Pad Sport Klub-a u BIH !

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

markoprav

#1 Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by markoprav »

KONKURENCIJSKO VIJECE BIH KAZNILO SK : OD SADA KANALI SPORT KLUB U SVIM OPERATERIMA :-D

Rješenje kojim je utvrđeno da je privredni subjekt Iko Balkan S.R.L. G-RAL David Praporgescu, preko privrednog subjekta Sport klub d.o.o. Sarajevo Hajrudina Šabanija br. 49, 71000 Sarajevo (njegovog agenta /zastupnika) zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu prodaje prava za distribuciju kanala koji sadrže fudbalske sadržaje visokog kvaliteta, a koji uključuju i prenos Live paketa engleske Premijer lige u Bosni i Hercegovini, tako što je tačkom C.10. važećih Ugovora o distribuciji TV kanala nametnuo uslove o minimalnom broju pretplatnika, što predstavlja direktno ili indirektno nametanje drugih trgovačkih uslova kojima se ograničava konkurencija u smislu člana 10. stav (2) tačka a), odnosno primjenio različite uslove u ugovorima za reemitovanje sportskog kanala Sport Klub sa CATV/IPTV/DTH operaterima u Bosni i Hercegovini, čime su ih doveli u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj, u smislu člana 10. stav (2) tačka c) Zakona o konkurenciji.

Konkurenijsko vijeće je ocjenilo da kada su u pitanju fudbalski sadržaji visokog kvaliteta da se radi o veoma diferenciranom proizvodu, koji nema uopšte ili nema adekvatnu zamjenu, odnosno, da krajnji korisnik koji npr. prati utakmice njemačke Bundeslige neće smatrati utkamice engleske Premijer lige adekvatnom zamjenom, i obratno. Dakle, krajnjim korisnicima /gledaocima u Evropi, imajući u vidu posebno njihove bitne karakteristike i kvalitet, bilo koja ekskluzivna fudbalska liga (engleska, njemačka, talijanska, španska, francuska) ili druga eksluzivna fudbalska takmičenja (UEFA Liga prvaka, UEFA Liga Evrope) predstavlja posebno relevantno tržište.

Imajući u vidu navedeno, Konkurencijsko vijeće je odredilo da relevantno tržište proizvoda i/ili usluga u konkretnom slučaju predstavlja tržište prodaje prava za distribuciju kanala koji sadrže fudbalske sadržaje viskog kvaliteta, a koji uključuju i prenos Live paketa engleske Premijer lige.

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je privredni subjekt IKO Balkan na teritoriji Bosne i Hercegovine zaključivanjem ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub, samostalno ili putem svog ovlaštenog zastupnika privrednog subjekta Sport Klub d.o.o. Sarajevo kao i nezaključivanjem ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub, zloupotrijebio dominantan položaj na relevantnom tržištu.

Rješenjem je zabranjeno privrednom subjektu IKO Balkan svako dalje djelovanje koje predstavlja utvrđenu zloupotrebu dominantnog položaja i naloženo da u predviđenom roku uskladi odredbe važećih Ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub zaključenih sa kablovskim operaterima u BiH, sa Zakonom o konkurenciji.

Predmetnim Rješenjem je izrečena novčana kazna privrednom subjektu IKO Balkan zbog kršenja Zakona o konkurenciji u visini od 125.000,00 KM, u smislu člana 48. stav (1) tačka b) Zakona o konkurenciji.
Referent za ONO i DSZ

#2 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Referent za ONO i DSZ »

Kao i HRT2 u Kiseljaku.
gidra

#3 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by gidra »

malo sutra :lol: . Šta bi vi svima Sportklub a Arena samo odabranim, neće moći ove noći.
Ako će Arena biti dostupna Telemachu eto i ostalima Sportklub, 1-1.
sumirprimus

#4 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by sumirprimus »

gidra wrote:malo sutra :lol: . Šta bi vi svima Sportklub a Arena samo odabranim, neće moći ove noći.
brate nije isto,vas su zakinuli za talijansku,portugalsku i mls ligu,a nas za spansku i englesku...
a u sustini,svi nek ponude sve,pa ko da za manji mjesecnu naknadu prihvatam... :D
gidra

#5 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by gidra »

sumirprimus wrote:
gidra wrote:malo sutra :lol: . Šta bi vi svima Sportklub a Arena samo odabranim, neće moći ove noći.
brate nije isto,vas su zakinuli za talijansku,portugalsku i mls ligu,a nas za spansku i englesku...
a u sustini,svi nek ponude sve,pa ko da za manji mjesecnu naknadu prihvatam... :D
pa slažem se sa tobom i volio bih da je tako, nek se takmiče preko drugih sadržaja a ne preko ekskluziva jer najviše ispaštamo na kraju mi krajnji korisnici.

