Prvo sto se tice ustastva. Posalji mi na pp ali nemoj ono sto si mislio nego recenicu u kojoj se izjasnjavam ustasom. Naveo si da to imas, pa mi posalji.mr__bosnjak wrote:Covjece ti u klin ja u plocu.Liska wrote:Ja bih zamolio moderatora da ti dopusti postavljanje linka na kojem se izjasnjavam ustasom. Stvarno me to zanima a ako ne mozes posalji mi ga na pp pa cu ga sam postaviti.mr__bosnjak wrote: Sto se tice ustastva ostaljam tu temu zbog opomene moderatora...
Onda, ne zelim ja po pjesmi odredit neciji nacionalni identitet ali mi molim te objasni sto Safvet-beg r.a. napisa onu pjesmu i kakvo joj je znacenje?
Onda jugoslavenska nacija se nikad nije nametala u takvoj jacini kao srpsko-hrvatska ranije. Svako se mogao izjasnjavat Hrvatom a ranije je bosnjacka nacija bila totalno zabranjena!
Nemam u Svedskoj pristup samostanu pa ako zelis iznijet informacije da je pokojni Jukic bio Hrvat onda molim da mi ih izneses ti jer ti to tvrdis jer inace mogu i ja reci idi tamo i tamo. Ja sam svoje dokaze o njemu iznio i oni ukazuju na to da se smatrao Bosnjakom...
Nego, kako znas da se jugoslavenska nacija nije nametala. Mozda i nije na taj nacin, ali ako se srpsko-hrvatska nametala tako strasno, gdje su nam zapisi o tome (jedna pjesma nije dokaz za to). Sigurno je netko zapisao kako su ga natjerali da postane Srbin ili Hrvat. Bosnjak u smislu onoga sto je pisao Jukic i danasnji Bosnjak su bliski kao nebo i zemlja. Nisu iste stvari i kod Jukica je to povezano vise za nekim geografskim opredjeljenjem. Jer van toga nije bilo nikakve razlike od franjevaca u Hrvatskoj ili BiH, a Jukic je bio jedan od najistaknutijih pripadnika toga reda. Dakle, uvijek je pogresno gledati na neka davna vremena sa danasnje tocke gledista. Nacija se razvija postupno i nikada nije ista u 16. ili 21. stoljecu. To je jedna od prvih stvari koje te uce u povijesti, nemoj suditi o proslosti sa danasnjeg aspekta (upravo ono sto ti radis). Hrvati u BiH se nisu pojavili tek tako, niti ih je netko mogao napraviti Hrvatima za 20 godina. Turska imperija ih nije uspjela prevesti na islam, uz sve pritiske pa i beneficije, ali eto netko nepoznat je to uspio za kratko vrijeme?! Takav "teror" bi sigurno bio zapisan i to ne samo u jednoj pjesmi. Hrvati u BiH su razvoj svog identiteta zavrsili u 19 stoljecu, i od tada vise nema bitne razlike. To sada vec spada u nekulturu ako nekome objasnjavas sto je po svome opredjeljenju. Jukic je dao veliki doprinos razvoju i opstanku katolika u Bosni i Hercegovini sto se vidi iz njegovih silnih promemorija sultanima. Evo ti link o Jukicevom radu:
http://www.odzak.de/zupe/povijest-plehan.htm
O njemu ces malo naci na googlu, jer se vecina djela i slika nalazi u crkvama i crkvenim bibliotekama. Jos jedan dokaz kako su Jukicevo bosnjastvo i danasnje bosnjastvo dvije suprotne stvari. Da je drugacije, ne bi samo Hrvati katolici cuvali uspomenu na njega. Valjda bi i danasnji Bosnjaci cijenili Jukica i njegovo djelo na slican nacin, sto nije slucaj.![]()
Nisam nigdje rekao da su bh. Hrvati to postali NASILNO! Naravno da su postali Hrvati dobrovoljno ali kroz veliko-hrvatsku propagandu! Ta teza kako je Bosnjak bio samo geografski pojam uvijek se vadi kada se zeli negirat bosnjacko postojanje. U tom slucaju i Hrvati u Hrvatskoj su samo geografski pojam. Bosnjanin i kasnije Bosnjak je bilo JEDINO ime stanovnika Bosne. Sredinom i krajem 19 stoljeca siri se srpsko-hrvatsko i dolazi do toga da Bosnjaci pravoslavne odnosno katolicke vjere se pocinju izjasnjavat Srbima i Hrvatima. Pogledaj u Osmanske deftere i popise stanovnistva. Samo su navedeni "Bosnjak-milleti", "Bosnjak-kavmi", "Bosnjak-taifesi" itd. nigdje Srbina ni Hrvata! To je gola cinjenica idi pogledaj. Da imam ovdje sada bi ti fotokopirao! Nema nijednog dokaza da su se bosanski katolici do tada smatrali Hrvatima. AKo mi pokazes ijedan dokaz gdje npr. iz 17 stoljeca bosanski katolik za sebe kaze da je Hrvat eto mozda ti i povjerujem. ALi nema! Hrvatsko ime se mozda spominje svakih 100 godina i to kao putnici, doslje itd. a bosnjacko kao autohtono. Pogledaj putopis Evlije Celebije i nadji gdje na podrucju danasnje BiH bosanske katolike zove Hrvatima?
Onda sto se tice toga oko ustastva poslat cu ti PP na sta sam mislio jer sam vec jednom bio fasovao ban pa necu opet.
@gavrilo
Nemoj molim te...Sta je nacionalisticko? Iznio sam samo fakte!
A o Hrvatima. Vidis, prije 17 stoljeca neces naci nekih dokaza o postojanju Nijemaca, Italijana i drugih velikih nacija. Hocemo li zakljuciti da ne postoje? Ako su katolici bili Bosnjaci, zasto su promjenili naciju? Zar nije bilo logicno da se u tome ucvrste za vrijeme miroljubive turkske vladavine? Kako su ih to uspjeli prevesti samo tako? Kazes nije bilo nasilno prelazenje na hrvatstvo? Kad sam ti spomenuo prelaske na jugoslavenstvo onda si napisao kako Jugoslavija to nije radila nasilno? Sta sam mogao pomisliti nego da su katolike nasilno prebacili u Hrvate. Pravis gresku jer naciju promatras sa danasnjeg stanovista. Ako je mirnom putem, onda nitko nije imao bolje uvjete od SFRJ da Hrvate i Srbe prebaci u Jugoslovene i rijesi problem. Ali nisu uspjeli. Po meni je ipak puno veci dokaz necije izjasnjavanje kao pripadnika odredjene nacije nego milijun putopisa. Mozes misliti kako su putopisci bili slobodni u svome putovanju a tek kako su lako dolazili do ljudi koji bi im slobodno govorili sto misle? Turci su vodili zapise po svome, Austrijanci po svome. Razvoj Hrvata u naciju je zavrsio u 19 stoljecu i nije mogao drugacije zavrsiti. Da su ti katolici bili Bosnjaci, onda bi se tako masovno izjasnjavali i borili bi se protiv toga. A ti mi navedi koje je to pleme Bosnjaka koje se doselilo na Balkan, skupa sa ostalim juznoslavenskim plemenima. Neka od juznoslavenskih plemena su Srbi i Hrvati. Bosnjaka nema, gdje su objasni nam? I posalji mi to o mome ustastvu na pp sto prije. Ako imas, onda ti je sekunda posla. Ako ti treba dan da nesto smontiras, onda u redu.