- Medulin (preko leta An-2, PC-6?)
SCG:- Zrenjanin (Vilga, An-2)
- Paracin (U-66)
BiH: - eeeee, neznam!
Blue skies 
SLO: - Maribor (C-206, U-66, ceroki, vikendom PC-6)
- Ptuj (C-206)
- Lesce (An-2)
HR: - Lucko (turbolet vikendom???)
- Grobnik (C-207)
- Medulin (preko leta An-2, PC-6?)
SCG:- Zrenjanin (Vilga, An-2)
- Paracin (U-66)
BiH: - eeeee, neznam!
-
crow
Drop-zone su misljeni kao padobranski centri, ali u exYu prakticira se to jedino preko ponekih vikenda na aerodromima.. Nabavi-pozajmi se veci avion (za 10-25 padobranaca). Organizuju se tecajevi, seminari...., dolaze ljudi iz drugih gradova-zemalja, puno se skace ( najvise fun jumpi i tandemi), muzika roka po aerodromu, navece poneki koncerti, pivo u potocima....
Na zapadu i u Americi ovo funkcionise preko cele sezone, ima dosta padobranaca, ima dosta para, a sve to kod nas nema. Jao.
Blue skies
Na zapadu i u Americi ovo funkcionise preko cele sezone, ima dosta padobranaca, ima dosta para, a sve to kod nas nema. Jao.
Blue skies
-
demagog
Koliko sam razumio ona pita za prvi skok "sa instrukcijama za sta potegnuti" a to kosta puno vise od 13-22 eura. Govorim o americkim cijenama a siguran sam da je i u Evropi nesto slicno.zavisi od visine skoka, a odprilike 13-22 eura. Naravno, ako imas dozvolu ili si u fazi skolovanja.
Za prvi skok imas dvije opcije:
Prva je tandem gdje si prikacena za instruktora i on se bavi otvaranjem padobrana a ti samo uzivas. To kosta 180-200 dolara, svaki centar ima svoju cijenu. Tu jos dodaj 60-90 dolara za video i fotografije (nije obavezno ali svako to uzme), tj. snimatelj skace zajedno s tobom i instuktorom i snima cijeli skok. Tu nema nekih velikih instrukcija samo ti malo objasne sta je sta (15-20 minuta).
Druga mogucnost je tzv. AFF kurs i to je za one koji hoce da nauce sami da skacu. Prvi skok kosta oko 300 dolara i tu su uracunate instukcije od jedno 5-6 sati. Skaces sa vlastitim padobranom ali su sa tobom dva instruktora koji te drze da se ne pocnes prevrtati i otvore ti padobran ako te uhvati panika pa zaboravis (sto je relativno cest slucaj). Ako dobro odradis taj skok onda ides na drugi skok pa na treci itd. Na kasnijim skokovima ides sa samo jednim instuktorom koji te ne drzi nego samo gleda sta ti radis i intervenise ako zabrljas. Cijeli kurs je 7 skokova. Prvi je najskuplji (zbog instrukcija) a ostali su otprilike 130-220 dolara.
Tek kad zavrsis ovaj kurs mozes da skaces po cijeni od 15-20 dolara po skoku ali samo ako kupis svoj padobran. Ako nemas svoj onda iznajmljujes za jedno 25 dolara po skoku.
Ovo je sve bilo iz americke perspektive a vjerujem da je i u Evropi (zapadnoj) slicno jer znam da neki britanci dolaze ovamo na obuku.
Cijene su orijentacione jer svaki centar radi po svom.
-
crow
Tesko da ces naci negdje u blizini mogucnost AFF skoka, posto osim u velikim drop-zonama nema instruktora sa licencama za takvo skolovanje. Ostaje ti onaj stari, proverjeni sistem: cca 15 sati teorije, zemaljske pripreme, 1200 metara visine i prvi skok (gurtna ti avtomatski otvara padobran). Cena svega toga (+ 2 skoka) je oko 180 Eura, barem u Slo, a mislim da je slicno i u Hr i RS. Najam opreme po skoku je 3-5 Eura.
Ovaj sistem skolovanja je proverem i u praksi vise desetleca, a mana mu je u tome, jer trebas puno vise skokova, da bi osetila fantaziju slobodnog pada iz vecih visina. Ali isplati se!!!!!
Blue skies
Ovaj sistem skolovanja je proverem i u praksi vise desetleca, a mana mu je u tome, jer trebas puno vise skokova, da bi osetila fantaziju slobodnog pada iz vecih visina. Ali isplati se!!!!!
Blue skies