Ali ovi(prvenstveno HS i BHTelecom) bi htjeli SportKlub a ti isti ne daju Arene Telemachu :roll: , zato i kažem nema ništa od ovoga.
markoprav

#6 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by markoprav »

Ovo je PRESUDA Konkurencijskog vijeca koja mora biti u roku 30 dana ispostovana. Znaci SK koji je kaznjen mora obezbediti kanale kako je to reklo Konkurencijsko vijece. Arena nije bila na Konkurencijskom vijecu i zato netreba postovati nesto sto vazi samo za SK. Ukoliko SK ne obezbedi kanale svim operaterima moze dobiti zabranu emitovanja u BIH i nema vise nijednog SK u BIH. Ovo su ozbiljne stvari. Mora se postovati PRESUDA, arena nema nikakve presude a SK ima tako da izgleda da ce biti sada ovako, SK ce imati svi a Arene samo odabrani :lol:
Herr Flick

#7 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Herr Flick »

Ja imam SK na kablovskoj :D :D
gidra

#8 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by gidra »

markoprav wrote:
Ovo je PRESUDA Konkurencijskog vijeca koja mora biti u roku 30 dana ispostovana. Znaci SK koji je kaznjen mora obezbediti kanale kako je to reklo Konkurencijsko vijece. Arena nije bila na Konkurencijskom vijecu i zato netreba postovati nesto sto vazi samo za SK. Ukoliko SK ne obezbedi kanale svim operaterima moze dobiti zabranu emitovanja u BIH i nema vise nijednog SK u BIH. Ovo su ozbiljne stvari. Mora se postovati PRESUDA, arena nema nikakve presude a SK ima tako da izgleda da ce biti sada ovako, SK ce imati svi a Arene samo odabrani :lol:
mokri snovi
markoprav

#9 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by markoprav »

gidra wrote:
markoprav wrote:
mokri snovi
Vidjecemo vrlo brzo :-D
markoprav

#10 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by markoprav »

Herr Flick wrote:Ja imam SK na kablovskoj :D :D
Sada ce svi kanali SK biti dostupni i HS kablovskoj i BH Telekomu :D :D
Herr Flick

#11 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Herr Flick »

markoprav wrote:
Herr Flick wrote:Ja imam SK na kablovskoj :D :D
Sada ce svi kanali SK biti dostupni i HS kablovskoj i BH Telekomu :D :D
Bit ce dostupni u BH Telecomu onog dana kad telecom ukine arene :D :D
sumirprimus

#12 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by sumirprimus »

ko sto gledam eto i arena pred vijece.. :lol: :lol: neka neka..
markoprav

#13 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by markoprav »

Jedina presuda koja je donesena jeste da je SK zloupotrebio dominantan polozaj, Arena nije pred vijecem i nece biti jer nema osnova. Tako da SK od danas mora svima obezbediti SK dok Arena moze raditi kako sada radi :lol: :lol:
Domy31

#14 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Domy31 »

Naravno, al ko je spreman da plati. Nisu ni oni levati, nista od ovog
Sir Charles

#15 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Sir Charles »

Vidjecemo sta ce ova presuda znaciti za nas krajnje korisnike, ali bi bilo najbolje da svi nude sve, pa ko koga.....
Mustang1

#16 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Mustang1 »

Dobit ce jedan sportklub na kojem ce prenositi jednu utakmicu subotom u 16 a mi cemo dobiti jednu arenu i et :D Pa ce se onda takmiciti ko ce na tom jednom kanalu pustati manje sadrzaja uzivo :D
Ako neko misli da ce SK pustiti nesto svima a da Arene ne puste nista taj nije dobar sa glavom :D
madridist

#17 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by madridist »

Bit presude je da svi programi moraju biti ponudjeni svima po istim uslovima.Ako se arene misle okoristiti nečim konkurencijsko vijeće će ih zayebati upravo kao i SK.Ovu priču je započeo telemach i total tj. njihovi vlasnici u želji da uz sk kao svoju ekskluzivu privuku što više korisnika,zahvaljujućui konkurencijskom vijeću barem na papiru je pokazano da BiH nije Gabon ili neka slična vukojebina gdje se može ljude uskratiti za sve što valja od sporta samo zbog svoje gramzivosti .
Eh sad je do kablovskih operatera da budu aktivni i odmah po dobijanju ugovora da ga potpišu i puste sk ,oni koji to ne urade treba poslat u pm i otjerati u propast napuštajući ih(korisnici).
PatriotaTZ

#18 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by PatriotaTZ »

Dajem 4 Arene( talijansku, francusku, srbijansku, hrvatsku, bosansku ligu ) za jedan Sport Klub i englesku ligu! :D
Altsa

#19 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Altsa »

PatriotaTZ wrote:Dajem 4 Arene( talijansku, francusku, srbijansku, hrvatsku, bosansku ligu ) za jedan Sport Klub i englesku ligu! :D
logicno :D
Altsa

#20 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Altsa »

Altsa wrote:
PatriotaTZ wrote:Dajem 4 Arene( talijansku, francusku, srbijansku, hrvatsku, bosansku ligu ) za jedan Sport Klub i englesku ligu! :D
logicno :D
a mi imamo 6 SK + SKPrime...pa opleti po 6 razliciti utakmica englske lige...ma milina brate
Last edited by Altsa on 25/12/2013 13:00, edited 1 time in total.
karanana

#21 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by karanana »

imam i arene i sportklubove.

reko samo da se pohvalim. ako nas mtel ne ujebe i ne ojadi.
The Realist

#22 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by The Realist »

gidra wrote: brate nije isto,vas su zakinuli za talijansku,portugalsku i mls ligu,a nas za spansku i englesku...
pa slažem se sa tobom i volio bih da je tako, nek se takmiče preko drugih sadržaja a ne preko ekskluziva jer najviše ispaštamo na kraju mi krajnji korisnici.

Ali ovi(prvenstveno HS i BHTelecom) bi htjeli SportKlub a ti isti ne daju Arene Telemachu :roll: , zato i kažem nema ništa od ovoga.[/quote]

Kako misliš HS i BHTelecom ne daju, pa nisu oni vlasnici Arena, niti su u bilo kakvom odnosu sa njima.

No općenito, trebalo bi biti svima sve dostupno, jer niti ja imam šta od toga što neki nemaju Arenu, niti obrnuto....
madridist

#23 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by madridist »

karanana wrote:imam i arene i sportklubove.

reko samo da se pohvalim. ako nas mtel ne ujebe i ne ojadi.
To je Logosoft.Oni su generalni zastupnici arene za BiH,svi ostali od njih dobijaju feed.
Mustang1

#24 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by Mustang1 »

The Realist wrote:
gidra wrote: brate nije isto,vas su zakinuli za talijansku,portugalsku i mls ligu,a nas za spansku i englesku...

Ali ovi(prvenstveno HS i BHTelecom) bi htjeli SportKlub a ti isti ne daju Arene Telemachu :roll: , zato i kažem nema ništa od ovoga.
Kako misliš HS i BHTelecom ne daju, pa nisu oni vlasnici Arena, niti su u bilo kakvom odnosu sa njima.

No općenito, trebalo bi biti svima sve dostupno, jer niti ja imam šta od toga što neki nemaju Arenu, niti obrnuto....[/quote]
Nemamo mi nista ali zar nije ocigledno ako ih ganjaju po sudu da ovi sto nemaju SK gube puno ? Nece oni ganjati nikoga zbog 10 KM :D
kakavdanakneiskustvu

#25 Re: Pad Sport Klub-a u BIH !

Post by kakavdanakneiskustvu »

u čemu je ovdje problem?
Post Reply